Episodes
Mitä on C&R-kalastus ja miksi sitä tehdään? Miten kalan kipukokemus otetaan huomioon kalastuspiireissä ja keskustellaanko siitä? Millaisia kalastuskilpailuita tulevaisuudessa voidaan järjestää, vai voidaanko ollenkaan? Mihin hoitokalastus perustuu?
Kipinöitä-crew keskustelee tässä jaksossa kalastusmyyjä ja -harrastaja Ville Kivikankaan ja kokonaisvaltaisesti kalastuksen parissa työskentelevän Elias Teriön kanssa.
Lähteet:
Erä-lehti 2002 nro 9. "Pyydystä ja päästä -kalastus,...
Published 09/28/23
Tässä jaksossa jatketaan rescue-aiheista. Mitä haasteita rescue-koirayhdistykset ja -omistajat joutuvat kohtaamaan? Onko epäonnistunut adoptioprosessi yleistä ja mikä siihen johtaa? Mitä rescue-koirasta kiinnostuneen henkilön tulisi tietää? Mistä erottaa vastuullisen ja vastuuttoman eläinsuojelutoimijan?
Vieraina Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toiminnanjohtaja Salla Honkapää ja kirjailija ja koirien vanhainkotia pyörittävä Heli Mäenpää.
Published 09/20/23
Uusimmassa Kipinöitä-podcastin jaksossa käsitellään rescue-koiratoimintaa! Tässä jaksossa sukellamme syvälle maailmaan, jossa ihmiset auttavat kodittomia koiria löytämään rakastavat ja pysyvät kodit. Tutustumme tarinoihin pelastettujen koirien takana ja kuulemme ihmisten motiiveista auttaa eläimiä.
Keskustelemme myös erilaisista rescue-koiratoiminnan muodoista, kuten eläinsuojeluyhdistyksistä, vapaaehtoistyöstä ja adoptioprosesseista. Asiantuntijavieraamme antavat vinkkejä siitä, miten voit...
Published 09/18/23
Riistasäätiön asiamies Antti Saarenmaa kertoo kuinka paikallista luontokatoa on mahdollista torjua, lintukantoja vahvistaa ja samalla ehkäistä maatalouden ravinnepäästöjä.
Jaksossa myös kutsu mukaan talkoisiin: Riistasäätiö lanseerasi sorsabonus-kortin, jonka tuotoilla tehdään kosteikkojen ennallistamistyötä.
Published 07/05/23
Jaksossa jutellaan juontajien viime aikojen kokemuksista ruoan ja ruokavalion suhteen. Linda nostaa esille kipuilun vegaanisen ruokavalion kanssa, johon liittyy sekä fyysinen, että mielenterveydellinen haaste. Satu puolestaan kertoo kokemuksistaan The Clean Plate -metodista. Puhutaan ehdottomuudesta, kehon kuuntelemisesta ja rakkausruoasta.
Published 07/03/23
Tämä jakso on omistettu Taiga-koiralle, jonka susi vei kotipihasta 26.4.2023 Nurmeksessa.
Kipinöitä-crew uskaltautuu viimein puhumaan susista. Miltä tuntuu, kun susi asuu naapurissa ja vierailee pihassa? Millaisia ajatuksia Kipinöillä on aiheesta? Jakso sisältää tunteita.
Published 05/11/23
Haastattelussa SEY:n eläinsuojeluneuvojat ja Villi Karajan vapaaehtoiset Vesku Virtanen ja Saija Paldanius.
Published 04/25/23
Voiko auttaminen ja tappaminen olla synonyymeja keskenään? Tässä jaksossa Kipinöitä-crew keskustelee luonnonvaraisten eläinten auttamistavoista, poikasista, SRVA-toiminnasta ja eläinten ensiavusta.
Published 04/16/23
Kipinöitä crew purkaa laajan salametsästystapauksen paljastumiseen liittyviä ajatuksiaan. Mikä vetää pimeälle puolelle? Millaisia reaktioita siitä herää? Miten rikollisuutta voisi parhaiten torjua?
Published 04/14/23
Sadun ja Lindan vieraana Jenna Lehtonen, toimittaja-valokuvaaja joka nostaa rohkeasti esille koiramaailman haasteita.
Jennan kuvat koiranäyttelyistä Suomesta aiheutti voimakkaan reaktion, josta jaksossa jutellaan.
Miksi näyttelyharrastajat suuttuivat? Mikä sairaaksi jalostetuissa koirissa viehättää? Kuka voi kutsua itseään koiramaailmassa asiantuntijaksi?
Hyppää mukaan Kipinöitä podcastin koiramaisimpaan jaksoon!...
Published 03/23/23
Vieraana Juha Haavisto, suomalaisen luontosuhteen tutkija Turun yliopistosta. Voiko metsää käyttää kestävällä tavalla vai onko se utopiaa? Kuka voi tehdä ja mitä metsien suojelemiseksi? Kuinka suomalainen metsäkäsitys on muuttunut vuosisatojen aikana? Vastaukset kysymyksiin ja sata uutta kysymystä tilalle saat Kipinöitä-podcastin uusimmasta jaksosta
Rakas puu, kaadettu puu podcast: https://areena.yle.fi/podcastit/1-63856481
Hänen huulensa ovat metsä -kirja:...
Published 03/07/23
Mikä on hyvää ja mikä huonoa aktivismia, ketkä ovat meidän suosikkiaktivistit. Tarvitaanko aktivismia ylipäätään. Somen aikakaudella lähes kuka vaan voi kutsua itseään aktivistiksi ja pohdimmekin sitä, mitä termillä tarkoitetaan. Kokeeko joku miestä olevansa aktivisti? Mitä on radikaali asiallisuus ja yllyttävä pelastaja? Nostamme esiin sen, miten aktivismi voi jossain vaiheessa kääntyä itseään vastaan ja miten hyvillä aikomuksilla voi saada aikaan enemmän hallaa kuin hyötyä, jos toiminta...
Published 02/08/23
Iskut sattuvat eniten silloin kun ne tulevat niiltä, joiden toivoisi pitävän puoliamme. Tärkeitä asioita edistäessä moni löytää kuitenkin itsensä tilanteesta, jossa kipeä kritiikki tulee nimenomaan omilta. Kipinät pohtivat omia kokemuksiaan omilta turpaan saamisesta ja hakevat ratkaisuja hankaliin tilanteisiin.
Published 12/27/22
Palaamme luvatusti pienpetoaiheeseen nyt kun aihe on jälleen valitettavan ajankohtainen. Mitä pienpetokilpailukohusta seurasi? Miten asioiden pitäisi pienpetopyynnin suhteen sitten olla, jos nyt ne ovat huonosti. Jaksossa vitutusta, suunnan hakua ja ratkaisukeskeistä ajattelua.
Published 11/21/22
Tiia ja Aleksi keskustelevat Suomen luonnonsuojeluliiton Tapani Veistolan kanssa karhuluvista ja niihin kohdistuneista valituksista. Mihin SLL:n tekemä valitus perustuu ja mitä sillä tavoitellaan? Miten somekeskustelu vaikuttaa luonnon- ja eläinsuojelijoiden ja metsästäjien väliseen yhteistyöhön? Mikä voisi olla ratkaisu tilanteeseen tulevaisuudessa?
Published 09/10/22
Miksi karhua metsästetään? Mitä kerrannaisvaikutuksia karhun metsästyksen kieltämisellä on? Kipinöitä keskustele metsästäjä Janne Juntusen kanssa muun muassa karhulupien toimenpidekiellosta ja suurriistavirka-avusta.
Seuraavassa jaksossa käsitellään aihetta luonnonsuojelun näkökulmasta.
Published 08/20/22
Tässä jaksossa vieraana on koirien väkivaltaisen kohtelun suojelukoiraharrastuksen sisällä paljastanut Tiina Kuusisto. Koko jakson osalta sisältövaroitus: koiriin kohdistuva äärimmäinen väkivalta.
Published 08/09/22
Jaksossa kipinät kipuilevat sen suhteen kuka on aito luontoihminen, mitä sellaiseksi itsensä nimittäminen vaatii ja olemmeko me itse sitä.
Published 07/31/22
Mikä yhdistää Stena-mursua, kuvauskojuja, Juuso-karhun maalauksia ja citysorsia? Mursua ja sirkushuveja-jaksossa kipinöitä-crew pohtii villieläinten ja ihmisten välistä suhdetta ja suhteettomuutta ja sitä, mikä näissä ärsyttää. Tässä jaksossa porukasta on paikalla vain kolme, Lindan ollessa ansaitulla kesälomalla.
Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus, Katriina Tiira
https://www.suomalainen.com/products/koirien-kayttaytyminen-ja-persoonallisuus
Millaista on olla eläin, Helena...
Published 07/21/22
Mitä kipinät syövät, mitä on planetaarinen ruokavalio? Miten ajattelu ruokavaliosta muuttuu ja saako toisen valintoihin puuttua?
Published 07/02/22
Mitä konfliktiyrittäjyys on ja kuinka se näkyy luontokeskustelussa. Kuinka tunnistaa konfliktista hyötyvät tahot ja miten olla itse osa ratkaisua, eikä osa ongelmaa? Kirjavinkit: Elisa Aaltola - Esseitä eläimistä,
Jussi Pullinen - Öyhökratia,
Amanda Ripley - High Conflict
Published 05/27/22
This episode is in English for obvious reasons. Author of the book High conflict - why we get trapped and how we get out describes what is High conflict and what are the key aspects of it. This is priceless information for anyone wanting to understand why internet and society includes so much fighting and how it can be prevented.
Published 05/13/22
Miksi luolapyyntiä tehdään ja miksi se jakaa voimakkaasti Kipinöitä-crew:n mielipiteitä? Miksi tappaminen tuntuu pahalta ja toisaalta, jos se lakkaa tuntumasta, olisiko aika lopettaa? Tämä jakso on äänitetty porukan tämänhetkisten tietojen ja mielipiteiden valossa. Aiheesta on tulossa myös toinen jakso, jonka nauhoituksiin mennessä kukin meistä tutustuu aiheeseen liittyvään tutkimusmateriaaliin ja kirjoituksiin. Muuttuvatko mielipiteet?
Jaksossa mainittuja...
Published 04/29/22
Tuuli Orasmaa on tehnyt käytännössä sen mistä moni puhuu, astunut ulos omasta kuplastaan, kuunnellut ja oppinut kuinka valtavan vaikea tehtävä se on. Tuulin, Tuuli Mariia Niskavaara ja valokuvaaja Laura Karlinin “Tulisitte edes käymään” -projekti on kerännyt vaikuttavan kattauksen maanviljelijöiden kokemuksia ilmastokeskustelusta ja nyt kysymyksenä on, miten näitä kokemuksia voisi julkaista? Niillä on syviä merkityksiä.
Näitä kokemuksia kerätessään Tuuli on joutunut kohtaamaan omat...
Published 04/22/22