Episodes
Net als de kleine lettertjes van een contract doen de cijfers achter onze spoedgevallendiensten er schijnbaar niet zoveel toe. In onze opleidingen tot urgentiearts wordt het thema van de wettelijke organisatie en de financiering van de spoedgevallenzorg vaak onderbelicht. Toch is een inzicht in deze cijfers en mechanismen achter onze dienst onmisbaar voor de jonge en startende urgentiearts!
In deze episode lichten Ben Van Bylen en Cedric Van Dijck jou de basics toe over de organisatie en...
Published 11/05/24
Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem op de dienst spoedgevallen met een belangrijke impact op het dagelijks functioneren van patiënten, maar ook met niet te onderschatten maatschappelijke implicaties. De evidentie voor onderzoek en behandeling is echter niet zo heel duidelijk. Voor deze aflevering krijgen we het bezoek van Dr. Koen Van Boxem, die als expert-pijnarts een inzicht geeft in de meest up-to-date wetenschappelijke stand van zaken.
Published 10/05/24
In deze aflevering van onze spoedcast bespreekt Dr Ruben Haesendonck samen met Dr Steven Van Den Broucke, een expert op het gebied van parasitaire en tropische infecties, ectoparasieten. Dit zijn oa luizen, teken, mijten en vlooien en we geven enkele tips en tricks om deze bij je patiënt te onderscheiden obv het klachtenpatroon en hoe we deze beestjes moeten behandelen.
Published 09/05/24
In deze episode zoomen we in op een aantal pathologieën die we wel eens kunnen tegenkomen als arts werkzaam op een festival. Een heel deel van de typische festival-pathologie kwam al aan bod in vorige episodes (we denken aan partydrugs, SOAs, hyper- en hypothermie, rampengeneeskunde). Toch gidst het panel ons langs nog enkele waardevolle en tot nu toe onderbelichte zaken.
Wij lassen ondertussen een zomerpauze in, we zien jullie terug na een deugddoende vakantie! Veel luisterplezier...
Published 07/05/24
Deze episode stond al heel lang bovenaan de wishlist van Dr. Ruben Haesendonck: wat zijn de voor- en nadelen van tranexaminezuur gebruik bij onze zeer diverse spoedgevallen populatie?
Het panel ontleedt aan de hand van de wetenschap de zin of onzin van tranexaminezuur voor verschillende indicaties.
Published 06/05/24
Het Psychosociaal Interventieplan (of PSIP) is een vaak onvoldoende gekend gegeven binnen de medische rampenwerking. Nochtans is het een essentieel onderdeel van het monodisciplinair interventieplan van discipline 2. Samen met Katrien Van Herck, de psychosociaal manager voor de FOD Volksgezondheid, ontrafelen we alle geheimen en gaan we in op enkele concrete casussen.
Published 05/07/24
Stem voor ons op de Belgian Podcast Awards!
Leren jullie graag bij via onze eigenste Spoedcast?
Nu is het moment om met jouw stem ons nog meer leergierige luisteraars te bereiken!
Stem op Spoedcast voor een Belgian Podcast Award in de categorie 'wetenschap' via:
https://belgianpodcastawards.awardsplatform.com/entry/vote/NMDDkkGJ/EGXlkKZN?search=0859a43ad72e074c-2
Bedankt, en tot volgende maand!
Published 04/15/24
In deze aflevering gaan we op zoek naar de wonderen van het nieuwe leven! We krijgen het bezoek van twee expert-gynaecologen van het ZOL, Dr. Tinne Mesens en Dr. Helena Van Kerrebroeck, die ons meenemen naar de prehospitaal bevalling en zorg voor de zwangere patiënt. Geniet mee van de geboorte van deze aflevering; drie… twee… een… persen!
Published 04/05/24
Val jij bij het woord SEVESO uit de lucht? Dan moet je absoluut naar deze aflevering luisteren. Samen met Bert Hertenweg, noodplanningscoördinator in het nationaal crisiscentrum, reiken we op basis van casussen praktische handvaten aan wat je moet doen bij chemische ongevallen en rampen.
Geef jullie mening via sociale media @spoedcast of bezoek onze website: www.zol.be/urgentiegeneeskunde/podcast
Published 03/05/24
Voor 2024 gaan we alvast van start met een bijzondere episode: de eerste episode over pediatrie! Om ons bij te staan ontvangen we in de studio vandaag Dr. Ine Van Dijck, pediatrisch pneumoloog uit het Jessa ziekenhuis Hasselt.
Zij gidst ons doorheen 2 casussen van respiratoir distress bij het kind op spoedgevallen.
Meer van dit soort episodes? Geef jullie mening via sociale media @spoedcast of bezoek onze website: www.zol.be/urgentiegeneeskunde/podcast
Tot volgende maand!
Published 02/05/24
We sluiten het jaar af met een journal club! Ben, Ruben, Pieter Jan en Cédric brengen enkele toonaangevende studies uit het vakgebied van de urgentiegeneeskunde voor en bediscussiëren welke boodschappen zij meenemen uit deze papers voor hun eigen praktijkvoering.
Alle referenties kunnen gevonden worden op www.zol.be/urgentiegeneeskunde/podcast.
Wij keren terug met een nieuw seizoen vol nieuwe inzichten op het vlak van spoedgevallen na een korte winterstop. Tot volgend jaar!
Published 12/05/23
In deze aflevering duiken we dieper in de "non-technical skills' of "soft skills", die essentiële interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden die cruciaal zijn voor het leveren van uitmuntende patiëntenzorg, het effectief samenwerken met collega's en het beheersen van onze stressvolle omgeving op de spoedafdeling.
Published 11/05/23
Deze maand keren we terug met enkele casussen waar het hart van menig spoedarts alvast NIET veel sneller van gaat slaan... SOAs.
Helaas zien we ze ook meer en meer verschijnen op spoedgevallen. In deze aflevering zoomen we wat in op de minder belichte aspecten van deze ziekten en herhalen we de basics van diagnose en behandeling, zodat we deze patiënten weer snel op weg naar een (volledig) herstel kunnen zetten.
Join the conversation via onze sociale media @Spoedcast.
Tot volgende maand!
Published 10/05/23
In deze aflevering zullen we het niet hebben over een klinisch onderwerp, maar wel over iets dat alle artsen aanbelangt: de orde der artsen. Voor vele collega’s waarschijnlijk een duister gegeven, waarbij we hopen dat deze aflevering meer licht schijnt over wat de orde doet en welk nut het heeft.Onze gast voor deze aflevering is dr. Jos Vandekerkhof, voorzitter van de provinciale raad van de orde der artsen van Limburg.Niet vermeld in de aflevering, maar er is ook de mogelijkheid om agressie...
Published 09/05/23
In deze extra episode voor tijdens het zomerreces spreekt Dr. Cédric Van Dijck met Richard Utarnachitt en Andrew Latimer, medical directors van Airlift Northwest, de luchtreddingsdienst van de University of Washington. Zij lichten er hun ervaringen toe met prehospitaal bloedtransfusie, wat rond 2015 werd geïmplementeerd in hun praktijkvoering.
Ondertussen evolueren hun diensten verder en behoort ook het gebruik van volbloed tot het gamma. Zien we binnenkort ook deze technieken verschijnen...
Published 08/05/23
"Is er een dokter aan boord?" Niet bepaald de woorden die je uit de intercom wil horen op weg naar je welverdiende vakantie...
Nochtans zijn urgentie-artsen bij uitstek geplaatst om ook in deze omstandigheden hulp te bieden. In deze aflevering gaan we wat dieper in op deze omstandigheden en verandering in fysiologie bij medische urgenties tijdens commerciële vluchten.
Prettige vakantie!
Published 07/05/23
Op de spoedgevallendienst worden we dag en nacht geconfronteerd met zieke patiënten.
Maar een andere grote uitdaging is waken over onze eigen gezondheid, vooral tijdens dat nachtelijke werk.
Hoe gaan we best om met nachtshifts en 24uurs permanenties? Hoe maximaliseren we onze momenten van rust en slaap en hoe verzekeren we ons van een vlotte transitie van 1 ritme naar het volgende om steeds paraat te staan?
Ons panel spiegelt deze vragen eens aan de stand van wetenschap. Deze keer dus geen...
Published 06/05/23
Druggebruik en de daarop volgende acute agitatie en andere gedragsstoornissen zijn een belangrijk toenemend maatschappelijk probleem.
Om ons beter voor te bereiden op de patiënt met 'acute behavioural disorder', of acute gedragsveranderingen met agitatie en agressie, bestuderen we de juiste manier van aanpak volgens verschillende guidelines.
Guidelines en referenties vinden jullie terug via onze website: www.zol.be/urgentiegeneeskunde.
Volg ons op sociale media @Spoedcast, tot volgende...
Published 05/05/23
Op 6 februari 2022 beefde de aarde in Turkije en Syrië, met een groot humanitair leed tot gevolg. Vanuit diverse landen en NGO's kwam er meteen een grote respons om mensen en middelen ter plaatse te sturen. Live vanuit Zuid-Turkije rapporteert Ruben Haesendonck als teamlid bij B-FAST met collega's Dr. Stig Walraevens (UZ Gent - urgentiegeneeskunde) en Dr. Griet Vermeulen (Defensie en ZOL Genk - Anesthesie, Intensieve Geneeskunde) over het verloop van een humanitaire hulp respons bij grote...
Published 04/05/23
Zoals aangekondigd, het vervolg op de episode van vorige maand, deze keer terug met het traditionele panel over cyanide toxiciteit!
In tegenstelling tot de spionageromans vinden we cyanide toxiciteit op spoedgevallen vooral terug bij slachtoffers van (woning)brand, door inhalatie van verbrandingsproducten en rook van synthetische stoffen.
Het panel focust op de juiste eerste stappen bij zulke slachtoffers.
Heb je vragen, feedback of een idee voor een episode? Laat het ons weten via onze...
Published 03/05/23
Met het koude weer zoeken mensen toevlucht tot allerlei extra verwarmingsbronnen. Ook op spoedgevallen merken we daar regelmatig de nefaste gevolgen van. Dr. Ruben Haesendonck overloopt met college Dr. Sven Van Poucke de laatste stand van wetenschap rond CO intoxicaties in deze aflevering van onze spoedcast.
Volgende maand gaat het vaste panel alweer aan de slag met een tweede intoxicatie die vaak het gevolg van verbranding is: cyanide!
Volg ons ook op sociale media @spoedcast, of bezoek...
Published 02/05/23
Welkom bij een nieuw jaar en dus een nieuw seizoen van onze Spoedcast!
We gaan van start in het nieuwe jaar met een aflevering die dieper in gaat op de mogelijke urgente problemen die zich kunnen stellen bij patiënten na bariatrische heelkunde, zoals gastric bypass, sleeve gastrectomie of maagband.
Zowel vroege als late complicaties komen aan bod, een pathologie die elke spoedarts in 2023 onder de knie moet hebben!
De samenvatting en nuttige wetenschappelijke referenties, figuren,...
Published 01/05/23
Op spoedgevallen en in de prehospitaal omgeving komen we regelmatig in aanraking met overlijdens.
Maar hoe herkennen we een verdacht overlijden? Hoe zorgen we ervoor dat we de juiste instanties verwittigen wanneer er twijfel bestaat over de doodsoorzaak? In deze episode laten Dr. Ben Van Bylen en Dr. Cédric Van Dijck collega Dr. Joris Vranken aan het woord over zijn job als consulent forensische geneeskunde aan het UZ Leuven.
Luister mee naar hoe de wetsdokter omgaat met onze vragen!
Published 12/05/22
Hoe goed ben jij op de hoogte van de juiste indicaties om een reanimatie voort te zetten via extracorporeal cardiopulmonary resuscitation of ECPR?
In deze casus nemen Ben Van Bylen en Cedric Van Dijck je mee door de geldende stand van wetenschap voor ECPR en ECLS (extracorporeal life support).
Meer wetenschappelijke bronnen, extra informatie en overzichten vind je op onze website: zol.be/urgentiegeneeskunde.
Zoals altijd kijken we uit naar jullie feedback en input, via onze sociale...
Published 11/05/22