UR – Utbildningsradion
Alexander Julian Zadruzny diskuterar tillsammans med andra unga aktuella ämnen som till exempel rasism, sex, populärkultur och psykisk ohälsa ur deras egna perspektiv. Hur påverkar stereotyper vårt beteende? Får machokulturen följa med in i sovrummet? Och vilka fördomar bär vi själva ansvar för...
En podd från UR med korta nyheter på enkel franska producerade på plats i Paris.
Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist synar olika påståenden.
Internet berör oss i allt, från maten vi äter till relationerna vi skapar, och dessutom i det mesta vi gillar att se, spela, läsa och lyssna på. Här utforskar vi de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv, och väver oss samman med internet.
Levande dokumentärer som gör dig smartare på 29 minuter. Möt människor som gått mot strömmen och förändrat vår tid.
Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Ett ring-in-program som hjälper dig att hantera föräldraskapets allra svåraste utmaningar.
Skolministeriet granskar och belyser aktuella och viktiga skolfrågor genom levande reportage, egna undersökningar och fördjupande samtal.
Vi tar alldeles för lite ansvar för vår miljö. Oftast beror det på att vi inte förstår hur mycket vi faktiskt påverkar när vi konsumerar, reser eller skapar produkter. Programledaren och journalisten Kjell Eriksson möter enskilda personer som försöker leva som de lär, och myndigheter och...
Podden för dig som vill det bästa för ditt barn. Nu ska konflikterna som ligger och gror mellan föräldrar och skola upp i ljuset. Är dagens föräldrar ett gäng curlande kravmaskiner? Eller är lärare dåliga på att ta till vara föräldrars engagemang? Barnen blir vinnare om vi samarbetar, men hur...
Om populärkulturens stereotyper och blinda fläckar i historien.
Vi tittar tillbaka på uppmärksammade val som av olika anledningar blivit historiska, med exempel både från Sverige och andra länder, historia och nutid. Programledarna Åsa Secher och Jesper Hagenborn tar sig an ämnena tillsammans med specialinsatta gäster.
För alla som är intresserade av frågor som rör barn med neuropsykiatriska diagnoser. Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov.
För dig som bryr dig extra mycket om vad som händer i skolans värld. Programledare Natanael Derwinger kvartsamtalar med personer i eller utanför det pedagogiska fältet. Det är högt och lågt om pedagogik, didaktik, kollegialt lärande, skolpolitik och forskning.
Historikerna och makarna Dick och Katarina Harrison reser runt i Sverige och pratar om historiska föremål. Det kan vara allt från ett tuggummi från stenåldern till en kungakrona, en vodkaflaska eller en leksaksbil från femtiotalet. Genom berättelserna om föremålen ges inblick i olika epoker i...
Vi vill lugna och avdramatisera frågor om stress och psykisk ohälsa genom att ge råd, stötta, förklara och prata om att alla mår dåligt ibland. Programledare: Hampus Nessvold och Sofia Nordin.
Här hör du analyser av hur dramaturgi och berättarteknik fungerar i olika medier som filmer, dokumentärer, program, romaner och youtube-klipp. Du får höra dramatiker, författare och regissörer berätta om medieproduktion och dramaturgi. Serien är till för dig som vill lära dig mer om dramaturgi,...
Vem är jag? Vad är meningen med livet? Vad händer när vi dör? Det är några av de frågor som står i fokus. Stora frågor som människor funderat kring i alla tider och som inte har något enkelt eller tydligt svar. Eftersom detta kan kännas abstrakt och ogripbart är syftet att visa hur man enklare...
Barnaministeriet skildrar barns och ungas livsvillkor i levande reportage, med ett tydligt barnperspektiv, där vi utgår från artiklar ur barnkonventionen. Syftet är att informera och utbilda lyssnaren och programmen riktar sig främst mot en vuxen publik.
Här hör du berättelser inifrån skolan. Vuxnas och barns tankar om det som berör och engagerar. Angeläget för pedagoger och alla som intresserar sig för livet i skolan.
Att kallas hora. Få sin kropp kommenterad, kritiserad och tafsad på. Att mötas av en kukbild på mobilen. Vad är sexuella trakasserier och varför finns de? Vad får de för konsekvenser? Och viktigast av allt - vad kan vi göra åt dem? Ta del av ungas personliga berättelser och få råd från experter...
Nyheter från Tyskland på mycket lätt tyska.
Det är lätt att det känns övermäktigt när man läser FN:s 17 globala mål, som ska förbättra världen till 2030. För att få det mer hanterligt har Kjell Eriksson bestämt sig för att sätta upp egna mål och göra en egen Agenda, inspirerad av FN:s. För att få mer kunskap träffar han olika personer som...
En podd från UR med korta nyheter på franska producerade i Paris.
Nyheter från den spanskspråkiga världen på medelsvår spanska. Vår reporter i södra Spanien presenterar nyheter om sport, politik, kultur och samhälle.
Nyheter från de tyskspråkiga länderna med tonvikt på Tyskland. Vår reporter i Köln presenterar aktualiteter, enkelt formulerade och i lugnt och behagligt tempo för alla som vill lära sig tyska.
Nyheter från den engelskspråkiga världen presenteras på medelsvår engelska. Det kan handla om politik, sport, musik och samhälle.
Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska i ett långsamt tempo.
Nyheter från den engelskspråkiga världen presenteras på lätt engelska anpassad för mellanstadiet. Det kan handla om sport, film, kändisar och musik.
En specialserie om att ha skola hemma. Hur får vi barnen att göra det de ska? Hur lång är en skoldag och vad gör vi för att inte bli tokiga på varandra? Programledare Maja Härngren, som själv är förälder, tar hjälp av lärare, föräldrar och elever för att skapa så mycket ordning i kaoset som det...
Farzad funderar och filosoferar tillsammans med barn över frågor som rör livet. Om vänskap, orättvisa, döden, vad som är lögn eller sanning, om grupptryck och varför man är den man är. Stora som små frågor, men alla handlar de om vår värdegrund.
Nyheter från den engelskspråkiga delen av världen på engelska. Här ryms både nyheter, kultur, sport och vetenskap. Ett program som tar avstamp i London med reportrar och material från alla världens världsdelar.
Nyheter, aktualiteter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen presenteras av Heidi Liekola. Här hör du även sverigefinska röster om teman som väcker intresse för att samtala på det nationella minoritetsspråket.
Fejkskolan är en poddserie som vill utmana vårt kritiska tänkande. Vad är sant - och vad är fejk? Vad är åsikter? Vad är propaganda? Hur ser historieskrivningen ut? Hur kan man analysera den information man stöter på? Vad kan vi lära oss av vår historia? Temat är drömbilder och skräckbilder i...
En mysig morgonshow om de stora livsfrågorna. Vi äter frukost och pratar med lyssnare som ringer in.
Aktuell podd med Maja Åström och Natanael Derwinger. UR ställer dina frågor till experterna om hur vi kan hjälpa elever som behöver sköta skolarbetet hemifrån. Ett stöd för både lärare och föräldrar.
En poddserie om yrkesfrågor som syftar till att skapa en dialog mellan nya lärare och en erfaren kollega. Programmet leds av den ICF-certifierade lärarcoachen Annica Gärdin. Hon har lång erfarenhet av att arbeta som lärare - både i grundskolan och på gymnasiet.
Kjellkoll är Kjellsorterats poddar som utgår från Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. Det är en förkortad version av Kjellsorterat. Ida Texell från 2030-delegationen förklarar alla sjutton mål för Kjell Eriksson.
Hur går en morgonsamling till på en skola i Idlib? Varför läste lärarinnan i Kabul poesi för sina elever? Vad händer när läraren blir skjuten i klassrummet i Mogadishu? "Mitt land, mitt liv, min skola" handlar om skolsituationen, utbildningshistoria och bildningskanon i de länder varifrån många...
Varför trillar löven på hösten? Är det dåligt att ha musbajs i skafferiet? Sover flugorna på vintern? Hur får man varmt i huset om det inte finns el? Det frågar sig Jonas Leksell när han lånar sin chefs gamla sommarhus långt ut i skogen. Du får följa Jonas under två veckor i det stora, kalla...
"Allmännare" kallas studenter som går den allmänna linjen på folkhögskolan. Allmän linje vänder sig till dem som saknar grundskole- eller gymnasiekompetens och är ett alternativ till komvux. Men hur är det att vara en allmännare? Reporter Josefin Patzauer pratar med studenterna på Skurups...
Vad är egentligen meningen med att arbeta? En existentiell och filosofisk programserie om människans relation till arbetet. Förr, nu och i framtiden.
En podd där unga sverigefinska röster hörs. Panelen svarar på lyssnarbrev och diskuterar angelägna frågor.
I Hångla från UR finns det inte någon fråga om sex och relationer som är oviktig, pinsam eller för knasig. Hångla är den kompis eller storasyster som kanske inte finns där när man som mest behöver dem. Hångla är en oas där man som tonåring tas på allvar men även får garva åt situationer,...
En rapp serie om prestationsångest. Här lär du dig konsten att misslyckas och får tips på hur du kan snacka med din inre kritiker och bota din perfektionism. Programledarna Lina Sundahl Djerf och Gustav Wirtén tar ett humoristiskt grepp om prestationsångesten. Piskans psykolog, Jeanette Karensen,...
I UR:s Pop och politik speglas nutidshistorien genom ett musikaliskt filter - från rockens födelse på 1950-talet fram till våra dagar. Här i podden får det som inte fick plats i radioprogrammen en andra chans. Programledare: Anna Charlotta Gunnarson.
Programledaren Sagal Hussein Omar synar det vi bär på våra kroppar. Det handlar om mode, konsumentmakt och hur man med liten budget kan vara både välklädd och miljövänlig.
Utifrån sina drömmar, funderingar och känslor fick några elever på folkhögskolor i Malmö och Lund i uppgift att skriva varsin text om vad som motiverar dem i livet. Texterna skulle sedan spelas in till en podd, och det är bakgrunden till den här serien.
Multimediamogulen Kjell Eriksson undersöker hur vi kan vara källkritiska i vår komplexa verklighet. Idag är vi allt mer våra egna publicister och redaktörer - vi delar artiklar, bilder och gör inlägg i sociala medier och konsumerar mer fakta än någonsin. Då är det viktigt att kunna förhålla sig...
Hur påverkar krig och konflikter barns skolgång? I den här serien får dina elever höra barn och unga på flykt berätta om hur deras skola blivit bombad och hur det känns att förlora månader och ibland år av skolgång. Eleverna får reflektera över konsekvenser av väpnade konflikter där de mänskliga...
Samtal med lärare om hur det är att vara lärare. Hur var övergången från lärarutbildningen till yrkeslivet? Vi samtalar med historielärare om undervisning i historieämnet och hur man kan lyfta många olika perspektiv på den svenska historien. Och om hur man kan bemöta och motverka rasism i skolan.