Episodes
København har udviklet sig hastigt de sidste mange hundrede år. Og udvidelserne fortsætter. Anlæggelsen af Lynetteholmen er seneste eksempel på dette. Men hvem bestemmer over byens udvikling og hvem betaler for det? Og er der dele af Københavns historie, vi bør skamme os over? Lyt med, når vores vært, Adrian Lloyd Hughes, i selskab med arkæolog, Hanne Fabricius, og historiker, Christian Holm Donatzky, tager på en historisk vandring gennem tilblivelsen af København.
Published 06/21/21
Visse nybyggerier stikker ud. Vi elsker at hade dem. Og det er der ikke noget at sige til. Eller hvad? Lyt med, når vores vært Adrian Hughes i denne Byens Ånd-episode spørger Torben Weirup og Annnika Agger, hvad det er for nogle mekanismer, der er på spil, når vi bedømmer byggerier. Er borgerinddragelse svaret? Skal designprocessen ses efter i sømmende? Eller hader vi bare alle nye byggerier – men lærer at elske dem over tid?
Published 12/16/20
Vi er blevet (for) gode til at skabe gode byrum! Det er dommen, når vi sammen med to eksperter ser på Københavns havnefront, der boomer af lækre boligområder tæt på vandet - og masser af festglade badegæster. For havnen er næsten blevet for stor en succes, når festlivet ved vandet støder sammen med naboernes hverdag. Hvem ejer havnen, og hvordan skaber vi plads til alle?
Gæster: Per Schulze, udviklingschef i By&Havn og Nicolai Carlberg, etnolog og indehaver af Carlberg. Vært: Adrian Hughes
Published 11/16/20
De skæve eksistenser har generelt fået sværere vilkår i byen. Boligerne er dyre og randområder bliver bebygget. Nye byrum tænkes til de unge og børnefamilierne. Kan byen stadig rumme de skæve eksistenser, og dem, der vil leve på alternative måder, eller er byen blevet for intolerant? Det ser vi på i denne udgave af Byens Ånd.
Gæster: Robert Olsen, forstander på Kofoed Skole, og Kenneth Balfelt, byudvikler og billedkunstner. Vært: Adrian Hughes.
Published 10/15/20
Kan man overhovedet tale om en by uden et kulturliv? I denne episode af Byens Ånd tager Jon Stephensen, teaterdirektør på Aveny-T, og Kent Martinussen, direktør for Dansk Arkitektur Center, en snak om kulturlivet og dets rolle for byen. Hvad betyder kulturlivet for byen, og hvordan skaber vi et godt kulturliv i byen nu og i fremtiden?
Din vært er Adrian Hughes.
Published 07/10/20
Børnefamilierne elsker København. I denne podcast spørger vi Københavns stadsarkitekt Camilla van Deurs og arkitekturanmelder og københavnersnuden Holger Dahl, hvad det gør ved byen, når den indstilles i børnehøjde. Og om København i det hele taget er ved at blive barnlig, når også voksne løber rundt på løbehjul, bader og holder fester.
Vært: Anne Katrine Harders
Published 05/14/20
Under overskriften ”Kære Frank Jensen” har arkitekter, forskere, gymnasieelever, kunstnere og mange flere skrevet i alt 46 breve til overborgmesteren med deres opfordringer og konkrete bud på, hvordan København når i mål med sine ambitioner om bæredygtighed. Vi har udvalgt de syv vigtigste, sjoveste og skæveste og indtalt dem, så både du og Frank Jensen kan lytte til dem. Brevene er indsamlet og udgivet af Copenhagen Architecture Festival (CAFx).
Værter: Anne Katrine Harders og Rune Huvendi
Published 05/05/20
Under overskriften ”Kære Frank Jensen” har arkitekter, forskere, gymnasieelever, kunstnere og mange flere skrevet i alt 46 breve til overborgmesteren med deres opfordringer og konkrete bud på, hvordan København når i mål med sine ambitioner om bæredygtighed. Vi har udvalgt de syv vigtigste, sjoveste og skæveste og indtalt dem, så både du og Frank Jensen kan lytte til dem. Brevene er indsamlet og udgivet af Copenhagen Architecture Festival (CAFx).
Værter: Anne Katrine Harders og Rune Huvendi
Published 05/05/20
Vi er vilde med Metro Cityringen. Men er metroen overhovedet den bedste løsning for os, når den først og fremmest er en fordel for de københavnere, der har råd til at bo centralt, og når det primært er cyklister og fodgængere, der hopper i metroen – og ikke bilisterne? Folketingspolitikeren Jan E. Jørgensen og byeksperten Mikael Colville giver deres svar.
Din vært er Anne Katrine Harders
Published 04/24/20
Hvordan balancerer man hensynet til fremtidens borgere med hensynet til den forretning, byudvikling også er? Kan vi sætte højere krav til dem, der bygger vores byer? Og vil vi overhovedet få bedre byggeri ud af det?
Dagens ene gæst er Anne Skovbro, som er direktør i By & Havn. Og vores anden gæst er Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.
Din vært er Anne Katrine Harders.
Published 02/17/20
Hønsebursaltaner, en boligminister, der ligner Don Draper og et gensyn med kritik af kapitalismen i byudviklingen. Året går på hæld, og Anne Katrine Harders bringer her sin selektive og subjektive liste over, hvad vi skal tage med os ind i det nye år. Og noget af det, vi ved overgangen til et nyt årti kan begrave.
Link til indlægget på Politiken Byrum her: https://bit.ly/2SCZoU3
Published 12/30/19
Luftrummet over de danske byer er indtaget af kraner på overarbejde. Men hvis der er gang i den danske byudvikling, må den kinesiske være på steroider til sammenligning. Sammen med urbanist og ph.d., Niels Bjørn, vender vi blikket mod den anden side af kloden for at sætte den danske byudvikling i perspektiv, og spørger om vi måske ligefrem kan lære noget af ekstremerne?
Din vært er Anne Katrine Harders
Denne podcast er en liveoptagelse fra en arrangementrække, vi kalder MorgenDAC.
Published 12/20/19
Urbantech Sessions: In this second Urbantech Session we explore how digital tools are changing efficiency, sustainability, and creativity in building design and construction.
Phil Ayres (CITA) and Peter Munkholm Nielsen (AM Hub) share their ideas on the future of architectural technologies. We also hear from Christian de Santos, CEO at the Urbantech startup SAALG Geomechanics.
This podcast is part of the Urbantech Sessions, an accelerator program for innovations within urbantech.
Published 12/06/19
MorgenDAC: Når byen bliver attraktiv, bliver priserne høje. København er i dag, først og fremmest, for dem der har råd. Men er det overhovedet et problem?
Dagens ene gæst er Kristoffer Lindhardt Weiss, direktør på Arkitektens Forlag. Han står bag debatbogen ”Kritisk by”, der konstaterer at velfærdsbyen København er blevet til en velstandsby. Overfor ham sidder direktør i DAC, Kent Martinussen. Han udfordrer begrebet velstandsby. For hovedstaden er langt mere end indre København.
Published 11/14/19
Byens ånd: ”Byen skabes i lag”. Sådan siger arkitekter.
I anden del af denne podcast taler vi om, om det lag vi skaber i byrummet lige nu, måske i virkeligheden fortrænger alle de andre lag. På en måde hvor vi mister byens ånd?
Dagens gæster er sognepræst og debattør Sørine Gotfredsen og forfatter Søren Ulrik Thomsen.
Din vært er Anne Katrine Harders.
Kommenter eller stil spørgsmål via Anne Katrine Harders’ LinkedIn-profil: https://www.linkedin.com/in/a
Published 10/30/19
Byens ånd: København er en fantastisk by. Men hastigheden af byens udvikling har måske større konsekvenser, end vi er klar over. For mens der kommer mere og mere liveability, så er vi måske i gang med at frisere byen. Og gøre det i sådan en grad, at vi mister det, der er byens ånd. I første del af denne podcast forsøger vi sammen med vores gæster at beskrive og indfange byens ånd. Dagens gæster er sognepræst og debattør Sørine Gotfredsen og forfatter Søren Ulrik Thomsen.
Din vært er Anne
Published 10/30/19
MorgenDAC: Hvem er det egentlig, der bestemmer over byudviklingen? Vi taler med to centrale beslutningstagere: Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania. Og Sigmund Lubanski, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen. De fortæller om, hvordan de navigerer i mange forskellige interesser og om deres syn på de største samfundsudfordringer. Og vi taler om, hvordan de skaber balance og holder et overordnet syn på planlægningen - fra enkeltprojekter hos kommuner - til at zoome ud og se landet i et...
Published 10/23/19
Byens ånd: Hvad er byudviklingens mål – profit for nogle få eller en god by for mange? Og kan de to mål forenes? Politikens arkitekturredaktør Karsten R. S. Ifversen har skrevet bogen ’KAPITALEN’ om København, og hvilken betydning kapitalen har for byens udvikling.
Bogen udkommer i dag d. 3/10. Og vi har i den anledning interviewet Karsten om, hvorfor han er vild med København og samtidig bekymret over den drejning udviklingen har taget.
Published 10/03/19
Urbantech Sessions: With new technologies we are reaching new levels of understanding the city, which also makes new ways of designing cities possible for urban designers and architects.
Morten Skov Jørgensen (Alexandra Institute) and Oliver Schulze (Schulze+Grassov) share their thoughts on the new technologies that shape our buildings and cities.
This podcast is part of the Urbantech Sessions, an accelerator program for innovations within urbantech.
Published 09/30/19
Byens ånd: De spontane fester har indtaget byrummet med over 120 dB. Spørgsmålet er, om byen både kan rumme dem med festbehov og dem med søvnbehov? Søren Jacobsen Damm og Franciska Rosenkilde tager os omkring lovgivningen og hensyntagen. Og sammen med Jesper Thomsen, direktør for SOUNDBOKS, taler vi om løsninger. Politiken Byrum og DAC har i samarbejde lavet denne nye podcast. Vi vil rigtig gerne høre, hvad du synes om det. Så de næste episoder kan blive endnu bedre - skriv til Anne Katrine på a
Published 09/26/19
MorgenDAC: Samtalen vil give dig et indblik de dilemmaer, der er i forhold til bæredygtige boliger. Vi taler om, hvad vi danskere lægger vægt på, når vi køber bolig. Dagens gæster kommer med deres bud på, hvad der skal til for at rykke dagsordenen og boligkøberne i en bæredygtig retning.
Dagens gæster: Lone Bøegh Henriksen, ejendomsmægler i Home og Jens Nyhus, adm. dir. i Carlsberg Byen.
Kommenter eller stil spørgsmål på Anne Katrine Harders’ LinkedIn-profil: https://www.linkedin.com/in/
Published 09/05/19
BLOXTALK: In this interview meet Danish architect Bjarke Ingels, the founding partner of Bjarke Ingels Group or BIG. In a lively conversation here at the Danish Architecture Center, Jen Masengarb sat down with him to talk about FORMGIVING, DAC's exhibition on the firm's work. Bjarke also speaks about a range of topics from philosophy to technology. Hear also about the architect from history he’d most like to meet. The interview (in English) is part of a DAC series called BLOXTALKS.
Published 09/02/19
MorgenDAC: Når unge i Danmarks mindre byer får studenterhuen på, pakker de kufferten og rejser til en af de større byer. Det viser en ny rapport fra Kraks Fond Byforskning. Og meget tyder på, de ikke vender hjem igen. Eller hvad?
Vi tager en snak med Lars Pico Geertsen, direktør i Kraks Byforskning, Marcus Rubin, Politiken kronikredaktør, og sidst, men ikke mindst boligminister Kaare Dybvaad.
Kommenter eller stil spørgsmål via Anne Katrine Harders’ LinkedIn-profil: https://www.linkedin.com/in/a
Published 08/29/19
DAC Master Class: Multidisciplinary collaborations across the construction industry are often discussed as important and powerful. But how to create constructive processes and fruitful collaborations? This podcast is part of the DAC Master Classes. Stuart Smith, structural engineer and Arup director, presents his inspiring experiences on multidisciplinary collaborations.
Published 07/01/19