Episodes
Kalmakabinetin matkavankkurit köröttelevät Lohjalle, tapaamaan muusikko Sami Albert Hynnistä, joka on tuttu yhtyeistä kuten Opium Warlods ja Reverend Bizarre, sekä yhteistyöstä muusikkojen kuten Kauko Röyhkä ja Läjä Äijälä kanssa. Nämä yhteistyöt ja hänen pitkä uransa ovat aiheenamme.
Published 03/07/22
Kulttuurihistorioitsija Maarit Leskelä-Kärjen kanssa aiheena "Uuden etsijät teos", suomalaisen esoterian kehittyminen 1800-luvulta 1900-luvulle ja sen keskeiset hahmot, Aarni Koudasta Sigurd Wettenhovi-Aspaan, L. Onervasta Helmi Krohniin.
Published 01/25/22
Pölyttyneen haastattelijan vieraana kaksi tulevaisuuden toivoa, Lauri Linden & Mats Uotila. Twitterissä ja Ilta-Sanomien kolumnipalstalla vaikuttavat vieraat kertovat, miksei politiikka ole tylsää ja miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut siitä.
Published 01/23/22
Aiheena Ristiretket, ja Aleksi Peuran tuore kirja "Uskon ritarit", joka keskittyy tutkimaan ensimmäisiä ristiretkiä. Kirja kertoo niistä hupaisista kommelluksista, joissa joukko pahanhajuisia eurooppalaisia matkusti koheltamaan sotaisasti Jerusalemissa, ja joita historia kutsui myöhemmin ristiretkiksi.
Published 01/23/22
Ina Mikkolan kanssa keskustelemme hänen uudesta teoksestaan "Valtakirjani". Aiheena yhteiskunnan valtahierarkiat, syrjivien rakenteiden ylisukupolviset ketjut, vaikuttajamarkkinoinnin eettinen puoli sekä, yllättäen, Donald Trumpin viestinnällinen nerous sekä Kim Kardashianin bisnesäly.
Published 01/23/22
Elektronisen musiikin maestron kanssa aiheena musiikin tuottaminen. Mitä on tarkalleen musiikin tuottajana toimiminen, ja kuinka biisin kolisevasta luurangosta taotaan kokonainen kappale. Keskustelussa mukana myös elokuvasoundtrackit ja David Lynch.
Published 01/23/22
Vieraana median monitaituri Sampo Marjomaa. Teemoina Kalevalan merkitys ja suomalaiset myytit, katkennut suhde esi-isiemme tapoihin ja maailmaan, ministeri E. N. Setälän "Sammon Arvoitus"-kirja, Pekka Ervastin ja Kalevalan suhde, sekä turistikierros San Josen ruusuristiläismuseossa.
Published 08/13/21
Tietokirjailija Viljami Puustinen kertoo "Veljekset Gallén"- kirjastansa, Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen veljestään Uno Gallenista, sekä eriävistä taipaleistaan. Toisen tie vei suomalaisten maalaustaiteen kansalliseksi ikoniksi, ja toisen polku taas kuljetti New Yorkin liikemiesmaailmaan ja vapaamuurareiden hämyisiin rituaaleihin.
Published 08/06/21
Kosmologi ja ihmisoikeusaktivisti Syksy Räsäsen kanssa keskustelemme argentiinalaisen kirjailija Jorge Luis Borgesin teksteistä, ihmisten tavasta hahmottaa maailmankaikkeutta ja aikaa, kuoleman vääjäämättömyydestä, jumalien ja uskontojen luonteesta, sekä Israelin ja Palestiinan konfliktista.
Published 07/30/21
Kaarle Viikatteen kanssa muistellaan vuosituhannen alun suomirock-skeneä ja Viikatteen alkutaivalta. Keskustelemme Viikatteen laulunkirjoitusprosessista sekä visuaalisesta tyylistä. Lisäksi muistelemme kuinka hyvä Ruisrock 2004 oli, ja metsästämme Entombedin parasta levyä.
Published 07/23/21
Satanistisen Azazelin Tähti-veljeskunnan perustajajäsen ja kirjailija Johannes Nefastoksen kanssa keskustelun teemoina ovat Helena Blavatsky ja teosofinen liike 1800-luvun Euroopassa, Luciferin luonna, sekä Danten ja John Miltonin vaikutus mielikuviimme. Mietimme kirkon historiaa, temppeliritareita ja muita kirkon roviolla polttamia tahoja, kristinusko roolia ja sitä, oliko Jeesus oikeasti satanisti.
Published 07/16/21
CMX-yhtyeen A. W. Yrjänän kanssa keskustelemme hänen uudesta runoteoksestaan "Grammata" sekä gnostilaisuuden vaikutuksesta hänen tuotantoonsa, hermetiikasta ja salatieteistä, psykologi C. G. Jungin okkulttisista puolista sekä H. P. Blavatskyn ja G. I. Gurdjieffin kaltaisten henkisten opettajien merkityksestä Yrjänän ajatteluun.
Published 07/09/21
Muusikko Jarkko Martikaisen kanssa keskustelemme hänen "Lihavia luurankoja" -lyriikkakokoelmastaan, sekä metsästämme hyvän ja merkityksellisen elämän salaisuutta. Mitkä asiat ovat lopulta tärkeimpiä? Aamukahvi, sikarit ja vapaus ovat ainakin Martikaiselle sen alku. Suunnannäyttäjinä toimivat niin Milan Kundera, Patti Smith kuin Seneca.
Published 07/02/21
Burleskijaksossa vieraina ovat burleskiartistit Molly Moonstone sekä Poison Daisy. Mitä burleski on, ja kuinka se tuli Suomeen? Millainen burleskikulttuuri Suomessa nykyisin vallitsee, ja miten se on kehittynyt? Kuinka burleskiartistiksi tullaan, ja kuinka esitys syntyy? Jaksossa saamme vastauksen näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Lisäksi muistelemme mm. ennen Tavastiaa samoissa tiloissa toimineen Punainen Mylly-yökerhon syntisiä performansseja
Published 04/06/21
Vieraana valokuvataiteilija Juha Arvid Helminen. Hän kertoomaailmaa kiertäneestä "Invisible Empire"-kuvasarjastaan. Teemoinamme ovat maskit ja univormut, sekä niiden vaikutus ihmisen psykologiaan. Kuinka syntyi ajatus kuvasarjasta, joka koostuu vain mustan sävyistä, ja jota hallitsevat militaariset, naamioidut hahmot? Kuinka kyseinen kuvasarja saavutti laajan suosion ja onnistui tuottamaan näyttelyitä maailman eri kolkkiin? Tietysti puhetta myös natseista ja kansanmurhista.
Published 03/30/21
Kustannustoimittaja ja toimittaja Samuli Knuutin kanssa keskustelunaiheina ovat kirjallisuus ja kirjoittaminen. Millainen on hyvä teksti ja kuinka sellainen syntyy? Keskustelemme kirjoittamisesta, sekä kirjan suosiosta nykypäivän ruuhkaisessa maailmassa. Samalla selvitämme mitä kustannustoimittaja käytännössä tekee, ja mikä on hänen roolinsa lopputuloksessa? Pohdimme myös, miksi hyvän kirjan kirjoittaminen on niin vaikeaa, että monet muiden kirjoitustyylien mestarit pop-lyyrikoista...
Published 03/23/21
Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen puhuu elokuvista ja urastaan. Kuinka hän päätyi elokuvaohjaajaksi, ja millaisen pohjatyön se vaati? Puhetta suomalaisesta elokuvabisneksestä, indie-ohjaajana toimimisen huipuista ja karikoista, sekä vastaamme myös kysymykseen miksi tehdä suuren budjetin elokuva Jari Sarasvuosta? Lisäksi selviää, montako tv-kanavaa oli tarjolla 80-luvun Suomessa.
Published 03/16/21
Mitä jooga on, ja mihin sillä pyritään? Onko joogan perimmäinen tarkoitus istua ylösalaisin ruohonkorren päällä hymyillen autuaasti? Mikä oli teosofian suursuhmuri Helena Blavatskyn vaikutus länsimäisen joogan kehitykseen? Entä mikä oli suomalaisen teosofi Pekka Ervastin rooli joogan kehityksessä Suomessa? Mukana myös Carl Gustav Jung, Aleister Crowley, G. I Gurdjieff ja Henry David Thoreau.
Published 03/09/21
Historian jännät naiset. Maria Petterssonin hittikirjan tiimoilta keskustelunaiheina 20-luvun Pariisi ja Caresse Crosbyn dekadenssin kulottama elämä, Sabina Spielreinin ja C. G. Jungin yhteistyö psykologian saralla, okkultismi ja Rasputin tsaarin hovissa, sekä miekkaileva oopperalaulajatar Julie d'Aubigny.
Published 03/02/21
Pyhä Eurooppa - Matka mantereemme pyhille juurille. Vieraana kirjailija Aki Cederberg uuden kirjansa tiimoilta, joka on romanttinen matkakertomus ja samalla tietokirja Euroopan henkisistä juurista ja sen perinnöstä. Jaksossa keskustelemme Monteron hermeettisestä puutarhasta, Ranskan kataarilinnoista, 20-luvun Pariisista absintin katkuisesta kaduista, Ezra Poundin runoudesta ja natsien okkulttisista päämajoista.
Published 02/23/21