Episodes
H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
Published 03/10/24
Published 03/10/24
Σε αυτό το επεισόδιο ακούμε για το πώς εμπνεύστηκε ο Τσίρκας τον χαρακτήρα της αντιφασίστριας ηρωίδας από τη μητέρα του και μαθαίνουμε για τα κινήματα του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή το 1943 και το 1944. Για το αντιαποικιακό του πνεύμα αλλά και για το πώς μπορεί η λογοτεχνία να μας συνδέσει με το παρελθόν και τη συλλογική μνήμη.
Published 03/03/24
Στην μίνι σειρά για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες και τον Στρατή Τσίρκα η Κωνσταντίνα Βούλγαρη προσπαθεί να αναδείξει την πολυπλοκότητα της προσωπικότητας του, να χαρτογραφήσει την εποχή που εκδόθηκε η τριλογία, τη δεκαετία του 60, αλλά και την εποχή που διαδραματίζονται οι ιστορίες των βιβλίων, ιστορίες Ελλήνων που βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή, την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
Published 02/25/24
Τι κάνει την ιεροτελεστία των κυριακάτικων τραπεζιών τόσο μυθική και γιατί αποζητάμε μέχρι και σήμερα τη ζεστασιά που μας χαρίζουν; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη προσπαθεί να βρει το νόημα των οικογενειακών τραπεζιών, παραδοσιακών και νέων, με τον Μιχάλη Μιχαήλ, τον Άγγελο Παπαδημητρίου, τον Παναγή Παναγιωτόπουλο και τον Παναγιώτη Οικονόμου.
Published 11/26/23
H Κωνσταντίνα Βούλγαρη ερευνά την ιστορία της βασκανίας και της σχέσης πολλών ανθρώπων με αυτήν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για το «μάτι» και το «ξεμάτιασμα» μιλούν οι: Ελένη Φάσσα, Ευγενία Ρούσσου και Γιάννης Καρλόπουλος.
Published 11/12/23
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων στο Δήμο Αθηναίων Χριστόφορος Μαρίνος, ο designer Γιάννης Καρλόπουλος, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Χονδρόγιαννος μιλούν στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη για τις αντιφάσεις αλλά και τις πολλές διαφορετικές ταυτότητες που μπορεί να έχει η εικόνα του στρατιώτη.
Published 10/28/23
H Κωνσταντίνα Βούλγαρη επιχειρεί να χαρτογραφήσει την ιστορία του ζεϊμπέκικου μιλώντας με ανθρώπους που το έχουν βάλει μέσα στη ζωή τους με διάφορους τρόπους.
Published 10/15/23
Ο σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας, η δημοσιογράφος Νανά Δαρειώτη, ο Head of Creative της Leo Burnett, Δημήτρης Σπηλιώτης, αλλά και δύο επαγγελματίες μάγειρες, η Χαρίκλεια Δανιόλου και ο Περικλής Κοσκινάς, μιλούν στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη για το φαγητό που θεωρείται εθνικό μας πιάτο
Published 10/01/23
H Kωνσταντίνα Βούλγαρη προσπαθεί όχι να βρει απαντήσεις, αλλά να δημιουργήσει συζητήσεις και ερωτήματα γύρω από θέματα ταυτότητας, ελληνικότητας και μαζικής κουλτούρας.
Published 09/29/23
Τι έγινε στη δικη του Γρηγόρη Στακτόπουλου και της μητέρας του; Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς περιγράφει την κόλαση που έζησε ένας αθώος άβθρωπος που βρέθηκε στη φυλακή και που τελικά δεν δικαιώθηκε ποτέ.
Published 08/25/23
Ποιος ήταν ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος; Οι ελληνικές αρχές επείγονται να βρουν έναν ένοχο…κι αν δεν τον βρουν, επείγονται να τον κατασκευάσουν.
Published 08/17/23
Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς μπαίνουμε πιο βαθιά στην ιστορία των ερευνών, στα αδιέξοδα, στις αφόρητες πιέσεις των Αμερικανών και της κυβέρνησης να βρεθεί ένας ένοχος, κατά προτίμηση…κομμουνιστής.
Published 08/11/23
Το πρώτο επεισόδιο μάς βάζει στο πολιτικό και στρατιωτικό κλίμα της Ελλάδας του εμφύλιου πολέμου και ταυτόχρονα στην ιστορία του Τζορτζ Πολκ, του Αμερικανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1948.
Published 08/04/23
Μέσα σε τέσσερα επεισόδια η Κωνσταντίνα Βούλγαρη ξεδιπλώνει την ιστορία της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1948. Μια ιστορία γεμάτη συγκρούσεις εξουσιών, παρεμβάσεις ξένων υπηρεσιών συνομωσίες και ιδεολογικό πόλεμο
Published 08/02/23
Η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου και ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος αφηγούνται στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη βιώματα και σκέψεις τους για την τέχνη στην Ελλάδα τις δεκαετίες ‘60-‘70, ενώ περιγράφουν το κλίμα που επικρατούσε τα χρόνια της Δικτατορίας.
Published 05/29/23
Οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Θωμάς Κοροβίνης μιλούν στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη για τα λογοτεχνικά στέκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την Αντίσταση των διαννοουμένων, τη σχέση των πολιτικών κρατουμένων με τα βιβλία και το διάβασμα και την συντροφικότητα των ανθρώπων την περίοδο της Χούντας
Published 04/30/23
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Γιώργος Μεράντζας αφηγούνται στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη ιστορίες για το τραγούδι στα χρόνια της Δικτατορίας σε ένα επεισόδιο με πολλή μουσική αλλά και συγκινητικά κομμάτια από παλιές συνεντεύξεις σπουδαίων καλλιτεχνών που δεν ζουν πια.
Published 04/17/23
Η Νένα Μεντή και ο Κώστας Αρζόγλου διηγούνται στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη τι σήμαινε να κάνεις θέατρο στα χρόνια της Δικτατορίας
Published 04/02/23
Μέσα από συνεντεύξεις με τον Παντελή Βούλγαρη και τον Νίκο Καβουκίδη, μνήμες από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ηχητικά ντοκουμέντα και σκηνές ταινιών, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη μας μεταφέρει στα χρόνια της Δικτατορίας και στην κοινότητα των νέων, τότε, κινηματογραφιστών.
Published 03/19/23
Στον πιο γνωστό μας άγνωστο Έλληνα ηθοποιό, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, είναι αφιερωμένο αυτό το podcast της Σεμίνας Διγενή
Published 07/10/22
Στη Μάγια Αγγέλου, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αμερικανικής διανόησης, τη φίλη και συναγωνίστρια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκομ Χ είναι αφιερωμένο το podcast της Σεμίνας Διγενή.
Published 06/26/22
Ένα podcast της Σεμίνας Διγενή για έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και διανοητές του 20ου αιώνα, τον πιο επιδραστικό συνθέτη ελληνικής καταγωγής, τον Ιάννη Ξενάκη.
Published 06/12/22
Ένα podcast της Σεμίνας Διγενή για μια γυναίκα που διδάχτηκε την ασέβεια από τον πατέρα της, μεγάλωσε με παραμύθια σε συνέχειες από τη μαμά της, βγήκε στο θέατρο για να ξεπεράσει τη δειλία της, που αγάπησε πολύ, αλλά δεν πιστεύει πως αγαπήθηκε. 
Published 05/22/22
H Σεμίνα Διγενή παρουσιάζει την ιστορία της ζωής του μεγάλου ερμηνευτή, Δημήτρη Μητροπάνου, που υπήρξε αυθεντικός, γενναίος και ευγενής
Published 05/08/22