مناقب شیخ اوحدالدین کرمانی - ۹ - شیخی که به جای آب، انار میخورد
Description
در این نشست مهرزاد میرزایی حکایات ۴۳ تا ۴۸ از مناقب شیخ اوحدالدین کرمانی را برایمان خواند. حکایت ۴۳ داستان سرگذشت احمد نخجوانی است که به حج میرود و در مکه مجاور میشود اما به خاطر بیماری به افلاس میافتد و از سر بیچارگی به راهنمایی بزرگی تمام سه دیناری را که برایش باقی مانده بود را به شریف حرم میدهد تا اجازه دهند او شب درون خانه کعبه بماند و عبادت کند. آنجا با صوفیای که از دیوار رد شده بود و به داخل آمده بود آشنا میشود و همراه او با طیالارض به خانهاش در نخجوان بازمیگردد و در نهایت میفهمد که خود این صوفی تازه یکی از مریدان اوحدالدین است و قرار است خود او هم به واسطه یکی دیگر از شاگردان جذب فرقه او شود. در حکایت ۴۴ شیخ از دانستن این که زنان صوفی (به قول متن فقیرگان) هم مخفیانه به مجلس سماع آمدهاند و رقص بیخرقه و دستار صوفیان را دیدهاند عصبانی میشود و به این زنان که لباسشان را برای تبرک نزد او فرستاده بودند پاسخی نمادین میفرستد. در حکایت ۴۵ با شیخ عجیبی آشنا میشود که ادعا میکند شش سال است به عنوان ریاضت آب نوشیدن را ترک کرده است و به جایش انار میخورد و او را قانع میکند که این کارش به راهنمایی شیطان بوده است و او را به آب خوردن بازمیگرداند در حکایتهای کوتاه ۴۶ تا ۴۸ هم شیخ به یاد یاران میاندازد که با خضر نبی دیدار منظم دارد و از برنامههای ملاقات او آگاه است و با یک مدعی دیگر هم کمی استدلال عقلی میکند بر سر این که چرا خدا کارها را از مجرای خودش انجام میدهد و در نهایت به یاران میگوید که اگر ضعف نداشت و به دیدار پسران خوبرو مایل نبود لابد مقامش خیلی بالاتر از این بود که هست و جبرائیل امین افسار اسبش را میکشید.
در باب نهم بختیارنامه، شاه دادبین دو وزیر دارد که یکیشان دختری زیبا و باکمالات و زاهده دارد. شاه به دسیسه وزیر دیگر، عاشق دختر این وزیر میشود و او را از پدر خواستگاری میکند اما دختر که زاهده است در دلش جز عشق الهی جا نمیشود و نمیخواهد به عقد کسی در بیاید حتی اگر آن کس پادشاه باشد.
داستان بیخ...
Published 11/25/24
در پیشگفتار کتاب ابوریحان شرح داد که چرا قصد دارد کتابی درباره هند بنویسد و به موانع طبیعی و ادراکی در سر راه شناخت هند اشاره کرد.
فصل اول که این جلسه میخوانیم را هم میشود نوعی مقدمه مفصلتر حساب کرد. در این فصل ابوریحان به تفصیل دلایل فاصله فکری و شناختی بین مردم زمان خودش و فرهنگ و تمدن هند...
Published 11/25/24