Episodes
Aysel Kaya dompelt zichzelf onder in verhalen om anderen te zien, te horen en te begrijpen. "Sommige verhalen zijn om van te huilen. Maar ik heb geleerd hoe ik er niet depressief van word."
We komen samen tot de conclusie dat verbinding alleen kan ontstaan door echte verhalen met elkaar te delen.
Aysel neemt ons in dit gesprek mee op haar reis naar haar plek in de stad - die ze in eerste instantie verafschuwde - en hoe verhalen haar daarbij hebben gevormd.
Published 11/07/24
Kilian is een onderwijsman, een ontwikkelaar, een mentor, veranderkundige, iemand die je influistert dat je het kan. Hij wil dan ook niets liever dan dat de mensen in de organisatie gehoord worden:
"Als je met de hele organisatie het gesprek
kunt voeren over welke toekomst ze willen, dan ben ik trots op mijn vak."
Maar waarom werkt het ene veranderverhaal nou wel en het andere niet?
Zijn antwoord daarop is kristalhelder: je moet het voorleven. Als dat niet gebeurt, kan zelfs het...
Published 10/24/24
Dat Liana ging varen, lag niet voor de hand. Toch is zij nu dé varende influencer en schittert ze op nationale televisie in "Meiden die varen."
Met haar werk op het schip en als influencer heeft ze een duidelijk doel:
"Als vrouw in dit werkveld wil ik laten zien dat je als vrouw en moeder kunt ondernemen en doen wat je echt leuk vindt, ondanks maatschappelijke verwachtingen."
Daar raakt ze bij mij een gevoelige snaar en doe ik (onbedoeld) een boekje open over hoe het er bij mij thuis aan...
Published 10/10/24
Ik was al in katzwijm gevallen voor haar kleding. Ik word aangetrokken door de intense kleuren en de aaibare stoffen. Tijdens het gesprek viel ik ook als een blok voor haar verhaal.
Maar de kledingindustrie en duurzaamheid gaan toch niet samen? Joline Jolink werkt als mode-ontwerper en impactondernemer aan duurzame kleding:
“Ik ontwerp kleding met liefde en aandacht, zodat je blij bent en het lang draagt – dat is de meest duurzame manier."
De liefde begon bij haar Oekraïnse oma aan...
Published 09/26/24
Verhalen kunnen dingen tot leven wekken. "Je moet het voor je zien. Zodat je ziet wat de impact is op de ander. Pas dan kun je het juiste doen in je werk en het goede verhaal erbij vertellen."
Theo Hendriks doet aan corporate storytelling door óók de hoogste bazen op het podium te hijsen en een écht verhaal te laten vertellen.
Want verhalen vertellen kunnen we allemaal, maar op het werk pakken we de saaiste powerpoint erbij.
Zonde.
Want met verhalen geef je pas echt betekenis aan je...
Published 09/12/24
"We vragen om meer informatie aan onze baas om beter ons werk te kunnen doen. Denken we. Eigenlijk zijn we stiekem aan het afwegen of we dat werk wel wíllen doen. Heb het dáár dan over," daagt Jaap Weijers - partner bij Jawel- ons uit.
Ik herken de 'JA zeggen, NEE doen' dynamiek. Maar hoe breek je daar doorheen? Hoe krijg je voor elkaar dat mensen echt zeggen wat er op hun hart ligt?
Jaap: "Ik heb ontdekt dat je jezelf moet laten zien, door persoonlijke verhalen te delen. Dat doe ik...
Published 08/29/24
Ferry's verhaal komt binnen. Hij overleefde de aanslag in de Bataclan, tijdens een concert in 2015. Maar mensen om hem heen niet. Als hij dat expliciet omschrijft, ben ik er stil van.
“Je staat gezellig naar een concert te kijken en ineens is het oorlog om je heen."
We hebben het in dit gesprek niet alleen over de aanslag. Ook over wat dat met hem als persoon gedaan heeft - van boos mannetje die iedereen de schuld geeft naar een wijze(re) man die de rijkheid van het leven omarmt.
Hij kan...
Published 08/15/24
Sinds het gesprek met Joke de Vries laat het me niet meer los. Veranderen voelt voor mensen als levensbedreigend. Klinkt heftig hè? Moet je je eens indenken dat mensen dat echt zo voelen.
Zo had ik weerstand tegen verandering nooit opgevat. Ik zag het als 'noodzakelijk kwaad' waar je mee moest 'dealen' als verandermanager.
Joke laat me inzien dat het ons in ons wezen raakt als we eraan twijfelen of we nog wel van toegevoegde waarde kunnen zijn.
Ik dacht altijd dat ik als eerste mijn...
Published 08/01/24
Een experiment: twee gasten met 1 microfoon. Zou het werken? Ik wilde het graag uitproberen om te laten zien hoe je én een gezamenlijk verhaal hebt als je samenwerkt, maar ook altijd je eigen verhaal.
Anneke en Liliana laten zien dat zij er beiden voor gaan om de CO²-uitstoot van de maakindustrie naar beneden te krijgen, met behoud van winst in euro's. Maar wat zijn de voorbeelden uit hun werk waar zij met trots op terugkijken?
Anneke: "Bij deze bakker gaan er duizenden kilo's minder...
Published 07/18/24
"Het Ronald McDonaldhuis is de mooiste en fijnste plek waar je eigenlijk niet wil zijn", duidt Natasja Jongenotter, manager, het Huis Sophie Rotterdam. De ouders en eventuele broertjes en zusjes van de zieke kindjes in het Sophia Kinderziekenhuis kunnen in het Huis overnachten om dichtbij ze te zijn.
De dagelijkse verhalen gaan in dit Huis letterlijk over leven en dood:
"Afgelopen week was intens. Een vader vertelde me dat de behandeling van zijn kindje zou stoppen, na al negen weken...
Published 07/04/24
Het verhaal van Titus - ervaar ik in dit gesprek aan den lijve - raakt steeds weer. Het gaat over een heftig moment dat hij heeft overleefd. Het is indringend om naar te luisteren, omdat je meevoelt met wat hij heeft meegemaakt. Dat komt aan en doet pijn.
Zijn ervaring als patiënt gebruikt hij om de zorg inclusiever te maken. Die persoonlijke missie is inmiddels een grote beweging geworden, waarin spelers die ertoe doen in de zorg samenwerken.
Meer info over die beweging vind je hier:...
Published 06/20/24
Feest! De podcast #Vertelmaarraak! bestaat 1 jaar. Ik trakteer je in deze feest-editie op de waardevolle lessen uit de 3 best beluisterde afleveringen (meer dan 1.000 keer!) :
#11: Karin de Galan, met een dijk van een tip voor trainers: laat de deelnemer(s) voordoen hoe het niet moet en - later in je training - hoe het wel moet.
#13: Vicky Marijnen, over What Makes You Tick? en hoe je daar achter komt. Bijvoorbeeld met een kleine oefening, die je elke dag kan doen: "Vlinders vangen...
Published 05/23/24
Hilma van Slooten weet - net als ik - niets van dementie,
totdat het haar vader treft. Ze besluit niet alles wat de zorg adviseert
klakkeloos over te nemen, maar met een eigenwijze en empathische houding te
kijken naar wat wél kan.
Ze roept op (en ik voel me aangesproken) om als ‘kind van’
in actie te komen, ook al houden je ouders die hulp af.
Aflevering 14 van deze podcast, met Ton in ‘t Veen, gaat
ook over dementie. Ik heb even getwijfeld om weer een gast uit te nodigen over
dit...
Published 05/09/24
René gaat wat? "Mijnen op de maan", zodat bewoning in de toekomst mogelijk wordt 'in outer space'.
René blaast mij in dit gesprek van de sokken. Door zijn ondernemerschap, zijn durf om grote technische projecten aan te pakken, zijn nuchterheid:
"We bestelden een Kippie-pan om het te vieren: geld voor champagne hadden we niet."
Hij praat als vanzelfsprekend over zijn werk voor NASA, terwijl mijn oren klapperen.
Verwacht geen feelgood gesprek. Om zijn droom waar te maken, moet hij...
Published 04/25/24
Willem: "In één klap veranderde mijn leven: op een
brancard weggedragen. Het licht was uit. Wakker geworden in een ziekenhuis, waar bleek dat een herseninfarct mijn muzikale brein had getroffen en ik halfzijdig verlamd was geraakt."
Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Volgens mij zeg ik met ingehouden stem: "Ajj..."
Ik heb Willem gevraagd om live de podcast op te nemen tijdens het Vertelcafé dat we in het kader van Wereldverteldag organiseren. Het publiek luistert ademloos....
Published 04/11/24
Hij wilde als kleine jongen de beschermer worden van de laatste witte neushoorns op aarde. Zodat die niet zou uitsterven.
Inmiddels werkt hij aan een betere wereld - als projectleider energietransitie voor de provincie Utrecht.
Ik wil van hem weten hoe je koers houdt in het grote vraagstuk van de energietransitie. Hoe weet je wat je moet kiezen uit al die mogelijke invalshoeken en oplossingen?
Raunieck zet me met beide benen op de grond. De grote, allesomvattende, meespelende...
Published 03/28/24
"Hoezo zou je posts van McDonalds willen zien op je Insta?", vraag ik Maartje Blijleven vol verbazing.
"Tja," zegt ze nuchter, "als je daar niet in geïnteresseerd bent, val je niet in hun doelgroep. Voor jou bestaan er andere communities."
Een community is namelijk een groep mensen die (online) bij elkaar komt, met een gedeelde passie, pijn of ideaal.
Een bubbel met gelijkgestemden, waar je samenkomt om te delen en te doen:
"Sociale bewegingen, of ze nu grassroots-initiatieven zijn...
Published 03/14/24
Ik heb Dennis nog nooit gezien, dus ik loop hem straal voorbij wanneer hij op me wacht in de lobby.
Ik ken Dennis van zijn stem. Hij is voetbalcommentator bij o.a. Feyenoord en ik ben fan. Niet van de voetbalclub, maar van zijn live commentaar.
Hoe doet hij dat? Zo direct, zo grappig. Hoe kan hij dat on-the-spot?
"Ik let op de details om spelers uit elkaar te houden die op het eerste gezicht op elkaar lijken. Hun kenmerkende loopje, kapsel en zelfs de kleur van hun schoenen prent ik...
Published 02/29/24
Mijn volleybalhart maakt een sprongetje als hij de studio binnen loopt. Dé spelverdeler van het Oranje team uit mijn tijd.
Peter praat met mij alsof we gelijken zijn. Aangemoedigd door zijn makkelijke manier van praten, durf ik uiteindelijk de vraag te stellen die ik al maanden in mijn hoofd heb: "Had ik ook mee kunnen doen aan het WK?" Zijn antwoord is niet mis te verstaan.
Eén troost. Wat je ook bent, topsporter of amateur: het is hem even lief. Ook al is hij de directeur van Rotterdam...
Published 02/15/24
Zijn vader was loods in de haven. Gerard Nauta (hoe kan het anders met zo'n achternaam?) voelt zich als een loods aan boord van een organisatie in verandering.
Roept verandering altijd weerstand op? Is verandering ooit klaar?
Gerard blijft er koel onder:
"Verandering is geen ongrijpbaar fenomeen. Het is het uitzetten van een richting. Communiceren, verbinden, samen
beleven, doorleven en uiteindelijk doorzetten – een proces dat mensen altijd willen omarmen als je hen overtuigend...
Published 02/01/24
Werkgeluk is belangrijk. Of toch een luxe 'nice to have' voor de verwende nieuwe generatie?
Itamar ging op onderzoek uit: wat is het, wie heeft er wat aan en wat levert het op voor de organisatie?
Hij maakt in dit gesprek duidelijk hoe concreet en doelgericht werken aan werkgeluk is. En hoe je óók leidinggevenden meekrijgt die in eerste instantie pukkels in hun nek krijgen van het woord 'werkgeluk'.
"Werkgeluk ontstaat wanneer de mate van vrijheid en autonomie
op maat is, zodat je...
Published 01/18/24
Kees laat je stuiteren van energie als hij over zijn werk vertelt. Hij komt niet uit Rotterdam, maar toch geboren met opgestroopte mouwen.
Hij geeft een inkijkje in de spagaat waarin je terechtkomt als je projecten leidt voor de maakindustrie:
het moet snel, maar ook innovatief en goed.
Zijn boodschap - geïnspireerd op de 'Rules of Flow' van Goldratt:
"Streef naar minder projecten tegelijkertijd."
Klinkt simpel, maar is o zo moeilijk. Want wat laat je dan vallen?
Gelukkig heeft...
Published 01/04/24
Sannah - kwartiermaker Diversiteit en Inclusie bij de grootste kunsteducatie-instelling van Rotterdam (de SKVR) - vertelt over wat diversiteit en inclusie voor haar betekent. "De moed ontwikkelen om samen naar iets te kijken en iets anders te zien."
Ze deelt haar persoonlijke verhaal:
Hoe zij zelf op school mensen heeft gevonden als 'support-systeem',
Hoe ze - ook nu nog - trouw blijft aan zichzelf door iedere dag de motivatie en goede energie op te zoeken;
Hoe ze ervan doordrongen is...
Published 12/21/23
Ingmar Kappers, Sensemaker-expert, legt uit hoe je chocola maakt van de complexe échte wereld. Niet door dingen 'plat te slaan' of in 'hokjes te stoppen':
"De ware oplossing ligt niet in het categoriseren van problemen, maar in het begrijpen van hun onderlinge relaties en dynamiek."
Ik vind het persoonlijk lastig om het overzicht te voelen wegglippen. Het gesprek met Ingmar vond ik daarom niet makkelijk, maar wel heel inzichtgevend.
Hij legt met diverse voorbeelden uit hoe hij te werk...
Published 12/07/23