Episodes
Glass er mer en bare noe vi kan drikke av. Glasset har en lang historie, og det har vært forsket veldig mye på glasset og dets egenskaper. I dagens IDLJ gjør vi vårt beste for å guide deg gjennom hvordan vår forståelse av glasset, og vår evne til å manipulere det har utviklet seg de siste 5000 årene.
Published 06/24/20
Mange av oss kjenner til flåtten, og vet at vi helst ikke vil bli bitt av den. Men hva er egentlig flåtten for noe? Hvor og hvordan lever den, hva spiser den og hvorfor kan den gjøre oss syk? I dagens IDLJ gjør vi et dypdykk i flåttens verden, og bakterien som bor inni flåtten; Borellia
Published 06/17/20
Vann er noe vi alle har et forhold til. I denne episoden snakker vi om hva som gjør vann spesielt, hvor vi finner vann i kroppen, hvor mye du burde drikke, og hva som skjer hvis du ikke får i deg nok vann.
Published 05/27/20
Published 05/13/20
Nå om dagen snakker vi mye om sykdom, og alle er kanskje litt ekstra klar over sin egen helsetilstand. Men det finnes veldig mange sykdommer der ute. Noen er bisarre, og andre er interessante. I dagens IDLJ gjør vi et dypdykk inn i den medisinske litteraturen og snakker om en del fremmede lidelser i en litt trist, litt morsom, og veldig lærerik episode av IDLJ.
Published 05/13/20
Hva gjør en meter til en meter? Hvordan vet vi hvor langt et sekund er? Hva er egentlig 1 Candela? Dette, og mer svarer vi på i kanskje den mest nerdete (selv etter våre standarder) IDLJ-episoden, når vi snakker om SI-systemet for standard enheter. Er det mulig å gjøre dette interessant? Klarte vi det? Gi oss litt feedback, da vel!
Published 04/29/20
Fluor er et grunnstoff som vi alle har et nært forhold til. De fleste kjenner det som den greia i tannpasta som gjør at vi ikke får hull, eller de banansmakende tablettene vi spiste i barnehagen. Men hvordan funker det egentlig? Og er det egentlig bare staten som prøver å sterilisere oss, og styre tankene våre ved hjelp av kjemiske forbindelser? Ikke egentlig, men det er mye gøy å snakke om!
Published 04/14/20
Fotosyntesen er grunnlaget for alt liv, og noe vi alle har hørt om. I denne episoden av IDLJ prøver vi å forklare hva som egentlig skjer i fotosyntesen, hva det fører til, og hvilke organismer som driver fotosyntese. Vi går også litt inn på de forskjellige typene fotosyntese
Published 04/01/20
Koronavirus, Covid-19, SARS-CoV-2... Hva heter egentlig dette viruset? Og hva er egentlig et virus? Vi gir et lite innblikk i virusenes verden, og forklarer hva et koronavirus egentlig er. Ingen råd, ingen statistikker, bare info om viruset.
Published 03/18/20
I episode 9 av IDLJ snakker vi om parfymens historie, gode og vonde lukter, og hva som egentlig gjør at noe lukter godt. Vi rekker også innom noen vanlige temaer som Moss og Midtøsten.
Published 03/18/20
I en litt annerledes episode av IDLJ snakker vi om forskjellige oppfinnelser som alle har det til felles at de ble funnet opp før år 0. Mange av oppfinnelsene er i tillegg ting vi kanskje forbinder med det moderne livet, og gjerne bruker hver dag, uten å tenke på hvor det kommer fra.
Published 03/06/20
Niels Bohr er kanskje et kjent navn for mange, men ikke alle vet hva han egentlig drev med. Han var blant de første som jobbet med kvantemekaniske spørsmål, et fagfelt som den dag i dag er ganske forvirrende. Men han var også en særdeles interessant mann, som var godt likt av sine venner og kolleger, og brukte livet sitt på å gjøre verden til et bedre, og etterhvert, tryggere sted.
Published 02/20/20
Hvorfor blir vi egentlig eldre? Og hvor lenge er det mulig å leve? Er livsforlengende behandlinger bare hokus-pokus og science fiction, eller er det faktisk oppnåelig å utvide levetiden sin betraktelig allerede i dag? I dag ser vi inn i fremtiden, og vi liker det vi ser, i den sjette episoden av I Dag Lærte Jeg.
Published 02/05/20
Marie Curie var ikke en gjennomsnittlig forsker. For det første så var hun en kvinne, og for det andre er hun kanskje tidenes smarteste person. To nobelpriser, og store vitenskapelige oppdagelser er bare en liten del av historien. Vi snakker også om mannen hennes Pierre Curie, og hennes elsker Paul Langevin.
Published 01/22/20
Plast er noe vi alle har et forhold til. Men hva er egentlig plast? Og ikke minst, hvor kommer plasten fra, og hva brukes den til? Svaret er mer komplisert, og mer underholdende enn du kanskje tror. Dette er forresten vår andre juleepisode; deal with it!
Published 01/08/20
Genmodifiserte organismer blir en stadig viktigere del av samfunnet, og er fortsatt et kontroversielt emne. Vi prøver å gjøre det litt enklere å forstå, og snakker om gener, avl og genmodifikasjon. Og kanskje det blir tid til en liten diskusjon om oksesperm.
Published 12/25/19
Karbon er både et viktig grunnstoff, og en stor grunn til at Norge har så mye penger. Men hvor kommer det fra, og hvorfor er akkurat karbon så viktig for både det moderne samfunn, og tidligere tider? Dette skal vi prøve å svare på i vår andre episode
Published 12/13/19
I første episode av IDLJ snakker vi om Antibiotika. Hva er bakterier, hvor kommer antibiotika fra, og hva skjer hvis vi bruker for mye antibiotika? Dette, og mye mer skal vi prøve å svare på i seriedebuten vår.
Published 12/04/19