Episodes
Interview med Paramediciner Henning Lassesen vedr. hans semester opgave på Bachelor of science i Paramedic studies.
Henning har set på præhospital brug af S-ketamin fra en Paramedicinsk praksis.
Published 09/18/24
Interview med Paramediciner Mickey Williams vedr. hans semester opgave på Bachelor of science i Paramedic studies.
Mickey har kva sin interesse i kritisk syge patienter fundet det interessant at se på om der er data som taler for behandling med noradrenalin til sepsis patienter præhospitalt.
Published 09/17/24
Interview med Paramediciner Svend Vittinghus vedr. hans semester opgave på Bachelor of science i Paramedic studies.
Svend har lavet en opgave med udgangspunkt i et scoping review, et form for litterature review. Svend har forsøgt at belyse den tilgængelige viden om behandlingen af epistaxis med topical TXA præhospitalt.
Published 09/16/24
Mads Lyngby er en del af projektet Future Paramedic som aktuelt er igang med at tage en Bachelor i Paramedicin via University if Limerick. I den forbindelse har han og de andre som semester opgave udført en literatur review som en del af læringen. Her har Mads set på om hvad literaturen siger om administrationsvejen for brokodilatator, hvilken er bedst. I denne serie vil flere af de studerende på uddannelsen dele deres erfaringerne med at lære om et litteratur review og de fund de har gjort.
Published 09/16/24
Kristian Blumensaadt Winther er en del af projektet Future Paramedic som aktuelt er igang med at tage en Bachelor i Paramedicin via University if Limerick. I den forbindelse har han og de andre som semester opgave udført en literatur review som en del af læringen. Her har den tilgængelige data som er publiceret om "Tractionsplint for midshaft freactures of Femur"
Published 09/16/24
TEMS er et forsøg på at tilbyde høj sundhedsfaglig vurdering og behandling i et højrisiko område. Men hvad går det egentlig ud på, hvilken behandling kan de tilbyde og må de tale om det.
Published 08/19/24
Hvor stor er risikoen egentlig for at få en lungeemboli i forbindelse med en flyrejse? Ambulanceinstruktør Kristoffer Sørensen giver her et inblik i netop det, men vigtigst af alt, hvordan han har fundet frem til resultatet på det spørgsmål.
Published 07/23/24
Fjerde episode af TFT serien handler om vores naturlige bias. Alt det vi kender, ved og det vi får af vide på meldingen giver danner indtryk som danner et billede men også farver det. Peter Bech fortæller i denne case om en dag hvor han selv skulle være på tæerne og ikke falder for den første og bedste diagnose.
Published 07/10/24
I FOAMmedic er vi store fortalere for at holde sig opdateret, udvikle og videreuddanne sig.Derfor drager vi jævnligt til diverse symposier og konferencer for at lære, men selvfølgelig også for at skabe netværk.
Derfor synes vi at uddannelse på et Bachelor niveau inden for vores faggruppe helt klart er vejen frem. Er det så for alle? Det kan måske diskuteres, men helt klart skal vores faggruppe også akademiseres og bidrage med at skabe og indsamle data til fremtidens...
Published 06/10/24
Noget af det bedste ved at være underviser er alle de spørgsmål man får når man møder kursister og kollegaer i dagligdagen. Indimellem kommer der et emne eller et spørgsmål, man ikke rigtig selv har tænkt over, eller for den sags skyld har hørt om.
Når vi afholder kørselspraktik der hvor jeg er ansat, har kursisterne en mulighed for at indsende emner som de har lyst til at debattere, få belyst eller få opsummeret. Denne podcast er affødt af sådan et emne, nemlig administration af Naloxon...
Published 05/15/24
Epikriser har for ikke så længe siden gjort sit indtog i det præhospitale. Ambulancepersonalet skal dermed lave Epikriser når de har afsluttet en behandling eller en vurdering af en patient præhospitalt. Epikriser har været en del af sundhedsvæsnet i mange år, de almen praktiserende læger modtager beskeder når deres patienter har været i kontakt med andre dele af sundhedsvæsnet. Det giver dem unik mulighed for at få et overblik over patientens helbredstilstand og dermed vejlede og hjælpe dem...
Published 05/03/24
I denne episode af vores podcast tager vi jer med tilbage til et tidligere indlæg på vores blogpost. Et segment vi længe har talt om i FOAMmedic, som vi har valgt at kalde for Højtlæsning fra bloggen. Så sæt dig godt til rette og nyd oplæsningen af Impact Brain Apnea - En årsag til traumatisk hjertestop og besøg eller genbesøg blogpostet hvor du også finder henvisningerne.
Published 02/15/24
Akut vestibulært syndrom (AVS) er defineret som akut indsættende, kontinuerlig vertigo uden andre neurologiske udfald . Årsagen til AVS er i størstedelen af tilfældene perifer, lokaliseret til det indre øre eller nervus vestibulocochlearis, men hos et mindretal er årsagen central, oftest en iskæmisk apopleksi i den posteriore cirkulation.
Denne podcast tager udgangspunkt i en UTH hvor netop en patient med akut opstået svimmelhed og nygstamus, primært blev diagnostiseret med øresten, men...
Published 09/25/23
Hvordan håndterer man det, at der pludselig sidder en kollega ved siden af en, som man aldrig nogensinde har mødt før? Man kender ikke deres faglige niveau eller om man egentlig er på bølgelængde. Det er situation vi alle sammen har prøvet flere gange, måske har vi ikke tænkt så meget over det. Men det har Jens. Jens Tvarnø har nemlig en historie med hvor det utænkelige sker, at den første tur lige efter mødetid, med en helt ny makker og tilmed også med en ekstra observatør, er til en melding...
Published 09/12/23
I denne episode følger vi op på episode 66 hvor vi i TFT serien hørte FOAMmedics egen Peter Bechs refleksioner på en patient case med blødning per rectum.
Her taler vi med Akutmediciner Anders Jørgensen som til dagligt arbejder på akuthospitalet Gødstrup. Vi taler om melding, modtagelse og hvilke undersøgelser og behandlinger de laver ved denne patientgruppe.
Published 07/13/23
Det Præhospitale forskningssymposiet 2023 var et nationalt event og det blev afholdt den 20. april i Århus på Århus Universitet. Det betyder at det var alle de fem regioner som var gået sammen om et samlet event. Det betød at der var mange flere deltagere, flere talere og projekter fra hele det ganske land. Vi var igen inviteret til at lytte med og til lave en podcast med alle talerne. Det var en ordentlig omgang i år der var nemlig mange talere og flere forskellige spor. Vi klarede det, og...
Published 06/03/23
Genoplivning er en team indsats. I alle led arbejder vi sammen for at forbedre hver eneste lille del af processen. Derfor giver det rigtig god mening at samles med ligesindede og dele viden og diskutere muligheder. Det var netop hvad en masse gode kollegaer fra hele Skandinavien gjorde til "Improving resuscitation outcome togehter". Her mødtes præ-og indhospitale, offentlige og private, alle med den interesse at bruge data og feedback til at udvikle genoplivningen endnu mere.
Det skete...
Published 04/25/23
I denne episode dykker Karl ned i punkt nummer tre, som handler om P-takken. For den fortæller nemlig en rigtig god og spændende historie om patienten og dennes hjerte.
Karl har pakket episoden pænt ind i nogle af operaens smukkeste kompositioner og drager paralleller mellem opera og EKGer.
Published 03/14/23
Medlingen om blødning per rectum er en af de meldinger vi møder hyppigere end andre. Det er en akut melding, og det skal det selvfølgelig være da frisk blødning fra et sårbart organ som er vel vaskulariseret skal være bekymrende. Men niveuet af respons stemmer ikke altid overens med virkeligheden når vi lander på adressen. Det kan der være mange årsager til og det er ikke bare en dårlig disponering. Men er vi gode nok til at vurdere dem, får vi revurderet nok og hvad gør vi egentlig når vi...
Published 02/22/23
Den danske lægehelekopter ordning er igang med et nyt tiltag til præhospital hjertestop. Nemlig REBOA. De er med til at lave et præhospital studie på, om dette kan have en gavnlig effekt på overlevelsen for ikke traumatiske præhospital hjertestop. Studiet laves af St. Olavs Universitetshospital i Trondheim og udføres af HEMS crews fra baser i Norge, Italien og Danmark.
Published 12/02/22
Skal der gives hjertelungeredning i 2 minutter mellem hver vurdering i forbindelse med basal og avanceret hjertelungeredning, eller skal behandlingscyklus (stød-HLR-medicin-vurder) vare i alt 2 minutter. Det taler vi om I dette afsnit af FOAMmedic podcast hvor Peter Bech og Morten Lindkvist deler deres erfaringer og opfattelse af hvordan guidelines skal fortolkes.
Published 11/12/22
Mentalparathed er noget vi hører om, vi træner det og vi bliver ofte fortalt at det er super vigtigt. Data viser at kan have stor indflydelse på patientens outcome, hvis din mentale parathed ikke er i balance. Det betyder ikke at du hver dag skal måle din parathed eller at det er afgørende hver eneste gang du har en patient kontakt, for ofte er du i balance. Det som tæller er hvordan vi sikre at vi ikke fanges ude af balance og risikerer at levere en utilstrækkelig behandling til patienten og...
Published 10/22/22
PHARMA er tilbage med lidt lyd til sommervarmen. Vi har denne gang taget fat i Adrenalin og gennemgår det via vores skabelon så vi systematisk kommer det hele igennem. Vi finder også en vinder af PHARMA quizzen og så er der selvfølgelig en ny quiz.
Published 07/07/22