Episodes
Fugl af Glæde er i felten og besøger Amanda Johannisson, som sammen med Marie Rubæk Holm ringmærker fugle for Statens Naturhistoriske Museum. Men hvor man ofte forbinder ringmærkning med trækfugle, så handler det her om standardiseret ringmærkning af ynglefugle. Hør hvordan det foregår i denne episode, hvor vi også tager gærdesmutten under kærlig behandling som dagens fugl.
Værter: Allan Gudio Nielsen & Jørn Dyhrberg Larsen
Jingle: Joknaniel (fuglelyd: Manuel Tacke)
Fugl af Glæde...
Published 06/05/24
Dagens gæst er Vicky Knudsen, som er biolog og naturformidler med stort N. Ud over at være særdeles glad ved fuglene, så er hun også ven med alle de arter, som ”man” ikke kan lide. For at begrænse feltet lidt holder vi os til ”sortfuglene” – kragefuglene. Eller næsten i hvert fald…
Dagens fugl er højaktuel her i midvinteren, nemlig vindroslen, som besøger os fra nord.
Værter: Allan Gudio Nielsen & Jørn Dyhrberg Larsen
Jingle: Joknaniel (fuglelyd: Manuel Tacke)
Fugl af Glæde produceres...
Published 01/22/24
Så er vi klar med 2. sæson af hele Danmarks fugle-podcast Fugl af Glæde. Dagens gæst er lektor på Statens Naturhistoriske Museum Anders Tøttrup, som igennem mange år har studeret trækforholdene hos rødrygget tornskade. En Afrika-trækker er ikke bare en Afrika-trækker. Der findes lige så mange måder at være trækfugl på, som der er arter og bestande. Hør også om
dagens fugl, pibesvanen, som britiske forskere har fulgt på overvintringspladserne i 60 år.
Værter: Allan Gudio Nielsen & Jørn...
Published 12/23/23
Dagens gæst Kasper Thorup er professor på Københavns Universitet, hvor han forsker i fugletræk. Lyt med i denne episode, hvor vi hører om hvad de nyeste metoder til at undersøge fuglenes træk kan give af viden. Særligt har Kasper beskæftiget sig med gøgen, hvis træk er særligt fascinerende, for hvordan finder en gøgeunge, der aldrig har set sine rigtige forældre ud af, hvor den skal trække hen?
Hør også om den lille ligusterfascist, gærdesangeren. Den er lille, grå og sky, så den bliver ofte...
Published 07/05/23
Allan og Jørn har været i felten for at komme tæt på den særprægede og sky hønsefugl tjuren, som i april måned kan høres spille i de svenske skove. April måned er også tidspunktet, hvor man skal opleve blåhalsen, dagens fugl. Og så skal vi høre nyt fra dagens gæst Henrik Wejdling, som i dette forår er ude på en helt særlig rejsemission.
Værter: Allan Gudio Nielsen & Jørn Dyhrberg Larsen
Jingle: Joknaniel (fuglelyd: Manuel Tacke)
Fugl af Glæde produceres af...
Published 04/27/23
Rasmus Strack har næsten 40 års erfaring med at kigge på ænder, og særligt hybriderne mellem forskellige arter har fanget hans interesse. Hør hvordan man finder og bestemmer andehybrider, når der sjældent findes gode felthåndbøger til den slags. Hør også hvordan hybriderne opstår og hvilke mekanisme ænder har til at begrænse fænomenet.
Vi skal selvfølgelig også høre om dagens fugl, som i denne gang handler om klyden, aktuelle fugleoplevelser og fuglenyt fra ind- og udland.
Værter: Allan...
Published 04/08/23
Selv om Mads Hagen er ung og relativt nystartet inden for
natur- og fuglefotografi, så har han allerede stor erfaring i at opnå det helt
rigtige billede, der fortæller en historie. Men det kræver mængder af
tålmodighed samt hårdt og langvarigt arbejde at nå så langt. Hør hvordan han
kom ind i fuglenes verden og hvilke tanker han har gjort sig om det at
fotografere fugle med så lidt forstyrrelse som muligt.
Vi skal selvfølgelig også høre om dagens fugl, aktuelle fugleoplevelser og lidt...
Published 03/24/23
Denne gang handler Fugl af Glæde om, hvilken viden man kan få fra døde fugle. Dagens gæst Iben Hove Sørensen er ansat i Danmarks Jægerforbund og har ved hjælp af skudte havlitter og fløjlsænder indsendt af jægere forsket i blandt andet bestandenes køns- og alderssammensætninger for at finde ud af, hvad der er årsag til nedgangene i disse bestande.
Og så tager Allan og Jørn i felten i Vaserne for at tage hul på det spirende forår og måske opsnuse en lille flagspætte, som netop på dette...
Published 03/08/23
Allan og Jørn er denne gang på besøg hos Klaus Malling Olsen, en af Danmarks absolut bedste feltornitologer, som har beriget fuglekigger-Danmark med massevis af bevingede beskrivelser af fugles helhedsindtryk – både i felten, i felthåndbøger og på fuglekurser. Helt specifikt handler det om to kronjuveler, som kommer fra vidt forskellige steder i verden, men som netop nu kan opleves i det sydlige Sverige.
Vi har selvfølgelig dagens fugl med også denne gang – også en art, som er aktuel netop...
Published 02/17/23
Sebastian er en fuglenørd med stort N, som er dybt afhængig af fugle og helst de sjældne af slagsen. Tidligere var han det, man kalder twitcher - en som kører ud for at se sjældne fugle, som andre har fundet, men nu gør han en dyd ud af selv at finde sine sjældne fugle. Lyt med og hør hvordan hans nørderi udviklede sig, og hvordan han optimerer sine chancer for at finde de sjældne fugle.
Vi skal selvfølgelig også høre om dagens fugl, et par gode fugleoplevelser og hvad der rører sig på...
Published 02/07/23
Fugle er længe blevet betragtet som organismer med en generelt ringe intelligens, men er det virkelig sådan? Peter Lund Madsen, Fugleværnsfondens profil i 2022, gæster studiet for en snak om fugle, hjerner og intelligens. I den senere tid har man gjort mange opdagelser, som viser, at fugle kan gøre ret fantastiske ting med deres hjerner, så måske passer billedet af pattedyrene som de eneste intelligensindehavere ikke helt så godt alligevel.
Vi skal selvfølgelig også høre om dagens fugl, et...
Published 12/24/22
I denne 2. del om fugles fjermider ringer vi til Simon Haarder, gæsteforsker ved Statens Naturhistoriske Museum, for at få resultaterne af den undersøgelse, han gav vores bogfinke fra fryseren i Fuglenes Hus.
Hør også om dagens fugl, en fed fugleoplevelse og hvad der rører sig på fuglefronten lige nu.
Værter: Allan Gudio Nielsen & Jørn Dyhrberg Larsen
Jingle: Joknaniel (fuglelyd: Manuel Tacke)
Fugl af Glæde produceres af Fugleværnsfonden
https://www.facebook.com/fuglafglaede
Published 11/22/22
Idag handler det om parasitter, nærmere bestemt fjermider, hvilket er et ret ukendt forskningsfelt. Vi har besøg Simon Haarder, som er Danmarks førende fjermideforsker. Fjermider er ikke store - de største opnår en størrelse på højest et par millimeter, men det er en helt ny mikroskopisk verden af sære tilpasninger, man her får et indblik i. Og så er fjermider måske ikke så slemme, som navnet får en til at tro.
Værter: Allan Gudio Nielsen & Jørn Dyhrberg Larsen
Jingle: Joknaniel...
Published 11/17/22
Hvorfor synes nogle ornitologer, at det er sjovere at se en sjælden fugl end at se de almindelige? Og kan man øve sig i at finde sjældenheder? Hør med i dette afsnit om sjældne fugle, hvor vi har besøg at Daniel Palm Eskildsen, som er biolog i Dansk Ornitologisk Forening.
Hør også om dagens fugl, en fed fugleoplevelse og hvad der rører sig på fuglefronten lige nu.
Værter: Allan Gudio Nielsen & Jørn Dyhrberg Larsen
Jingle: Joknaniel (fuglelyd: Manuel Tacke)
Fugl af Glæde produceres af...
Published 10/22/22
Mange kender historien om havternens fantastiske træk fra nordpol til sydpol og tilbage igen på et enkelt år. Men at deres årlige træk faktisk er endnu længere, var der ingen, der vidste før dagens gæst Carsten Egevang i sin PhD undersøgte grønlandske havterners trækrute med lysloggere. Lyt med i dette første afsnit af podcasten Fugl af Glæde og hør, hvordan alt dette gik til.
Carsten Egevang er PhD i biologi og naturfotograf med Arktis som speciale inden for begge dele. PhD-arbejdet foregik...
Published 10/07/22