Episodes
In aflevering drie hoort Shay onder andere winti priesteres Marian Markelo uit over spirituele empowerment door kunst. Curator Bart Krieger en kunstenaar George Ramjiawansingh delen hun expertise over spiritualiteit en hoe dit wordt verbeeld in Surinaamse kunst.
Dit is een podcast bij de tentoonstelling Surinaamse School. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere betrokkenen in de rijke en levendige geschiedenis van...
Published 12/24/20
Aflevering twee onderzoekt het activisme van kunstenaars in Suriname. Welke maatschappelijke en politieke activiteiten zien we en waar spreken kunstenaars zich over uit? Met Mathieu Wijdeven, Mitchell Esajas, Sharma Soerjoesing, Inez Blanca van der Scheer en Guillaume Schmidt. Kunstenaar René Tosari belt in vanuit Paramaribo.
Dit is een podcast bij de tentoonstelling Surinaamse School. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere...
Published 12/18/20
Bij de tentoonstelling Surinaamse School verschijnt de podcastserie Surinaamse School: De kunstgeschiedenisles die je nooit hebt gehad. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere betrokkenen in de rijke en levendige geschiedenis van de Surinaamse kunstscene tussen 1910 en 1980, in Suriname én in Amsterdam.
In The Making Of draait het helemaal om de tentoonstelling; waarom deze tentoonstelling en waarom nu? En wat betekent...
Published 12/10/20
In aflevering 2 gaat Yousef Gnaoui in gesprek met Thomas Azier over zijn verhuizingen naar wereldsteden Parijs en Berlijn. Want hoe is dat nou eigenlijk om te verhuizen naar een andere stad? Wat doet dat met de muziek die je maakt? En hoe belangrijk is je woonplek nu we steeds meer op onze mobiele telefoons leven?
De tentoonstelling ‘Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs’ in het Stedelijk Museum Amsterdam, laat zien hoe kunstenaars in de eerste helft van de 20e eeuw naar hét...
Published 12/10/19
De tentoonstelling ‘Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs’ in het Stedelijk Museum Amsterdam, laat zien hoe kunstenaars in de eerste helft van de 20e eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld trekken: Parijs. Luister in deze mini-podcastserie naar de verhalen van jonge creatieven Massih Hutak, Thomas Azier en Naaz. Ontdek hoe zij denken over labels, creativiteit en hun verhuizing naar een ander land of stad. Wat verbindt hen? En waarin verschilt hun verhaal?
In deze eerste...
Published 12/10/19
Presentator Yuki Kho praat met Leontine Coelewij (Stedelijk Museum Amsterdam) en Harm Stevens (Rijksmuseum) over de wereld achter de schermen van de tentoonstelling Amsterdam Magische Centrum. Over het maakproces, het verhaal achter de tentoonstelling, de lastige keuzes die soms gemaakt moeten worden en het soms noodzakelijke 'darlings killen'. Maar ook over de uitdaging iets in beeld te brengen wat niet tastbaar is (magie! rebellie!) en waarom je sexblaadjes kunt lezen in de bieb van het...
Published 12/20/18
Dit is aflevering vier, de laatste van deze podcast. In de afgelopen drie afleveringen namen we je mee langs happenings, dromende hippies en een nieuwe generatie kunstenaars in het Amsterdam Magisch Centrum.
Van het Leidseplein en Vondelpark, tot het Spui en Museumplein. Maar dit keer blijven we thuis. We hebben het over wonen in Amsterdam. We nemen plaats op de bank bij de gewone man en kijken over zijn schouder naar de televisie. Maar we kijken ook uit de ramen naar buiten, waar jongeren...
Published 07/27/18
In deze aflevering nemen we je mee naar het Museumplein dit keer. Dit was in de jaren zestig the place to be voor conceptuele kunstenaars van over de hele wereld. Deze kunstenaars veranderden de kunst, en de musea veranderden mee. We horen verhalen over opblaasbare octopussen, een tekening die van Londen naar Amsterdam reist, en waarom hangt er nu - net als 50 jaar geleden - beddengoed uit de ramen van het Stedelijk Museum?
In deze aflevering hoor je onder andere Marinus Boezem, Tjebbe van...
Published 07/20/18
Welkom terug in het Amsterdam Magisch Centrum! Dit is aflevering 2 over het revolutiejaar 1968. Over een gigantisch gepapiermachede penis op de dam, de bezetting van de Nachtwachtzaal en een beladen tentoonstelling aan de Keizersgracht 609.
In deze aflevering hoor je onder andere Dunya Verwey, Roel Janssen, Tjebbe van Tijen, Pieter Boersma en Iris de Leeuw.
🎧
Dit is de podcast van het Stedelijk Museum over Amsterdam Magisch Centrum. Over kunst en tegencultuur tussen 1967 en 1970. In vier...
Published 07/13/18
Een clash tussen generaties. Jonge kunstenaars en activisten eisen eind jaren 60 hun plek op. Een kerk wordt een poptempel. Het Amsterdam Magisch Centrum stroomt vol en op het Leidseplein staat op een mooie nazomerse dag ineens een Kerstboom. Een raadselachtig initiatief van een jonge kunstenaar.
In deze aflevering hoor je Wim T. Schippers, Dunya Verwey, Theo Kley, Jeroen Henneman en Roel Janssen over hun ervaringen in het magisch centrum van eind jaren zestig.
🎧
Dit is de podcast van het...
Published 07/06/18
In deze podcast van het Stedelijk Museum onderzoeken we in vier afleveringen hoe eind jaren 60 de kunst en de maatschappij veranderden. Kunstjournalist Yuki Kho neemt ons vijftig jaar later mee door het Amsterdam Magisch Centrum. Aan de hand van de verhalen van een aantal hoofdrolspelers uit die tijd, kijken we terug op een reeks happenings, kunstwerken en historische gebeurtenissen die Amsterdam tot het centrum van vernieuwing maakten.
We halen herinneringen op met kopstukken uit die tijd,...
Published 07/03/18
In deze podcast van het Stedelijk Museum onderzoeken we in vier afleveringen hoe eind jaren 60 de kunst en de maatschappij veranderden. Later meer!
Published 07/03/18