Episodes
”Vær i nuet, solopgangen venter ikke på dig” har jeg valgt at kalde denne podcast.
Du skal møde Johnny Haugaard, som er ”Blomstermanden”. Hans mission er enkel, han vil inspirere med at vise hvad skønheden kan, vise hvad fællesskaber kan, og vise hvordan mangfoldighed giver glæde.
Og man skal stå op med solen for at følge med i Johnnys enorme mængde af virketrang og kreativitet.
Du får et indblik i hvad der har bragt ham mod realiseringen af sine drømme om at skabe Danmarks smukkeste...
Published 07/23/21
I dette program tager vi en filosofisk vinkel på natursyn, Du møder Tejs Møller, som brænder for, hvordan vi skal lytte til den mere-end-menneskelige verden og finde en måde at samarbejde med naturen.
”Vi lever i den antropocæne tidsalder, hvor det er mennesket der har den stærke påvirkning på klodens tilstand” fortæller Tejs. Ud over at være friluftsvejleder og eventyrer, så underviser og forsker han i pædagogisk bæredygtighed. Hans bud er, at vi skal finde vej til en økocentrisk...
Published 06/27/21
På en kold vinterdag er jeg ude at gå en tur med Simon Høegmark, naturterapeut, naturformidler og Ph.d. studerende i naturens helbredende kraft. I hans arbejde bygger han bro mellem naturvidenskab og spiritualitet. Han fortæller, hvordan der er et mellemrum mellem naturens ydre sanseoplevelser og den indre følelsesmæssige verden. Når vi træder ind i mellemrummet, så kan vi slappe af i væren. Simon fortæller med naturvidenskablige termer, hvordan kroppen heler sig selv. Samtidigt er han...
Published 02/11/21
Velkommen til det første afsnit om den helende have. Du hører Majbritt fortælle om, hvordan hendes kolonihave har hjulpet hende gennem både depression og hjertesygdom. Haven er en realisering af alle hendes kreative drømme. Det har taget tid og mange erkendelser at nå dertil. Undervejs i processen har hun lært vigtigheden af at sætte sig ned, lade tingene være og bare være. Hun fortæller også, hvordan havens planter binder hendes livsfortælling sammen. Mennesker og begivenheder der har været...
Published 11/11/20
Birthe Hyldborg er også fritidskunstner og taler i denne episode med Torkil Fosdal om, at hun har skabt sin have et levende kunstværk med havens farver og strukturer og med genbrugsmaterialer, hun har fundet på sin vej.
At tænke kreativt og rummeligt er centralt i haveindretningen, for som mennesker har vi behov for både at føle os afskærmet og have udsyn. Haven skal også vække sanseligheden, så man kan blive omfavnet af sin have. Kunsten er, at man for en stund kan få verden omkring en til...
Published 10/15/20
Birthe Hyldborg og Torkil Fosdal taler om, at kolonihaven er i konstant bevægelse, og at årstiderne sætter en særlig rytme for havearbejdet. Drømmen om den perfekte have findes kun i et splitsekund.
At følge havens tid og cyklus kræve tålmodighed og anerkendelse af, at ting tager tid. Nogle planter er sarte, og andre skal holdes i kort snor, og havekundskab er at udnytte muligheder inden for de givne vilkår. Du leder processen, men du skal også følge de processer, der er. Haven lever sit...
Published 10/15/20
Birthe Hyldborg og Torkil Fosdal tager i denne episode afsæt i begrebet New Cottage Garden.
Vi lever i en tid, hvor klimadagsorden og truslen mod vores økosystemer er vigtige, og det moderne menneske har mistet meget viden om naturen og f.eks. overladt til andre at producere fødevarer.
Ved at lære at bruge vores haver på nye måder, lærer vi også om vores sameksistens med naturen. Desuden viser forskning også, at havearbejdet er helende og helbredende, og at det giver en lykkefølelse.
Published 10/15/20
Birthe Hyldborg og Torkil Fosdal vender nogle af kolonihavernes udfordringer med sammenbragte fællesskaber.
De højere hække symboliserer, at mange ønsker at kunne trække sig mere tilbage, men hvordan balancer foreningerne dette i forhold til at værne om fællesskabet? Hvor går grænserne, og hvor meget kan og skal en forening bestemme i forsøget på at balance de forskellige forventninger og behov? Hvilke konflikter kan opstå, og hvordan håndterer man dem?
Published 10/15/20
Kolonihaver er en vigtig del af den danske kulturhistorie, og Birthe Hyldborg og Torkil Fosdal gennemgår kolonihavernes udvikling i København fra sidste halvdel af 1800-tallet.
De har haft flere forskellige formål, der har ændret sig over tid, men drivkraften er stadig at kombinere byens hektiske liv med et mere stille liv med højt til loftet.
Fællesskabet er stadig også en bærende pille, men kolonihaverne er midt i et kulturskifte, hvor gamle traditioner ændrer sig, og nye kolonihaveejere...
Published 10/15/20
Birthe Hyldborg har inviteret Torkil Fosdal til at hjælpe med at lave podcast om kolonihavedrømme, og i episode 1 går de rundt og ”taler haven” for at sætte scenen for seks episoder med samtaler om kolonihavedrømme.
Det handler lidt om hvordan, men mest om hvorfor, når de to venner udforsker havens mange rum og felter, der hver for sig kan noget forskelligt som kreativt frirum.
En organiseret vildskab og sanseeksplosion, der giver mulighed for at fordybe sig i jordens og havens energi.
Published 10/15/20