Episodes
Sectorul construcțiilor a scăzut în primele nouă luni ale anului. Producția industrială și-a redus și ea volumul. De aceea, creșterea economică încetinește.
Published 11/21/24
Garantarea depozitelor bancare sub 100.000 de euro este esențială pentru încrederea depunătorilor europeni. În România, economisirea în bănci a crescut mult în ultimii ani. De asemenea, România se află pe primul loc la nivel european în ceea ce privește raportul dintre resursele aflate la dispoziția Fondului de Garantare și depozitele bancare.
Published 11/20/24
Ursula von der Leyen propune o afacere pe placul americanilor: Uniunea Europeană să cumpere mai mult gaz natural lichefiat din SUA. Ar fi un business de tip win-win. În mod normal, administrația Trump nu are de ce să refuze o astfel de propunere.
Published 11/19/24
Evoluția bitcoin din ultimele săptămâni a născut scenarii și așteptări. Raportarea la criptomonede este în continuare diferită. Iar investitorii se întreabă: să cumpăr bitcoin sau este prea târziu?
Published 11/18/24
Liderii europeni calculează efectul Trump asupra relațiilor comerciale dintre UE și SUA. Deocamdată, concluziile sunt că vor fi pierderi de ambele maluri ale Atlanticului. Iar riscul este ca inflația să revină.
Published 11/14/24
Pragul pentru impozitarea microîntreprinderilor este o falsă problemă. Guvernul ar putea să reducă pragul până la 100.000 de euro fără a avea vreo opoziție din partea mediului de afaceri. Dar, campania electorală îi împiedică pe politicieni să ia o decizie de acest tip.
Published 11/13/24
BNR atrage atenția asupra incertitudinilor din economie. Inflația va reveni pe creștere, iar decidenții politicii monetare așteaptă un program credibil de reducere a deficitelor. În funcție de planul fiscal, banca centrală va continua sau nu scăderea dobânzii-cheie.
Published 11/12/24
După alegerile din SUA, investitorii pe piețele financiare au acționat sub imperiul emoțiilor, iar valoarea unor companii listate la New York a crescut. Dar, investitorii nu ar trebui să fie din cale afară de optimiști. Administrația americană se va confrunta cu probleme dificile, inclusiv în economie.
Published 11/11/24
Rezerva Federală americană a redus dobânda de politică monetară. Președintele Fed a arătat că deficitele economiei americane sunt nesustenabile și așteaptă măsuri. Este „o castană fierbinte” aruncată către Donald Trump.
Published 11/08/24
Victoria lui Donald Trump vine cu semne de întrebare referitoare la relația comercială dintre SUA și Uniunea Europeană. Este posibil să aibă loc o creștere reciprocă a taxelor vamale. Varianta optimistă este cea în care statele Uniunii Europene strâng rândurile în negocierile pe care le vor avea cu noul președinte american.
Published 11/07/24
Ambiția ministrului agriculturii de plafona adaosurile la toate produsele fabricate în România s-a transformat în înființarea unui comitet de monitorizare a prețurilor. Cu ce rezultate și cu ce efecte? Greu de spus.
Published 11/06/24
Uniunea Europeană s-a pregătit pentru situația în care Donald Trump va ajunge din nou la Casa Albă. Există scenarii și analize legate de relațiile comerciale dintre UE și SUA, dar și între Uniunea Europeană, SUA și China. În același timp, europenii știu că o victorie a doamnei Kamala Harris ar face politica SUA în raport de UE mult mai predictibilă.
Published 11/05/24
Exploatarea aurului în Munții Apuseni naște din nou controverse. Ca și în cazul altor proiecte, statul român s-a retras din sectorul minier de producție a aurului. Dar, România are nevoie să își consolideze rezerva de aur.
Published 11/04/24
„Mașina poporului” este în dificultate. Rezultatele economice pe primele trei trimestre ale anului au fost dezamăgitoare. Costurile ridicate și vânzările mici sunt principalele cauze ale deteriorării indicatorilor companiei.
Published 11/01/24
Există numeroase scenarii pentru anul 2025. Cele mai multe sunt îngrijorătoare, pentru că includ posibilitatea creșterii taxelor și impozitelor, iau în calcul încetinirea economiei și continuarea unei politici a deficitelor mari.
Published 10/31/24
Institutul de Statistică european, Eurostat, a publicat datele privind evoluția consumului populației în acest an, dar și în comparație cu anii trecuți.
Published 10/30/24
Prețul țițeiului pentru contractele futures a scăzut. Petrolul american a coborât la 67,38 de dolari barilul, iar țițeiul Brent a scăzut la 71,42 dolari pentru un baril. Ambele cotații au scăzut cu procentaje mari, care nu au mai fost atinse în ultimii doi ani.
Published 10/29/24
Cifrele bugetului de stat pe primele nouă luni ne arată saltul foarte mare făcut de cheltuielile publice. Guvernul a crescut nivelul cheltuielilor fără a fi interesat practic de deficit. Drept urmare, începând de anul viitor vom vedea o scădere graduală, dar deloc simplă, a deficitului bugetar.
Published 10/28/24
Sectoarele economice în care există evaziune sunt cunoscute de autorități. Dar, instituțiile statului nu fac aproape nimic pentru a opri „piața neagră”. În schimb, producătorii care lucrează transparent riscă să ia amenzi.
Published 10/25/24
Angajații francezi din sectorul privat au avut în perioada 2019-2023 o stagnare a puterii de cumpărare. Anul acesta, scăderea inflației va aduce, procentual, salarii mai mari decât creșterea prețurilor. În România, în schimb, creșterile de salarii „bat” creșterea inflației.
Published 10/24/24
Planul fiscal apărut în spațiul public are multe necunoscute. Nu este clar, pentru că ascunde ceva. Și anume nu specifică măsurile fiscale care se vor lua.
Published 10/23/24
Anul 2025 se anunță a fi plin de incertitudini. Dar, într-o „mare” de necunoscute, România ar trebui să ofere predictibilitate legislativă măcar pentru un proiect esențial pentru economie: exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră.
Published 10/22/24
Creșterea economică a Chinei încetinește. De altfel, problemele economiei chineze se înmulțesc. În același timp, economia americană rămâne cea mai importantă la nivel global. Cifrele și analizele experților arată avansul pe care îl are în continuare economia Statelor Unite ale Americii.
Published 10/21/24
Economia europeană se află în fața a două crize: cea a industriei siderurgice și cea a sectorului auto. Ambele industrii așteaptă o serie de soluții de la politicile publice. Ele vor veni, dar este greu de crezut că vor rezolva toate problemele.
Published 10/18/24