Episodes
I denne episode af "Det Meningsfulde Arbejdsliv" dykker vi ned i et af de mest aktuelle og relevante emner i vores tid: brugen af kunstig intelligens (AI) til at fremme bæredygtighed og social impact. Vi har fornøjelsen af at have Maria Skjærven som gæst. Maria deler sin omfattende viden og erfaring med teknologi og kunstig intelligens, og hvordan AI kan være en game-changer i kampen for en mere bæredygtig fremtid.
Sammen med værterne Louise Sparf og Helle Ørsted udforsker vi, hvordan...
Published 06/27/24
Vejen til en porteføljekarriere kan være kringlet og uoverskuelig, men i dette afsnit forsøger vi at gøre dig klogere på, hvordan du kan redesigne dit arbejdsliv og starte din porteføljekarriere. Med udgangspunkt i bogen MUVE, skrevet af Maria Hjorth og Pia Aarestrup, taler vi om den strukturerede vej ud i en porteføljekarriere, og vi kommer os ind på vores egen lidt mere kringlede og knap så planlagte vej ud i ’friheden’.
Published 06/13/24
Dysfunktionel og destruktiv adfærd er omdrejningspunktet for denne episode af Det Meningsfulde Arbejdsliv.`
En persons dysfunktionalitet og destruktive adfærd på arbejdspladsen, kan sætte alle teamets gode værdier og intentioner ud af spil.
Med i studiet er erhvervspsykolog Sarah Ambs, som både har skrevet en tilgængelig og faktuel bog om grænseoverskridelser i organisationer, og som samtidig er en formidabel formidler - knivskarp til at pinpointe, lige der hvor det gør ondt og...
Published 04/04/24
I vores arbejdsliv møder vi usynlige tærskler, der begrænser vores evne til at tænke, tale og handle frit. Den medfølgende utryghed er skadelig både for individet og for arbejdspladsen.
Psykologisk tryghed derimod er tilliden til, at vi ikke bliver straffet eller latterliggjort for at dele idéer, rapportere fejl eller stille spørgsmål.
Værter: Helle Ørsted & Louise Sparf
Bog: Grænseoverskridelser i organisationer af erhvervspsykolog Sarah Ambs...
Published 02/28/24
På en iskold januardag mødtes vi til en varm snak om frygtens potentiale.Frygten som nødvendig katalysator for hverdagsmod.Frygtens rolle i psykologisk tryghed.Frygtens indvirkning på de roller, vi udfylder som mennesker, og hvordan de bliver sværere at lykkes med, når frygten ikke får lov at være en naturlig og (nødvendig) del af at være menneske.
Vi snakker også om, hvorfor vi ikke skal løbe væk fra frygten og gemme os fra den. Det er menneskeligt at være bange og derfor skal vi bruge...
Published 01/26/24
En modig samtale om et svært emne.
Ordvalget kan dele vandene, men budskabet samler og forbinder.
Vi ønsker med denne samtale at skabe større åbenhed og mærkbarhed i arbejdslivet, som kan frigive et potentiale, hvis omfang vi slet ikke kender endnu.
Published 11/17/23
Vi har besøg i studiet af Lise Dahl Arvedsen, foredragsholder, forsker i ledelse og organisationer samt forfatter til bogen ’Snart griner vi af 8-16-jobbbet’.
Vi taler om drømmen om det fleksible og hybride arbejdsliv, og hvilke udfordringer det giver organisationer, der søger mere trivsel, mindre stress, bedre performance og stadig en solid bundlinje.
At skabe en hybrid organisation kræver nemlig et opgør med de måder, vi i generationer har indrettet arbejdslivet på.
Published 10/22/23
Midt i sommervarmen og med fuglekvidder i baggrunden taler vi om det ulmende ’opgør med nutidens arbejdsliv’, som vi også debatterede på vores seneste samtalesalon, der foregik på Bornholm. Vi åbnede Finansteltet på #fm23 sammen med 3 gæster, og debatten tog udgangspunkt i 4 spørgsmål som vi stillede publikum. I dette afsnit samler vi op på oplevelsen og vi taler bl.a. om hvilke drømme om vores arbejdsliv vi stadig kan nå at realisere og ikke mindst hvad vi gerne vil ønske for vores børn og...
Published 08/21/23
Med udgangspunkt i Morten Svennsons bog ’Lederskabets mørke sider’ taler vi om hverdagspsykopaten, hverdagssadisten og andre ubehagelige sider af magtens følgere.
Der findes dårlige leder uden disse ’diagnoser’; de er måske dårlige ledere fordi ingen har klædt dem på som ledere eller de er blevet valgt efter ’Peters princippet’, hvor den bedste specialist udnævnes til leder uden tanke på om vedkommende har empati og forståelse for sine medarbejdere.
Er det egentlig synd for Lizette?...
Published 06/20/23
Vi har besøg i studiet af Asbjørn Poulsen og Søren Smidt fra True Nature
De har været partnere i mere end 15 år med en fortid fra bl.a. Hello Monday, Magic People Vodoo People og Limbo. Nu har de startet True Nature med en vigtig mission om at vise bureauverden at kvaliteten af kunder, projekter og relationer er vigtigere end gazelle-vækst og hastighed.
Vi samtaler om alt det, der kan synes så banalt, når vi siger det: tillid, samtale, transparens, pause, ro, at lytte og spørge hvordan...
Published 06/06/23
I hverdagens trummerum er det de færreste af os, der tænker på, at vores arbejdsliv, virksomhedsstrukturer og ledelsesmodeller er præget af en ekstraktiv og lineær økonomisk tankegang, som stammer fra industrialiseringens mekaniske syn på mennesker og natur.
Det har sat sit præg på vores planet, vores klima, på vores trivsel.
Vi har glemt, at vi er natur og ikke kan være i evig vækst, hvorfor vi har brug for at værdisætte på en helt ny måde og designe en økonomi, der fremmer menneskelig...
Published 04/04/23
Nutidens arbejdsliv er tegnet og udtænkt af mennesker fra fortiden. De har lært os, at mennesker kan måles og belønnes uafhængigt af tanker og følelser. Og at mennesker i organisationer skal udvikles, optimeres og kontrolleres. Den tilgang har sat sine spor. Vi lever i dag et arbejdsliv, hvor vores hjerter er adskilt fra vores hjerner. Hvor udbrændthed og meningsløshed er udbredt. Lederskabet er i ubalance.
Louise Sparf har i årevis levet den klassiske lederdrøm med fine titler, stort ansvar...
Published 02/23/23
Vi anvender etik hver dag, mange gange, både privat og professionelt, uanset om vi er bevidste om det eller ej. Etisk og værdimæssig sensitivitet er en derfor en muskel der skal trænes og holdes ved lige. denne styrke kan opøves gennem praktiske og konkrete øvelser og handlinger, men ultimativt er etik ikke noget vi “går til” men en livskompetence der er uadskilleligt fra vores væren i verden, både menneskeligt og professionelt.
Lyt med når to store stemmer, nemlig forfatter Peter Svarre og...
Published 01/06/23
Et opbrud er i gang. Vi bevæger os mod en ny verden - nogle økonomer kalder verden efter væksten og McKinsey tænketank kalder det konstruktionsfasen. Uanset hvad vi kalder det, så ser verden anderledes ud i morgen, hvorfor vi ikke kan forstå den ud fra gårsdagens logik.
Det kræver nye greb i vores ledelsesværktøjskasse og en anderledes vifte af kompetencer. Vi drøfter 5 nye konkrete kompetencer og samtaler om hvordan vi forstå den nye tid og rumme den og lede i den.
Published 11/24/22
Vi taler om professionel ensomhed, om hvad det er og hvordan det føles. Ikke mindst hvad vi kan lære af ensomheden i arbejdskontekst.
Published 10/14/22
Lyt med til jubilæumsepisode nr. 10 med guest star, rådgiver og bestyrelsesmedlem Lars Sander Matjeka.
Vi samtaler om energi - hvad er det og hvad kan vi bruge det til i en arbejdskontekst - og så drøfter vi hvorvidt energihåndtering er et seriøst ledelsesværktøj eller noget underligt hippie-ledelse? Hør hvorfor Lars og Helle begge er blevet kaldt lalleglade idioter, hvordan opgaver skal flyde med medarbejdernes energi og om energi kan måles og vejes.
Published 09/08/22
I denne sommerspecial samtaler vi om 2020’ernes vel nok vigtigste paradoks - at pause er produktivitet. Hvordan vi kan bruge pausens kraft i vores arbejdsliv til at skabe bæredygtige ekstraordinære resultater og hvad der sker i vores krop, hjerne og hjerte, når vi tillader os selv at holde pauser. Men vi er bange og frygtsomme for pauserne og det hæmmer vores kreativitet og flow.
Som altid er det dine værter Louise Sparf og Helle Ørsted der byder dig velkommen. Du kan læse mere på...
Published 08/04/22
Vi taler om livets paradokser og hvad de udsætter os for både på jobbet og i livet generelt.
Hvordan det kræver mod at balancere mellem de svære valg paradokset byder os f.eks. når vi på den ene side er modige og tør springe ud som selvstændige og på den anden side er fyldt med tvivl og usikkerhed.
Eller hvordan vi som ledere skal balancere mellem hensynet til vores medarbejderes trivsel og aktionærernes ønske om højere profit. Kan vi overhovedet bevise at trivsel er godt for profitten...
Published 06/22/22
Vi taler om stilhed i ledelse og som et middel til at øge vores koncentrationsevne og følelsen af nærvær og trivsel, også på arbejdspladsen.
Vi taler om hvor svært det er at være stille sammen, hvis ikke det sker i forbindelse med at vi bevæger os eller ved at én i fællesskabet faciliterer stilheden. At være stille sammen med andre kræver tillid.
Hør hvorfor stilhed kan få dig fra handlingslammelse til handlingskaft, hvad en stilheds-tur på Caminoen gjorde for Helle og hvorfor et...
Published 06/09/22
Med udgangspunkt i bogen ’Den lille prins’ samtaler Louise Sparf og Helle Ørsted om, hvordan man både kan være professionel og samtidig knytte bånd. Vi taler om at kunne ’se med hjertet’ og hvorfor alt det vigtige i livet faktisk ikke er synligt for øjet.
Vi stiller spørgsmålet: Hvad kan man egentlig se med hjertet? Og kan man se, hvis det ikke nødvendigvis kan måles, vejes og tælles?
Vi bruger vores egne historier og trækker på dét, vi har følt i hjertet undervejs i vores karrierer, men...
Published 04/21/22
Vi taler om håb og drømme for et meningsfuldt arbejdsliv og kommer omkring en lang række meningsløse sandheder om vores arbejdsliv. Vi stiller spørgsmålet: eksisterer jobbet på Håbets Allé?
Hør mere om, hvorfor MUS kan sammenlignes med juleaften, hvorfor talentbegrebet er yt og de gamle på arbejdsmarkedet er in, hvorfor vi sidder på arbejdspæle, om fremtidens arbejdsliv er et corporate ansvar eller et individuelt oprør, om små pauser og livspauser, om meningsløse mandagsmøder og meget mere.
Published 04/01/22
Vi har besøg af Sebastian Nybo, forfatter til bogen ”Kunsten at sige NEJ”
Vi taler om det meningsfulde arbejdsliv og hvordan vi kan lære at gå med det kvalificerede JA og vælge de rigtige mennesker og opgaver til i vores arbejdsliv.
Siger du JA af pligt eller lyst ?
Hvad eller hvem dræner dig for energi, hvis du ikke kan sige NEJ ?
Hør hvad der skete, da Louise satte morgenyoga i medarbejdernes kalender, hvorfor japanerne lægger 500-års planer, hvorfor fokus på mental hygiejne er...
Published 02/22/22
Emnet er UPERFEKT og rummer refleksioner om, hvorvidt uperfekt er et ideal at stræbe efter og hvad det gør for vores nærvær og relation at bryde perfektheds-trangen. Det perfekte er i virkeligheden slet ikke interessant. Det er, når vi tør at dele noget af os selv - af det uperfekte, vi viser noget af os selv som hele mennesker. Vi er gode nok som vi er. Når vi først har forstået det, vil vores handlinger komme fra et helt andet sted og have en helt anden kvalitet og impact.
Som altid deler...
Published 01/20/22
Skam er mange ting og mange følelser, som f. eks. flovhed, utilstrækkelighed, pinlighed og manglende værdi som menneske. Man kan føle sig udskammet eller skamme sig over at have påført andre skam eller bevidnet andres udskamning. Skam i arbejdslivet handler bl.a. om magtmisbrug og usunde arbejdskulturer med misforstået værdier, hvor dem med magten mangler forståelse for, hvordan den skal forvaltes. Magtpersoner, der glemmer at være voksne. Alt sammen på bekostning af etik, tryghed og...
Published 12/12/21