Episodes
Bodil och Jonas samtalar inför Folkbildarforum i Norrköping om folkbildningens särskilda roll för samhörighet och lärande. De diskuterar hur kunskap kan förvärvas på olika sätt och vikten av att människor kan mötas och förstå varandra, trots olikheter.
Published 11/15/24
I detta podavsnitt, från Montessoridagen i Borås, delar erfarna pedagoger med sig av sin passion för Montessoripedagogiken. Kerstin Signert och Marie Rydberg berättar om en undervisningsfilosofi där observation av barnet, självständigt lärande och respekt för individuella skillnader står i centrum. Tillsammans med Bodil diskuterar de hur denna pedagogik står sig i dagens skolsystem och varför den fortfarande är relevant.
Published 11/01/24
I denna veckan diskuterar vi tal- och tonföreställning "Kunskapen, tiden och tryggheten" med gästerna Karolina Nyström och Micke Öijwall. Vi reflekterar över kunskapens roll i samhället, informationströtthet och hur musik kan förmedla viktiga budskap. Föreställningen blandar tal och musik för att utforska spänningen mellan "jaget" och "vi:et" i vår tid.
Published 10/18/24
I detta avsnitt diskuterar Jonas och Bodil begreppet bildning och dess relation till kunskap och specialisering. De utforskar hur vår förmåga att bilda oss påverkas av dagens informationsöverflöd och snabba tillgång till data. Samtalet berör även bildningens olika dimensioner - från det individuella till det samhälleliga perspektivet.
Published 10/04/24
Bodil och Jonas forsätter att diskutera "Att vara universitetslärare", vikten av årstider, ärliga samtal och hur teknologi påverkar kommunikation. De reflekterar över begreppet "telekunskap" och utmaningarna med att förstå andra kulturer fullt ut. Samtalet berör även nyfikenhetens betydelse och hur den kan vårdas i en tid av kunskapsförakt och faktaresistens. Bodil betonar vikten av relevans och mänsklig interaktion för att väcka och upprätthålla nyfikenhet.Läs hela dokumentet här!
Published 09/20/24
Bodil Jönsson reflekterar över sitt 28 år gamla dokument om att vara universitetslärare. Hon diskuterar hur synen på lärande och relationen mellan utbildning och forskning har förändrats. Podden berör också den teknologiska utvecklingen, särskilt internets framväxt och dess påverkan på universitetsvärlden. Avslutningsvis jämförs dåtidens expertsystem med dagens AI, vilket illustrerar hur "mer har blivit något annat".Klicka här för att ladda ner pdf och svara på frågan!
Published 09/06/24
Under sommaren 2024 reflekterade Bodil och Jonas över ett politiskt skifte i USA och behovet av att bemöta trams som trams. De diskuterar vikten av kunskap som fundament för demokrati och framtid, samt problematiken med mobbning, lögner och missriktad tolerans i dagens samhälle. Avslutningsvis blickar de framåt mot en höst med nya projekt och möten.
Published 08/23/24
Bodil och Jonas diskuterar begreppet gåvoekonomi - att ge utan att förvänta sig något direkt i gengäld. De ger exempel på hur detta förekommer inom kunskap och akademi. Gåvoekonomin kontrasteras mot den vinstdrivande ekonomin och kopplas till idéer om samskapande.
Published 06/21/24
I detta avsnitt utforskar Bodil och Jonas begreppet konvivialitet och dess betydelse för mänskligt samspel. De diskuterar vikten av att skapa miljöer präglade av tillit, nyfikenhet och glädje, både på arbetsplatsen och i vardagen. Genom att odla konvivialitet menar de att vi kan lyfta varandra och nå fantastiska resultat tillsammans.
Published 06/14/24
I detta avsnitt av Uppdrag kunskap podcast reflekterar Jonas och Bodil över hur den ökade användningen av mobiltelefoner, pressen att prestera och den konstruerade verkligheten påverkar barnens uppväxtvillkor. De jämför med tidigare generationer och konstaterar att barn förr var mer delaktiga i den verkliga världen och inte utsattes för samma typ av digital stimulans. Avsnittet lyfter även frågan om hur föräldrar påverkas av trender och expertråd, vilket kan leda till en ökad stress och press...
Published 06/07/24
I detta avsnitt av Uppdrag kunskap podcast reflekterar Bodil Jönsson och Jonas Fagerson över några av vår tids stora frågor. Utifrån citat från boken "Så fint att kunskap finns!" diskuteras vikten av att organisera sig och agera tillsammans, sanningens betydelse, tecken på fascism samt tidens roll i kunskapsutvecklingen. Lyssna på ett tankeväckande samtal om hur vi kan värna demokratin och kunskapen i en utmanande tid.
Published 05/24/24
I detta avsnitt reflekterar Bodil och Jonas över kunskapens utveckling och takt idag jämfört med förr. De diskuterar vikten av att bevara traditionella hantverkskunskaper, samtidigt som man drar nytta av modern teknik och vetenskap.
Samtalet handlar också om hur kunskap sprids och delas, bland annat via Wikipedia och universitet som ger fritt tillgång till kursmaterial. Bodil reflekterar över balansen mellan vetenskaplig kunskap och den erfarenhetsbaserade kunskap vi behöver för att leva....
Published 05/10/24
Jonas och Bodil reflekterar över hur tankar och kunskap kräver tid, något som ofta saknas i dagens snabba medieklimat där politiker förväntas ha omedelbara svar. De diskuterar även kunskapsöverföring mellan generationer och svårigheten för individer att greppa komplexa frågor som klimatförändringar. Bodil betonar vikten av att stå stadigt i nuet för att kunna blicka framåt och fatta kloka beslut. (Ai-genererad sammanfattning av avsnittets innehåll)
Published 04/26/24
I det femte avsnittet av podden Uppdrag Kunskap diskuterar Bodil Jönsson och Jonas Fagerson fem talande exempel från olika tidsperioder som alla belyser hur viktigt det är att göra tydlig skillnad mellan fakta och tyckande. Från ett citat ur en antik papyrustext till en nutida satirlåt om Donald Trump, spänner samtalet över en vid tidsrymd. Men den röda tråden är densamma - kunskapens särställning måste värnas i en tid av faktaresistens och alternativa sanningar. Bodil och Jonas landar i...
Published 04/12/24
I veckans avsnitt samtalas det bland annat om premiären för berättarboken "Så fint att kunskap finns" och vad som skiljer en berättarbok från en ljudbok. Samtalet handlar om relationen mellan skrift och tal mer generellt, alfabetets betydelse, och hur vi historiskt gått från att främst kommunicera muntligt till skriftligt och nu är på väg tillbaka till mer ljudbaserad kommunikation. Det reflekteras kring hur ny teknik som automatisk transkribering gör talat material sökbart. Kommer Ai att i...
Published 04/05/24
I det tredje avsnittet av podcasten "Uppdrag Kunskap" diskuterar Bodil Jönsson och Jonas Fagerson barnen och barns lärande. Och hur de påverkas när tilliten till kunskap minskar.
Published 03/22/24
Denna veckan inspelat öga mot öga hemma hos Bodil. I det andra avsnittet av podcasten "Uppdrag Kunskap" diskuterar Bodil Jönsson och Jonas Fagerson vikten av att bemöta kunskapsförnekelse och alternativa fakta i dagens samhälle. De reflekterar över hur lögner och desinformation påverkar tilliten mellan människor och leder till ett mer polariserat debattklimat.
Published 03/15/24
I detta premiäravsnitt så pratas och samtalas det om kunskapssektorns “tröghet”, är det något som är trasigt och behöver lagas, vad kallar man en talbok som inte är en uppläsning av boktexten?Kommentera och kom med tips på gäster eller ämnen på: https://www.uppdragkunskap.se/forum
Published 03/07/24