Episodes
Published 04/05/21
Waarom is de reusachtige zeearend zo dol op ons kleine kikkerland? Hoe komt het dat wij geen dag kunnen leven zonder wormen? En waarom doet de meerkoet niet moeilijk over ons plastic afval? Dat hoor je in de nieuwe podcastserie "Vroege Vogels en andere dieren"! Te vinden in je favoriete podcastapp.
Published 04/05/21
Het levensverhaal van lepelaar Sinagote, de eerste visdeurbel ter wereld, Kees Moeliker over de mondkapmeeuw, kluten op de Marker Wadden en de metamorfose van het Naardermeer.
Published 03/29/21
Padden overzetten met... de auto. Wat is bokashi? Jelle Reumer over pollen, mieren als huisdier en wat leren we van de kolibrie?
Published 03/22/21
Waarom natte natuur van levensbelang is, globetrottende brandgans, fluiten voor het klimaat, de column van Nathalie Baartman en hoe komen vogels aan hun naam?
Published 03/15/21
Geen plant, geen dier, maar zeewier, de column van Dolf Jansen, hoe herken je een plant of boom aan de knop, goed gruttonieuws en boswachters bezorgd over drukte in de natuur.
Published 03/08/21
Het vrolijke voorjaarsgeluid van de veldleeuwerik, drama voor jonge dassen in Limburg, lente op de Fenolijn en wat is de overeenkomst tussen een spons en je darmstelsel?
Published 03/01/21
Uitreiking Frater Wilibrordusprijs 2021, misverstand over klimop de wereld uit, column van Jelle Reumer en gif in koeienvlaaien en paardenvijgen doodt insectenleven.
Published 02/22/21
Hoe overleven de vogels de kou? Jean-Pierre Geelen over z'n grote liefde de ijsvogel, de mol is waardevol en waarom duurzaamheid in de Grondwet moet
Published 02/15/21
De gevolgen van hoogwater in de rivieren, de kou en de sneeuw op de natuur, de column van Dolf Jansen en wat weten we van winterslaap?
Published 02/08/21
Hoe reageert de natuur op de lockdown?De lindenspitskop rukt op, met Lies Visschedijk op tuinsafari, tuinvogels, drie vliegen in één klap met Natuurlijk Nederland
Published 02/01/21
Onontdekte natuur: het Rijk der 1000 eilanden, de column van Bibi Dumon Tak, de Wormenkoning van Amersfoort en wat zijn gewilde dieren?
Published 01/25/21
Koolmezen hebben niet één liedje, maar veel verschillende! Wat gaat president Biden doen voor het klimaat? Jelle Reumer over Dick Hillenius. Hoe staat het met de droogte? Het gloednieuwe centrum voor dier-mens-studies.
Published 01/18/21
Broedseizoen voor vlinders, Kaspische Zee daalt 18 meter, de column van Nathalie Baartman, pluk zelf je groente en hoe vliegt een kanoet elk jaar van noord naar zuid?
Published 01/11/21
Terug aan het Naardermeer, vossen kijken, columns van Jochem Myjer en Dolf Jansen, zaadbommen op de Afsluitdijk en waarom zijn wilde planten zo belangrijk in je tuin?
Published 01/04/21
De mooiste reportages van 2020, met: tureluurs, boomkikkers, de hop, de bosolifant en het kleinste kevertje van Nederland.
Published 12/28/20
Deel je eigen thuiswerknatuur met #uitgezoomd, deze kerst opnieuw een Ster van Bethlehem? Jelle Reumer vindt zeeboontjes en op zoek naar de sneeuwspringer.
Published 12/21/20
reddingsactie voor korstmossen, Kees Moeliker: een ul in de kerstboom, wat weten we van de nijlgans? En is er wel plek voor de oprukkende goudjakhals?
Published 12/14/20
Natuur op doktersrecept, hoe gaat het met de tauros? Column van Dolf Jansen, hoe klinkt een stiltegebied? Wat leren we van de nieuwe Europese Broedvogelatlas?
Published 12/07/20
De Avifauna van de Biesbosch, Volgermeerpolder krijgt krabbenscheer, zaden verzamelen voor de genenbank en ons landschap dreigt hagelslag te worden.
Published 11/30/20
Slakken zoeken met een duik in een struik. Waarom is Stichting Aap nog steeds nodig? Wat zijn fietstunnelvlinders? En ecolect: de taal van het milieu.
Published 11/23/20
Waar woont het kleinste kevertje van Europa? Kalk moet koolmezen redden, Jelle Reumer over de vier seizoenen, het eerste mierenreservaat van Nederland en gaat het Aanvalsplan Grutto de weidevogels écht redden?
Published 11/16/20
Vogelgriep houdt huis onder wilde vogels, een specht van een halve meter hoog, Hans Sibbel over Rini de Karper, honden in de natuur aan banden en hoe beschermen we konijn en haas?
Published 11/09/20
Een zzz-plantje, Lies Visschedijk brengt verslag uit over de iep, een bijzondere hommelontdekking, Dolf Jansen over kippenleugens en de vroege vogelgriep.
Published 11/02/20
Waarom waaien drieteenstrandlopers niet weg? De waterbuffel blijkt helemaal geen uitheemse diersoort. Deze herfst zijn er veel eikels en beukennootjes, wat betekent dat? En wat is er mis met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid?
Published 10/26/20