Episodes
Avui rebem la filòsofa i assagista Marina Garcés perquè ens parli d'"El temps de la promesa" (Anagrama), el llibre on reflexiona sobre la temporalitat a través d'un gest antiquíssim, la promesa, carregat de referents històrics i socioculturals. El comentem amb Garcés i en companyia d'Anna Ballbona, Borja Bagunyà i Adolf Beltran.
Published 03/23/24
Published 03/23/24
Avui rebem el còmic Marc Sarrats per conèixer el seu debut narratiu, "Tot el que no sigui morir-se" (La Magrana), un conjunt de contes hilarant al voltant dels rituals que acompanyen la mort. Adolf Beltran llegeix el nou dietari "La dansa dels dies", d'Àlex Susanna (Proa). Míriam Cano recomana "L'habitació d'en Giovanni", de James Baldwin (Trotalibros). I torna la Sherman amb un pack on compareixen Víctor Català, robots txecs, La Trinca i els germans Wright.
Published 03/23/24
Àlex Susanna publica la setena mostra del seu domini del dietari, "La dansa dels dies" (Edicions 62), el gènere que considera més camaleònic, proteic i versàtil de tots. Amb ull crític davant les mesquineses del país, Susanna també sap apreciar els bons llibres, quadres, paisatges, converses i àpats. A l'Adolf Beltran li sembla que el dietarista demostra que sap aplicar una fórmula de felicitat assequible, exposat --com tots els humans-- a contratemps i sorpreses.
Published 03/23/24
Míriam Cano llegeix un clàssic de culte de la literatura americana LGTBI, la novel·la de James Baldwin "L'habitació d'en Giovanni", del 1956, en la nova traducció de Dolors Udina per a Trotalibros.
Published 03/23/24
Torna la Sherman amb un pack on compareixen Víctor Català, robots txecs, el Sistema Estratègic de Defensa, La Trinca i els germans Wright.
Published 03/23/24
L'Eva té una vida normal i corrent, o sigui plena de fantasies i frustracions, temptacions i ansietats. Alba Dedeu narra les seves turbulències interiors a "La conformista", la seva primera novel·la. L'ha publicada L'Altra Editorial i la mateixa autora l'ha traduïda al castellà per a Sexto Piso. A l'Adolf Beltran se li ha enganxat l'olor de pollastre a l'ast de la botiga de la protagonista, de tant que li ha agradat el llibre.
Published 03/17/24
Avui abracem memòries, novel·les biogràfiques i també el jo en poesia a propòsit de la nova edició del festival MOT, consagrada justament a la primera persona. En parlem amb Jordi Puntí, Xènia Dyakonova, Borja Bagunyà i Adolf Beltran, que ens porta la veu del comissari del MOT, Xavier Pla, per repassar les tipologies del jo presents al festival.
Published 03/16/24
Avui presentem un llibre necessari, el volum "¿Así es la muerte?", escrit per Ellen Duthie i Anna Juan Cantavella i il·lustrat per Andrea Antinori (ed. Wonder Ponder). Un volum amb 38 preguntes sobre la mort (seleccionades entre més de 600 que van formular nens i nenes de tot el món) i contestades amb rigor, naturalitat i esperit didàctic. En parlem amb una de les seves autores, l'antropòloga i prescriptora Anna Juan Cantavella. I Adolf Beltran conversa amb Alba Dedeu de la vida i les...
Published 03/16/24
Celebrem amb Adolf Beltran la importància cultural dels petons a partir de dos assajos que se n'ocupen, "El petó" de Xavier Fauche i Christiane Noetzlin a La Campana i "El beso" d'Alain Montandon a Siruela: petons en la literatura, en la música, al teatre i al cinema. Míriam Cano ens porta l'últim llibre d'Elisabet Riera, "Una vegada va ser estiu la nit sencera", publicat a Males Herbes, i Àlex Gutiérrez confecciona un recull musical de petons de tota mena, dels Siouxsie and the Banshees als...
Published 03/09/24
Des que som infants i fins i tot abans, la lectura en veu alta ens reporta una suma de beneficis en l'àmbit emocional, cognitiu, i lingüístic, entre molts altres. El biòleg i investigador en genètica David Bueno els ha estudiat des de la neuroeducació i els plasma en el llibre "Els beneficis de la lectura en veu alta", coescrit amb amb Anna Forés i Antoni Ruiz Bueno (ed. Enciclopèdia). Adolf Beltran ens porta "Lliçons", d'Ian McEwan, la peripècia de Roland des de l'internat fins a l'edat...
Published 03/02/24
Avui rebem l'escriptor Antoni Veciana per parlar de "Nicolau" (ed. La Segona Perifèria), una novel·la en la millor tradició rondallística amb un personatge-peix i un lèxic marítim antològics. Adolf Beltran ens porta "Les arts xineses de l'ebrietat", de Manel Ollé, una selecció poètica comentada i d'alta graduació que ha editat Vibop. I Àlex Gutiérrez fa una tria de cançons sobre criatures marines.
Published 02/24/24
El clàssic de Vladímir Arséniev, un referent universal de l'amistat i la relació amb la natura, arriba per primer cop al món del còmic (Símbol editors) en una gran adaptació del traductor Miquel Cabal i el dibuixant Toni Térmens. Parlem amb tots dos de la història, el personatge i la traducció (al català i a la vinyeta) en companyia de Xènia Dyakonova i Adolf Beltran, que també prepara una selecció d'escenes de la versió de Kurosawa.
Published 02/17/24
A partir de la seva experiència de nen migrant, l'escriptor salvadoreny Javier Zamora ha escrit amb "Solito" un llibre memorable, una història real que ressona com una gran epopeia. Avui al programa rebem Javier Zamora en conversa amb Adolf Beltran per parlar d'aquest llibre que ha traduït Marta Marfany a Periscopi. I torna Àlex Gutiérrez amb un monogràfic que convoca música i vi.
Published 02/17/24
Àlex Gutiérrez repassa cançons que mariden música i vi, amb veus que van de Frank Sinatra als Oasis.
Published 02/17/24
Torna el Carnaval Maragda en un especial de poesia recitada, declamada, concursada i escrita, en companyia de Jordi Puntí, Xènia Dyakonova, Anna Ballbona, Borja Bagunyà i Adolf Beltran.
Published 02/10/24
Avui celebrem el Carnaval amb un homenatge al centenari de l'arribada de la ràdio a Catalunya. Un homenatge emmascarat en companyia d'Oye Sherman, Míriam Cano, Àlex Gutiérrez i Adolf Beltran, i amb veus com Maria Sabaté, Joaquín Soler Serrano, Salvador Escamilla, Serrat i Elena Francis.
Published 02/10/24
"Las abejas y lo invisible" (H&O Editores) és el títol d'un dels llibres més intel·ligents i creatius sobre llengües inventades: l'escriptor Clemens J. Setz fa una recerca apassionant de sistemes lingüístics artificials que van del llenguatge de signes de Bliss fins a les creacions en volapük i klingon. Avui parlem de literatura i d'art fets a partir de llengües inventades en conversa també amb el filòleg, catedràtic i esperantista Nicolau Dols i amb multitud d'exemples en companyia de...
Published 02/03/24
A partir del mite de Sísif, el dramaturg Jordi Oriol, l'actor i músic Carles Pedragosa i la companyia Indi Gest ens ofereixen un espectacle riquíssim tant en el text com en la forma, una obra on la paraula i els objectes dialoguen amb l'art i les aparences i que es pot veure al Lliure de Gràcia fins a l'11 de febrer. En parlem amb Jordi Oriol i Carles Pedragosa. Amb la dramaturga Loredana Volpe coneixem "Isekai: història d'un segrest", una proposta única de realitat immersiva que es pot veure...
Published 02/03/24
Parlem amb la dramaturga Loredana Volpe, directora de la companyia La Salamandra, per conèixer "Isekai: història d'un segrest", una obra única de realitat immersiva que es pot veure al Tantarantana (fins a l'11 de febrer) i que dialoga amb la narrativa de videojocs, els codis del fantàstic i el motiu del viatge heroic.
Published 02/03/24
Quanta, quanta vida, i quanta literatura hi ha al primer volum de correspondència de Dostoievski! Són prop de 90 cartes, escrites entre els 16 i els 45 anys, amb la condemna a mort, els treballs forçats, el setge de creditors i censors, el joc, l'amor, els viatges, "Crim i càstig"... Miquel Cabal les ha traduït, Edicions del cràter les ha publicat i Adolf Beltran les irradia amb entusiasme.
Published 02/03/24
Àlex Gutiérrez orquestra una selecció musical amb temes i grups que s'han inspirat en el mite de Sísif.
Published 02/03/24
Avui abordem els lligams entre música i literatura, dues disciplines que dialoguen i es retroalimenten, amb exemples nascuts de la novel·la, el conte o la poesia que prenen forma de blues, jazz, pop o cançó d'autor. Dues cançons, dues propostes musicals i literàries per persona, amb Jordi Puntí, Anna Ballbona, Xènia Dyakonova, Borja Bagunyà, Adolf Beltran i David Guzman i amb binomis com Joyce i Kate Bush, Bulgakov i els Stones, Cussà i Madredeus i Lee Masters i Fabrizio de André.
Published 01/27/24
Avui rebem la poeta i assagista Berta García Faet per parlar de "Corazonada", el nou poemari publicat a La Bella Varsovia, i de l'assaig "El arte de encender las palabras" (Barlin Libros), dos títols que ens plasmen la poètica vivíssima i metadiscursiva d'una de les figures més aplaudides de la seva generació. Adolf Beltran ens porta l'últim Byung-Chul Han, "La crisi de la narració", un diagnòstic de l'impacte de les tecnologies digitals. Míriam Cano se suma a l'entusiasme d'"Agafar les...
Published 01/27/24
Torna la Sherman per commemorar l'inici de les obres de la torre Eiffel, l'aniversari de Mozart i del dibuixant Frank Miller, el cas Alcàsser, la rapsòdia poètica de José María Aznar i la figura immortal i compromesa de Pete Seeger.
Published 01/27/24