Episodes
Tobias Staaby er lærer på Nordahl Grieg videregående skole i Bergen. Han, og en kollega, har fått nedsatt leseplikt for å jobbe med et DeKOMS-prosjekt på skolen, hvor de skal finne ut hvordan KI kan brukes til å løse eksisterende pedagogiske utfordringer i skolehverdagen. Prosjektet startet dette skoleåret, og de har allerede en rekke spennende erfaringer både med hva de bruker KI til og hvordan de jobber på skolen for å få alle lærerne med i denne endringen.
Published 10/28/24
I denne episoden snakker vi om ChatGPT med Canvas. ChatGPT med Canvas åpner teksten i et eget vindu, og så kan du redigere, få nye ider, forlenge eller forkorte teksten. Teksten kan derfor redigeres direkte i ChatGPT slik at du ikke trenger å få generert en helt ny tekst hver gang, men heller arbeide med å utvikle den samme teksten. Men hvem er dette nyttig for, og hva tror vi de neste stegene vil bli.
Published 10/17/24
I denne episoden snakker vi litt om hvordan simulatorer, bygd med KI, kan støtte læring. Det blir på samme måte som man har en bilsimulator hvor man kan øve på ferdighetene, og så prøve seg på ulike hendelser – som at en elg plutselig dukker opp i veibana. Simulatorer krever at man tenker nøye gjennom hva slags underlagsmateriale man må ha, og hva simulatoren faktisk trener deg på.
Hva hvis vi fikk en simulator der lærere kunne trene på foreldresamtaler eller hvor man kunne få caser som er...
Published 10/09/24
Episode 60 - NotebookLM - Googles hemmelige superkraft
De fleste prateroboter lar deg nå snakke med dokumenter du laster opp. Google har tatt dette ett godt steg videre, og nå kan dokumentet også snakke til deg! Googles oppdatering av tjenesten NotebookLM har nå en funksjon hvor den kan lage en podcast av dokumentene du laster opp. Wow-faktoren på denne podcasten er skyhøy! Og den er i tillegg ofte veldig bra, men ikke alltid...
Odin og Magnus tar en god prat om deres erfaringer med...
Published 09/27/24
I denne episoden er alle tre programlederne, Magnus, Eva og Odin, samlet for å diskutere den nyeste språkmodellen fra OpenAI, nemlig o1. De stiller det sentrale spørsmålet: Er o1 en evolusjon eller en revolusjon innen kunstig intelligens?
Gjennom samtalen utforsker de hvordan o1 skiller seg fra tidligere versjoner som ChatGPT-4. De dykker ned i konsepter som "chain of thought", og diskuterer om den nye modellen faktisk "tenker" mer som et menneske. Eva deler sine erfaringer med hvordan o1...
Published 09/19/24
Vi ser i denne episoden på fordeler og ulemper når prateroboter får tilgang til Internett. Her er det store fordeler med at prateroboten får tilgang til oppdatert og mer informasjon, samtidig som er det fallgruver du ikke helt forstår dybden av. Magnus og Odin våger seg ned i kaninhullet og prøver å forklare og vise hva dette går ut på, og hvordan vi i skolen må nærme oss dette.
Transkribering:...
Published 09/11/24
Odin har tatt opp igjen gamle teologistudier. Han har tilgang til all verdens KI, og han vet hvordan han bruker dem. På toppen av alt er det hjemmeeksamen i de fleste av fagene. Hva skjedde da? Hør Magnus og Odin reflektere seg gjennom hva en praterobot får til og ikke får til, og hva UH-sektoren bør ta høyde for når språkmodellene allerede er her. Samtidig – kanskje utfordringen med KI og eksamen er noe oppskrytt?
Transkribering:...
Published 09/04/24
Nytt skoleår og nye pedagogiske opplevelser, tanker og erfaringer med KI i skolen. Magnus og Odin åpner sesongen med viktige hendelser siden forrige episode, og frister med hva du kommer til å høre mer om ut over høsten. Vi snakker om den nye modellen GPT 4 Omni fra OpenAI, utfordringer skoler har med å få tilgang til disse nye modellene og om de overhode har tilgang til KI.
Vil du lære mer om kunstig Intelligens?
Høstens emner finner du nettbaserte emner:
Digitalisering av skolen og...
Published 08/28/24
I denne episoden har vi besøk av Martin Kermit. Martin har jobbet praktisk med bruk av KI i samfunnet i 25 år og er den første Norge som tok doktorgrad i Kunstig Intelligens. I dag jobber han hos Dagens næringsliv. I episoden deler kan praktiske erfaringer og refleksjoner på bruk av KI gjennom 25 år.
Published 06/05/24
I denne episoden av "Pedagogisk intelligens" diskuterer Magnus Nohr og Eva Brattvold hvordan lærere kan bruke kunstig intelligens (KI) til å lage undervisningsopplegg. Episoden fokuserer på en oppgave gitt til studentene deres, der de skulle utvikle undervisningsopplegg ved hjelp av KI, og deler erfaringer fra dette.
Eva forklarer oppgaven i detalj: Studentene skulle velge trinn, f*g og tema, lage læringsmål og vurderingskriterier med støtte av KI, og generere bilder som illustrerer...
Published 05/29/24
I april 2023 slapp Odin Nøsen nettstedet https://ki.randabergskolen.no og Randaberg kommune gjorde den allment tilgjengelig for alle som ville bruker den. Men hvor lenge var Adam i paradis? Randaberg kommune måtte betale for bruken av tjenesten, og i november 2023 ble det for dyrt å betale for alle i Norge som ville bruke siden og den havnet bak FEIDE-muren. Denne uken slapp Odin sitt nye prosjekt – https://cc.tenkemotoren.no med mottoet “Noen ganger er gratis gratis!”. Dette nettstedet gir...
Published 05/22/24
I denne episoden utforsker vi ny KI-funksjonalitet i Microsoft Teams. Vi har besøk av høgskolelektor Jon Erik Liebermann fra HiØ. Han viser oss hvordan de nye læringsakseleratorene fungerer, og vi diskuterer kvaliteten på de KI-genererte tjenestene. Vi ser på oppgaveverktøyet i Teams med KI-generert tekst i lesefremdrift, instruksjonstekst og KI-genererte vurderingsrubrikker. På slutten ser vi også på søkefremdrift og talefremdrift.
Transkribering:...
Published 05/14/24
I denne episoden utforsker vi skapelsen av podcasten «Pedagogisk intelligens». Vi fokuserer spesielt på bruken av kunstig intelligens i produksjonsprosessen, og du vil bli overrasket over hvor omfattende denne bruken er! Under innspillingen av denne episoden har vi benyttet oss av syv ulike AI-verktøy.
Episoden fungerer også som et introduksjonskurs for deg som ønsker å starte din egen podcast uten å måtte gjøre store økonomiske investeringer. Vi demonstrerer hvordan vi tar opp episodene i...
Published 05/08/24
I denne episoden oppsummerer Eva Odin og Magnus de første 1,5 år med kunstig intelligens i skolen. Dette skjer i sammenheng med at podcasten pedagogisk intelligens jubilerer med sin 50. episode. Vi oppsummerer KI-tilstanden i skolen basert på en gjennomgang av tidligere episoder av podkasten og diskuterer status i dag. Og denne oppsummeringen tar tid. Dette har blitt den lengste podcastepisoden noensinne, med en time og 30 minutters varighet. God lytting, håper du er med oss i de neste 50...
Published 04/30/24
NORA.LLM er nå sluppet og Magnus og Odin reflekterer over hva dette er, hvordan den er laget og hvordan vi kan ta den i bruk. NORA.LLM er et prosjekt drevet av UiO (https://huggingface.co/norallm). Vi kommer også innom den frie språkmodellen til Mistral, siden NORA.LLM er koblet til denne. Da må vi også si noe om Meta sin frie språkmodell Llama, som startet hele økosystemet med frie språkmodeller - og at de nettopp har sluppet Llama3, som er en forbausende god liten språkmodell.
Lenke til...
Published 04/24/24
Whisper revolusjonerer digitalisering av tale til tekst. Ikke bare kjenner den igjen nesten alle ordene du sier, den bytter ut og gjør setningsoppbygningen bedre. Så vi kan si at teksten blir ofte bedre enn det taleren selv formidler muntlig.
Sonja Nygaard-Joki og Magnus Nohr ved Høgskolen i Østfold har gjennomført en systematisk gjennomgang av de tjenestene som er tilgjengelig på norsk i dag. Konklusjonen er at Whisper er 3-4 ganger så bra som konkurrentene. Den er også god på tegnsetting...
Published 04/16/24
Kan kunstig intelligens være like kreativ som et menneske? Det har Professor Solve Sæbø og doktor Helge Brovold forsøkt å finne ut i artikkelen “On the stochastics of human and artificial creativity”.
Professor Solve Sæbø fra NMBU er gjest i dagens podkast, og der snakker han om artikkelen og om KI kan være like kreativ som et menneske. Solve er lederer også for leder av Bonxai research-lab ved NMBU, som jobber med å utvikle nye teknologier for kunstig intelligens.
Her er lenke til...
Published 04/09/24
Tidligere photoshopet noen inn et kjendishode på en naken kropp, ofte med meget blandet resultat. Nå er dette erstattet av generative bildemodeller hvor du ikke trenger å klippe og lime noe som helst. Du bare laster opp et bilde av kjendisen, eller nabojenta, og så erstatter KI-modellen klærne med en naken kropp og hvor alt passer helt perferkt sammen med resten av bildet. Og hvor god photoshoping var en slag svartekunst, er bilde-KI noe alle med en helt ordinær gaming-PC enkelt kan gjøre...
Published 04/02/24
ChatGPT råder ikke grunnen alene lengre. Det finnes en rekke nye språkmodeller som kan konkurrere med ChatGPT, både i forhold til kvalitet og pris. I denne podcasten snakker Magnus og Odin om noen av dem, med utgangspunkt i at Odin tester en del av dem ut på KI i Randabergskolen.
I podcasten nevner vi spesielt Anthropic sin nye Claude 3, som kommer i tre ulike utgaver og hvor den beste skal være bedre enn ChatGPT 4. Anthropic har også laget god informasjon om hvordan du kan få det beste ut...
Published 03/26/24
Nå er det mulig å lage din egen GPT i ChatGPT! I denne episoden snakker vi om de pedagogiske mulighetene som åpner seg når du får mulighet til å snakke med, og om, det faglige innholdet.
Vi har laget en modul om bruk av kunstig intelligens i undervisning. I den forbindelse har vi laget en GPT av pensumet, hvor studentene kan snakke med pensum. På slutten av episoden viser vi hvordan vi gjorde det i praksis.
Her er modulen vi laget: http://bit.ly/kiskole
Og her finner du GPT-en vi har...
Published 03/19/24
I denne podcastepisoden går vi gjennom innholdet i vår åpne modul om kunstig intelligens i undervisning. Modulen er en del av emnet Pedagogisk bruk av IKT på HiØ. Tilgang til modulen er åpen for alle med kortlenka bit.ly/kiskole. Modulen har creative commons-lisens, så du kan bruke innhold fritt selv, sammen med kollegaer eller med dine elever.
Transkribering: https://hiof-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/magnusn_hiof_no/EZKmlytjtu9Fosgn8HvBFsEBtVFyzQISGgMcojAuiFFp0A?e=l4TByW
Published 03/12/24
I denne podcastepisoden har vi besøk av professor Anders Mørch fra UiO. Vi diskuterer elevers og studenters tekstkompetanse i samhandling med kunstig intelligens. Hvem er det egentlig som har mest utbytte av å bruke kunstig intelligens i slikt arbeid, og hvilke utfordringer ser vi i bruken? Finnes det noen tiltak som gjør at vi kan sikre at alle får godt utbytte og bedre læring?
Transkribering:...
Published 03/06/24