Episodes
Waarvan weten we nu al dat het na corona niet meer wordt zoals voorheen. In voorlopig de laatste POEN kijken Wouters en Waaijers vooral naar de toekomst van ons geld en van het zwarte goud. Hoe lang kunnen we euro's daadwerkelijk nog in onze handen vasthouden? Econoom Rens van Tilburg verhaalt over de grote toekomst van de digitale euro. Energiedeskundige Eveline Speelman voorspelt of de vraag naar olie weer terugkomt op het oude niveau. Of stappen oliebedrijven nu nog sneller over naar...
Published 10/27/20
Published 10/27/20
Van Afghanistan tot Zimbabwe, overal ter wereld worstelen landen met de economische klap van de coronacrisis. Ieder land heeft een eigen aanpak. We maken een reis over de wereld om erachter te kunnen wat we kunnen leren van het buitenland. Moeten we bijvoorbeeld ook in Nederland subsidie op hamburgers krijgen of is het een goed idee om de BTW te verlagen?
Published 10/20/20
Een crisis kan de verschillen tussen mensen vergroten of juist verkleinen. Hoe zit dat met de coronacrisis? Historicus Bas van Bavel trekt een vergelijking met de tijd van de zwarte dood. SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die ook een boekje opendoet over haar vermogen, waarschuwt samen met CPB-directeur Pieter Hasekamp voor de gevolgen die ze nu al ziet.
Published 10/13/20
Het is crisis - maar niet voor iedereen. Voor sommigen zijn het gouden tijden. Wie zijn het en wat betekent het voor hun machtspositie na de crisis?
Published 10/06/20
Met het Wopke-Wiebes-fonds wil het kabinet de Nederlandse economie toekomstbestendig maken. Maar wat is de beste investering? Oud-minister Annemarie Jorritsma, zelf betrokken bij het vorige fonds, velt een genadeloos oordeel over ideeën van luisteraars. En doet een pleidooi voor omkoping...
Published 09/29/20
Twee economen wilden uitrekenen hoeveel de coronamaatregelen hebben gekost en hoeveel levens ermee zijn gered. De artikelen stonden klaar om gepubliceerd te worden, maar werden op het allerlaatste moment teruggetrokken. Wat voor berekeningen waren dat, waarom zijn ze verdwenen en waar zijn die berekeningen nu?
Published 09/22/20
Wopke Hoekstra heeft geld nodig om de coronacrisis te bestrijden en leent tientallen miljarden. De staatsschuld loopt hard op, maar niemand lijkt zich er zorgen over te maken. Hoe komt dat, wat is het risico van een hoge staatsschuld en hoe krijgt hij eigenlijk al die miljarden op de bankrekening?
Published 09/15/20
We zitten middenin de grootste recessie ooit gemeten en dat vraagt om een nieuw seizoen van POEN. Wouters en Waaijers maken de balans op van de coronacrisis en bespreken wat er nog op ons af kan komen. En er komen mensen aan het woord voor wie de pandemie geen verrassing was.
Published 09/08/20
Meer groei is beter. Dat was jarenlang het devies. Is er een crisis, dan moeten we daar zo snel mogelijk weer uitkomen. Maar inmiddels wordt er steeds meer getwijfeld of economische groei wel iets goed is. Ook luisteraar Arjen vraagt zich af of groei nog nodig is. We trekken de handschoenen aan en gaan de verbale strijd aan. Wat is beter: Groeien of niet groeien?
Published 01/21/20
Autoverkopers krijgen de opdracht om klanten dit jaar schonere auto's te verkopen. Dat ga je merken bij de autodealer. Er dreigen namelijk enorme boetes voor de autobouwers als de wagens die ze verkopen te vervuilend zijn. Met verschillende trucs proberen ze de boetes te ontwijken.
Published 01/14/20
Van Back to the Future tot wetenschappelijke onderzoeken. Op allerlei manieren is in het verleden voorspeld hoe we nu zouden leven. Wat is er uitgekomen van die voorspellingen en op welke vernieuwingen moeten we nog altijd wachten?
Published 01/07/20
Een zoete inval in de studio in een andere POEN dan anders. We helpen je het familiediner door met economische verhalen die je iedereen kunt voorschotelen. De ene na de andere gast komt langs en deelt zijn of haar verwondering.
Published 12/24/19
Waar blijven de baby's? Het gaat economisch goed en dat zorgt er doorgaans voor dat mensen meer kinderen krijgen. Maar dit keer blijven de baby's uit. Hoe komt dat, welke problemen gaat het opleveren en is het erg?
Published 12/17/19
Er is één ding dat criminelen gemeen hebben. Ze zouden niet doen wat ze doen als ze het geld dat ze met misdaad verdienen niet kunnen witwassen. Het bestrijden van witwassen wordt steeds omvangrijker. Is er nog toekomst voor witwassen of gaat het bedrag dat erin omgaat op termijn naar nul?
Published 12/10/19
Er is één ding dat criminelen gemeen hebben. Ze zouden niet doen wat ze doen als ze het geld dat ze met misdaad verdienen niet kunnen witwassen. Het bestrijden van witwassen wordt steeds omvangrijker. Is er nog toekomst voor witwassen of gaat het bedrag dat erin omgaat op termijn naar nul?
Published 12/10/19
Iedere minuut komt er 460.000 euro bij. De droom van een geldboom of een kip met gouden eieren lijkt daarmee wonderlijk genoeg uit te komen. Dankzij de Europese Centrale Bank, die het geld laat regenen. Is het inderdaad een wonder en leven we met dat geld nog lang en gelukkig?
Published 12/03/19
Het succes van buitenlandse internetwinkels groeit explosief. Lana koopt voor duizenden euro’s make-up via AliExpress. Maar van sommige producten krijgt ze vlekken en schilfers. Hoe veilig is het wat ze daar koopt? Verslaggevers Charlotte Waaijers en Nik Wouters zoeken naar de schaduwkanten van webshops over de grens....
Published 11/26/19
Sommige kinderen geven duizenden euro's uit aan verrassingskistjes in games. Het is voor gamebedrijven een steeds belangrijke inkomstenbron. Maar volgens sommigen verschillen die kistjes nauwelijks met hoe gokkasten werken. Verslaggevers Charlotte Waaijers en Nik Wouters zoeken naar de grens tussen gamen en gokken...
Published 11/19/19
De kredietcrisis van 2008? Die was niks vergeleken met de volgende crisis. En die komt mogelijk al volgende zomer! Het is de voorspelling van bedrijvendokter Kees Lieve. Verslaggevers Charlotte Waaijers en Nik Wouters zoeken in de eerste aflevering van POEN naar de zin en onzin van die voorspelling...
Published 11/12/19
POEN - de podcast over economisch nieuws van de NOS. Verslaggevers Wouters en Waaijers duiken in de grote verhalen uit de wereld van het geld, de pegels, de monnies. Waardoor je aan het eind beter begrijpt hoe de economie werkt en wat je ermee moet. Abonneer je op deze podcast.
Published 10/15/19