Episodes
Yıldız Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi ve ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İclal Dinçer ile İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Tarihi Yedikule Bostanları'nın yer aldığı sur içindeki alana dair yenileme projesini onaylamasının muhafaza etme ilkesiyle nasıl çeliştiği üzerine konuşuyoruz. Programın ikinci kısmında bostancılar kurul kararının kendilerini nasıl...
Published 09/09/22
Published 09/09/22
Sermaye yatırımları açısından kentin en cazip bölgelerinden biri olan Fikirtepe, 2005 yılından beri basının ve kamuoyunun ilgi odağı durumda. 130 bin nüfusu kapsayan proje alanında inatla tek başına kalan evin sahibi Alaattin Demirel ile konuşuyoruz. Fikirtepe üzerine doktora tezini yazan Duygu Parmaksızoğlu ile yaşayan insanların Fikirtepe'den uzaklaştırılma süreçleri ve Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm üzerine konuşuyoruz.
Published 09/09/22
"Kent Hakkı, kent kaynaklarına ulaşım özgürlüğünden öte bir şeydir. Kenti değiştirmek kendimizi değiştirme hakkıdır." diyen ünlü marksist coğrafyacı, sosyal kuramcı, aktivist ve Kent Hakkı'nın Henri Lefebvre'den sonra en güçlü savunucusu David Harvey ile söyleşi. İşgal et hareketi, Şili öğrenci hareketi, "asi vatandaşlık" kavramı ve Türkiye'de mahalle dernekleri hakkında konuşuyoruz.
Published 09/09/22
Sermet Muhtar Alus’un ‘İstanbul Kazan Ben Kepçe’ kitabı rehberliğinde eski İstanbul’a bugünden bir bakış atıyoruz. Beyoğlu'nun iktisadi hayatını Karaköy'den anlatmaya başlıyoruz. Karaköy'ün caddelerinin ve yapıları Menderes döneminde yapılan operasyonlara değişimi. Büyük Millet Han, Konsolide Han, Havyar Han, Mehmet Ali Paşa Hanı, Kredi Liyone Bankası'nın hikayeleri.
Published 09/09/22
Sermet Muhtar Alus’un ‘İstanbul Kazan Ben Kepçe’ kitabı rehberliğinde eski İstanbul’a bugünden bir bakış. Tünel Meydanı'ndan Taksim'e mekanlar ve insanların yansımaları. Narman Yurdu, Bazar Allemand, Karlmann, Oliyon, Hacopulo Pasajı, Aznavur Pasajı, Avrupa Pasajı, Çiçek Pasajı, Balık Pazarı, Halep Pasajı, Rumeli Han'ın hikâyeleri.
Published 09/09/22
Sermet Muhtar Alus’un ‘İstanbul Kazan Ben Kepçe’ kitabı rehberliğinde eski İstanbul’a bugünden bir bakış. Köprülerin sadece gelip geçme yeri değil toplumsal hayatı biçimlendiren bir nesne olduğundan hareketle, İstanbul'un alt yapılarının en önemlilerinden olan Haliç'in Köprülerinden 2. Mahmut Köprüsü, Abdülmecit Köprüsü, Galata Köprüsü'nün tarihi ve etkileri.
Published 09/09/22
Sermet Muhtar Alus’un ‘İstanbul Kazan Ben Kepçe’ kitabı rehberliğinde eski İstanbul’a bugünden bir bakış. İstanbul'un sokak ağının bir parçası olan yokuşlar üzerinden Beyoğlu toplumsal profili.
Published 09/09/22
Sermet Muhtar Alus’un ‘İstanbul Kazan Ben Kepçe’ kitabı rehberliğinde eski İstanbul’a bugünden bir bakış. Sarayın gül bahçesi olan Gülhane Bahçesi Cemil Topuzlu tarafından insanların açık kamusal alan ihtiyacından dolayı park olarak yaptırıldı. Taksim, Tepebaşı ve Gülhane Bahçeleri'nin tarihi ve park olma süreçleri.
Published 09/09/22
Gedikpaşa, Sultanahmet - Beyazıt arasında giden şehrin ana caddesinden Beyazıt’a giderken sol tarafa saptığınızda, Divanyolu ile aşağıda Kumkapı arasında kalan bölgedir. Gedikpaşa'daki yapılar, bölgede yaşayan Ermeni, Rum ve Müslümanların gündelik hayatı, tarihi ve Gedikpaşa Tiyatrosu.
Published 09/09/22
19. Yüzyıldan başlayarak şehrin mutena semtlerinden Vefa'nın 1918 yılı yangınından sonra değişimi.
Published 09/09/22
Kahveleri ve eğlence mekanlarıyla ünlü Yenikapı tarihi.
Published 09/09/22
Roma zamanı kurulan İstanbul’da asıl liman her zaman Haliç olmakla birlikte, Marmara kıyılarında koylar liman olarak kullanılmışlar. Kadırga, adı üstünde, bir eski liman ve şu an doldurulmuş bir alan. Bu alanda Mimar Sinan eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi bulunuyor. Kadırga Hamamı, Kadırga Kahveleri, namazgah yapılarının hikayeleri.
Published 09/09/22
Şehzadebaşı deyince akla ilk ne gelen Kantoların, gösterilerin Şehzabaşı için önemiyle başlayarak Şehzadebaşı'nda yaşam biçimi ve mimari yapıları konuşuyoruz.
Published 09/09/22
Adalar Yangın Gönüllüleri ile adalarda çıkan yangınları, afet eğitimleri dair Heybeliada Çamlimanı'nda bir söyleşi.
Published 09/09/22
Nereliyiz? Nereye aitiz? Aile nedir? Vatan nedir? Memleket nedir? Dil nedir? Öteki kimdir? Herkül Millas ile bu soruların üzerinden “azınlık olmak”.
Published 09/09/22
Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Aravissou Kassianos ile kültürel bir miras olan Ruhban Okulu tarihi.
Published 09/09/22
Henri Prost'un İstanbul'a tanıştırdığı bir yöntem olarak 'yıkarak modernleştirme' anlayışını Câna Bilsel'le konuşuyoruz. Yık, yerine yenisini, daha büyüğünü, daha yükseğini yap anlayışı artık kentsel dönüşümün vazgeçilmez bir parçası. Henri Prost İstanbul'da nereleri yıkmış, yerine neler yapmış?
Published 06/08/22
Edebi ve görsel eserlerde çoğunlukla masalsı bir güzellik olarak temsil edilen Boğaz’ın 18.yy‘dan itibaren dünyanın modern bulvarlarından biri olduğunu keşfediyoruz.
Published 05/27/22
Bağlarbaşı’ndan Üsküdar Meydanı’na inen Selamsız Caddesi’ndeki kiliselere, okullara, konaklara dair unutturulanları konuşuyoruz. Halide Edip Adıvar'dan Zabel Yesayan'a, Bedros Turyan’a, Dikran Çırakyan’a değin önemli kültür ve edebiyat insanlarıyla birlikte Üsküdar'a yeniden başka bir gözle bakıyoruz.
Published 10/27/21
Prof. Murat Güvenç son dönemin en popüler mekanı Kadıköy'ü anlatıyor.
Published 09/09/21
Syracuse Üniversitesi'nden kültür ve kent coğrafyacısı, akademisyen Timmur Hammond ile Istanbul, Eyüp, materyal ve duyumsal arşiv, ruderal hikayeler, Kokar ağaçlar, Tanpınar, Yahya Kemal, Orhan Pamuk konuştuk.
Published 06/10/21
Tepebaşı ve Şişhane’nin 17. Yüzyıldan bugüne dönüşümünü konuşuyoruz.
Published 10/24/18