Psykologen Lev Vygotsky er blevet kaldt for psykologiens Mozart, og i dette afsnit kaster vi os ud i e af hans vigtige biddrag til udviklingspsykologien - netop Vygotskys idéer børns leg. Som en af de store figurer i den kulturhistoriske skole med oprindelse i tyvernes Sovjetunionen har Vygotsky et særlig fokus på samfundet og kulturens enorme relevans for psykens udvikling.
Vi fokuserer på en teksten "Legen og dens rolle i den psykiske udvikling", hvor Vygotsky prøver at besvare to hovedspørgsmål: hvordan opstår legen i livsforløbet, og hvilken rolle har legen i barnets videre udvikling? Udover en generel diskussion om hvad udvikling vil sig bruger vi det meste af tiden på at prøve overhovedet at forstå nuancerne i Vygotskys komplekse begreber som generaliseret affekt og relationen til Spinoza, den rene operation samt den mindste og største modstands lov.
Vi håber, at du kan blive ligeså mindblown af Vygotskys analyser, som Erik blev! Hvis du gjorde kan, kan du skrive det til os på
[email protected] eller på Facebook, hvor man også kan se, når der kommer nye afsnit.
Relevante links:
Vygotsky (1982). Om barnets psykiske udvikling. Teksten kan findes på biblioteket eller på engelsk.
Hvis man vil vide noget mere generelt om udvikling, og hvordan nye ting overhovedet kan opstå, kan vi varmt anbefale de første par kapitler af Jaan Valsiners bog "Culture and Human Development", som også er pensum på udviklingspsykologi her på KU.
Musik: Det Blå Rum.