Episodes
Published 06/18/21
Norge er blant verdens mest åpne land, men hvor bra er egentlig all denne åpenheten? Fører åpne søkerlister til at vi får de beste kandidatene til stillinger? Blir lokalpolitikken mer konfliktorientert fordi politikerne må være mer åpne enn i andre land? Og hvor demokratisk er det egentlig at pressen krever innsyn i statsministerens kalender?
Published 06/18/21
Debatten tek føre seg spennet mellom næring- og bygdeutvikling, og kultur for kulturens eigen del. I panelet: Vibeke Johnsen, varaordførar i Sogndal Simone Stibbe, forlagssjefen på SKALD Knut Olav Åmås, direktøren i Fritt Ord Inga Moen Danielsen, leiaren av Tekstallianse Marit Aakre Tennø, varaordførar i Luster, politisk rådgjevar i Noregs mållag og styreleiar i Stiftinga Den norske bokbyen Debattleder: Lars Kvamme, journalist frå Bergens Tidende
Published 06/11/21
Lakseoppdrett er Norges nye olje. Den berger distriktskommuner fra økonomisk krise, skaffer arbeidsplasser og velferd, og hjelper til med å mate verdens økende befolkning. Men i Brasil hogger de regnskog for å lage laksefôr, og leppefisken som fjerner lakselus dør i hopetall hver dag. Er det mulig å kombinere effektivt havbruk med bærekraft, dyrevelferd og grønne verdier? Lytring inviterer til debatt om laks og etikk.
Published 06/04/21
Alle er enige om at bedøvelse er selvsagt når du skal trekke tenner, men på fødestua blir det debatt. Hva er vitenskap, hva er synsing og hva er egentlig best for kvinnekropp og baby? Og hvorfor blir temperaturen så høy? Lytring inviterer leger, jordmødre og fødekvinner til en debatt om hva naturlig fødsel egentlig er for noe, og spør også om smerten har en verdi i seg selv.
Published 05/28/21
Er du også sliten? Sliten av å være sliten? Sliten av vennene som alltid er så slitne? Det skjønner vi godt. Lei, utslitt og sliten er ord som kastes rundt ved enhver humørsvingning, motgang og tung forelesning. Vi er blitt vant med å godta frasene "jeg er så sliten", "jeg orker ikke" eller "jeg er lei" som unnskyldning for det meste, uten å vite hva som egentlig ligger bak. Har vi tatt i bruk "sliten" som et fyllord for mer alvorlige problemer som depresjoner, utmattelser og sykdom, eller er...
Published 05/21/21
Hvis vi er enige om at vi må få ungdommene til å bli i bygda, hvorfor utdanner vi dem vekk herfra da? Utkanten skriker etter yrkesfag og praktikere, men videregående skole leder nesten halvparten inn mot akademia og byene. Er det fordi studiespesialisering er det aller billigste, eller handler det om at samfunnet har glemt hvilke næringer vi lever av? Lytring inviterer til debatt om fraflytning og utdanning, og spør også hvem som har ansvaret.
Published 05/14/21
Norge er et av verdens beste land å bo i, men hvor god er vi egentlig på beredskap og krisehåndtering? I Finnmark sies det at sentrale myndigheter mangler kunnskaper om sikkerhetsutfordringer i nord, betyr det at beredskap også er en strid mellom by og utkant? Og mens vi snakker om sentrum - periferi: Hva skal vi egentlig mene om den norske koronastrategien?
Published 05/07/21
Det lokale bakeriet med de gode skolebollene har blitt erstattet med byens fjerde Espresso House. Dagligvarebutikken som har ligget der siden før Norge ble en oljenasjon har blitt kjøpt over av en Bunnpris Gourmet med kun selvbetjente kasser. Vi hører det gang på gang—den sjarmerende lokalsjappa forsvinner til fordel for effektivitet og kostnadsoptimalisering. De siste årene har det kommet flere og flere startups på markedet som utfordrer etablerte bransjer på effektivitet og kostnad. Dette...
Published 04/23/21
Regjeringen har fremmet forslag til rusreform. Det skal bli mindre straff og mer helsehjelp. Men vil reformen føre til mer eller mindre bruk av narkotika? Og hvilke andre konsekvenser vil reformen ha? Regjeringen må ha støtte fra minst ett av de store opposisjonspartiene for å få flertall. Sp og Frp har allerede sagt nei, mens Arbeiderpartiet skal behandle saken på sitt landsmøte. Hvilket resultat kan vi vente oss når Stortinget skal behandle saken?
Published 04/16/21
Lansering av Heikki Eidsvoll Holmås bok «Kloden brenner. Hva må gjøres?» Skal vi nå globale klimamål, holder det ikke å redusere klimagassutslipp, argumenterer Holmås. De må helt bort. Dessuten: I tillegg til egne utslipp, bidrar Norge til mye større globale utslipp gjennom at verden forbrenner olje og gass som vi har hentet opp fra bakken. Men hva skal vi leve av og jobbe med i årene som kommer? Hvordan kan nullutslipp også være rettferdig? Har vi teknologien som skal til, og hvis ja,...
Published 04/09/21
Han er Bergens og Norges “king of cool”, skredderen som flyttet til regnbyen og gjorde regntøy fasjonabelt og skaper kimono for japanere. Hør Michael Tetteh Nartey, bedre kjent som T-Michael, snakke om hvem som er hans egne stilikoner.
Published 04/05/21
Han kjefter på influensere for å reise til Dubai, kjendismødre for å behandle barna som om de var en Chanel-veske og hamrer løs på homoterapi. Før han ikler seg leopardskjorte og drikker en dry martini. Hør Kompani Lauritzens høyeste mann fortelle om hvem som er hans nye forbilde og en bok som rystet ham.
Published 04/04/21
Han er kalt det største TV-fenomenet siden Lothepus. Selv kaller han seg gammelmannsdyrker. Hør ham fortelle om å være Odd Nerdrums sønn - om kunsten, livet - og hva som skjedde da han døde som barn.
Published 04/03/21
Langfredag er en vanskelig dag for dagens gjest. Hør henne fortelle om hvordan sorg kan bli til lett disco. Spellemannsprisnominerte Annie, aka Anne Lilia Berge Strand, kvinnen bak en av fjorårets 25 beste plater ifølge Billboard, gir seg aldri.
Published 04/02/21
Han snakket om å stå opp om morgenen, om å bli best, trene på å være rå i hodet . Og så forsvant han. Hans eget hode ble for rått? Hva skjedde? Møt mannen som trente Petter Northugs hode, men ikke greide med sitt eget.
Published 04/01/21
Unge står dårligere rustet i møte med vonde opplevelser. Hvordan kan ungdommer lære seg å håndtere selvmordstanker dersom de dukker opp? Og hvordan kan vi andre være gode medmennesker? Karen Frivik møter psykolog Peder Kjøs og Anders Kjus Skisland fra hjelpetelefonen Kors på halsen.
Published 03/30/21
Hva er betydningen av det å høre til? Og hvordan kan voksne bidra til å styrke følelsen av tilhørighet og håp hos unge mennesker? Vi møter Peder Kjøs og Anders Kjus Skisland fra hjelpetelefonen for unge: Kors på halsen. La oss først høre om Erle som greide å overvinne selvmordsimpulser takket være en god relasjon til læreren sin. Ved Karen Frivik
Published 03/30/21
Hva betyr det å eie sitt liv? Noen svar på dette kan vi finne i myten om Sisyfos, mener Peder Kjøs. Selvmordskandidater føler seg ofte verdiløse. Blir vår følelse av egenverdi kun til i møte med andre? Går det an å føle egenverdi og livslykke uten å være til nytte? Sisyfos-myten slik Albert Camus beskriver den, kaster lys over det å eie sitt eget liv. Psykolog Peder Kjøs og Anders Kjus Skisland fra hjelpetelefonen Kors på halsen møter P2's Karen Frivik.
Published 03/30/21
En serie om selvmord og hvordan vi kan nærme oss dette feltet. Det å spørre om en person tenker på å avslutte livet, kan være avgjørende for å vinne vedkommende tilbake. Hvorfor er det så vanskelig å spørre? Hvordan gjør vi det? Vi møter psykolog Peder Kjøs og Anders Kjus Skisland fra hjelpetelefonen Kors på halsen som til daglig mottar henvendelser fra mennesker i krise. Ved Karen Frivik
Published 03/30/21
29. mars var en merkedag i norsk økonomisk og politisk historie. Handlingsregelen fylte 20 år. Hvor skal den være som 40-åring? Vi markerer dette med et frokostmøte for å snakke om oljepenger, økonomistyring og politikk i både fortid og fremtid.
Published 03/30/21
Nordmenn kaster 390 000 tonn mat hvert eneste år. Er ikke det litt pinlig? Viser dette til en enorm overflod av ressurser vi ikke greier å forvalte, eller ligger det mer bak? Vi sitter på verdenstoppen av muligheter og ressurser, så hvorfor løser vi ikke dette på en bedre måte? I 2016 innførte Frankrike en matkastelov. En slik lov har blitt vurdert som unødvendig av Landbruks- og matdepartementet. Matsvinn er også hodeløs økonomisk politikk - da vi i Norge årlig kaster mat til en verdi av 22...
Published 03/26/21
Ingen kan beskylde Bodø for å være uten visjoner, men er «Ny by, ny flyplass» framtidsrealisme eller milliardsløseri satt i system? Har kommunen den kunnskapen som trengs for å hindre en fest for de grådige? Blir det grønt og ressursvennlig eller mer forbruk og vill vekst? Og hva skal vi egentlig med en ny by i en landsdel som uansett tømmes for folk? Lytring inviterer til en debatt om Bodøs ambisjoner, og spør også om det finnes en vaktbikkje i nærheten.
Published 03/19/21
Selv om transpersoner utgjør en liten minoritet, tar debatten om trans og transpersoners rettigheter i samfunnet stor plass i det offentlige ordskiftet. Dessverre er det ofte i form av uforsonlige fronter, aggressiv ordbruk og i nær assosiasjon til andre aktuelle fenomener som «cancel culture» og transekskluderende bevegelser og strømninger. Men hva handler dette dypest sett om? Er det majoritetsbefolkningens motvilje mot å anerkjenne en ørliten minoritet, eller er det minoriteten som stiller...
Published 03/12/21
Hvordan skal lille Norge håndtere rollen som Russlands gode nabo og samtidig være en lojal alliert i NATO? Stormaktsspillet om Arktis og havområdene i nord har ført til økt militær spenning i Norges nabolag, og sikkerhetspolitikken blir satt på prøve. Hvordan skal vi unngå å trå feil, spør programleder Håkon Haugsbø i ukens ‘Debatt i P2’, når han tar utgangspunkt i motstanden mot at amerikanske atomubåter skal få legge til kai i Tromsø.
Published 03/05/21