Description
דף נלווה בבא בתרא קכב
האם הארץ חולקה לשנים עשר חלקים שווים, אחד לכל שבט, או לפי חלקים שווים לכל איש ישראל? התקיים סוג של פיצוי (בקרקע או בכסף) על ידי אלו שקיבלו חלקים טובים יותר. בתחילה, הגמרא הבינה שהכוונה לאיכות קרקע טובה יותר, אך לבסוף הסיקה שהכוונה למיקום טוב יותר, קרוב יותר לירושלים.
הארץ חולקה על ידי גורל והאורים והתומים. ברייתא מתארת כיצד התהליך פעל. אותה ברייתא גם מתארת את החלוקה הצפויה לימות המשיח, שבה הנשיא יקבל חלק שלושה עשר, כל אחד יקבל חלק שווה מכל סוגי הקרקעות, והיא תחולק ישירות על ידי הקב"ה, כפי שנלמד מהפסוק ביחזקאל מ"ח:כ"ט, ל"א.
יהושע וכלב לא קיבלו נחלתם על ידי גורל, אלא על פי דבר ה'. מאילו פסוקים נלמד דבר זה?
המשנה מתארת שירושת בנים ובנות דומה, מלבד מספר הבדלים. ארבעה חכמים מנסים להבין את המשנה - באיזה אופן בנים ובנות דומים וכיצד זה מתיישב עם המשך המשנה שבה ההבדלים המתוארים מתייחסים להבדלים בין ירושה מאם או מאב, ולא להבדלים בין בן לבת. כל תשובה נדחית, מלבד האחרונה.
מה עוד כוללת המילה "נכסים"?
מובאים סיפורים על נשים בשעת מיתתן שהבטיחו את רכושן לאדם אחד ואז שינו את דעתן והבטיחו אותו למישהו אחר. הרבנים דנו מהו הדין - האם אפשר לשנות את הדעת או שברגע שאדם מבטיח נכסיו, דברי שכיב מרע ככתובים וכמסורים דמי ואי אפשר לשנות ולכן ההצהרה הראשונה תקפה? מובא מקרה של אישה...
Published 11/22/24
אביי מקשה על הקושי של רב יוסף עם פירושם של רב יהודה ורב ירמיה למשנה על ידי הצגת מקרים בהם המשנה משתמשת במילה "קרקע" כדי לכלול מטלטלין, ו"כל שהוא" להתייחס לגודל מסוים. משנה אחת היא בפאה ג:ח לגבי הלשון המשמשת לשחרור עבד. השנייה היא בחולין יא:ב בראשית הגז שבה "כל שהוא" מתייחס לכמות מסוימת. אולם,...
Published 11/22/24