Episodes
Bahadur Shah Zafar var den sista mogulkejsaren i Indien. Han var en poet som motvilligt blev upprorsledare 1857. Han symboliserar kampen om självständighet från britterna, men han förlorade också allt.
Published 11/11/24
Anne ”Ninon” de Lenclos var en av 1600-talets Paris mest kända salongsvärdinnor. Historien har kommit ihåg henne som en lyxprostituerad – men hon var en fritänkare som bjöd in människor för att konversera och ha en intellektuell idédebatt. Simone de Beauvoir menade att Anne de Lenclos förde ”friheten så långt som det över huvud taget var möjligt för en kvinna” i 1600-talets Europa, och hon är numera ihågkommen som en av seklets främsta kvinnliga libertiner.
Published 11/04/24
Den världsberömde skulptören Carl Milles verk finns att beskåda i alla stora svenska städer. Bland de mest kända är Poseidon i Göteborg. Till hans hem, Millesgården, kommer tiotusentals besökare varje år. Men i konstnärens privata brev avslöjas en annan mer ljusskygg sida.
Published 10/28/24
Omkring år 1270 reste Marco Polo som tonåring till mongolriket som styrdes av den ökända Khubilai Khan. Där stannade Marco Polo i åratal och blev en uppskattad diplomatisk rådgivare och tjänsteman i det mongoliska imperiet. Han mötte nya seder, religiösa traditioner, politiska system och vetenskapliga framsteg. När han kom hem nedtecknades hans äventyr av en slump. Anteckningarna kom att bli en viktig källa till kunskap om Asien för européer.
Published 10/21/24
Nikolaj Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) var prästen som blev politiker, historiker och folkbildningsfilosof. Han har påverkat det moderna Danmark mer än de flesta och hade en åsikt om det mesta. Han bidrog till att förändra sättet på vilket danskarna relaterade till både kristendomen och sitt samhälle. Grundtvig etablerade folkhögskolor där bönder och allmogen skulle lära sig att vara ansvarstagande medborgare – i en skola för livet.
Published 10/14/24
Nikolaj Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) var prästen som blev politiker, historiker och folkbildningsfilosof. Han har påverkat det moderna Danmark mer än de flesta och hade en åsikt om det mesta. Han bidrog till att förändra sättet på vilket danskarna relaterade till både kristendomen och sitt samhälle. Grundtvig etablerade folkhögskolor där bönder och allmogen skulle lära sig att vara ansvarstagande medborgare – i en skola för livet.
Published 10/14/24
Alma Mahler var kompositör, författare, salongsvärdinna och mecenat. Redan som ung visade hon en enorm musikalisk talang, och hennes framtid verkade ljus. Men trots sin begåvning fanns det många hinder för en kvinna som ville komponera vid den här tiden. Även om hon inte fick komma till uttryck själv så har hon haft en positiv inverkan på senare kvinnliga kompositörer och hon var en viktig möjliggörare för dem hon mötte.
Published 10/07/24
Ingen person har ensam haft så stor betydelse för USA:s grundande som George Washington. För en person som en gång i tiden var en stolt britt så krävdes det ett alldeles särskilt världsläge för att det ens skulle vara möjligt. Så när USA utropar självständighet 1776 så är det upp till honom att infria löftet om frihet. 1789 blir han landets första president.
Published 09/30/24
Religionsfilosofen Martin Bubers tankar har påverkat det västerländska tänkandet inom en mängd områden. Man finner dem inom såväl pedagogik och hälsovetenskap som teater, psykoterapi och socialt arbete. Det dialogfilosofiska tänkandet som presenteras i hans mest kända verk, Jag och du, präglade också hans syn på sionismen. Vid staten Israels bildande förordade han samexistens mellan den judiska och arabiska befolkningen.
Published 09/23/24
Hedy Lamarr var 1933 med i filmen Extas och blev några år senare filmstjärna i Hollywood. Samtidigt som hon var en glamourös filmstjärna så var hon på fritiden en nytänkande innovatör. Hon uppfann ett hemligt kommunikationssystem, som ligger till grund för tekniker som Bluetooth, gps och wifi, tillsammans med kompositören George Antheil.
Published 09/16/24
Den finlandssvenska poeten Edith Södergrans dikter var när de kom ut 1916 ovanliga och så fria i sin form att man inte riktigt förstod henne. Hon förnyade lyriken och var banbrytande för den nordiska modernismen. Hon väckte irritation genom sitt nyskapande sätt att skriva och först efter sin död fick hon sitt stora genombrott.
Published 09/09/24
Benjamin Franklin föddes i början av 1700-talet, i en tid då man jagade häxor i de brittiska kolonierna i Nordamerika. Men under sin livstid blev han en av de mest inflytelserika upplysningsfilosoferna. Han var också en av dem som såg till att en ny nation bildades, Amerikas förenta stater.
Published 09/02/24
Författaren Jackie Collins har sålt över en halv miljard romaner världen över. Hon växte upp i England och flyttade till Hollywood på 1980-talet. Hon var del av den glamorösa miljö som hon skildrade i sina böcker. Collins huvudpersoner var ofta framgångsrika kvinnor som avverkade män på löpande band. Hon fick mycket kritik för sina romaner, men såg inte ut att påverkas. Innerst inne tog hon kritiken hårt, särskilt den från feministiskt håll eftersom hon såg sig själv och sina böcker som...
Published 08/26/24
Duško Popov var en värdefull tillgång för den tyska underrättelsetjänsten. Men vad tyskarna inte visste var att han i själva verket jobbade för brittiska MI6. Med livet som insats ljög och manipulerade sig Duško igenom andra världskriget för att få nazisterna på villovägar. Det här är historien om den jugoslaviske aristokraten och dubbelagenten som sägs ha varit verklighetens James Bond.
Published 05/13/24
Mary Shelley var bara 19 år när hon skrev skräckromanen om Frankensteins monster. Idén till boken fick Shelley 1816, ett år som kallats “året utan sommar”. Skräckromanen kom ut 1818 och blev snabbt populär och är numera en klassiker. Mary Shelleys eget liv var minst lika intressant som romanen. Hennes föräldrar var radikala filosofer, Mary Wollstonecraft och William Godwin, och hennes liv präglades av dramatik.
Published 05/06/24
Meena Keshwar Kamal växer upp i en medelklassfamilj i Afghanistan. Hon får en gedigen utbildning och har ett relativt sett bra liv. Men hon ser orättvisorna i samhället och börjar engagera sig för de svaga, de diskriminerade och kvinnorna. Vid 20 års ålder startar hon landets första rörelse för kvinnors rättigheter. Hon vill ha ett fritt Afghanistan för både män och kvinnor. För sin kamp får hon betala det högsta priset.
Published 04/29/24
Epikuros levde för 2 300 år sedan och är filosofen bakom läran epikurism, som sätter njutning i fokus. Men Epikuros definition av njutning har ofta missuppfattats – det han eftersträvar är inte ett liv i överflöd utan ett liv fritt från smärta och oro.
Published 04/22/24
Det tar 15 timmar att simma över Engelska kanalen. Vattnet är 14 grader och i magen har Sally Bauer bara fem bananer. Men ingenting kan stoppa henne. Det är sommaren 1939 och om bara några dagar ska andra världskriget bryta ut och kanalen fyllas med minor. Ska hon hinna måste hon börja nu. Sally har simmat mot strömmen i hela sitt liv. Valt bort jobb, familj och barn. Nu ska hon visa vad hon är kapabel till, både för sig själv och för alla män som tvivlat på henne.
Published 04/15/24
Elizabeth Freeman föds in i slaveri i den engelska kolonin New York i Nordamerika någon gång i mitten av 1740-talet. I en kaotisk tid när de amerikanska kolonierna krigar för frihet och självständighet från Storbritannien så vill hon samma sak för sig själv. 1781 drar hon sin ägare inför rätta och blir en av de första som lyckas bli fri från slaveriet genom rättsväsendet i Massachusetts.
Published 03/28/24
Charles Dickens skrev realistiskt om det engelska samhället, om de fattiga, prostituerade och kriminella. Genom humor, tragedier och odödliga karaktärer påverkade han det viktorianska samhället. Han skrev samhällskritiskt och ofta ur ett barns perspektiv för han visste hur det kunde vara att vara liten och utsatt. Han var omåttligt populär och en mästare av cliffhangers.
Published 03/21/24
Grevinnan Eva De la Gardie var en 24-årig småbarnsmamma när hon upptäckte hur man gör brännvin av potatis. För det hyllades hon av 1700-talets vetenskapsmän. Men själv verkar Eva ha tyckt att hennes uppfinning med potatissmink var mer intressant, då den tidens puder innehöll arsenik. Med sina kunskaper i kemi blev hon 1748 den första kvinnan att bli invald i kungliga Vetenskapsakademien.
Published 03/14/24
Tove Jansson var bildkonstnären som blev världsberömd för sin Mumin-värld. Men hon var också en känd satirtecknare som drev med politiska ledare under andra världskriget, och levde ett liv fritt från samtidens normer.
Published 03/07/24
Den franske juristen, diplomaten och aktivisten René Cassin blir skadad under första världskriget och hans erfarenheter som krigsveteran gör honom till en förkämpe för mänskliga rättigheter. Han är med och skriver FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948 och tilldelas Nobels fredspris för sitt arbete i FN och Europa.
Published 02/29/24
Hon är känd för sin kamp på gatorna för kvinnors rättigheter och för ett självständigt Irak. Trots ständiga dödshot och trakasserier höll hon fast vid sin dröm om ett mer jämställt och jämlikt samhälle. 1958 lyckades Naziha al-Dulaimi som första kvinna någonsin ta plats i Iraks regering.
Published 02/22/24