Episodes
Published 08/08/24
I dag leverer motorcykelparret Pia og Flemming hjemmedyrkede økologiske varer til nogle af Jyllands fineste spisesteder, og også deres selvbetjente gårdbutik er en succes. Men historien om Naturbruget Tranum startede da Pia Hjorth kørte sin Harley-Davidson ind i hjertet på landmanden Flemming og ind i en verden af frugt, grøntsager og bælgfrugter.
Published 05/30/24
Anette Straadt stod nat efter nat med en lille søn i armene, der skreg og skreg. Da hun fandt årsagen, fandt hun også sin indre ildsjæl: At rådgive andre forældre om, hvor vigtig kosten - og især fravær af pesticidrester - er under graviditeten, og når børnene er født og skal spise de første måltider.
Published 05/21/24
I den lille populære Cafe Utopia i Holstebro gennemsyrer bælgfrugter menuen og hverdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Ildsjæl og kok Mette Nygaard Nielsen balancerer her med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Her kan bælgfrugterne faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger. 
Published 03/28/24
Jellemien Blaauw laver kokrammerture på gården Gyvelborg i Midtjylland. Her guider hun gæster til at knytte et kortvarigt, klappende venskab med en ko. Hendes erfaring er, at det giver mental ro at komme tæt på en ko eller en kalv. Særligt for sårbare børn. 
Published 03/21/24
I 1971 fik Danmark verdens første miljøminister eller ”minister til Forureningsbekæmpelse”, som det hed dengang.  Jens Kampmann har siden fulgt miljødebatten tæt på inderkredsen – blandt andet som direktør for Miljøstyrelsen.  I dag er Jens Kampmann kritisk over for landbrugets miljøindsats - og mener, at den eneste rigtige vej er økologisk. 
Published 11/22/23
Marie Ejlersen på Skiftekær skubber mere til Stines kartoffelglæde. Den 27-årige kartoffelrejsende får også flere kilo øko-råvarer med hjem. I sidste episode kan du høre, om vi kommer i mål: Kan Stine omvendes til at bruge flere kartofler?
Published 08/09/23
Kedelig smag. Trælse at tilberede. Sådan er Stine Stavnskær Kirks indstilling til kartofler. I podcasten undersøger vi, om hun - og andre unge - kan skubbes mod mere kartoffelglæde. Og vi fodrer hende med viden om, hvorfor hun bør bruge øko-knolde.
Published 08/09/23
Stine Stavnskær Kirk rejser til øko-gården Skiftekær. Besøget bliver et skifte i hendes indstilling til kartofler. Økologen Peter Bay banker til hendes barrierer mod at bruge kartofler - og fortæller, hvorfor kartoffelmarken selvfølgelig skal dyrkes økologisk. 
Published 08/09/23
Forfatter og kok, Liselotte Andersen fra Compass Group møder udviklingskok hos Unilever, Frank Jakobsen til en samtale om, hvordan økologi er det stadfæstede brand, der kan bane vejen for at foodservice-branchen bliver mere bæredygtig. 
Published 05/14/23
I dette afsnit forklarer food- and beveragechef og modtager af Økoprisen Foodservice 2022, Peter Skoven, om NorthSide Festivals mangeårige arbejde hen mod først at blive 100 pct. økologisk og dernæst at tage næste skridt mod at blive plantebaseret. I det arbejde har økologi været drivmidlet.
Published 05/14/23
Mød Jonas Finnich Pedersen, som står i spidsen for restauranten og undervisningstilbuddet Gastronomi under FGU Hovedstaden. I dette afsnit fortæller han om, hvordan økologi er det grundlæggende værdisæt for skoles arbejde med det gastronomiske håndværk og social bæredygtighed.
Published 05/14/23
Vi er alle glade for synet af viber eller måske endda en havørn. Men de skal have noget at leve af - og fødekæden starter ofte med kokasser. I de store lorte lever nemlig over 450 insektarter - og de er vigtig føde for mange fugle.  Tag med biolog Bo Levesen i felten, mens han roder i, hvordan kokasser og kogræsserlaug rækker fuglelivet en hånd.
Published 03/29/23
Kokasser er et vigtigt pensionat for mere end 450 insektarter. For dem er det helt afgørende, at køer og andet kvæg kommer ud og græsser - og smider lort i landskabet. Hør med, mens biolog Bo Levesen tjekker, om der er liv i lorten på en iskold vinterdag. Det gør han sammen med den økologiske landmand på Engmark i Østjylland. 
Published 03/29/23
Hvordan reformerer vi en slikkultur, der er domineret af farvestoffer? Det konstruktive spørgsmål er den skrigrøde tråd i sidste episode af vores slikpodcast. Vi hænger ud i hyggens højborg - Jeppe Trolle Linnets kolonihave. Som antropolog har han forsket i hyggekulturen, og han kommer med bud på, hvorfor farvestoffer og fredagsslik klistrer til hinanden. I løbet af besøget i have B8 får du en blandet pose af refleksioner om og konkrete forslag til, hvordan du og jeg kan skabe en...
Published 10/07/22
Bør vi være bekymrede over de farvestoffer, der får det konventionelle slik til at lyse op? Det får du svar på i episode to. Mød blandt andet toksikolog Lisbeth E. Knudsen, der klart anbefaler at købe dit slik økologisk, fordi det er uden farvestoffer. Vi starter ud hos Katrine Tuborg. Hun er forhandler af økologisk bland selv-slik, og som økologi-fan savnede hun en fest i slikskålen "uden en masse kemi". Du får også historien om farvestoffet E 171. EU forbød det, da det viste sig, at det...
Published 09/29/22
Filippa på ti år og hendes klassekammerater shopper slik i vilde farver på en helt almindelig fredag. Børnene skal spise fredagsslik sammen - og teste økologisk og konventionelt slik over for hinanden i både en blind- og visuel test.  Foretrækker de slik i pangfarver frem for det mere afdæmpede look på økologisk slik, der ikke må indeholde farvestoffer? En ekspert i smagstest følger vores test, og han efterlyser slik farvet og lavet med flere originale råvarer, end i det konventionelle bland...
Published 09/23/22
Økologi er alle med på, men at gøre maden mere grøn, fremkalder ofte en vis skepsis hos de unge elever på Skolerne i Oure. Derfor har Mads Dreyer, køkkenchef på Skolerne i Oure, og hans kolleger gjort det til en pædagogisk opgave at introducere eleverne til vigtigheden af at spise mere grønt og til økologi som metode til at blive mere bæredygtig.
Published 08/11/22
Det grønne kan trylles ind i måltider, der traditionelt er båret af kødet. Og det er ganske magisk, når både børn og ældre oplever nye måder at spise på. Mød Inger Kjærgaard, kok og rådgiver i økologisk køkkenomlægning, som fortæller, hvordan man kan få mere grønt i menuerne.
Published 08/11/22
”De er så grønne på deres hjemmesider, men i kantinen har de glemt at følge med.”  Citatet kommer fra Birte Brorson, rådgiver i økologisk køkkenomlægning og bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening, som gæster andet afsnit i serien. Hør hvorfor økologisk køkkenomlægning bør være en del af virksomhedernes CSR-strategi.
Published 08/11/22