Episodes
Published 11/15/24
נעמה לזימי היא פוליטיקאית ישראלית, וחברת כנסת מטעם מפלגת העבודה, זוכת פרס אבירת איכות השלטון. בשיחה סוערת עם אברום היא מדברת המשנה ובית הגידול הפוליטי שלה, החיבור שלה לתנועת השמאל בעולם בכלל ובישראל בפרט והמחויבות שלה לזכויות האדם והפרט כערך ראשוני, "אני בכנסת כדי שיבוא יום ותהיה פה מדינת רווחה". איך מייצרים מדינת לאום לעם היהודי ואיך מיישבים את ההתנגשות עם ערך השוויון לכלל אזרחיה, והאם ניתן להקים בישראל של היום מפלגה שאינה סקטוריאלית?
Published 11/08/24
תמר הרמן היא פרופסור אמריטה למדע המדינה וסוציולוגיה באוניברסיטה הפתוחה ועמיתת מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה. בשיחה עם אברום היא מסדרת את השבטים הישראלים ״אני מעדיפה לקרוא לזה רצף״, החילוניות הישראלית האם בכלל יש דבר כזה? האם הפוליטיקה והפוליטיקאים נבנים מהחלוקה השבטית והשפעות ה-7 באוקטובר על הדיון הציבורי הישראלי “הקרקע נשמטה מתחת לרגליים של אלה שחשבו שאולי הם קבוצת מיעוט, אבל הם יכולים לישון בשקט עם ההבנה שלהם את המציאות״.
Published 11/01/24
פרופ׳ רון זרחי היה עם אברום בצבא ועלה לגדולה. הוא מנצח מקהלות. פרופ׳ למוזיקה. בוגר המחלקה לניצוח וקומפוזיציה באוניברסיטת תל אביב. בשיחה עם אברום, שזה לה החלק השני, הם מתחקים אחרי ההיסטוריה של הזמר העברי.
Published 10/10/24
פרופ׳ רון זרחי היה עם אברום בצבא ועלה לגדולה. הוא מנצח מקהלות. פרופ׳ למוזיקה. בוגר המחלקה לניצוח וקומפוזיציה באוניברסיטת תל אביב. בשיחה עם אברום, שזה לה החלק הראשון, הם מתחקים אחרי ההיסטוריה של הזמר העברי.
Published 10/04/24
יאיר לפיד הקים את המרכז הישראלי. לפני כמה שנים זאת הייתה נשמעת כמו סיסמה, אבל ככל שנקף הזמן ״יש עתיד״ שהקים התגברה על הציניות שהושמעה כלפיה והפכה לאחד מהפרויקטים הפוליטיים המרשימים של העשור האחרון. בשיחה עם אברום הם יורדים לשורשי התפיסה הפוליטית של ראש הממשלה לשעבר לפיד. על הסכסוך ״הקונספציה שקרסה היא ניהול הסכסוך״, הקמת הממשלה עם מנסור עבאס ״הערבים הם 20% מאזרחי המדינה״, יהדות ״טרוריסטים יהודים לא יסבירו לי מהי היהדות״ והצורך לתקן ״יש צורך בממשלה מתפקדת, אנחנו מקימים עכשיו את המדינה״.
Published 09/27/24
פרופ׳ בן דור בנית הוא פרופסור להיסטוריה סינית ובינלאומית באוניברסיטת ניו יורק. חבר של אברום ואיש שנע על הציר בין הבן איש חי, מאו וג׳ינג׳יס חאן. בפרק היום הוא משוחח עם אברום על ״חסות״ של סמי מיכאל.
Published 09/13/24
אחרי מלחמת העולם השנייה הקהילה הבינלאומית התגייסה למען שיקום העולם שאחרי החורבן. המסקנה שצריך לכך מאמץ בינלאומי הביאה קבוצת אנשים, הזכורה מביניהן היא אלינור רוזוולט, לנסח את ההכרזה האו״ם לכל באי עולם בדבר זכויות האדם. מטרה נעלה שאינה עניין לאומה אחת, אלא מחייבת שיתוף פעולה. בשיחה עם אברום בורג, ח״כ לשעבר דדי צוקר, מסביר למה הטקסט הזה ממוסגר ותלוי על קיר חדר העבודה עמוס הספרים שלו, ההקמה של בצלם, המאה ה-20 הרצחנית והתזה שבבסיס הטקסט: אם תפגע בחירות, תגיע לרצח. לינק לטקסט המתורגם של ההכרזה...
Published 09/06/24
ד״ר דותן הלוי הוא מרצה בכיר במחלקה להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב. בשיחה עם אברום הם מדברים על עזה. עיר שהפכה מעיר חוף לעיירת פליטים. איך נעשה המעבר הזה?
Published 08/29/24
אדם רז הוא היסטוריון אקטיביסט. לאחרונה פרסם ספר חדש: הדרך לשבעה באוקטובר (הוצאת פרדס). בשיחה עם אברום הם מדברים על ברטולד ברכט, המלחמה על גילוי האמת בין ארכיונים סגורים והתפקיד של ההיסטוריון שהוא גם אקטיביסט בתוך עולם שהאמת בו כתובה בעיפרון, כפי שאמר פעם מישהו, היא תמיד יכולה להשתנות.
Published 08/23/24
פרופ׳ דוד אלכסנדר לימד בין היתר תיאטרון ותקשורת בחיפה ובתל אביב, עד לפני כשנתיים כיהן כנשיא המרכז האקדמי לעיצוב ויצו בחיפה. בשיחה עם אברום הוא מדבר על מרכזיותו של חנוך לוין, היהודים באים ואולי המוסלמים באים? ארץ נהדרת, ניקוי ראש, והדברים שהופכים אמן סאטירה לכזה שישרוד את מבחן הזמן.
Published 08/16/24
פרופ׳ יוני מנדל הוא ראש המחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון. עורך המשנה של סדרת ״מכתוב״ במכון ון ליר בירושלים שמוקדשת לתרגום ספרות ערבית. בשיחה עם אברום הם מדברים על ״הולך על הרוח״ ספרו של סלמאן נאטור שפרופ׳ מנדל במסגרת הסדרה. סופר דרוזי, יליד דלית אל כרמל, שאת המפגש איתו מגדיר פרופ׳ מנדל ככזה ששינה את חייו.
Published 08/08/24
תומר פרסיקו הוא חוקר הדת העכשווית, פעיל למען חופש הדת, עמית מחקר במכון הרטמן ובמרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים. הוא בעל הבלוג-לולאת האל-ולאחרונה הוציא ספר חדש: ליברליזם - שורשיו, עקרונותיו, משבריו לולאת האל זמין כאן https://tomerpersico.com/
Published 08/02/24
מלילה הלנר-אשד היא חוקרת קבלה במכון שלום הרטמן. בשיחה עם אברום הם מדברים על ל״ג בעומר. היום שצריך להפוך ליום המורים הגדולים. רבי שמעון בר יוחאי הדמות שנמצאת בלב היצירה הגדולה שבסיס השיחה. ספר הזוהר.
Published 05/23/24
בפרק הקודם עם פרופ׳ חגי רם אברום והוא שוחחו על ספרות איראנית. בפרק היום הם מדברים על חשיש. הסם המועדף על המעמדות הנמוכים במזרח התיכון. לאורך השנים, היו במזרח התיכון שושלות שמנסות להגביל את החשיש, אך הן הבינו שהן לא יכולות לנצח את החשיש שהיה שם לפניהם. מה מסלולו של החשיש במזרח התיכון הקולוניאלי? ומה היה תפקידו החברתי במשטור האוכלוסייה שצריך להכניס אל המודרנה?
Published 05/17/24
שי פורסטנברג הוא חייל מילואים בן 24, חובב ספרות ומתרגם. השיחה עם אברום נסובה סביב ״הגשש החיוור״. הגששים.
Published 05/13/24
ליסה פרץ בחרה את ״בדם קר״ של טרומן קפוטה כטקסט שבליבת השיחה שלה עם אברום. תיעוד רזה, שנכתב בידי איש מוזר, על רצח שאירע בקנזס שבה הוא ״האחר המוחלט״. בימים אלה, חוץ מזה שהיא מנהלת את התרבות בעיר חיפה, היא מסתובבת בין מלונות המפונים ומקרינה את סרטה ״הבית בקרית שמונה״ שחוזר לטבח שאירע בעיר בפסח 1974. לא קנזס, לא באמריקה, אבל בהחלט ניו ז׳ורנליזם. שיחה על עיתונות ופריפריה, קולנוע דוקומנטרי ו״פרטים קטנים שצריכים להתכנס לפאזל מאוד גדול״.
Published 05/03/24
כשהרמב״ם מגיע למצרים הוא כותב תעודה היסטורית, מכתב פרי עטו, שבו הוא מתייחס התייחסות מפורטת לסוגיית פדיון השבויים. הרמב״ם הופך להיות דמות ציבורית, כתוצאה מכך שהוא מעורב בעניין שיש בו עניין ציבורי. פדיון השבויים הוא גם מצווה דתית, אבל יש לו גם היבט לאומי מובהק. כל יהודי יצטרך לתת את חלקו כדי לסייע בפדיון השבויים. אברום בשיחה מיוחדת עם אחד האנשים היחידים שקוראים לו אברהם והוא מגיב. פרופ׳ מנחם בן ששון, לשעבר נשיא האוניברסיטה העברית, חבר כנסת והגיס של אברום.
Published 04/25/24
פרופ׳ שלמה בן עמי ואברום התכנסו לקראת פסח לשיחה נוספת. אם לא הקשבתם לפרק הקודם עם שלמה זה זמן טוב לחזור לזה. הלינק למטה 👇 בפרק היום הם נותנים סימנים במעבר של אומות בין עבדות לחירות. בתהליך אבולוציוני (יוון, ספרד, פורטוגל) או כתוצאה מטראומה (יפן, גרמניה), בין רומא לפורטוגל, בין דורות מייסדים לדורות המתעייפים שבאים אחריהם-מה הוא מנגנון ההשתנות של החברה? הפרק הקודם | בעיני הספרדים, היהודים הם איבר בגוף הלאומי | https://shorturl.at/CRSV7
Published 04/22/24
אבנר וישניצר הוא פרופ׳ בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב. מתמחה באימפריה העותמאנית. בשיחה עם אברום הם מדברים על כתיבתו של קול נסימי, משורר בן המאה ה-17 שכתיבתו מבוססת על השירה העממית באיסלאם הסופי. הזרם באיסלאם שמדגים את החוויה הפנימית של המאמין.
Published 04/05/24
סמי אבו שחאדה הוא חבר כנסת לשעבר וחוקר ההיסטוריה המודרנית של יפו. בשיחה עם אברום הוא מדבר על הספר של של מארק לוין Overthrowing Geography: Jaffa, Tel Aviv, and the Struggle for Palestine, 1880-1948. בין היתר, על אזרחות: ״אני פלשתיני ואזרח בישראל שלא הייתי חלק מההגדרה שלה״, על התנועה הציונית: ״להקים מדינה יהודית במקום שאין בו רוב יהודי? זה לא יכול היה להיגמר טוב״, הטיולים עם הסבים שלו ברחובות יפו ״יש להם עיר אחרת בזיכרון״ והסיורים שקיים ביפו ״המטיילים היו מסרבים להאמין שאנחנו היינו יכולים...
Published 03/28/24
ניר חסון לא מאוהב בירושלים, אבל נאמנים עליו דברי הנציב הבריטי: ״אין קידום אחרי ירושלים״. בשיחה עם אברום הם מנתחים את פרוטוקול ישיבת הממשלה מה17 בספטמבר 1967 ודרכו מנסים להבין: למה משחקים כדורגל באל-אקצה?
Published 03/22/24
הפסיכולוגית של נורית גפן אמרה לה שהשגרה שומרת עליה. אחרי החתונה נשברו ההרגלים והחיים הפכו יותר בלתי צפויים. ״כששמים את הטבעת, הגבר מתעורר לאישה אחרת״, על הבוהמה ״דור הפרחים נכשל״.
Published 03/15/24