Episodes
TV-tilaajat avasivat ovensa ja saivat kiitoksena viisisataa ohjelmaehdotusta. Miten määritellään high concept, ja onko niiden aika ohi jos suoratoistopalvelut palaavat tuttuun ja turvalliseen?
Published 10/28/24
Elokuva- ja televisioalan kupla puhkesi, ja kriisi on päällä. Onko käsikirjoittamisella tulevaisuutta, vai pitääkö jo kouluttautua uuteen ammattiin?
Published 05/29/24
Kuinka monta traagista tapahtumaa mahtuu yhden rikosetsivän elämään? Entä mikä on takauman ja backstoryn ero? Jaksossa sukelletaan taustatarinoihin, niiden hyötyihin ja haittoihin.
Published 04/23/24
Tämä jakso on Script Tampere -tapahtumassa 8.3.2024 järjestetty paneelikeskustelu käsikirjoituksen hinnasta - sekä kirjoittamisen että toteuttamisen. Keskustelemassa Tuan ja Oskarin kanssa käsikirjoittaja Anna Ruohonen ja tuottaja Johanna Tarvainen.
Published 03/15/24
Jaksossa vierailee Audiovisuaalisen alan tekijät Avate ry:n toiminnanjohtaja Matti Numminen, jonka kanssa keskustellaan Avatesta, tekijänoikeuksista sekä järjestön tammikuussa julkaisemasta elokuva- ja televisioalan kreditointiohjeistuksesta koskien käsikirjoittajia, näyttelijöitä ja ohjaajia.
Published 02/13/24
Käsispodi is back! Kriittinen kolmas tuotantokausi alkaa keskustelulla siitä, milloin sinnikkyys muuttuu typeryydeksi. Mistä tietää, onko aika ajanut ohi ideasta tai projektista, jos sitä joutuu kannattelemaan jopa vuosikymmenen?
Published 01/25/24
Käsispodi jää määrittelemättömän pituiselle tauolle (eikä siihen vaadittu edes stadionkeikkaa) työkiireistä johtuen, mutta sitä ennen Tua ja Oskari istuvat vielä kerran mikrofonien ääreen puhumaan lakkoilevista kirjoittajista sekä itsensä ja alan kehittämisestä.
Published 05/15/23
Millainen tarina syntyy jos päähenkilö on käsikirjoittaja? Vieraana Saippuaprinssi-elokuvan käsikirjoittaja ja tuottaja Aleksi Bardy.
Published 03/29/23
Vieraaksi saapuu Daniela Hakulinen, joka on ollut käsikirjoittamassa sekä vuoden 2022 isointa arvostelu- ja festivaalihittiä Tytöt tytöt tytöt että isointa kotimaista elokuvateatterimagneettia Mielensäpahoittaja eskorttia etsimässä. Millainen tausta on menestyskäsikirjoittajalla? Miten helppoa menestyksen saavuttaminen on?
Published 02/28/23
Montako käsikirjoittajaa tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu? Vuoden ensimmäisessä jaksossa pohditaan käsikirjoittajien määrän optimointia projekteissa, ja sitä, milloin kannattaa vain pistää kirjainta toisen perään yksin.
Published 02/06/23
Terveisiä Content London -tapahtumasta! Fiilistellään sarjamarketissa käymistä käsikirjoittajan näkökulmasta, pitchaamista lavalla tai pienemmässä piirissä, ja lopuksi mietitään vielä mikä tekee jouluelokuvan.
Published 12/19/22
Musiikkia - sävellettyä sellaista, olemassaolevia biisejä, katalogia; kaikkia näitä tarvitaan ja käytetään elokuvien ja sarjojen tunnekokemuksen tehostamiseksi. Miksi käsikirjoittajaa sitten kielletään kirjoittamasta musiikkia käsikseen? Ja mikä siinä musassa oikein maksaa? Asiaa avaamassa jakson vieraana on music supervisor ja musiikkimanageri Virpi Immonen.
Published 11/30/22
Mitä käsikirjoittajan tulee tehdä - ja mitä ei tule tekemän? Jaksossa käydään läpi käsikirjoittajan synnit, oikeat ja väärät, ja kehitetään kymmenen käskyn huoneentaulu.
Published 11/04/22
"Mit' on se nimi?" kysyi jo Shakespeare Julian äänellä - ja samaa miettivät käsikirjoittajat edelleen. Miten nimetä elokuva tai sarja, miten löytää sen hahmoille nimet? Käsikirjoittajat Tua Harno ja Oskari Sipola palaavat Käsispodin toisen kauden ensimmäisessä jaksossa perusasioiden äärelle.
Published 10/21/22
Käsispodin ensimmäinen tuotantokausi tulee päätökseensä RÄJÄHTÄVIÄ PALJASTUKSIA ja SHOKEERAAVIA KÄÄNTEITÄ sisältävässä jaksossa, jossa keskustellaan projektien saamista hylsyistä, niihin suhtautumisesta ja niistä eteenpäin menemisestä. Jakson myötä Käsispodi jää kesätauolle, ja palaa syksyllä uusin jaksoin!
Published 07/13/22
Vihdoin ilman vieraita, tässä jaksossa pureudutaan biopiceihin eli elämäkertaelokuviin. Miten sellaiset määritellään, miten niissä onnistutaan? Case studynä analysoidaan The Crownin kolmannen kauden jaksoa "Moondust".
Published 06/29/22
Miten animaatiota käsikirjoitetaan ja kehitetään? Vieraana jaksossa on Anima Vitaen perustaja, käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja Antti Haikala, jonka kanssa käydään läpi animaation eroja ja yhtäläisyyksiä live actioniin, ja mietitään millainen aihe ja tarina sopii parhaiten mihinkin taiteenlajiin.
Published 06/08/22
Miten käsikirjoittajaksi pääsee, vai pitäisikö sanoa joutuu? Tiestään ammattiin on vieraana kertomassa Maaria Nuoranne, jonka tie kirjoitushommiin on ollut mutkikas ja yllättävä, puhumattakaan sketsien ja sketsihahmojen vaikutuksesta. Tua ja Oskarikin kävelevät pitkin muistojen polkua.
Published 05/25/22
Apulaisohjaaja Iiris Orasmaa saapuu vieraaksi kertomaan käsikirjoituksen purkamisesta tuotantoa varten. Luvassa on kallistuvia laivanhylkyjä ja märkiä kalsareita.
Published 05/12/22
Mitä tehdä kun writer's block iskee? Millaisiin umpikujiin voi kirjoittaja törmätä? Ja missä menee selfcaren ja laiskottelun raja? Jaksossa annetaan suosituksia päiväleffoille ja työhuonebingeille.
Published 04/27/22
Käsikirjoittajan arkea on työstää monia projekteja samanaikaisesti. Miten selvitä moniajosta, miten vaihtaa ajatukset hankkeesta toiseen? Ja miten pitää oma taiteilijuus hengissä tilaustöiden puristuksessa?
Published 03/18/22
Kannattaako kirjoittajan miettiä kohderyhmää? Millaista viestiä tilaajilta tulee aiheeseen liittyen? Jaksossa haastattelussa Mieheni vaimo -menestyssarjan käsikirjoittaja Juuli Niemi!
Published 02/28/22
Aiheena adaptaatiot! Millaisesta kirjasta tulee hyvä elokuva tai sarja? Mitä haasteita sovitukseen liittyy? Mitkä ovat suosikki-adaptaatiomme? Jaksossa puhutaan yllättävän vähän Game of Thronesista.
Published 02/09/22
Jaksossa puhutaan sarjojen (ja miksei elokuvienkin) konseptoinnista, käyttäen työkaluna Netflixin "Series Pitch Workshop" -ohjepaperia, joka on helposti löydettävissä. Lisäksi mietitään, mitä juuri nyt kannattaisi tarjota tilaajille?
Published 01/18/22