Episodes
I dette afsnit taler vi med Lauritz Rasmussen, sekretariatsleder i Træ i Byggeriet og Jørgen Jensen, projektudviklingschef, AKF.Begge holdt oplæg på 2004-udgaven af den store trækonference Build in Wood. Og begge har kloge betragtninger, som det er værd at lytte til, hvis man gerne vil blive lidt klogere på træbyggeri – og hvem vil ikke gerne det?Tilrettelæggelse og interview: Martin Einfeldt. Følg Træ.dk på sociale medier: Facebook LinkedIn Instagram X (Twitter)
Published 06/08/24
Hvert år afholdes i København en to-dages konference om træbyggeri. Build in Wood hedder den, og den er stor med over 300 deltagere og oplægsholdere, som er forskere, arkitekter, konstruktører, ingeniører, entreprenører, organisationsfolk og bygherrer. Vi taler i dette afsnit med en arrangør, en forsker og en udstiller på Build in Wood i maj 2024 . Vi spørger blandt andet de tre medvirkende om, hvad det bedste, det næstbedste og det værste er ved Build in Wood. For det er alt samme...
Published 06/04/24
Vi har haft flere afsnit om træets uddannelser i denne podcastserie – om hvordan uddannelserne kan bidrage til grøn omstilling og bæredygtighed, og hvordan man kan få unge mennesker til at vælge dem.Dette afsnit handler om skovens og naturens uddannelser. Hvad kan man blive, hvor foregår det, og hvad gør uddannelserne godt for?Vi ringer til Skovskolens forstander Rasmus Kjær.Tilrettelæggelse og interview: Martin Einfeldt. Følg Træ.dk på sociale medier: Facebook LinkedIn Instagram X (Twitt...
Published 05/13/24
Skov er sundt, og træ er dejligt. Men ingen ved hvorfor.
I dag skal vi tale om følelser og krop. Vi skal høre om hormoner - kroppens kemiske budbringere, som påvirker cellerne, så det kan mærkes i både krop og sind.
Vi søger svar på to evigt gådefulde spørgsmål: Hvorfor får næsten alle mennesker det godt af at gå i skoven og naturen? Og hvorfor føler så mange, at det er dejligt at være i et træhus?
Vi ringer til Rasmus Janssen, speciallæge i endokrinologi ved Rigshospitalet.
---
“En...
Published 02/06/24
Skove er truet af ødelæggelse og rydning i store dele af verden. Hvis skovene skal genoprettes - og det skal de forhåbentlig - kræver det blandt andet tusindvis af forskellige, velegnede frø og planter. Har verden så det? Ja, det har verden! Ikke mindst takket være fremsynede danske skovfolk og politikere for 70 år siden.
Nu er skovbrugsrådgivning taget op i regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi fra 2023 og er tilbage på finansloven.
Her kommer hele historien fortalt af en...
Published 01/25/24
Hvor meget fylder bæredygtighed egentlig på de mange forskellige uddannelser, som leverer de håndværkere, der skal skabe bæredygtige løsninger i byggeriet? Måske mangler der noget dér!
Vi ringer Emmilie Joy Hansen, bygningssnedkerlærling og næstforkvinde i Lærlinge for Bæredygtighed.
---
“En verden af træ”-serien er støttet af Træfonden og TUUF.
Tilrettelæggelse og interview: Martin Einfeldt.
Følg Træ.dk på sociale medier:
Facebook LinkedIn Instagram X (Twitter)
Published 01/09/24
Genbrug er godt. Det sparer ressourcer, og det mindsker bjergene af affald. Planteprodukter - herunder træprodukter - er godt af de samme grunde: Plantestof er en fornyelig ressource, som vi kan få mere og mere af.
Derfor drømmer mange træfolk om en verden lavet af træ. Spørgsmålet er, om de, som håndterer affaldet, deler den samme drøm?
Vi ringer til en, som ved alt om håndtering af affald i Danmark: Jens Bomann Christensen, direktør for Brancheforeningen Cirkulær.
---
“En verden af...
Published 12/16/23
I dag skal vi tale om jul og juletræer. Vi skal tale om den mystiske ting med at hive et grantræ ind i stuen - hvad skal det gøre godt for? Og vi skal tale om, hvordan man passer træet bedst, så det kan holde længst muligt inde i stuen, og om, hvordan træet også kan gøre gavn efter jul. Og vi skal tale om det fuldstændig usandsynlige eksportmirakel, som danske juletræer blev for cirka 50 år siden - og stadig er.
Vi ringer til Claus Jerram Christensen, direktør i Danske Juletræer.
---
...
Published 12/03/23
Cirkulær økonomi og cirkulære produkter er de nye ord for det ældgamle ideal at bruge ting igen, når man er færdig med at bruge dem i første omgang. Der er forskellige varianter - det kan hedde upcycling, genanvendelse, genbrug, downcycling, men det handler alt sammen om at spare på ressourcerne og mindske mængderne af affald.
Og produkter lavet af træ er særligt velegnede til denne cirkularitet.
Vi ringer til Betina Simonsen, direktør for Lifestyle & Design Cluster.
---
“En verden...
Published 11/22/23
Historien har vist, at menneskers og samfunds behov forandrer sig hurtigere, end skovene selv forandrer sig. Så når vi dyrker de eksisterende skove og planter nye, gælder det om at sikre variation og mange muligheder.
Men hvad for en slags skove får vi så i fremtiden – og hvordan går det egentlig med folketingets planer om at fordoble Danmarks skovareal?
Den, som måske ved allermest om dét, er Vivian Kvist Johannsen, Institutleder ved Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns...
Published 11/15/23
Træer gør byer smukkere, filtrerer luften, samler vand op, køler om sommeren, kan i nogle tilfælde bidrage til biodiversitet, og træer er måske også gode for... ørerne. Vi har så meget brug for træer, også i byerne, men i byer er træer dyre og svære at have med at gøre.
Vi ringer til Oliver Bühler, som forsker og underviser i bytræer på Skovskolen under Københavns Universitet.
---
“En verden af træ”-serien er støttet af Træfonden og TUUF.
Tilrettelæggelse og interview: Martin Einfeldt....
Published 10/31/23
Træ har traditionelt været en mandeting. Men nu der ved at ske noget - kvinder er på vej ind i træfagene. Det er godt, både for fagene og for os, der drømmer om, at træ kommer til at gøre verden bedre. Men hvordan er det som kvinde at træde ind i den mandeverden? Og hvad gør kvinderne ved tømrer- og snedkerkulturen?
Vi ringer til Caroline Ullits Dreholt, der er tømrerlærling og aktiv i skolens netværk for kvindelige elever i mandsdominerede f*g.
---
“En verden af træ”-serien er støttet...
Published 10/24/23
I dag skal vi tale med én som har en holdning til børn og læring – og til at læring bliver allerbedst, både for børn og voksne, når vi engang imellem rejser os og går ud i virkeligheden. Når det sker i skolen, kalder man det udeundervisning eller udeskole.
Malene Bendix har siden 1999 været hjernen, hjertet og ildsjælen bag Skoven i Skolen som er en guldgrube af gratis materialer, ideer og viden til undervise ude i skoven – og mange andre steder – i alle skolens f*g og på alle...
Published 10/12/23
Forfatter og journalist Peter Olesen har gennem fire årtier skrevet og talt om arkitektur. I 2020 udgav han den anmelderroste bog Træhuse i København, fyldt med vidunderlige fotografier af Henrik Bjerregrav. Bogen viser 40 smukke og mange gange overraskende eksempler på træbyggerier - fra Amalienborg til Christiania.
I september 2023 har han fulgt op med den oplagte og mindst lige så gode to’er: Træbygninger Danmark Rundt.
Vi ringer til Peter Olesen for at høre hans meninger om træbyggeri...
Published 09/29/23
Flere børn og unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Men hvem har de gode ideer til, hvordan det skal ske?
Mette Frederiksen og Mattias Tesfaye har blandt andet spurgt en træmand - så ham spørger vi også.
Trærevolutionen kommer, mener han, og vi skal have træ på dagsordenen overalt. Og vi skal begynde i folkeskolen. Børn skal have mulighed for at komme ud af hovedet, ned i hænderne - og have hænderne fyldt med træ i stedet for telefoner!
Mød Casper Kjerumgaard, tømrer og influencer med...
Published 09/12/23
Bæredygtighed er mere end bare klima og biodiversitet - det er også både økonomisk og social bæredygtighed, altså spørgsmålet om, hvordan mennesker har det. Hvordan hjælper vi andre menneskers liv med den måde, vi bruger træ på? Kan træ skabe sociale forandringer og forbedringer?
Vi ringer til Balder Johansen, daglig leder af det kooperative byggefirma Logik og Co. på Nørrebro i København. Firmaet bygger både huse og social forandring.
“En verden af træ”-serien er støttet af Træfonden og...
Published 08/31/23
Den grønne omstilling kræver at vi bruger mere træ, og at vi gør det klogt og bæredygtigt. Det sker kun hvis vi har mennesker som kan det, altså mennesker som har hovedet og hænderne til at bruge træ så godt som muligt. Vi har brug for tømrere og snedkere som ved noget og vil noget med træ og bæredygtighed.
Men hvordan får vi flere unge ind i træfagene når alle andre uddannelser her i landet også hiver og flår for at få fat på nye elever og studerende?
Vi ringer til Morten Gisselbæk. Han er...
Published 07/14/23
Mere grønt byggeri og mindre CO2 er målet med to forsøgshuse, som Realdania By og Byg er i gang med at bygge i Fredericia - det ene med træ som primært byggemateriale.
Husene, og processen med at bygge dem, skal give praktiske erfaringer og konkrete data om, hvordan træ kan bruges bedst til at skabe attraktive huse, som bliver stående i mange år – og hvordan træ bedst kan bruges sammen med andre byggematerialer.
Vi ringer til projektchef, arkitekt Jørgen Søndermark.
“En verden af...
Published 06/16/23
Alt hvad man kan lave af olie, kan man også lave af træ, siger man. Så det er en drøm for trætilhængere, at affaldstræ bliver lavet om til olie og brugt til brændstof og plast og alt andet, som man hidtil har lavet af fossil olie.
Nu er det ikke længere science fiction. Nu er det en teknologi i rivende udvikling, og som kommer til at blive virkelighed og grøn omstilling i stor skala.
Med i fronten af dén teknologiske udvikling er den danske biotekvirksomhed Topsøe. Vi har ringet til forsker...
Published 05/29/23
Med den nye klimaskovfond er der håb om at få sat endnu mere gang i plantning af ny skov i Danmark.
Fonden skal nemlig fremme og finansiere skovrejsning og udtag af lavbundsjord for at reducere Danmarks nettoudledning af drivhusgasser – målet er mere skov og et bedre klima.
Vi ringer til direktør Poul Erik Lauridsen for at høre mere om tankerne og planerne bag Klimaskovfonden.
“En verden af træ”-serien er støttet af Træfonden og TUUF.
Tilrettelæggelse og interview: Martin Einfeldt....
Published 05/15/23
Træ er anderledes end andre byggematerialer - det er levende, og det kræver, at man tager helt særlige hensyn til vand og fugt. Det har man vidst siden stenalderen. Nu er der imidlertid moderne metoder og ny teknologi til at hjælpe os.
Vi ringer til souschef Peder Fynholm på Teknologisk Instituts Center for Træ og Biomaterialer for at høre lidt mere om fugt i træ i byggeriet, og hvordan man undgår problemer med det.
“En verden af træ”-serien er støttet af Træfonden og TUUF. ...
Published 04/25/23
Hvor kommer træet fra, hvordan (gen)bruger vi det, og strømmer det i den mest hensigtsmæssige retning frem mod et fossilfrit samfund?
På Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning har tre forskere - Huntley Brownell, Bogomil Iliev og Niclas Scott Bentsen – i marts 2023 offentliggjort den hidtil mest nøjagtige analyse af træstrømmen i Danmark.
Det må vi høre mere om, så vi har ringet til Niclas Scott Bentsen.
“En verden af træ”-serien er støttet af Træfonden og...
Published 03/28/23
Hvordan bruger vi træet bedst, så vi får størst klimaeffekt og andre fordele?
Og hvordan kan vi producere træ, uden at det går ud over produktionen af fødevarer og biodiversiteten?
Det har vi taget en snak om med seniorforsker Thomas Nord-Larsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.
“En verden af træ”-serien er støttet af Træfonden og TUUF.
Tilrettelæggelse og interview: Martin Einfeldt.
Følg Træ.dk på sociale medier:
Facebook LinkedIn ...
Published 03/08/23
Fordi plast traditionelt er lavet af olie, er plastprodukter blevet anset som mindre miljøvenlige og bæredygtige end træprodukter. Men nu er man begyndt at lave plast af træfibre og andet plantestof. Hvad vil det betyde: Bliver plast det nye, store træprodukt? Kan træbaseret plast ligefrem være med til at finansiere plantning af mere skov i verden? Og inden træjublen går helt amok, er der så hår i suppen og ting at tænke over?
Vi har ringet til Christina Busk, som er miljøpolitisk chef i...
Published 02/21/23