Episodes
Hoe staat de samenleving ervoor in 2030? Met hoeveel mensen wonen we in Nederland? En hoe ziet de maatschappij er uit? We spreken over deze toekomstscenario’s met historicus Rutger Bregman, politicoloog Meindert Fennema en Arend Jan Boekestijn, historicus en voormalig politicus. Dit is deel 6 van een zesdelige serie over Nederland in 2030.
Published 08/26/15
Wie is de eigenaar van alle informatie over het genoom van keverprofessor Menno Schilthuizen? Hoe gaan we om met databases met DNA en biobanken? En waarom is Google zo geïnteresseerd in genomica? Dit is deel 3 van een driedelige serie over het genoom van Menno Schilthuizen.
Published 08/25/15
Sommige ervaringen zijn zó schokkend dat ze jaren op het netvlies blijven staan. Hoe haal je ze daar weer vanaf? We zoeken naar de antwoorden. Met Eric Vermetten, Natasja Rietveld en Jacco Bezuijen. Dit is deel 3 van een vierdelige serie over het emotionele brein.
Published 08/20/15
Welke delen van de ruimte verkennen we in 2030? We spreken over deze toekomstplannen met André Kuipers, astronaut van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, en Jasper Wamsteker, hoofd Communicatie & Educatie Netherlands Space Office. De organisatie die het Nederlandse ruimtevaartprogramma ontwikkeld. Dit is deel 5 van een zesdelige serie over Nederland in 2030.
Published 08/19/15
Hoe ziek zijn de genen van keverprofessor Menno Schilthuizen? En hoe ziek is hij dan zelf? Verschillende genetici buigen zich over de schat van informatie die in Menno’s DNA te vinden is. Hoe interpreteer je die potentiele ziekten in zijn DNA? Dit is deel 2 van een driedelige serie over het genoom van Menno Schilthuizen.
Published 08/18/15
Wat gebeurt er in je hersenen als je de dood van een dierbare verwerkt? We zoeken naar de antwoorden. Met Jos de Keijser, Frans Zitman en Mirjam Rotenstreich. Dit is deel 2 van een vierdelige serie over het emotionele brein.
Published 08/13/15
Bestaat fysiek geld nog wel in 2030? Dit ingewikkelde vraagstuk bespreken we samen met Lex Hoogduin, hoogleraar Monetaire economie aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en Charlotte van Dixhoorn, econoom gespecialiseerd in duurzaamheid. Dit is deel 4 van een zesdelige serie over Nederland in 2030.
Published 08/12/15
Keverprofessor Menno Schilthuizen heeft zijn genoom laten uitlezen. Verschillende genetici buigen zich over de schat van informatie die in zijn DNA te vinden is. Wie zijn Menno’s voorouders? Wat is zijn plek in ‘the tree of life’? Dit is deel 1 van een driedelige serie over het genoom van Menno Schilthuizen.
Published 08/11/15
Wat hebben we eraan als emoties ons overspoelen? Waardoor hebben sommige mensen hun woede niet onder controle en ontploffen ze bij het minste of geringste? We zoeken naar de antwoorden. Met Elly Konijn, Stijn Sieckelinck en Jan Bernard. Dit is deel 1 van een vierdelige serie over het emotionele brein.
Published 08/06/15
Baden in een warm bad van geluk, wie wil dat nou niet? Maar hoe verstandig is het om te beginnen aan een zoektocht naar geluk? We zoeken naar de antwoorden. Met Anne Specken, Meike Bartels en Carine Damen. Dit is deel 3 van een vierdelige serie over het emotionele brein.
Published 08/06/15
Wat wordt de rol van robots in 2030? Waar gaan ze ons helpen en welke banen gaan daardoor verdwijnen? We spreken hierover samen met Pieter Jonker, hoogleraar Vision based robotics aan de TU Delft, Eric Bartelsman, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Vanessa Evers, hoogleraar Human Media Interaction aan de Universiteit Twente, geïnteresseerd in sociale robots. Dit is deel 3 van een zesdelige serie over Nederland in 2030.
Published 08/05/15
Wat is de geopolitiek achter diepzeemijnbouw? Welke landen hebben al licenties om te gaan diepzeemijnbouwen? Is de hele zee al vergeven? Waarom doet Nederland nog niet mee? En welke organisatie controleert of iedereen zich wel aan de regels houdt? Dit is deel 3 van een driedelige serie over diepzeemijnbouw.
Published 08/04/15
Wat als de psychiater met zijn handen in het haar zit? Wat voor methodes werden er in het verleden en worden er in het heden gebruikt bij psychiatrische patiënten die niet goed reageren op de gebruikelijke behandelingen? Een aantal behandelingen die ter sprake komen zijn lobotomie, elektroshock en deep brain stimulation.
Published 07/30/15
Beleven we in 2030 het einde van kanker als dodelijke ziekte? Daar praten we in deze uitzending over met René Bernards, hoofd Moleculaire carcinogenese aan het Nederlands Kanker Instituut, Annelien Bredenoord, associate professor Medische ethiek aan het UMC Utrecht en Hans Clevers, hoogleraar Moleculaire genetica aan het UMC Utrecht. Dit is deel 2 van een zesdelige serie over Nederland in 2030.
Published 07/29/15
Wat zijn de gevolgen van diepzeemijnbouw voor het leven in de oceaan? In april 2015 voeren onderzoekers van het NIOZ, Het Koninklijk Nederlands Onderzoeksinstituut der Zee, in de buurt van de Azoren om te onderzoeken welk leven er op de oceaanbodem is, en of dat leven last zou kunnen ondervinden van diepzeemijnbouw. Inmiddels zijn de onderzoekers weer aan wal. Zijn er al eerste conclusies? Dit is deel 2 van een driedelige serie over diepzeemijnbouw. .
Published 07/28/15
Niet iedereen is man of vrouw. Bij sommige mensen ontwikkelt het geslacht zich anders. Wat zijn variaties in het geslacht? Vandaag een uitzending over Disorders of Seks Development (DSD).
Published 07/23/15
Deze uitzending gaat over energie en klimaat: Hoe duurzaam zijn we in 2030? We stellen deze vraag aan Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en Jacqueline Cramer hoogleraar Duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht en voormalig minister Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Dit is deel 1 van een zesdelige serie over Nederland in 2030.
Published 07/22/15
We hebben steeds meer metalen nodig om onze honger naar smartphones, tablets, windmolens, zonnepanelen en vliegtuigmotoren te stillen. Metalen die steeds schaarser worden, of moeilijker te verkrijgen zijn uit mijnen op het land, terwijl ze op de zeebodem gewoon voor het oprapen liggen. Vandaag spreken we in De Kennis van Nu over metaalschaarste en over de technieken om metalen op de zeebodem te delven. Dit is deel 1 van een driedelige serie over diepzeemijnbouw.
Published 07/21/15