Episodes
Professor Agnes Wold avlivar myter om vatten och reder ut hur mycket vatten vi behöver få i oss under en dag. Professorn pratar också om vatten som en bantningskur och om det är farligt att dricka ur samma vattenflaska flera gånger utan att diska den.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.
Agnes Wold om att dricka vatten: Därför behöver du bara dricka när du är törstig och det händer om du dricker för...
Published 05/02/23
Professor Agnes Wold pratar om att åldras och svarar på frågor om hur vår livsstil skulle kunna påverka risken för demens. Professorn förklarar också varför det är så viktigt att vaccinera sig mot bältros och så rasar hon över åldersdiskrimineringen i arbetslivet.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.
Agnes Wold om att åldras: Därför får du bältros – och risken är stor att drabbas flera gånger....
Published 04/25/23
Probiotika, omega 3, D-vitamin och järn i veckans avsnitt handlar det om kosttillskott, vitaminer och mineraler. Professor Agnes Wold menar att en frisk människa inte behöver äta några extra tillskott. Hon förklarar också vilka grupper som faktiskt bör äta kosttillskott, hur vi får i oss C-vitamin på bästa sätt och vilket vitamin vi inte ska äta för mycket av.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer...
Published 04/18/23
Huvudvärk är en stor anledning till att folk är hemma från jobbet och professor Agnes Wold går igenom de vanligaste myterna kring huvudvärk och värktabletter. Hon pratar om spänningshuvudvärk, Hortons huvudvärk och migrän, och om varför hon blir så irriterad över att vi matas med att vi ska klara oss utan mediciner.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.
Agnes Wold om huvudvärk: Därför drabbas vissa...
Published 04/11/23
Om mättat och omättat fett och huruvida den bruna varianten är så bra som folk påstår. Professor Agnes Wold pratar om fettets fördelar och varför hon menar att fettskräcken gör skada i samhället. Hör också professorns teori om varför kvinnor har mer underhudsfett än män.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.
Agnes Wold om fett: Därför är det nödvändigt med fett och det händer när du bränner för mycket....
Published 04/04/23
Om laktos- och glutenintolerans, nötallergi och andra vanliga matallergier. Professor Agnes Wold förklarar varför Sverige har så hög andel födoämnesallergi och menar att det beror på hur vi föder upp våra barn. Hon berättar också om ny forskning som visar att allergier kan påverkas av vad mamman äter som gravid, och varför det är ett problem att gravida inte äter fisk.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer...
Published 03/28/23
Professor Agnes Wold går igenom vanliga missuppfattningar om förkylningar och förklarar varför vissa blir sjukare än andra, hur en förkylning smittar och varför hon själv aldrig tar febernedsättande. Hon går också igenom huskurerna c-vitamin, honung och nässköljning.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.
Agnes Wold om förkylningsvirus: Därför är det bra att ha feber och om att det kan vara bra att...
Published 03/21/23
Om pollenallergi, allergitabletter och varför allergierna i Sverige ökar. Professor Agnes Wold förklarar vad hon tror att man ska göra för att undvika att bli allergisk, och så rasar hon över orden allergitester och pälsdjursallergi.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.
Agnes Wold om allergier: Därför är allergitester problematiska och om att tusentals människor felaktigt tror att de är allergiska....
Published 03/14/23
Hör om munblåsor, herpes och vad det finns för risker med muntorrhet. Professor Agnes Wold har munnens bakterier i fokus och pratar också om dålig andedräkt, tandborstning och hur du kan bli av med ett cerat-beroende.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om munnen och tandhälsa:Bakterierna som ger dig dålig andedräkt och om tungskrapa kan hjälpa. Och därför kan man inte upptäcka en sjukdom...
Published 03/07/23
Professor Agnes Wold går igenom hur antioxidanter påverkar vår kropp och varför vi inte behöver stoppa i oss extra. Agnes förklarar hur kroppen själv tar hand om fria radikaler och antioxidanter och hon menar att idén om att antioxidanter är något bra är idioti. Hör också professorns kärleksförklaring till mjölken.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold den här veckan:Tillsammans med...
Published 02/28/23
Är det farligt att? så inleds åtskilliga mejl som skickas till professor Agnes Wold. Tillsammans med Christer Lundberg ägnar hon ett helt avsnitt åt att svara på frågor om vad som är farligt och inte. Om grön potatis, kolloidalt silver, kärnor i vindruvor och varför Agnes inte tycker att man ska köpa vad som helst på hälsokosten. Och så reder hon ut om det spelar någon roll om vi duschar innan vi hoppar i badet.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor...
Published 12/20/22
Om alkohol, alkoholism och om vin till maten är skadligt för hälsan. Professor Agnes Wold går igenom kopplingen mellan alkohol och hjärt- och kärlsjukdomar, och förklarar varför det är så svårt att säga hur vårt alkoholdrickande påverkar vår livslängd. Och så funderar Agnes på varför kvinnor i hennes egen ålder dricker mer och mer.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om alkoholDärför ska...
Published 12/13/22
Om möglig mat, bäst före-datum och om det är farligt att låta mat stå framme. Professor Agnes Wold förklarar hur vi ska hantera våra livsmedel på bästa sätt och reder ut om det är farligt att frysa ner upptinad mat. Agnes kommer också ut som en frukostälskare, men sågar ändå idén om att frukosten skulle vara dagens viktigaste mål.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold den här veckan:Därför...
Published 12/06/22
Professor Agnes Wold ser tillbaka på åren med coronapandemin och förklarar hur en pandemi uppstår och varför vi ska vara förberedda på en ny. Professorn pratar också om coronavaccinet och vilka som behöver fler sprutor, och reder ut både missuppfattningar och myter kring pandemier och immunsystemet.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om covid-19Så effektivt är vaccinet och så går Agnes...
Published 11/29/22
Professor Agnes Wold avlivar myter om städning och tvätt och reder ut vilket mögel som är helt ofarligt, och farligt. Professorn ger sina bästa tips för att städa hållbart och förklarar varför hon inte tvättar i högre temperaturer än 40 grader.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold den här veckan: Då dör bakterierna i tvätten och därför är solljus effektivt mot både bakterier och virus. Om...
Published 11/22/22
Om att ha ont i magen och hur tarmsjukdomar som IBS och ulcerös kolit påverkar ens liv. Professor Agnes Wold förklarar också vad du kan göra när du är förstoppad, hur magsår och magkatarr uppstår och varför många av oss får ont i magen efter att vi ätit mat. Men också om varför vi fiser mer när vi blir äldre.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om magen och tarmarnaDet kan du göra för att...
Published 11/15/22
Om övervikt, BMI och varför det är så svårt att gå ner i vikt. Professor Agnes Wold förklarar varför hon tycker att det är farligt att prata om fetmarelaterade sjukdomar och att typ 2-diabetes inte ökar. Hon pratar också om tunnhårighet och Christer berättar om chocken när han själv blev tunnhårig och hur han löste en del av problemet.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold den här veckan:Om...
Published 11/08/22
Det enda som hjälper mot att åldras är att bli yngre och det kan vi ju inte säger professor Agnes Wold och förklarar hur huden, hudvård och kollagen fungerar. Professorn pratar också om kroppshat och om hur biologin spelar in i valet av partner. Och så funderar Agnes och Christer på vad vi kan göra för att sluta bry oss om hur vi ser ut.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om huden och...
Published 11/01/22
Om förkylningar, hostmedicin och vad färgen på ditt snor betyder. Professor Agnes Wold går också igenom hur kyla kan påverka virusets väg genom kroppen och förklarar varför det kan vara bra att få influensa då och då.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer LundbergAgnes Wold om virus och förkylningarSå undviker du att bli smittad av ett virus och om du lättare blir förkyld när du har mens. Agnes svarar också på...
Published 10/25/22
Hör om sömnproblem, snarkningar och månens inverkan på din sömn. Professor Agnes Wold förklarar varför många av oss är kvällsmänniskor och vad det finns för risker med sömntabletter. Agnes berättar också om sorgen efter sin livskamrat, hunden Gösta, som nyligen somnat in.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om sömn och vargtimmenI podden får du veta vem som myntade uttrycket vargtimmen...
Published 10/18/22
Om D-vitaminbrist, vad som hjälper mot myggbett och varför fågelbajs kan vara farligt. Professor Agnes Wold går igenom några av sommarens största faror och förklarar varför det kan vara dumt att ha blöta badkläder, vilka sjukdomar man kan få av en mygga och varför hon inte oroar sig för rötmånaden.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold den här veckan:Därför är solen bra om du har eksem och...
Published 07/05/22
Om de värsta hälsofarorna på buffébordet och vilka sjukdomar en vanlig fluga kan sprida. Professor Agnes Wold går igenom sommarens stora bakteriehärdar och vad vi bör se upp med, rasar över vattenhetsen, men förklarar samtidigt varför det hjälper att dricka varannan vatten.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan:Så äcklig är din disktrasa och om den kan göra dig sjuk. Agnes...
Published 06/28/22
Munnen är i fokus och vi pratar om herpes, om socker och om det är farligt att äta för fort. Professor Agnes Wold förklarar också varför vi ska vara tacksamma över vår saliv och så förklarar hon varför god tandhälsa kan minska risken för hjärtinfarkter.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om munnen och tandhälsa: Om våra viktiga munbakterier och om varför det kan vara bra att suga på...
Published 04/26/22
Om hjärnans funktioner, psykiska sjukdomar och om man kan träna upp sin intelligens. Agnes Wold förklarar vad som händer i hjärnan när du är kär, om kroppen kan ta stryk för att du mår dåligt och så berättar hon om sin egen panikångest och hur hon blev av med den.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om hjärnan:Så många procent av hjärnan använder vi och så ser hjärnans anatomi ut....
Published 04/19/22