Episodes
Vid en rutininspektion hittar kustbevakningen historiska föremål på en dykbåt vilket blir upptakten till den största
utredningen i svensk historia vad gäller fornminnesbrott. Nu, drygt fyra år senare, är fyra män fällda i tingsrätt och hovrätt.
Published 09/20/24
Emmy Ahlén och Björn Lindoff är det dykande paret som förverkligade sina drömmar och öppnade pensionat för dykare.
Published 04/20/24
Det var tack vare sin bror som Johan en gång började dyka och med sin bakgrund som handelsstudent blev steget in i dykbranchen en naturlig väg när han blev tillfrågad att bli delägare i Oxygene, som med Johan på tåget växte till en framgångsrik kedja.
Published 02/20/24
När Joakim Odelberg var på dykresa i Asien så fick han en fantastisk upplevelse med en manta, men på samma resa fick han även uppleva hur en dykare svepte en öl för att sen kasta burken ut i havet där mantan precis svept förbi. Det var dagen då han bestämde sig för att dedikera sin karriär åt haven.
Published 02/12/24
I årets första avsnitt diskuteras det både dyk i kalla och varma vatten. Sara har en facebookspaning kring hur man håller händerna varma i kalla vatten och Björn har varit i Indonesien och frossat i macrofoto. Vad har man egentligen på sig när vattentemperaturen är närmare 30 grader?
Published 01/11/24
Den 23e november 1944 träffades Gotlandsbolagets s/s Hansa av en torped avfyrad från en rysk ubåt. Av de 86 personerna ombord överlevde endast två. Trots denna stora tragedi känner få personer till förlisningen. Jakob Ringbom är en av författarna bakom en kommande bok om Hansa och han har över en tioårsperiod samlat dokumentation och historier om förlisningen.
Published 11/03/23
Vi hälsar på hos Svensk Dykerihistorisk Förening och får dyka med en tungdykarutrustning från 1800-talet.
Published 09/11/23
Den regningaste sommaren i mannaminne men poddgänget har fått till en hel del dykning. Sara har mött allt från valar och späckhuggare till ubåtar på sina resor. Tilja har varit på Åland och delar med sig av en incident och bjuder sedan på en gåva som mottas med oväntat låg entusiasm.
Published 08/10/23
Sedan 2007 har en grupp dykare årligen utforskat vad som kommit att bli sveriges längsta undervattensgrotta. Det görs vintertid, långt ut på fjället i norra Jämtland under arktiska förhållanden. Hur gör man egentligen för att genomföra en dykexpedition i 30 minusgrader?
Published 05/05/23
På dykmässan i Stockholm träffar vi techdykaren, grottdykaren, vrakdykaren, instruktören och skåningen Johan Asplund som vi djupintervjuar kring hans dykkarriär.
Published 03/18/23
Det nya dykåret har inlets med en tragisk dykolycka men vi försöker höja humöret genom att blicka tillbaka på våra favoritdyk och resor
under det gångna året. Sara älskar Irland men är lite besviken på avsaknad av instagram-likes. Tilja har varit på live-aboard i Röda Havet och
lärt sig respektera hajar och samtidigt fått en nytändning på dykningen och Björn njuter av solodykning och över att dottern tagit dykcert. Han ser också
fram mot Maldiverna.
Published 01/13/23
Johan Candert och Bobbie Westerberg blev under 90-talet svenska pionjärer inom teknisk dykning.
Published 09/21/22
Sara utklassar som vanligt Björn och Micke när det kommer till antal dyk och dykresor, hon har dessutom bytt Rebreather under sommaren. Björn har investerat i en snoot och fotograferat koraller på västkusten medans Micke har dykt grottor men även han besökt västkusten. Inför stundande riksdagsval funderar gänget på vad ett dykparti skulle ha för vallöften och är det så att Sara svär för mycket?
Published 08/26/22
Efter lång covid-väntan slog Dykmässan äntligen upp portarna igen och vi var på plats för att träffa besökare och utställare.
Published 03/26/22
Vad ska man man tänka på när man dyker i kalla vatten? Hur undviker man att frysa och vad ska man tänka på i utrustningsväg? Vi pratar om, värmevästar, ishuvor, underställ och allt där mellan och går igenom riskerna med nedkylning och dykning under is.
Published 01/29/22
För drygt en månad sedan slogs portarna upp till Stockholms senaste museum, VRAK. Vi fick en guidad tur av museichef Odd Johanssen, intendent Susanna Alvesson-Nyberg och marinarkeolog Patrik Höglund. Vi får uppleva historien om Östersjön, de förlista fartygen och på nära håll få uppleva föremål som under hundratals år legat begravda på havets botten.
Published 11/15/21
Dykning är en relativt ofarlig hobby men kan få allvarliga konsekvenser om saker går fel. I detta avsnitt pratar vi om våra egna upplevelser och misstag, vad som gick snett och vilka lärdomar vi dragit. Med oss i detta rekordlånga avsnitt har vi de erfarna instruktörerna Anders Etander och Micke Wolhardt.
Published 08/26/21
1968 stängdes pumparna till gruvfältet i Tuna Hästberg av och en epok av hundratals år av järnmalmsbrytning var över. Sakta vattenfylldes gruvgångarna av grundvattnet och den en gång så mäktiga gruvan som sysselsatte en hel byggd övergavs. Allt det ändrades när ett gäng högstadiekillar med äventyrslusta började smyga ner i gruvgångarna och till slut upptäckte en vattenspegel. Föga visste de då att drygt 20 år senare skulle den gamla gruvan åter blomstra av aktivitet. Möt Daniel Karlsson,...
Published 05/21/21
I en ombyggd skåpbil gav sig Tiffany Norberg och Edd Stockdale ut på en 4 månader lång roadtrip genom 9 länder för att utforska dykplatser runt hela Östersjön.
Published 03/12/20
En dykare fastnar under ett stenras utan möjlighet att ta sig loss, det är upptakten på den nervkittlande filmen Breaking Surface. Hur gick det till när skådespelarna Moa Gammel och Madeleine Martin skulle ta sig an rollerna utan tidigare dykerfarenhet? Hör dem och regissören och manusförfattaren Joachim Hedén beskriva hela resan med filminspelningarna.
Published 02/11/20
Micke Tilja och Lelle Malmström åker till Cypern för att bevittna sänkningen av Larnacas nya vrak, Elpida. De dyker på Zenobia, pratar med världens äldste dykare och mycket mer.
Published 01/10/20
Vi får en personlig rundvandring i Dyktankhuset i Stockholm där vi pratar dykhistoria, bärgningen av Vasaskeppet och mycket annat
Published 11/05/19