Description
כיצד מתחלקים רווחי הנכסים אם רק חלק או אחד מהיורשים השקיע זמן או כסף בשיפורם? מהם הגורמים המשפיעים על ההלכה? מהם חלק מהחריגים לכללים?
היה נהוג שאב שהשיא את בנו הבכור בבית הסמוך לביתו, היה נותן את אותו בית לבן כמתנה. מכיוון שזה היה המנהג המקובל, גם אם האב לא ציין זאת במפורש כמתנה לבן, החוק מניח שהבית ניתן לבן. זוהי אחת משלוש הלכות שמוגדרות כ"הלכתא בלא טעמא".
אם האחים חיים מנכסי האב, באיזה מצב משכורתו של אח תתחלק עם האחים האחרים? האם חשבונות רופא עבור אחד היורשים משולמים מהנכסים המשותפים? הגמרא מבחינה בין אלו שחלו בגלל שהביאו זאת על עצמם לבין אלו שחלו בגלל נסיבות שאינן בשליטתם.
מתנות הדדיות בנישואין (שושבינין - שהיו נפוצות באותם ימים וניתן היה לתבוע אותן בבית דין) - כיצד הן מתחלקות בין היורשים? במה תלויים אותם דינים?
מה עוד כוללת המילה "נכסים"?
מובאים סיפורים על נשים בשעת מיתתן שהבטיחו את רכושן לאדם אחד ואז שינו את דעתן והבטיחו אותו למישהו אחר. הרבנים דנו מהו הדין - האם אפשר לשנות את הדעת או שברגע שאדם מבטיח נכסיו, דברי שכיב מרע ככתובים וכמסורים דמי ואי אפשר לשנות ולכן ההצהרה הראשונה תקפה? מובא מקרה של אישה...
Published 11/22/24
אביי מקשה על הקושי של רב יוסף עם פירושם של רב יהודה ורב ירמיה למשנה על ידי הצגת מקרים בהם המשנה משתמשת במילה "קרקע" כדי לכלול מטלטלין, ו"כל שהוא" להתייחס לגודל מסוים. משנה אחת היא בפאה ג:ח לגבי הלשון המשמשת לשחרור עבד. השנייה היא בחולין יא:ב בראשית הגז שבה "כל שהוא" מתייחס לכמות מסוימת. אולם,...
Published 11/22/24