Episodes
Svenske Aftonbladet kjørte nylig en sak fra Falsterbo Horseshow og det utløste det jeg har valgt å kalle en ufrivillig sommerspesial herfra. En kortversjon av en lengre historie, som jeg spilte inn en redigert og utvidet versjon av i dag. Og mens jeg holdt på med det, dukket det opp en sak til som er verdt å snakke om: Utestengelsen av Charlotte Dejuardin. Episoden ble redigert 24.07.24. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 07/24/24
I dagens episode møter du dyretolk Sissel Grana. Men hva innebærer det egentlig å tolke dyr? Hvordan gjør man det og hvilket språk er det samtalen tolkes ut fra? Og ikke minst, hva er det hestene brenner etter å fortelle oss? Episode-foto: Fotografene Kristin & Vibeke Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 07/01/24
Published 07/01/24
I morgendagens episode møter du dyretolk Sissel Grana. Men hva innebærer det egentlig å tolke dyr? Hvordan gjør man det og hvilket språk er det samtalen tolkes ut fra? Episode-foto: Fotografene Kristin & Vibeke Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 06/30/24
Mellom det perfekte hesteholdet vi strekker oss mot, og hesteholdet vi faktisk har finnes det ofte et overveldende antall kompromisser. Og absolutt en kamel eller to som må svelges på tvers og i verste fall setter seg fast i halsen... Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 06/24/24
Dersom vi velger å møte hester med vold og ufølsomhet i en situasjon de oppfatter som svært truende, kan vi ikke forvente at de skal «oppføre seg». Det er vi som må oppføre oss da. Oppføre oss som om vi vet hva vi driver med... Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 06/17/24
Episode 100 ble en oppsummering av de første 100 episodene. Når episode 200 markeres i dag, har jeg laget en litt annen vri. En vri der du har mulighet til å spille en rolle og ta del i noe større. Artwork foto: Femke Ketelaar (I love you!) Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 06/10/24
Når livet henger i en tynn tråd, kan det å klamre seg fast i tøylene utgjøre en enorm forskjell... Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 06/03/24
- Jeg visste ingenting om denne siden av livet med hest før vår datter ble alvorlig syk, sier faren til jenta vi har valgt å kalle «Emmeline». Av hensyn til personvern er alle gjestene anonymisert. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 05/27/24
- Livet er for kort til dovne hester, sier Andreas Helgstrand i den nye, fire episoders reportasjeserien fra DR «Mellem hestelort og milliarder», der vi også kommer tettere på de danske topprytterne Daniel Bachmann Andersen, Cathrine Laudrup-Dufour og tidligere landslagstrener prinsesse Nathalie Zu-Sayn Wittgenstein. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 05/20/24
Det startet som en samtale om Marte Sørensens erfaring som groom på internasjonalt toppnivå. En ganske stygg historie, som vokste til en vakker samtale om hva man får igjen for å se og forstå hesten og være villig til å gi den tid. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 05/13/24
- Jeg hater uttrykket «bare en skolehest», og tankegods som at det ikke er så viktig om utstyret passer eller om man drar, sparker eller slår litt, for det er de forventet å tåle. Det er en type holdning jeg ikke kan fordra. Jeg tenker at en skolehest er verdt sin vekt i gull og skal behandles deretter, sier Sara Kinge Bergland. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 05/06/24
- Hvis du ser at hesten din er nervøs eller anspent som om det var en løve i nærheten, så ikke slå deg til ro med at det ikke finnes løver her. Bruk heller tid på å finne ut hva "løven" er for hesten din, sier Iben Furuheim, som sammenlikner det å forstå hesten sin med å legge et puslespill. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/29/24
- Belønningsbasert trening er så mye mer enn å putte godbiter i et dyr. Det er et håndverk, sier Gro Saugerud i denne episoden, som tar for seg noen høydepunkter fra foredraget vi holdt sammen i forrige uke. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/22/24
- Vi vet at mange bruker lang tid til å si fra. Men det er viktig å si at selvom man har opplevd noe i idretten som har skjedd tilbake i tid, så er det ikke for sent å si fra, sier Julie Karima Berg, seniorrådgiver i Norges Idrettsforbund med trygg og etisk idrett som sitt fagfelt. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/15/24
Denne helgen var jeg på en veldig interessant clinic med trener og berider Lillian Grepne (tidligere intervjuet i episode 179) og osteopat Aurelien Serres. De hadde slått seg sammen og laget et opplegg der de underviste/behandlet og vurderte to ulike ekvipasjer fra hvert sitt ståsted, og delte av både refleksjoner og påfølgende teori. Og det var nettopp de fine nyansene i det som ble presentert, som minnet meg om noe jeg synes vi snakker altfor lite om. Og det er at å «ri hesten gjennom» er...
Published 04/08/24
Dagens gjest Martha Hanssen er tidligere sprangdommer, men hun forlot sporten fordi hun ikke var komfortabel med hvor listen ble lagt i forhold til rytternes ambisjoner og hestenes velferd. Jeg advarer allerede nå om at dette er en lang episode. Og jeg har latt den være lang, fordi nettopp lengden er noe av det jeg virkelig liker ved samtaler der hestekvinner snakker om hest. www.livebonnevie.no. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 04/01/24
Bildene til Crispin Parelius Johannessen, som viser hester med blå tunger ridd av toppryttere på grand prix-nivå i dressur, har utløst en opphetet debatt. Er bildene manipulerte? Og hvis tungene faktisk er blå, hva betyr det? Meningene er mange, men det burde være lett å enes om at hester selvsagt ikke skal ha blå tunger når de er på jobb for oss. Uansett årsak. www.livebonnevie.no Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/28/24
Mandag 18. mars 2024, gikk British Equestrian, deres 19 medlemsorganisasjoner og tilknyttede bransjeledere sammen om det de har valgt å kalle The Charter for the Horse – som kort oppsummert er en signert og helhetlig tilnærming for å ivareta hester vi har påtatt oss ansvar for og sikre dem god velferd. www.livebonnevie.no Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/25/24
- Vi har fått et samfunn der alle snakker med store bokstaver. Som om vi har på CAPS LOCK hele tiden. Men hester snakker et annet språk. Et lavmælt og nesten usynlig språk, sier Iben Furuheim. En av podkastens mange lyttere som denne uken deler av sine erfaringer. Les mer på: www.livebonnevie.no Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/18/24
- Det handler om å ta et oppgjør med hvem vi vil være. Både med tanke på hvordan vi trener dyrene våre og hva slags relasjon vi har til dem, sier hundetrener Gro Saugerud. Dagens episode handler dypest sett om etikk, og er også en jubileumsepisode som markerer milepælen 500.000 nedlastinger! Les mer på www.livebonnevie.no Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/11/24
En forsmak på mandagens jubileumsepisode som markerer 500.000 nedlastinger! Og hva passer vel bedre enn en episode der temaet er trening med positivt fortegn?! Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/10/24
In this episode, I revisit Sue Dyson, one of the initiators Horse and Hound referred to as top equestrians when we launched our petition campaign New Era for Equestrian Sports #LetHorsesSpeak in December 2023. Sue Dyson is a specialist in veterinary medicine and rehabilitation, a surgeon specialist in Equine orthopedics and I've come to know her as a professional who has dedicated her life to improve the welfare of horses. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy...
Published 03/04/24
Det ikke er noen mangel på komiteer og arenaer for å diskutere hvilke grep som må tas dersom hestesporten skal sikre seg sin SLO – social license to operate - også i fremtiden. Det som mangler er handling som leder til varig endring... Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 03/04/24
2024 tegner til å bli året da vi tar merkbare steg mot omfattende og varige endringer når det gjelder hesters velferd både i og utenfor sporten. Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Published 02/26/24