Episodes
We leven als moderne mens teveel vanuit ons hoofd, maar hoe komen wij volgens het taoïsme weer in contact met onze natuur? Hoe ervaren we Qi en welke rol speelt de kosmische dualiteit van Yin en Yang? En hoe kan symboliek ons helpen? Marleen Schefferlie gaat in gesprek met tao trainer Koen Tangelder.
https://www.move2tao.nl/
Published 11/16/24
'Verlichting is als de maan die weerspiegeld wordt in het water. De maan wordt niet nat, noch wordt het water gebroken,' schreef Dõgen Zenji (1200-1253). Wat toont zich werkelijk als we naar iets kijken? Waar vinden we de expressie van onze oerbron? En waarom is de beoefening ook de realisatie? Docent Geesteswetenschappen Kees Voorhoeve vervolgt zijn beschouwing van de verzen van de Genjo Koan.
Interview Marleen Schefferlie
Published 11/02/24
“De weg van de verlichting bestuderen is het zelf bestuderen,” schreef zenmeester Dõgen Zenji (1200-1253). Maar hoe kun je door zelfkennis compleet in het moment leven? Waar vind je die levende ervaring? Docent Geesteswetenschappen Kees Voorhoeve neemt ons mee in de diepere lagen van de Genjo Koan en legt parallellen met andere wijsheidstradities.
Interview Marleen Schefferlie
Published 10/19/24
Hoe is ons ruimtelijk bewustzijn geëvolueerd? En welke invloed heeft de wetenschap en onze culturele tijdsgeest op ons beeld van ruimte? Van de grotschilderingen in Lascaux tot de tweedimensionale afbeeldingen uit de oudheid tot de tiendimensionale modellen van de wiskunde nu. Scheikundige en denker André Klukhuhn buigt zich over de geschiedenis van onze ruimtelijke verbeelding.
Interview door Marleen Schefferlie
Published 10/05/24
Welke levenskrachten vertegenwoordigen de zwaarden, staven, pentakels en bekers? Waarop duiden de Page, de Ridder, de Koningin en de Koning? En hoe kan de symboliek van deze middeleeuwse stripfiguren ons inzicht geven in ons eigen leven? Marleen Schefferlie gaat in gesprek met Tarotkenner Eric Verbugt over de verborgen wijsheid in de verschillende tarotdecks.
Published 09/21/24
Een geïnspireerd verlangen of een klassieke burn-out: wat brengt mensen op het mystieke pad? Welke methodes en tradities wijzen ons de weg, en welke dwaallichten kunnen ons verblinden? Marleen Schefferlie gaat in gesprek met docent Geesteswetenschappen Kees Voorhoeve.
Published 09/07/24
Verschillende genieën en mystici verkennen de grenzen van de waarneming, maar horen zij de stem van God of is het psychotisch geraas? En moeten we die al dan niet opgewekte waanzin koesteren of bedwingen? André Klukhuhn scheert langs de geschiedenis van de waanzin en bekijkt deze vanuit wetenschappelijk, filosofisch, religieus en persoonlijk perspectief.
Interview Marleen Schefferlie
Published 08/24/24
According to Advaita Vedanta we are all potentially divine, but if so, how can we manifest that divinity? And how can prayer, worship, meditation, spiritual study, and selfless service help us to distinguish our false ego from our true Self? Marleen Schefferlie questions Swami Sunirmalananda about The Vedanta Society, inspired by Sri Ramakrishna and founded by Swami Vivekenanda. The latter's life and teachings are central to Jose van der Loop's column.
Published 08/10/24
Tegen welke achtergrond ontstond deze populaire taoïstische klassieker? Hoe kan de paradoxale tekst je inzicht geven in je persoonlijke leven? En wat kun je sowieso voor zinnigs zeggen over de Dao, dat volgens Lao Zi zelf een onnoembaar begrip is? Eric Verbugt gaat in gesprek met Marleen Schefferlie.
Published 07/27/24
Sociaal hervormer, feminist, politiek activist, schrijfster, vrijmetselaar en theosoof; wie was deze inspirerende vrouw? Hoe bestreed ze ondanks alle tegenslag in haar leven het onrecht en de armoede in het victoriaanse Londen? Hoe beïnvloedde ze de vrijheidsstrijd in India, en hoe vond vond ze haar bestemming als tweede president bij de Theosophical Society?
Marleen Schefferlie gaat in gesprek met Wim Leys
Published 07/13/24
Hoe kunnen vrijgevigheid, ethiek, geduld, doorzettingsvermogen, meditatie en wijsheid ons verlichting brengen? Waarom eindigt deze reis niet bij een individuele beleving van nirvana? En wat is de link van De Stem van de Stilte met deze boeddhistische paramita's? Marleen Schefferlie gaat in gesprek met Ingmar de Boer.
Published 06/29/24
'Om te kunnen doen moet men zijn,' zei mysticus G.I. Gurdjieff. Want hoe kunnen we ontwaken, als we niet eens weten dat we slapen? Welke zeven menstypen onderscheidde hij? En hoe kunnen superinspanningen of stopoefeningen ons terugbrengen bij dat ware zijn? Docent Geesteswetenschappen Kees Voorhoeve over P.D. Ouspensky's indringende ervaringen bij Gurdjieff's groep.
Interview Marleen Schefferlie.
Published 06/15/24
"Het leven is alleen echt wanneer "ik ben",' schreef G.I. Gurdjieff. Wie was deze charismatische mysticus en waarheen leidt zijn Vierde weg? Waarom vergeleek hij de mens met een machine? En waarom hebben we volgens hem talloze 'ikken'? Docent Geesteswetenschappen Kees Voorhoeve vertelt.
Interview door Marleen Schefferlie
Published 06/01/24
Wat hebben het distilleerproces, de steen der wijzen, Goethes Faust en Mozarts Zauberflöte met elkaar te maken? Ze zijn allemaal voortgekomen uit het werk van de oude alchemisten. Alles werd door hen met elkaar verbonden en het alchemistische experiment stond dan ook niet los van de spirituele loutering van het eigen hart. Ken jezelf en ken de kosmos. André Klukhuhn vertelt.
Interview door Marleen Schefferlie.
De GESCHIEDENIS van het WESTERSE DENKEN: https://andreklukhuhn.nl
Published 05/18/24
Het vijf elementen systeem uit de Chinese geneeskunde is al eeuwenoud. Welke krachten gaan er schuil achter vuur, aarde, metaal, water en hout? Hoe beïnvloeden de elementen onze organen, de seizoenen, het leven? En hoe leidt deze elementenleer tot zelfinzicht? Koen Tangelder neemt ons mee in de taoïstische kosmologie en laat ons in een korte sessie zelf de dynamiek van de elementen ervaren.
https://www.move2tao.nl/
Published 05/04/24
Hoezo kinderverhalen of synoniemen van onwaarheden? Onze sprookjes zijn terug te voeren tot de mysterieverhalen uit de oudheid. Wim Leys legt uit hoe diepzinnig onze oude vertellingen zijn, en hoe de archetypische personages ons heel persoonlijk levensinzicht kunnen geven.
Interview door Marleen Schefferlie.
Published 04/20/24
"Muziek is de verborgen rekenkundige exercitie van een ziel die zich er niet van bewust is dat ze rekent," schreef filosoof Leibnitz. Is er een kosmische orde die ten grondslag ligt aan ons universum, en zo ja, hoe klinkt die? Componist Eric Verbugt vertelt over planeten, getallen en muziek zoals deze door de eeuwen heen in relatie tot de volmaakte schepping werd gezien.
Published 04/05/24
Magda van der Ende vertelt hoe het boek Exodus niet alleen gelezen kan worden als de bevrijding van de Joden uit de slavernij van Egypte, maar ook als een gelijkenis van de menselijke ontwikkeling. Wat zijn de opgaven die de menselijke ziel ondervindt in de weg naar het beloofde land van de geest?
Published 03/23/24
Waarom lijkt de mens maar niet in staat om het lijden in de wereld te stoppen? Waarom lopen wij voortdurend vast tussen plezier en pijn? En hoe kan zelfkennis helpen om tot inzicht te komen over de problemen in onze wereld? Marleen Schefferlie gaat in gesprek met Peter Jonkers.
Published 03/09/24
Na een lange tocht door de Tarot bereikt De Dwaas dan eindelijk het allerhoogste als De Wereld. Maar waarom lijkt hij dan weer terug bij af? Of is deze finish ook een frisse start? Tarotkenner Eric Verbugt over de spiraalvormige opgang naar een nieuw bestaan.
Published 02/24/24
Van het jaïnisme en vedanta tot het boeddhisme, svabhava is in veel oude literatuur terug te vinden. Maar wat betekent deze oude Sanskriet term nou precies? En waarom is er geen eenduidige verklaring te vinden? Ingmar de Boer buigt zich over de verschillende perspectieven en vertalingen.
Rectificatie: helemaal aan het einde van deze podcast schrijft Marleen Schefferlie de vertaling van 'swabhawat' als 'zijnde het zelf in wording oneindig' ten onrechte toe aan Elizabeth Wesseling. Dit was de...
Published 02/10/24
Zien we bij kaart 20 een oordeel of het laatste oordeel? Wat betekenen de ogenschijnlijke doden die door de bazuin van Gabriël uit hun graf opgeroepen worden? Is het een laatste grote bewustwording of zijn er nog nieuwe ontwikkelingen? Herken in deze sleutel de wonderbaarlijke verandering van onszelf en anderen.
Met Marleen Schefferlie en Eric Verbugt.
Published 01/26/24
Hoe kan de middeleeuwse symboliek van de graalridders jonge mensen inspireren? Wie is die sterke, moedige, eerlijke, hoffelijke en zelfbeheerste ridder? Waar staat de tempel en wie zitten er aan de ronde tafel? En hoe kunnen ceremonies ons dagelijkse leven beïnvloeden? Heleen van Beusekom over spirituele jeugdvereniging Tafelronde.
Published 01/13/24
“Ik weet dat ik hing aan de winderige boom negen nachten lang,” sprak Odin. Kunnen we dit ritueel letterlijk nemen? En wat doen al die herten, slangen, vogels en monsters in de levensboom? En wat is de bron waarmee deze mythologische boom zich voedt? Nico Spaans over de Yggdrasil uit de Oudnoordse kosmogonie.
Eerdere Radio Lila uitzendingen over de Edda en de Noordse denkwereld:
Introductie:...
Published 12/30/23