Episodes
In 2022 huurde de Rijksoverheid voor 2,7 miljard aan extern personeel. door alle ministeries samen. 40% daarvan heeft te maken met ICT en informatievoorziening. Dat is 1,1 miljard euro per jaar. Peter Henenphof (directeur ABD TOPConsult) schreef het essay Grip op ICT Inhuur waaruit een aantal aanbevelingen komen om gerichter om te gaan met het tijdelijk inhuren van ICT-personeel. Martijn en Otto bespreken het essay en de aanbevelingen met hem. Daarnaast schuiven ook Eva Heijblom (DG...
Published 04/29/24
Published 04/29/24
De krapte op de arbeidsmarkt, de vergrijzing, AI; het is maar een kleine greep van wat er allemaal op ons af komt. Maar hoe ga je daar als publieke dienstverlener mee om? Martijn en Otto praten met Paul de Ruijter die in opdracht van de Staat met zijn bureau een trendverkenning deed en daarmee een eerste stap zette naar de Toekomstverkenning Publieke Dienstverlening 2035. Daarnaast schuift ook George Middeldorp aan. Hij is afdelingshoofd futuring bij de Belastingdienst en vertelt wat er in de...
Published 04/15/24
De financiering van de kinderopvang moet anders. Na de toeslagenaffaire is er behoefte aan een eenvoudige systeem dat moet voorkomen dat mensen opnieuw door de mangel worden gehaald. Het kabinet wil nu een einde maken aan de kinderopvangtoeslag. De financiering moet in de toekomst rechtstreeks naar de opvang gaan. Beleid, uitvoering en de sector denken samen na hoe dit het beste vormgegeven kan worden in een Greenfield. Maar hoe gaat die samenwerking eigenlijk? Otto en Martijn blikken met...
Published 04/06/24
Alexander Pechtold (directeur CBR) en Bart Snels (hoofd van de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane) schreven het boek ‘Tot uw dienst’ tegenspraak door Publieke Dienstverleners. Hierin gaan ze in gesprek gaan met 10 medewerkers van een publieke dienstverlener. Hoe kijken zij naar hun werk bij DUO, de IND of het UWV? Wat gaat er goed bij de Belastingdienst en Rijkswaterstaat? Maar vooral ook: Wat kan er beter bij al deze organisaties? Martijn en Otto spreken met de twee oud-Kamerleden...
Published 02/12/24
Op 18 januari was het precies een jaar geleden dat de eerste Staat van de Uitvoering werd aangeboden aan de Tweede Kamer. Een document waarin klip en klaar wordt verteld hoe het er voorstaat met de publieke dienstverlening in ons land. Otto en Martijn praten met drie gasten over wat 1 jaar Staat van de Uitvoering heeft gebracht. Op welke manieren zijn er al verbeteringen te zien bij de publieke dienstverlening in ons land?  Ze spreken met Inge van Dijk, Tweede Kamerlid voor het CDA, Abdeluheb...
Published 01/22/24
Martijn en Otto waren op 16 november te gast bij de Stelsteldag van de Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS). De IBDS bevat voorstellen om te komen tot een waardengedreven inzet van data. Hoe kun je data zo inzetten dat er betere en snellere dienstverlening uit voortvloeit? Op de Stelseldag werd een eerste balans opgemaakt.
Published 12/04/23
Eén van de oproepen uit de Staat van de Uitvoering was: Breng gegevensdeling tussen publieke dienstverleners nu echt op gang. Maar wat is daar voor nodig? Tijdens een zogenaamde Staatpraat-sessie werd er aan de hand van drie voorbeelden gekeken waar het nu al goed gaat en wat we ervan kunnen leren. Martijn en Otto bespreken de opbrengst van de ’Staatpraat’ met Hind Dekker, Mark Vermeer en Perry van der Weyden.
Published 11/13/23
Martijn en Otto spreken in deze aflevering met de nestor van de Tweede Kamer Kees van der Staaij. Na ruim 25 jaar neemt hij in december afscheid als Kamerlid. Welke inzichten en lessen wil hij doorgeven aan nieuwe Kamerleden? Wat moet  een nieuwe generatie Kamerleden doen om bij te dragen aan een betere publieke dienstverlening?
Published 11/06/23
Op 9 oktober 2023 organiseerde de Rijksbrede Benchmarkgroep (RBB-groep), onderdeel van het Netwerk van Publieke Dienstverleners, het congres: Leren in Uitvoering - Anders denken, anders leren, anders doen. Ruim 300 professionals van tientallen uitvoeringsorganisaties kwamen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Martijn en Otto reflecteren op de dag met de voorzitter van de RBB-groep Diana Starmans (lid van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank).
Published 10/18/23
Hoe kunnen we binnen de overheid van elkaar leren? En wat komt er bij kijken om al dat geleerde ook in de praktijk te brengen? Martijn en Otto zoeken een antwoord op deze en andere vragen door in gesprek te gaan met Peter Siebers (Zorginstituut Nederland en RBB Groep) en Lucianne Vermeulen (veranderkundige bij o.a. Dimpact).
Published 10/02/23
Wat kunnen we leren van de publieke dienstverlening in het buitenland? De Staat van de Uitvoering heeft hier voor de zomer een interessant rapport over gepubliceerd. Daarin staan inspirerende praktijkvoorbeelden uit andere landen. Martijn en Otto bespreken de voorbeelden met Menno Spaan en Willem Pieterson. .
Published 09/18/23
Op 22 juni werd voor de tweede keer de Dag van de Publieke Dienstverlening georganiseerd. Vanuit verschillende perspectieven (burgers, beleid, uitvoering en politiek) ontmoetten mensen elkaar deze dag en gingen ze met elkaar in gesprek over de vereenvoudiging van de publieke dienstverlening in ons land. Martijn en Otto blikken samen met Christa Klijn, programma directeur-generaal van Werk aan Uitvoering, en Fatma Koser Kaya, voorzitter van de landelijke cliëntenraad terug op de dag.
Published 07/10/23
In januari 2023 verscheen in de eerste Staat van de Uitvoering. Een krachtig signaal van veel publieke dienstverleners aan de politiek. Eén van de belangrijkste oproepen: maak het minder complex! Waarom is de uitvoering van wet- en regelgeving vaak zo ingewikkeld geworden? Wat kunnen we er aan doen om het allemaal eenvoudiger te maken. Wat is de weg uit de complexiteit? In deze uitzending praten Martijn en Otto over de noodzaak om onze publieke dienstverlening eenvoudiger en toegankelijker te...
Published 06/19/23
Op 29 maart werd tijdens de Dag van het Beleid het Beleidskompas gelanceerd. Het is vanaf nu dé centrale werkwijze voor het maken van beleid bij de Rijksoverheid en daarmee de vervanger van het integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK). Martijn en Otto spreken in deze aflevering over het belang van het maken van goed beleid.
Published 04/12/23
Martijn en Otto spreken in deze aflevering met Abdeluheb Choho (algemeen directeur RVO) en Diana Starmans (lid Raad van Bestuur SVB), André Bosman (TCU) over de eerste Staat van de Uitvoering. Verder zijn er reacties op de eerste Staat van de Uitvoering te horen van minister Carola Schouten (SZW), minister Hanke Bruins Slot (BZK), Vera Berkamp (voorzitter Tweede Kamer) en bestuurskundige Paul ’t Hart.
Published 01/19/23
Martijn en Otto duiken deze aflevering in de wereld van de Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS). Ze spreken met Ron Roozendaal (Kwartiermaker Digitale Samenleving bij het ministerie van BZK), Nathan Ducastel (directeur Realisatie bij de VNG) en Tim Faber (programmamanager IBDS bij BZK).
Published 12/13/22
Minister Carola Schouten en secretaris-generaal Loes Mulder voeren politiek en ambtelijk regie op het programma Werk aan Uitvoering (WaU). Hoe geven ze vorm aan de uitdagingen van het programma? Waar lopen ze tegenaan? En wat drijft hen om de publieke dienstverlening in ons land nog beter te maken? Otto en Martijn gaan met hen in gesprek.
Published 12/06/22
Welke uitdagingen zijn er allemaal op het gebied van ICT en gegevensdeling als het gaat om het verbeteren van de publieke dienstverlening? Tijdens een congresdag van I-Interim Rijk (IIR) stonden deze vragen centraal.
Published 11/29/22
In deze aflevering gaan Otto en Martijn dit vraagstuk verkennen op basis van een recent onderzoek en concreet maken aan de hand van ervaringen van hun gasten: Winnie Sorgdrager en Boudewijn Steur.
Published 11/22/22
In een speciale aflevering van de Publieke Ruimte blikken Martijn en Otto met Sandra Palmen terug op een turbulente periode, waarin zij in een memo verwoordde wat er volgens haar niet goed ging bij de fraudebestrijding van de Kinderopvangtoeslag.
Published 11/15/22
In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen praten Martijn en Otto met Erik Pool en Sandra Palmen over het begrip ‘Tegenspraak’. Hoe je kun als medewerker je goed uitspreken tegenover je leidinggevende of in een groep als je ziet dat er iets aangekaart moet worden?Hoe kan goede tegenspraak helpen bij een betere publieke dienstverlening?
Published 11/15/22
Donderdag 23 juni was de eerste Dag van de Publieke Dienstverlening. Hoe geven we de komende jaren invulling aan de dienstverlening van de overheid? Hoe behouden we wat goed gaat en verbeteren we wat nodig is? Over deze vragen en over thema’s als vertrouwen, maatwerk en rechtvaardigheid werd op deze dag op verschillende plekken gesproken. Martijn en Otto blikten aan het eind van deze dag in New Babylon in Den Haag terug met o.a. Arron Bell, bestuurder bij het CAK en bestuurlijk trekker van de...
Published 06/25/22
Hoe zorg je ervoor dat ingevoerd beleid ook daadwerkelijk het effect heeft dat je ermee had beoogd en niet knelt in de uitvoering? Om bij te dragen aan de kwaliteitsverbetering rond nieuwe regelgeving wil het kabinet vaker een zogenaamde invoeringstoets inzetten. Maar wanneer zet je zo’n toets nou in? Wat voor resultaten levert dit op? Zit je er als beleidsmedewerker wel op te wachten? En is het niet nog meer bureaucratie voor een uitvoeringsorganisatie? Martijn en Otto praten er over met...
Published 06/21/22
De overheid verzamelt en beheert digitaal steeds meer informatie. De dienstverlening kan hierdoor verbeterd worden, maar tegelijkertijd roept het ook vragen en dilemma’s op. Met wie mag je welke informatie wel of niet delen? Kun je overal zomaar een algoritme op los laten? En van welke mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, AI, kun je gebruik maken? Om ervoor te zorgen dat er zorgvuldig en weloverwogen gebruik gemaakt wordt van data heeft het UWV het Kompas Data Ethiek ontwikkeld. In...
Published 06/07/22