Episodes
Samen hebben ze meer dan 75 jaar ervaring in de sportverslaggeving op de radio. Dus als je dan met alletwee aan tafel zit ontstaat er eigenlijk bijna vanzelf een aflevering van RadioReuzen. Over wat je moet doen als je sportcommentator wilt worden. Over hoe ze zelf in het vak terechtgekomen zijn. En over eerst kijken en dan pas denken... Een masterclass sportverslaggeving door Gio Lippens en Evert ten Napel.
Published 01/25/24
Published 01/25/24
Vanaf januari 2024 is Stefan Stasse op vrijdag, zaterdag en zondag te horen bij KRO-NCRV op NPO Radio 5 met een gloednieuw programma: hij is drie keer per week onderweg voor zijn 'Magical Mystery Tour'. Dat lijkt direct al een titel die hem op het lijf geschreven is. Wat maakt Stefan Stasse uniek op de radio? Waarom klinkt radio altijd anders als Stefan het maakt? Collega's leggen uit hoe hij werkt en Stefan Stasse zelf reageert daar uitgebreid op.
Published 12/14/23
KRO-NCRV presentator Frits Spits vierde op 10 oktober 2023 zijn 50-jarig jubileum op de Nederlandse radio. Bert Kranenbarg presenteerde daarom een speciale aflevering van de podcast RadioReuzen: samen met luisteraars eert hij het iconische programma de Avondspits, dat Spits presenteerde tussen 1978 en 1995.  Aflevering 43 van RadioReuzen is opgenomen in Beeld en Geluid in Hilversum ter gelegenheid van de Dutch Mediaweek. Fervente luisteraars van de Avondspits schoven aan achter de microfoon...
Published 10/10/23
In de jaren 80 lieten verschillende omroepen Hilversum in de zomer achter zich om het land in te trekken met een bus, podiumwagen of zomertruck. Voor duizenden mensen de kans om radio te kijken en de gezichten te zien bij de stemmen die ze zo goed kennen. Van Tytjerksteradiel tot Torremolinos, ze kwamen overal met de ‘TROS Zomertoer’, ‘VARA’s Lijn 3’ en ‘Veronica komt naar je toe deze zomer!’ Een schoolreisje voor radiomakers? Was dat niet heel duur? En leverde het goeie radio op?
Published 08/02/23
“Hij is de pionier, hij heeft het bedacht. Wij hebben het allemaal van hem geleerd” zegt Frits Spits over Willem van Kooten, ofwel discjockey Joost den Draaijer. Hij begon als invaller bij Veronica, werd programmaleider, vertrok na een conflict over een eigen plaatje en werkte daarna voor de VPRO op Hilversum 3 en tegelijkertijd voor Radio Noordzee Internationaal. Daarna maakte hij de voorganger van De Avondspits voor de NOS: Joost Mag Niet Eten. In aflevering 41 van RadioReuzen vertelt...
Published 06/29/23
‘Maartje van Weegen’ en ‘televisie’ noemen we natuurlijk in één adem. We leerden haar kennen als presentator van het hobbyprogramma Studio Vrij bij de KRO. Ze maakte in die tijd ook een proefprogramma voor de radio, maar kreeg een brief waarin haar uitgelegd werd dat ze dát echt nooit moest gaan doen. Reden genoeg om Maartje van Weegen te vragen om voor de podcastserie RadioReuzen een lijstje te maken met programmamakers en presentatoren waar zij bijzondere herinneringen aan heeft of die ze...
Published 03/09/23
Wie doet het hem na? In 1984 begon hij op de landelijke radio bij de KRO op Hilversum 3. En na bijna veertig jaar en verschillende tussenstops bij andere radio- en televisiezenders is hij terug op NPO 3FM. 64 jaar inmiddels en iedere vrijdagmiddag vol energie. Wat maakt Eddy Keur tot zo’n radiofenomeen? Met Eddy Keur, Peter van Bruggen, oud-NH-directeur Paul van Gessel, zendermanager NPO Radio 2 en 5 Peter de Vries en zendermanager NPO 3FM Menno de Boer
Published 12/22/22
Op zijn werkkamer in het kleurrijkste gebouw van het Media Park zit hij letterlijk op honderden, duizenden, tienduizenden uren legendarische radio. En als geen ander vindt hij belangrijk dat al dat moois bewaard blijft, maar vooral ook dat het toegankelijk is en dat het beluisterd blijft worden. Daarom aarzelde Eppo van Nispen tot Sevenaer geen moment om de uitnodiging aan te nemen om in een speciale aflevering van de podcastserie RadioReuzen aan te schuiven om veel moois te laten horen. Nota...
Published 10/13/22
Wat zijn voor Paul de Leeuw legendarische radioprogramma’s? Waar luisterde hij zelf altijd naar? En hoe was zijn leven toen? Willem Duys hoort bij het zondagochtendontbijt in huize De Leeuw in Lekkerkerk. En Frits Spits hielp Paul door zijn eenzame eerste jaren in Amsterdam. Bert Kranenbarg luistert met Paul de Leeuw naar fragmenten van de programma’s die Paul gekozen heeft. En dan komen de verhalen vanzelf.
Published 04/21/22
Ze zijn het visitekaartje van een radiozender. Waar vroeger de omroep(st)ers de luisteraars welkom heetten en de programma’s aankondigden zijn dat nu de zenderstemmen. Van sommigen ken je de naam, heel veel anderen herken je alleen aan hun stem en de manier waarop ze praten. Naast de DJ’s/presentatoren, de muziek, de onderwerpen en de vormgeving zijn het de zenderstemmen die een station smoel geven. 
Published 02/24/22
Als er nou toch één radioprogramma legendarisch is… Sommigen kennen hele stukken tekst nog uit hun hoofd. De Dik Voormekaarshow, wie is er niet groot mee geworden? Begonnen in 1973 bij Radio Noordzee, daarna bij de NCRV en de TROS uitgezonden. In deze aflevering een uitgebreide blik achter de schermen met de twee hoofdpersonen: André van Duin en Ferry de Groot. Bedenkers, makers en de stemmen achter alle typetjes.
Published 12/30/21
Het was het begin van de muziekradio in Nederland: de komst van Veronica en andere zeezenders die begin jaren 60 die vanaf schepen net buiten de territoriale wateren radioprogramma’s uitzonden. Dat begon allemaal rommelig en ongeorganiseerd, maar na een paar jaar werd, naar Amerikaans voorbeeld, de horizontale programmering ingevoerd, met een muziekformat en een hitlijst. En er kwam vormgeving: jingles en tunes.
Published 10/28/21
Ze werken allemaal voor de inwoners van hun eigen provincie en bij elkaar opgeteld bereiken ze net zoveel luisteraars als NPO Radio 1. De regionale omroepen zijn niet weg te denken uit het radiolandschap. Hoog tijd om ze op te nemen in de podcastserie RadioReuzen. Hoe werken de regionale radiozenders? Hoe heilig zijn de provinciegrenzen? Is er genoeg nieuws om de hele dag te kunnen uitzenden? Kun je je ook onderscheiden in muziek? En kan de regionale radio opboksen tegen de regionale televisie? 
Published 05/27/21
Hitlijsten zijn altijd goed voor veel luisteraars. En dat is al zo geweest sinds de eerste werd uitgezonden in 1963. Wie wat het eerst? Joost den Draaijer of Herman Stok? Welke hitlijst is het belangrijkst en het meest betrouwbaar? Wordt er gerommeld bij de samenstelling? Hitlijstkenner Johan van Slooten weet het allemaal. Een groot aantal hitlijstfragmenten met o.a. Lex Harding, Felix Meurders, Frits Spits, Tom Blomberg, Bart Arens, Domien Verschuuren illustreert de verhalen van Johan.
Published 04/29/21
Tijgers van de nacht zijn ze, ze maken radio terwijl bijna iedereen op één oor ligt. Wie zijn hun luisteraars? Wat moet je juist wél en wat juist níet doen op de radio in de nacht? En is het terecht dat mensen altijd zeggen dat nachtradio zo heel bijzonder is, zo speciaal, bijna poëtisch? Voor aflevering 31 van deze podcastserie RadioReuzen ben ik in de nacht gedoken. Ook echt: midden in de nacht was ik in de studio bij een nachtuitzending.
Published 03/25/21
Waarom kan Felix Meurders (74) álles op de radio? Muziek, sport, actualiteiten, talkshow, politiek, hitparades, amusement, presenteren, regisseren, verslaggeven. Hij doet het al meer dan vijftig jaar en lijkt in alles even goed. Op zijn veertigste, in 1986, stopte hij helemaal met muziekradio, maar deze maand pakte hij die toch weer op. Hij lanceerde zijn nieuwe radioprogramma FM op 5 op NPO Radio 5. Hij kan het nog steeds, en hoe! Wat is zijn geheim? Wat is de Meurders-methode? Aan de hand...
Published 01/28/21
Geen Theo Koomen Award in december voor het mooiste sportverslag van het jaar. Het sportjaar 2020 was het jaar van het uitstel van evenementen en van het spelen zonder publiek. Net als de Olympische Spelen stellen we ook de uitreiking van de Theo Koomen Award uit naar 2021. Maar wel: 3 winnaars van de Award Jack van Gelder (2014), Olav Mol (2016) en Sebastiaan Timmerman (2018). Zij geven commentaar op het sportcommentaar van Theo Koomen, hun roemruchte voorganger.
Published 12/17/20
Zonder techniek geen radio, dus techniek is een échte RadioReus. In gesprek met audiotechnicus Sybrand Verwer en verslaggever en radiofreak Maino Remmers. Wat is er in 25 jaar tijd veranderd? En is het alleen maar verbeterd? Een waarschuwing vooraf: deze aflevering is voor echte radionerds. Als je niet terugschrikt van RF, TPP, MBI, AVVC, M15, SSC, dikke monocellen en een vetpotloodje.... luister dan gerust!
Published 11/12/20
Zonder techniek geen radio, dus techniek is een échte RadioReus. In gesprek met audiotechnicus Sybrand Verwer en verslaggever en radiofreak Maino Remmers. Wat is er in 25 jaar tijd veranderd? En is het alleen maar verbeterd? Een waarschuwing vooraf: deze aflevering is voor echte radionerds. Als je niet terugschrikt van RF, TPP, MBI, AVVC, M15, SSC, dikke monocellen en een vetpotloodje.... luister dan gerust!
Published 11/12/20
Als je zestig jaar presenteert, dan kun je het dus. Maar... hoe doe je het goed? Wat kan er beter? Bert Kranenbarg luistert met Tineke de Nooij naar 10 radiocollega's om te ontdekken wát een presentator goed maakt. Tineke geeft een masterclass. En wil nog jaren door.
Published 09/24/20
Het oudste zoekprogramma van de Nederlandse radio bestaat in januari 2021 vijftig jaar, begonnen met Kees Schilperoort die verzamelaars hielp zoeken. Maar het gaat nu al jaren om mensen die elkaar uit het oog verloren zijn. Hoog tijd voor een uitgebreide rondleiding achter de schermen, de persoonlijke zoektocht van Anne van Egmond naar haar ouders en de bijzonderste herenigingen. Met de presentator van nu, een presentator van toen en een verslaggever die 15 jaar lang meezocht.
Published 08/27/20
Op 2 januari van dit jaar overleed Tom Mulder op 72-jarige leeftijd. De radiomaker die in 1969 begon bij Veronica onder de naam Klaas Vaak en die wereldberoemd werd in Nederland dankzij zijn Havermoutshow, 50 pop of een envelop, Poster en Nachtwacht bij de TROS. Hoe was hij als mens? En wat heeft hij betekend voor de Nederlandse radio? 14 collega radiomakers vertellen.
Published 07/30/20
Al 23 jaar op de radio, eerst Radio 2, tegenwoordig NPO Radio 5. Bedacht door Stefan Stasse, die het ook 16 jaar lang presenteerde. Tegenwoordig maakt Bart van Leeuwen het ieder weekend op NPO Radio 5. Ook redacteur en 'stem' Elly van Loenen hoor je en de eerste fulltime eindredacteur Andre Berghegen. Is sentiment tijdloos?
Published 06/25/20