Episodes
Published 06/30/23
Senne Guns krijgt een koekje van eigen deeg, want in deze aflevering gaat Korneel aan de slag met zijn lied 'De Goudvis'. De ingrediënten: een lepel Bouillabaisse (niet op moeders wijze), een gekopieerde cordon blues, een vis-Satie, een kom augurken en een bouillon van graten en pluimen.
Published 06/30/23
Senne krijgt binnenkort een koekje van eigen deeg. Wat zijn de ingrediënten van 'De Goudvis'? Ontdek het volgende week, tijdens de seizoensfinale van Koken Met Classics.
Published 06/23/23
Senne en Korneel gaan aan de slag met Exit Music (For A Film) van Radiohead, en dat op basis van een 'potteke' Ro(o)meo + Juliet, een soeplepel Johnny Cash in een spookhuis, een warm broodje Chopin (te bereiden in de Mellotron), en een Picardisch pepertje.
Published 06/16/23
Senne en Korneel bevinden zich in hogere sferen, want vandaag gaan ze aan de slag met de muziek uit de rockopera 'Jesus Christ Superstar'. De ingrediënten: een kommetje 'Rice & Webber', een mislukte Eurosongdemo, een hostietje Bob Dylan, een sterrencast, een 'potteke vet', een zakje inspiratie óf een pakje plagiaat, en een toefje theater.
Published 06/09/23
De fusionkeuken van Alwyn Lopez Jarreau bezorgde onze hoorpapillen een stevige boost in 1981. Het was enkel bij ons, in Nederland en in Frankrtijk een hit, maar dat liet deze muzikale topchef niet aan zijn hart komen. Hij speelde met een vleugje black gospel, een potteke horn-stabs, Steve Gadd bladerdeeg, een zakje Bluesette II-V’s en een scatman.
Published 06/02/23
We bereiden een gerecht op basis van een heerlijke portie liefdespoëzie van Serge Gainsbourg, bestemd voor de vrouw wiens initialen in de songtitel staan: Brigitte Bardot. De basis is een soeplepel van die poëzie, aangevuld met de nieuwe wereldkeuken van Dvorak, een frygisch fond, een Londens snuifje Days Of Pearly Spencer en een parlando mis-en-place.
Published 05/26/23
In deze aflevering van Koken Met Classics wordt "The Robots" van Kraftwerk geanalyseerd. Het nummer combineert elektronische muziek met invloeden van Karlheinz Stockhausen en maakt gebruik van een vocoder om robotstemmen te creëren. Het Russisch robotisch roereitje en de melodietjes verwijzen naar de mechanische en muzikale inspiratie achter het nummer. Deze aflevering is geschreven door Chat GPT en wordt voorgelezen door synthetische stemmen.* *Deze tekst is geschreven door Chat GPT.
Published 05/19/23
Zullen we een hele LP-kant experimenteel genieten? Pink Floyd heeft in 1971 de hele b-zijde van hun album 'Meddle' gewijd aan het prachtiger 'Echoes'. We bereiden het met een keuken vol lekkere niemendalletjes, een lepeltje leslie in de slazwierder, een scheutje phantom of the opera, een vettige verdubbelaar, een zeemeeuwenaccident en een shepard’s pie.
Published 05/12/23
Een klassiek geschoolde pianiste die een pophit scoort? Het kan! Senne gaat aan de slag met 'A Thousand Miles' van Vanessa Carlton, op basis van een bodempje Beethoven, een grammetje Grieg, een theelepeltje ‘Time After Time’, een bepaald aantal strijkersaccentjes en een snuifje cultkruiden.
Published 05/05/23
Wat krijg je als je per ongeluk op een knop duwt waardoor je zangopname achterstevoren wordt afgespeeld? Een hit, zo blijkt! Senne gaat aan de slag met 'Work It' van Missy Elliott, en dat op basis van een potje achterstevoren mayonaise, een bouillonblokje Blondie-beats, minimale Timbaland-olifantendressing, een pepertje women power en een G-funk West Coast-kersje op de taart.
Published 04/28/23
Because heeft alle ingrediënten van een klassieke hit: klavecimbel, barokke samenzang én de akkoorden van de Mondscheinsonate van Beethoven. Toch heeft het geen stoffig smaakje, dankzij dat mespuntje modieuze Moog.
Published 04/21/23
Een heerlijke diepvriespizza met stukjes Italodisco, iemand? We hebben er eentje in de oven staan, en die gaat geweldig lekker zijn! We vullen de pizza aan met deze lekkere ingrediënten: vier kwartjes tarzan, een millenial whoop koekoek, een fond op basis van gezeefde DX7 én een scheutje Irish Stout. Smakelijk!
Published 04/14/23
Kussen stelen, dat doe je beter niet, consent en zo. Prince deed het ook niet echt, met ‘Kiss’. Hij gaf het eerst weg aan ‘Maserati’ en nam het dan terug, toen het al was afgewerkt. Dit wordt een smakelijk recept, met bluessoep, en gate-a-kaas.
Published 04/07/23
We krijgen er niet genoeg van, hier is nog meer metal! We bereiden een heet geserveerde luchtgitaar met als ingrediënten een vers lapje leer in een subcultuur-sausje, een pul haarspray zonder bruine m&m’s, een gft-bak met wat dood fruit, (gi)taartjes op grootmoeders wijze en fastfood met beperkte houdbaarheidsdatum. Smakelijk!
Published 03/31/23
Vervormde gitaren op een bedje van kapotte gitaarversterkers, zo kan de oorsprong van de Heavy metal omschreven worden. In dit eerste deel van de geschiedenis achter het meest duivelse der muziekgenres gaan we aan de kook met deze ingrediënten een dosis distortion en een flesje fuzz, een portie powerchords in een unisono-soepje, enkele verse drumfill-filets en de duivelse drievuldigheid.
Published 03/24/23
We kunnen deze keer heerlijk meefluiten met Elbow. Zoals die keer op Rock Werchter waarbij iedereen probeerde om de juiste toon te vatten. Dat is niet eenvoudig, zoveel is duidelijk. Maar het is wel een heerlijk recept, met een pedaalpuntpaprika, een plakkerige noot, een verborgen walsjes-vinaigrette, een smakelijk gebraden beo én natuurlijk een festivalsnack.
Published 03/17/23
Donna Summer haar 'I feel love' is de song waarmee een hele generatie dansmuziek leerde maken. Giorgio Moroder deed mooie dingen met een modulmaire synthesizer, iets wat voordien vooral door avant-garde muzikanten werd gebruikt. Onze ingrediënten zijn een klutske clicktrack, een modulaire moog kookpot met een bassige fond, een muzikale stroboscoop, een scheutje percussie en een lekker one-takertje en een natuurlijke basdrum van eigen kweek.
Published 03/10/23
Stand by me, smeekt Ben E. King. De inspiratie haalde hij bij de pastoor, zijn vrouw, of een andere artiest. Of bij een Braziliaanse dans, de 'baio'. Spreek dit uit als bajoaw, als een West-Vlaming die "ah, ja", zegt. Of luister gewoon naar hoe Senne Guns het uitspreekt.
Published 03/03/23
Als je op zoek bent naar het recept van een hit zit je goed bij ons. Het is voor The Buggles wel bij die ene hit gebleven, maar meer moet dat soms niet zijn. We gebruiken vandaag een beetje hete adem van de concurrentie, een zakje radiojingles met Debi en Linda, een scheut discobollekes, Kraftwerk en The Normal in de blender, een wolkje hyperactieve achtste nootjes en kruiding naar eigen smaak en goesting.
Published 02/24/23
Het is een beetje de spaghetti bolognaise der rock classics: iedereen kan het smaken, maar ook iedereen heeft er een mening over. We onderzoeken het recept achter Bohemian Rhapsody met behulp van een mespuntje chromatische maïzena, een opera-dressing van Verdi, Strauss en Mozart, een scheut Deep Purple hard-rock, een lepeltje impressionisme, 88 kilo tape en een stressbestendige kok.
Published 02/17/23
Hoe weet je dat je met een classic te maken hebt? Laat het nummer bereiden door een andere artiest en als het overeind blijft, proef je de classic. Senne gaat aan de slag met 'As it was' van Harry Styles, op basis van een bouillonblokje pentatoniek, een lepel War On Drugse Krautrock Sauerkraut, een sprong en een ladder, een roux van A-ha, melancholie in een reverb-sausje op een basloos bedje.
Published 02/10/23
Kerst komt eraan en dan mag het allemaal wat grootser zijn, ook in de keuken. Senne Guns bereidt een viergangenmenu. Een melancholisch soepje vol verlangen als voorgerecht. Vervolgens een JUNO in LinnDrumsaus en een procesje van Barry Manilow. Het dessert is tiramisu met een dubbele bodem. Toevallig de lievelingsgerechten van George Michael en Wham!. Fijne kerstdagen!
Published 12/22/22
Volgens Bas Birker zijn de Dire Straits zoals 'vingernagels op een krijtbord'. Chef-kok Senne Guns heeft helemaal geen vingernagels nodig om Sultans of swing klaar te maken. Wel een snuifje Chet Atkins, een Andaloesische cadens, een scheut stratocaster en een blik Bob Dylan.
Published 06/09/22
Ga te werk in een extreem vuile keuken. Maak er een mengsel op basis van vier akkoorden, een TR909, een TB303 en een scheut Pet Shop Boys. Is de brei vergelijkbaar met een Vlaamse schlager? Dan is je Bad Touch van de Bloodhound Gang klaar om te serveren. Smullen maar!
Published 06/02/22