Episodes
تمام رهبران حاکم جهان در رقابتهای متعدد انتخاباتی که امسال در سراسر جهان برگزار شده شکست خوردهاند. روزنامه فایننشال تایمز در یک بررسی آماری میگوید این موجِ «نه» جهانی به رهبران در قدرت دست کم در ۱۲۰ سال اخیر بیسابقه است.
در این تازهترین قسمت پادکست کنجکاو نگاهی کردهایم به نتایج این رقابتهای انتخاباتی در سراسر جهان و سعی کردهایم دلیلی برای این بداقبالی رهبران در قدرت بیابیم. تهیه و اجرا: اردشیر طیبی
Published 11/19/24
انتقاد از نظام انتخاباتی آمریکا و نقش «کالج انتخاباتی» در این کشور تاریخی به درازای خود این فرآیند دارد و در طول بیش از دو قرن اخیر بارها بسیاری تلاش کردند تا این نظام را تغییر و یا اصلاح کنند. این تلاش هر بار به در بسته خورده، اما موافقان و مخالفان آن در طول تاریخ بسته به اینکه از آن نفع میبرند یا خیر تغییر کردهاند.
در تازهترین قسمت پادکست «کنجکاو»، نگاهی کردهایم به «کالج انتخاباتی» یا مجمع گزینندگان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و اینکه چرا با وجود تمام این مخالفتها و تلاشها آمریکا...
Published 11/05/24
دهههاست که حزب دموکرات آمریکا حزب محبوب اقلیتهای آمریکا بوده است. اما روندی که از سال ۲۰۱۶ شروع شده و تا به امروز هم ادامه داشته، نشان میدهد که این اقلیتها به تدریج مشغول گردش به سمت جمهوریخواهان هستند.
در این تازهترین قسمت از پادکست «کنجکاو» به دلایل موفقیت جمهوریخواهان در میان اقلیتهای سیاهپوست، اسپانیاییزبان، اعراب و... آمریکایی میپردازیم و به دنبال پاسخی برای این سوال خواهیم رفت که چرا دموکراتها این رایدهندگان سنتی خود را از دست دادهاند. تهیه و اجرا: اردشیر طیبی
Published 10/15/24
بنیامین نتانیاهو که درست یک سال پیش درگیر هرج و مرج سیاسی گستردهای بود و با اصرار بر اعمال اصلاحات قضاییاش در آستانهٔ سقوطی زودهنگام قرار داشت، حالا و یک سال پس از حملهٔ گروه ستیزهجوی حماس به اسرائیل نه فقط همچنان در قدرت است، بلکه در نظرسنجیها از رقبای خود جلوتر است و حالا در تدارک پیروزی در انتخابات بعدی اسرائیل است.
او چطور توانست این بازگشت شگفتانگیز را انجام دهد و آیا واقعاً بختی برای پیروزی در انتخابات بعدی که در اکتبر ۲۰۲۶ برگزار خواهد شد دارد؟
تهیه و اجرا: اردشیر طیبی
Published 10/01/24
طبق آمارهای صندوق بینالمللی پول، ایرلند نه فقط ثروتمندترین کشور اروپا بلکه ثروتمندترین کشور جهان است. اما آیا این ثروت واقعی است یا نتیجه بازی با اعداد و ارقام؟ در این قسمت تازه از پادکست «کنجکاو» خواهید شنید که چگونه سیاستهای مالیاتی و حضور غولهای فناوری، تصویری متفاوت از واقعیت زندگی مردم در ایرلند پیش چشم جهانیان ساختهاند.
Published 09/17/24
در این تازهترین قسمت از پادکست «کنجکاو»، نگاهی خواهیم داشت به نتایج انتخابات ایالتی در آلمان، دلایل موفقیت احزاب پوپولیست در شرق آلمان رو خواهید شنید و همچنین این که چرا با وجود این پیروزیهای تاریخی احزاب پوپولیست چپ و راست، احتمال ورود حزب ساختار شکن «آلترناتیو برای آلمان» به دولتهای ایالتی آلمان بسیار کم است و چرا این نتایج خبر بدی برای دولت فعلی آلمان است. تهیه و اجرا: اردشیر طیبی
Published 09/03/24
زهرا واگنکنشت سیاستمدار ایرانیتبار و پوپولیست آلمان سالهاست که به عنوان چهرهای جنجالی در این کشور شناخته میشود. او که همواره به دلیل مواضع افراطی خود حتی مورد انتقاد همحزبیهای سابقش در حزب چپ آلمان نیز قرار داشت، از ژانویه ۲۰۲۴ حزبی تازه تأسیس کرد و حالا نظرسنجیها نشان میدهد اقبال عمومی به این حزب به طور فزایندهای رو به افزایش است.
در تازهترین قسمت از پادکست «کنجکاو»، از زهرا واگنکنشت و اهداف او در صحنهٔ سیاسی آلمان خواهید شنید و به دنبال این سوال خواهیم رفت که چرا آلمان، که...
Published 08/20/24
تعداد دقیق کلاهکهای هستهای چین مشخص نیست و تخمینها نیز بسیار پراکندهاند و چیزی بین ۲۰۰ تا بیش از ۳ هزار عدد را نشان میدهند. در این میان، بر ملا شدن هزاران کیلومتر زیرزمینی در چین پس از زلزله سیچوان در سال ۲۰۰۸ نگرانیها در غرب نسبت به اهداف اتمی چین را دوچندان کرد.
در این قسمت از پادکست «کنجکاو» سناریوهای مختلف درباره اهداف چین از ساخت این تونلها که به «دیوار جدید چین» معروفند را بررسی خواهیم کرد و از روند تغییر دکترین اتمی چین خواهید شنید.
تهیه و اجرا: اردشیر طیبی
Published 08/06/24
سربرآوردن خواهر رهبر کره شمالی در سالهای اخیر، بسیاری از کارشناسان مسائل کره را شگفتزده کرده، تا جایی که برخی از خود میپرسند آیا کیم یو-جونگ جانشین برادرش کیم جونگ-اون خواهد بود؟ اما سوال مهمتر شاید این باشد که این خبر امیدوارکنندهای است، یا باید بیشتر نگران باشیم؟
در این قسمت پادکست «کنجکاو» درباره نقش خواهر رهبر کرهشمالی و صعود پرسرعتش در ساختار قدرت خواهید شنید و همچنین نقش او در الگوی حکمرانی خاندان کیم بر کره را بررسی خواهیم کرد. تهیه و اجرا: اردشیر طیبی
Published 07/30/24
در میان ۶ نامزد ابتدایی میزبانی المپیک ۲۰۲۴، چهار شهر بر اثر فشارهای شهروندان خود از رقابت کنار کشیدند و دست آخر فقط لسآنجلس و پاریس باقی ماندند. چرا میزبانی رقابتهای المپیک که زمانی عرصهٔ رقابت پر حرارت شهرها بود، حالا به چنین روزی افتاده که همه از برگزاری آن شانه خالی میکنند؟ و آیا میزبانی المپیک، آنچنان که کمیته بینالمللی آن میگوید میتواند فایدهای برای شهرها داشته باشد؟
این موضوع قسمت تازهٔ پادکست «کنجکاو» است. تهیه و اجرا: اردشیر طیبی
Published 07/23/24
دیجیتال نومدها یا کوچنشینان دیجیتال تکاپوی فراوانی بین برخی از اقتصادهای رو به رشد جهان ایجاد کردهاند و در حال حاضر دستکم ۵۴ کشور ویزای مخصوصی برای جلب این افراد معرفی کردهاند.
در این میان، پرتغال یکی از محبوبترین مقاصد برای این گروه بوده است. در این قسمت از پادکست «کنجکاو» خواهید شنید که چرا پرتغال این چنین برای افرادی که دورکاری میکنند جذاب است و این روند چه تاثیری بر اقتصاد این کشور گذاشته است.
Published 07/16/24
وقتی امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه پیروزی تاریخی حزب راستگرای اجتماع ملی در انتخابات پارلمان اروپا را دید، دست به یک قمار بزرگ سیاسی زد و مجلس را منحل کرد. آقای ماکرون میخواست ثابت کند که جامعه فرانسه واقعا تمایلی به روی کار آمدن راستگرایان ندارد و حالا نتایج پایانی انتخابات مجلس ملی نشان میدهد که حق با او بود. اما آیا ماکرون به تمام آنچه که میخواست رسید؟ در انتخابات فرانسه چه گذشت و چه آیندهای در پیش است؟ این موضوع قسمت تازهٔ پادکست کنجکاو است. تهیه و اجرا: اردشیر طیبی
Published 07/09/24
با تهدید امنیت دریانوردی در دریای سرخ و کانال سوئز، پروژهٔ شناورهای هدایتپذیر از دور و هدایتپذیر توسط هوش مصنوعی با سرعت بیشتری پیش میروند و بزرگترین قدرتهای دریایی جهان، در تلاش برای مقابله با افزایش بیسابقه هزینههای حمل و نقل شاید به زودی انقلاب تازهای در دریانوردی ایجاد کنند.
در تازهترین قسمت پادکست «کنجکاو» اردشیر طیبی از تلاش ژاپن برای حل این معضل جهانی میگوید. اقدامی که یک بار دیگر در قرن نوزدهم نیز توسط ژاپن انجام شده است.
Published 07/02/24
کره جنوبی در مدت زمانی کوتاه و در فاصله یک تا دو نسل، توانسته به یکی از قدرتمندترین اقتصادهای جهان تبدیل شود، اما این کشور همزمان بدترین نرخ زاد و ولد در جهان را دارد و شاید شهرهای پر زرق و برق و پیشرفتهٔ این کشور، تا پایان قرن جاری تبدیل به شهر اشباح شوند.
در بیست و دومین قسمت پادکست «کنجکاو»، اردشیر طیبی استراتژی دولت سئول در پاسخ به بحران فروپاشی جمعیتی این کشور را بررسی کرده است.
Published 06/25/24
اغلب تیمهای ورزشی در جهان رنگی از رنگهای پرچم کشورشان را در لباس خود دارند؛ در این میان اگرچه استثناهایی مثل تیم ملی آلمان یا ایتالیا هم وجود دارد، اما قصهٔ نارنجی پوشیدن هلند از دیگر قصهها جالبتر است.
در بیست و یکمین قسمت پادکست «کنجکاو»، اردشیر طیبی به سراغ ریشههای رنگ نارنجی در تاریخ هلند رفته است.
کنجکاو پادکستی از مجموعه پادکستهای رادیو فردا است که زمینههای تحولات جاری در جهان را پی میگیرد.
Published 06/18/24
اسناد به تازگی لو رفتهای نشان داده دو شرکت مایکروسافت و OpenAI در تدارک ساخت ابررایانهای در شهر مونت پلزنت در ایالت ویسکانسین هستند که احتمالا و در آیندهای نزدیک هوش مصنوعی خداگونهای را بیدار خواهد کرد. در این قسمت پادکست «کنجکاو» اردشیر طیبی آنچه که تا به حال از این پروژهٔ عظیم میدانیم و خطرات احتمالی آن را بررسی کرده است.
«کنجکاو» پادکستی از مجموعه پادکستهای رادیو فردا است که هر هفته سهشنبهها در همه پادگیرها از جمله کستباکس هم در دسترس شما قرار میگیرد.
Published 06/11/24
در آستانهٔ انتخابات پارلمان اروپا و پیشبینیها مبنی بر گردش بیشتر اروپا به راست، نگرانیها از قدرت گرفتن راستگرایان افراطی نیز شدت گرفته است. در نوزدهمین قسمت پادکست «کنجکاو» خواهید شنید که احزاب راست افراطی اروپا بیش از آن چه که به نظر میرسد با هم اختلاف دارند و این اختلافات چطور ائتلاف آنان را در انتخابات پیشِرو دشوارتر کرده است.
کنجکاو پادکستی به تهیه کنندگی اردشیر طیبی از مجموعه پادکستهای رادیوفردا است که هر هفته سهشنبهها در دسترس شما قرار میگیرد.
Published 06/04/24
چشمانداز رویایی ۲۰۳۰ عربستان سعودی که قرار است این کشور را به سرزمینی توسعه یافته تبدیل کند، در هشت سالی که از معرفی آن میگذرد چطور پیش رفته؟ در تازهترین قسمت پادکست «کنجکاو»، خواهید شنید که چطور محقق نشدن رویای ۲۰۳۰ میتواند سرنوشت محمد بن سلمان و به تبع آن خاورمیانه را تحت تاثیر قرار دهد.
«کنجکاو» پادکستی از مجموعه پادکستهای رادیو فردا است که هر هفته سهشنبهها از طریق اپهای پادگیر در دسترس شما قرار میگیرد.
Published 05/28/24
در طول ۱۶۰ هزار سال زندگی انسان خردمند مدرن بر روی زمین، طبقه متوسط به جز جرقههای کوچک و بیثباتی هرگز فرصت ظهور پیدا نکرده؛ مگر در صد سال اخیر که بیش از هر زمانی قدرتمند و بانفوذ است. اما آیا طبقه متوسط یک استثنای تاریخی است و جهان دارد به وضع عادی خود، جایی که طبقهٔ متوسطی وجود نداشت باز میگردد؟
این سوالی است که اردشیر طیبی در این قسمت پادکست «کنجکاو» با نگاهی به رشد خیرهکنندهٔ ارزش سهام بزرگترین شرکتهای جهان، به دنبال پاسخی برای آن رفته است. پادکست «کنجکاو» را میتوانید در همه...
Published 05/21/24
حکومت چین یکی از سرکوبگران آزادی بیان در جهان شناخته میشود و سانسور در چین، ابعادی مخوف دارد. با این حال، چطور همچنان بسیاری از مطالب انتقادی در رسانههای چینی تحمل میشود و از تیغ سانسور در امان است؟ این سوالی است که اردشیر طیبی در تازهترین قسمت پادکست کنجکاو به سراغ جوابی برای آن رفته. برای مطالعه منابع به قسمت «بیشتر بخوانید» در زیر مراجعه کنید.
Published 05/14/24
ژاپن پس از یک دوره طلایی پس از جنگ جهانی دوم، در سال ۱۹۹۰ وارد بحران اقتصادی عمیقی شد که تبعات آن همچنان گریبان دولتهای این کشور را رها نکرده است.
حالا و در میانه افزایش تورم در اغلب نقاط جهان، ارزش ین به پایینترین میزان خود در ۳۴ سال اخیر رسیده و شاید سرانجام وقت آن رسیده باشد که اقتصاد ژاپنی یک بار و برای همیشه با این بحران روبرو شود و آن را حل کند.
اوضاع اقتصاد ژاپن چطور به اینجا رسید و چه آیندهای در انتظار آن است؟ این سوالی است که اردشیر طیبی در این قسمت پادکست «کنجکاو» به دنبال...
Published 05/07/24
چرا در هندوستان، کشوری با جمعیت یک و نیم میلیارد نفری، تنها کمتر از ۴۰ میلیون زن شاغل هستند؟ چطور چنین چیزی ممکن است؟ و این بیکاری عظیم چه خطراتی برای آینده اقتصاد هندوستان دارد؟
اینها سوالاتی است که اردشیر طیبی در چهاردهمین قسمت پادکست «کنجکاو» به دنبال پاسخی برای آنها رفته.
«کنجکاو» پادکستی از مجموعه پادکستهای رادیو فردا است که هر هفته سهشنبهها در دسترس شما قرار میگیرد.
Published 04/30/24
در میان شاخصهای اقتصادی-سیاسی، فساد ارتباطی معکوس با قدرت اقتصادی دارد و هر جا فساد کمتر است، اقتصاد نیز پویاتر. اما چین در این میان یک استثناست. چطور است که چین همزمان با اینکه یکی از فاسدترین نظامهای اداری جهان را دارد، چنین اقتصاد قدرتمندی را نیز حاصل کرده است؟ اردشیر طیبی در این قسمت پادکست «کنجکاو» به دنبال پاسخی برای این سوال رفته است.
«کنجکاو» پادکستی از مجموعه پادکستهای رادیو فردا است که هر سهشنبه از طریق اپهای پادگیر در اختیار شما قرار میگیرد.
Published 04/23/24
دو انطباق سینمایی تازه از رمان «تلماسه»، موجی از خوانندگان و هواداران جدید برای این اثر درخشان فرانک هربرت به ارمغان آورده است. در این میان، برخی ارجاعات پیدا و پنهان ژئوپلتیکی جهان واقع در این داستان وجود دارد که رمزگشایی از آنها، تجربه متفاوتی از تماشا و مطالعه این اثر را همراه خواهد داشت.
در این قسمت پادکست کنجکاو، اردشیر طیبی ارجاعات سیاسی، اجتماعی و مذهبی تلماسه را بررسی خواهد کرد.
Published 04/16/24