Episodes
Dat Roosje Verschoor fotograaf is, moet je ruim nemen. Het kunnen foto’s zijn van haar, van anderen, kan een patatkar zijn, papier van aardappelschillen
‘t Onderwerp staat in ieder geval op één.
Ik kan me de vertwijfeling nog goed herinneren toen ík begon met fotografie: waarop moet ik die camera richten? Dáár heeft Roosje geen last van. Ze laat zich leiden door wat op haar pad komt én haar nieuwsgierig maakt. Hoe dat visuéél uitpakt, dat ontstaat onderweg vanzelf, maar altijd met een...
Published 02/17/24
Alexa Kuit bestudeert hoe emoties aan de oppervlakte komen in gezichten. Veertig spieren hebben mensen daar en welke je aanspant geeft bijna 1 op 1 aan hoe je je voelt. Die spieren onttrekken zich aan je controle, hoewel, dat is bij iedereen weer anders. Alexa ziet al gauw, dat ik er in ieder geval weinig controle over heb.
Ze probeert niet iemand ergens op te betrappen, de bedoeling is dat mensen zichzelf en anderen beter begrijpen. Meer zelfkennis omdat ze inzien wat ze raakt, en wat...
Published 02/03/24
Ik heb een grondige hekel aan Mark Rutte. Daty heeft Robbert Wigt, die naast mij komt zitten, niet. Hij kent Rutte beter dan ik. Hij heeft uitgebreid zijn taalgebruik bestudeerd en er een boek over geschreven, Supergaaf heet het. Daarnaast geeft Robbert les op het Vossius Gymnasium te Amsterdam.
Dankzij zijn boek ben ik zoveel te weten gekomen over de smoesjes die Rutte gebruikt, met welke retorische trucjes hij zijn zin krijgt, dat ik het van de weeromstuit jammer begin te vinden dat er...
Published 01/20/24
Niemand kan de wereld zo in tekeningen vatten als Jan Rothuizen.
Grote vellen, alles met dunne lijntjes en kleine opmerkingen erbij.
Jan tekent overal, in gevangenissen, bij zijn oude buurvrouw, Hermien ook een link in de shownotes, hij tekent in een Irakees vluchtelingenkamp, een Amsterdamse supermarkt, een Surinaamse ouderenopvang. Pas was hij nog in Colombia.
Je kíjkt niet naar zijn tekeningen, je bént er, je zit er middenin. In de shownotes twee links naar twee van zijn tekeningen.
We...
Published 01/06/24
Hans van der Klis is historicus, maar niet van de Romeinen, de tweede wereldoorlog, de oertijd. Hans doet historisch onderzoek naar autoracen. Hij heeft een blad opgericht, samen met Jeroen Demmendaal, Volgas heet het. Er staan biografieën in van racers, maar een verzameling posters van alle Formule 1-races op Zandvoort kun je er ook in verwachten. En mijn column over de Formule 1 van nu, bij wijze van contrast.
We gaan posten op het circuit van Zandvoort, achter de pitstraat, links in de...
Published 12/23/23
De gesprekken die ik de laatste tijd voer, draaien steeds uit op de wil. Deze week ben ik uit posten met huisarts Livia Doets, en ja hoor, daar kwam ie weer: de wil. Tot hoever is wat je wil nog je wil en waar begint verslaving?
We hebben het over nog veel meer, over maatregelen van de overheid die de medische wereld uit de greep van de farmaceutische industrie moeten krijgen. Dat is een, lofwaardig streven, maar hoe zit het eigenlijk met de overheid zelf en de banden met het bedrijfsleven?
...
Published 12/09/23
In Rilland op Zuid-Beveland woont een man die alles weet van fruitbomen: George Spruit. Hij snoeit fruitbomen, hij kweekt ze, alles op een heel eigen manier. Maar hij heeft ook verstand van omgaan met tegenslagen. Het een, zullen we merken, staat niet los van het ander.
We posten eerst aan de Oosterschelde met uitzicht op het Verdronken Land van Zuid-Beveland en dan bij een fruitboomgaard tien kilometer verderop aan de rand van Krabbendijke.
Wat zoal aan de orde komt:
-Appels en peren,...
Published 11/25/23
Professor Wilbert Bitter doet onderzoek naar tuberculose. Van alle infectieziekten die mensen kunnen oplopen, is tuberculose de hardnekkigste en maakt ook de meeste slachtoffers, anderhalf miljoen per jaar. Als de farmaceutische industrie daar een probaat middel tegen ontwikkelt, kan er een hoop worden verdiend. Zou je denken. Maar nee. Omdat bijna iedereen die tuberculose oploopt, in het armste deel van de wereld woont. Toch speurt Wilbert zijn werkzame leven al naar een krachtig...
Published 11/11/23
Hans Mulder beheert de Artis Bibliotheek. En hij is conservator bij het Allard Pierson museum. Daar bereidt hij nu een tentoonstelling voor met de voorlopige titel: ‘De laatste roep van de O'o’
De O,o is een klein vogeltje dat in 1987 uitstierf. Het laatste mannetje zong op zijn allermooist om een vrouwtje te lokken. Maar die waren er niet meer.
Toch moet het een opbeurende tentoonstelling worden. Daar gaan we het over hebben terwijl we posten in Wijk aan Zee. Daar heb je het allemaal bij...
Published 10/28/23
Maart 2024 begint gevaarlijk dichterbij te komen. Dan ga ik toeren met een nieuwe show. Het Detective Paradijs heet-ie, de agenda staat in de shownotes. De kleine Komedie in Amsterdam is al uitverkocht, hoor ik net.
En ik heb nog niets. Nou ja, ik heb wel wat, maar het stáát nog niet, zoals dat heet.
🔍 Het Detective Paradijs
Published 10/21/23
We staan op het Cremerplein in Amsterdam Oud-West.
Straks stapt bij mij in een onvervalste Amsterdamse, Edith Dunharden, lerares op basisschool de Witte Olifant. Zelfde school als waar podcastmaker Sara de Monchy op heeft gezeten, van aflevering 55.
Twintig jaar geleden begon Edith als zij-instromer. Daarvoor werkte ze in de vrouwengevangenis, bij de politie, een accountantskantoor. Edith is van alle markten thuis. En niet bang. Ze geeft ruiterlijk toe dat ze pesten van beide kanten kent.
...
Published 10/14/23
Bas van der Schot is politiek cartoonist. We posten bij een buurtveldje aan de Tegulaweg in Amsterdam-Oost. De twee jongens van Bas voetballen daar vaak. Daar heeft Bas ook zijn prijswinnende tekening bedacht van de vastgeplakte ijsbeer. Het had trouwens weinig gescheeld of hij was door die prijs niet in Voorruit gekomen.
Wat zoal aan de orde komt:
-De balans vinden tussen willen en loslaten, dat is de grote truc
-Toen hij Peter van Straten zag op televisie, wist Bas wat hij wilde...
Published 10/07/23
De vorige aflevering was Hans uit posten met sociaal advocaat Bo Bouw. Achter de rechtbank van Amsterdam aan de Parnassusweg. In deze nieuwe aflevering staan Bo en Hans daar nog steeds.
Voor ze het geitenpaadje waarover ze in het eerste deel de ene na de andere advocaat zagen lopen richting de rechtsbank. Helemaal in de verte had Bo nog drie parketwachten gespot. In dit tweede en laatste deel van de Bo-sessie, komt datzelfde drietal polshoogte nemen wat voor types dat zijn die al een uur in...
Published 09/30/23
Ik vroeg Edith Vroon van aflevering #74 of ze nog een goede gast wist voor Voorruit. Dan moet je Bo hebben, zei ze onmiddellijk. Wij doen samen de mediatheek van het 4e gymnasium, maar ze is ook advocaat.
Bo Bouw werkt bij een eigen kantoor: Bouw Stibbe & Van Gils Advocaten
Ze doet sociale advocatuur, voornamelijk strafrecht en slachtofferzaken.
We posten bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam, aan de achterkant. We staan bij het begin van een geitenpaadje dat...
Published 09/23/23
Straks komt stapt in de Audi A2, mijn tennismaatje Arjan de Jager. Arjan is een kernfysicus die verzeild is geraakt in de data-analyse. Hij noemt zich data-pionier. Pas nog ontwikkelde hij voor de jeugdhulp een ganzenbordspel dat hulpverleners helpt uitzoomen. Dat gebruiken ze als het erom gaat een kind wel of niet uit huis te plaatsen.
We gaan posten bij de Zithoek in Amsterdam-Noord, waar we zaterdags voor het tennissen altijd koffiedrinken en de week doornemen.
Wat zoals aan de orde...
Published 09/16/23
Voorruit heeft met taalkundige Leonie Cornips op de uitkijk gestaan bij een koeienweide langs de Amstel. Leonie bestudeert de taal van koeien, en onlosmakelijk daarmee verbonden, hun cultuur. Ze doet onderzoek bij NL-Lab en aan de Universiteit Maastricht.
Leonie wist zoveel ongelofelijks te vertellen over hoe koeien communiceren, over hun omgangsvormen, over hun gemeenschapszin, er zat niets anders op dan twee afleveringen te maken van de stake out met Leonie.
Dit is deel 2
Wat zoal...
Published 09/09/23
Taalkundige Leonie Cornips bestudeert de taal van koeien, en onlosmakelijk daarmee verbonden, hun cultuur. Ze doet onderzoek bij NL Lab en aan de Universiteit Maastricht. Daar is ze bijzonder hoogleraar Taalcultuur in Limburg.
Leonie vertelde me zoveel ongelooflijks over koeientaal, over hun omgangsvormen, hoe ze hun wereld inrichten, over hun gemeenschapszin. In de montage kwam ik niet onder een uur, wat ik ook sneed. Heb ik er maar het twee afleveringen van gemaakt.
We gaan posten langs...
Published 09/02/23
Obbe Tiddens is spoedeisende hulp arts op het OLVG én hij is beeldend kunstenaar.
Obbe en ik houden van observeren. En van denken over observeren. En ook van delen wat je observeert.
Zo organiseren we workshops met kunstenaars van de Rijksakademie en artsen van het OLVG. Daarin gaan we op zoek naar wat die twee groepen met elkaar gemeen hebben. Hè? Hebben kunstenaars en artsen iets met elkaar gemeen dan? Ja, daar gaat het juist om. Als je je eigen wereld tegen een heel andere wereld...
Published 08/26/23
Bas Louter ken ik van de Rijksakademie. Toen ik daar begeleider was, ben ik vaak in zijn atelier geweest. Niemand deed wat Bas deed, ruimtelijke opstellingen maken met tekeningen. Hele zalen kon hij daarmee vullen.
Technologie en de massaproductie die dat mogelijk maakt, heeft in zijn werk altijd een grote rol gespeeld. Niet alleen inhoudelijk, in zijn onderwerpen, ook in zijn techniek.
In het begin hield hij nog wel eens een potlood vast, een staafje houtskool, nu maakt hij collages van...
Published 08/19/23
Rick is geluidsman.
Hij nam ontelbaar veel documentaires op, Klassen deed hij, en First Kill, om een paar bekroonde te noemen. Rik houdt van stilte. En van wind.
We gaan op de uitkijk staan bovenop het bovenste dek van parkeergarage P4 van Villa Arena, op de Zuid-as. Met Rik wordt het een oer-aflevering van Voorruit. De detectives parkeren de auto niet bij een plaats delict, maar waar ze de auto parkeren, daar ontstaat een plaats delict.
Wat zoal aan de orde komt:
-Bij het draaien van...
Published 08/12/23
Wim van Egmond fotografeert en filmt door microscopen.
Hij woont in Berkel en Rodenrijs, op een steenworp afstand van het meertje waar zijn voorganger, Antoni van Leeuwenhoek, in 1674 met zijn zelfgebouwde microscoopje een grote ontdekking deed. Net als Van leeuwenhoek heeft Wim heel wat uitvindingen moeten voor de wereld kon vastleggen die belangrijker is dan die van ons. Wat is een betere plek om met hem te gaan posten dan Antoni’s meertje?
Wat er zoal voorbijkomt in deze aflevering:
...
Published 08/05/23
Edith Vroon leest zo’n 110 boeken per jaar. Ze maakt boeken persklaar voor uitgeverijen. Ze heeft ruim twee decennia boeken verkocht in Linnaeus Boekhandel. En ze runde jarenlang een boerderij als de boer op vakantie was.
Zou zij weten hoe je kinderen aan het lezen krijgt?
Edith wandelt graag in het mooiste park van Amsterdam, het Darwinplantsoen. Dan moesten we daar maar eens op de uitkijk gaan staan.
Wat zoal aan de orde komt:
-Als je jezelf wat meer inperkt, wordt het leven zoveel...
Published 07/29/23
Er zijn heel wat podcasts over het klimaat. Als je de buitenlandse meetelt zit je al gauw boven de honderd. Die zijn niet al te vrolijk. Ja wat wil je. Maar er is er een podcast bij die de moed erin houdt. Dat is De Klimaatkwestie. Uitgebracht door Trouw en gemaakt door Nienke Zoetbroed en Hannah van der Wurff.
Met Hannah ben ik op de uitkijk gaan staan. Hannah wilde naar een plek waar veel mensen rondlopen. Onderweg komen we erachter dat we allebei in Amsterdam geboren zijn. En op dezelfde...
Published 07/22/23
Bart Notelaers is niet de enige kunstenaar die van zijn schilderijen en tekeningen niet kan leven. Hij heeft er een baan bij in een biologische supermarkt in Amsterdam. Ik moet gewoon doorgaan met schilderen en tekenen, dacht ie, mijn tijd komt wel. Maar toen kwam het moment dat hij besefte, wacht eens, als we zo doorgaan met het vervuilen van onze planeet, komt er helemaal geen tijd.
Het uitzicht is de autowasstraat van Loogman, waar je in de auto mag blijven zitten tot ie helemaal schoon...
Published 07/15/23