Episodes
Vi skal have mere og bedre natur.
Og det er ikke kun ambassadører for naturen, der interesserer sig for det. Det gør også Dansk Industri, som har flere end 20.000 medlemsvirksomheder i Danmark.
I projektet 'Biodiversitet - inspiration til dansk erhvervsliv' samarbejder DI med WWF Verdensnaturfonden og Industriens Fond.
For virksomhederne bliver nødt til at begynde at interessere sig for en bundlinje, der viser fine tal - ikke kun finansielt og på CO2-aftryk - men også hvad påvirkning af...
Published 11/01/24
Det er hårde tider for de smukke og farverige dagsommerfugle i Danmark.
Der er for lidt natur og for lidt af den rette, artsrige natur, som dækker de forskellige behov, som dagsommerfuglene har.
Ikke bare som udvokset sommerfugl - men også mens den kun er et æg og i larve- og puppe-stadiet.
I denne episode dykker vi ned i de udfordringer, som Danmarks dagsommerfugle står overfor.
Der er kun 65 arter dagsommerfugle tilbage i Danmark og der er langt færre, end der tidligere har været. Det...
Published 10/01/24
Efterlader motionister, vandrere og turister naturen mere slidt end da de kom?
Eller er der måder, hvor man kan inddrage brugerne af naturen, så de også bidrager positivt til naturpleje og - beskyttelse?
Man kan svare 'ja' til begge dele, for der er kommet et øget fokus på at inddrage andre parter end 'den ansvarlige' til at betale lidt tilbage til naturen i stedet for bare at bruge og slide ned.
I denne episode af På Naturens Vegne fortæller biolog og leder af Nationalpark Thy, Else...
Published 09/01/24
Narturen hverken forlanger eller forventer noget af os.
Men den giver os rigtigt meget.
Og for tusindvis af unge har naturen været et sted, der har hjulpet dem på ret køl igen efter at have været ramt af stress, depression, angst, spiseforstyrrelse, ensomhed, skolevægring - eller noget helt syvende.
De har været gennem en social indsats integreret med naturen.
I denne episode kan du møde tre unge, der har lært at mestre livet efter at deltaget i hvert deres projekt baseret på natur og...
Published 08/01/24
Motorsave, oversvømmelser, ild og dynamit. Og masser af græssende køer og heste.
Det kan virke voldsomt. men det er nogle af midlerne til at nå en historisk omstilling af statens naturområder.
Naturformidler og radiovært, Sebastian Klein debatterer måden vi gør vores natur vildere på med Jes Aagaard, som er naturvejleder hos Naturstyrelsen.
De statslige naturområder står nemlig over for store forandringer i de kommende år til gavn for dansk biodiversitet. Og senest er der udpeget 70.000...
Published 07/01/24
Har 'de gamle' politikere svigtet naturen? Og dermed den unge generations fremtid?
Den nye, unge generation af politikere har i hvert fald meget stærke ambitioner for vores allesammens natur.
De to Europa-parlamentskandidater, Magnus Flensborg fra SF og Jonas Pullich fra Venstre satte under Naturmødet 2024 ord på deres holdninger og forhåbninger for naturen i Europa de kommende år.
Dette afsnit er optaget på Naturmødet 2024, hvor moderator Tobias Sandfeld styrede debatten på...
Published 06/01/24
Han kalder sig selv for nørd, skrivebordsbiolog og konfliktsky.
Men andre giver ham skudsmålet 'ufiltreret', når han stiller op til debat og fører naturens sag.
Alexander Holm er kåret til Danmarks Bedste Naturformidler 2024.
Alexander Holm formidler natur gennem sin podcast 'Den Dyriske Time' og sammen med Sebastian Klein i radioprogrammet 'Det Billige Skidt - med Holm og Klein' på Radio4. Han holder foredrag, skriver klummer og deltager i den aktuelle debat, og bliver brugt som et...
Published 05/24/24
Ny natur - og mere natur - er nødvendigt, når vi skal have mere biodiversitet i Danmark.
Vi har forpligtiget os til 30% beskyttede naturområder i 2030, og den målsætning er vi meget langt fra at kunne overholde på nuværende tidspunkt.
For nylig mødtes en flok naturfagsstuderende fra universiteterne i Aalborg, Odense, Aarhus og København samt skovskolerne på en konference i Odense med fokus på Ny natur.
Og undervejs blev de sat til at løse en svær opgave, der gik ud på at omlægge 200...
Published 05/01/24
Birketræer gnavet over spåne for spåne. Ny-anlagte kanaler og den ene dæmning efter den anden.
Bæveren sætter sine spor, hvor den holder til. Og det er efterhånden flere og flere steder i Danmark.
I år er det 25 år siden, at 18 bævere blev sat ud i Flynder Å i Klosterheden Plantage mellem Struer og Lemvig efter 2.500 års fravær i Danmark.
Til gavn og glæde for nogle og til ulempe for andre.
De 18 bævere, der blev sat ud i Klosterheden, har siden formeret sig og er blevet til et sted...
Published 03/27/24
Hvor står den kommende generation af landmænd i forhold til ønsket om - og kravet til - et mindre klimabelastende landbrug, der i højere grad spiller sammen med naturen?
Det ligger blandt andet i hænderne på landbrugsskolerne at forberede landbrugseleverne på den virkelighed, som de kommer ud til efter endt uddannelse.
Selvom det stadig kun er 2 ud af 12 landbrugsskoler under foreningen Danske Landbrugsskoler, der er baseret på undervisning i udelukkende økologisk landbrug (nemlig Kalø...
Published 03/01/24
Angst, stress, depression er blevet en folkesygdom, som ødelægger livet for rigtigt mange mennesker.
I podcasten fortæller leder af naturbaserede indsatser hos Fonden Mental Sundhed, Dorthe Djernis om naturen som terapirum.
Dorthe Djernis er autoristeret psykolog og har en PhD i naturbaseret mindfullness. Hun har lavet mange naturbaserede forløb med forskellige målgrupper - blandt andet med unge studerende.
Hun fortæller om fordelene ved at bruge naturen til behandling af angst, stress,...
Published 02/01/24
Kulturoplevelser behøver ikke altid at foregå i bygninger indrettet til kunst, litteratur og teater.
Kultur kan sagtens opleves i naturen - endda med flere fordele.
Jannie Schjødt Kold er forfatter og dramatiker og har skrevet flere stykker teater, der kan opleves i naturen, hvor fortællingerne spiller sammen med bakker, dale og udsigt.
Hun fortæller i dette afsnit af På Naturens Vegne, at oplevelsen af teaterstykket i større grad bliver ens egen og kommer mere ind under huden, fordi det...
Published 12/22/23
Hvilke udfordringer og bonus'er er der for landmænd, hvis de stopper med at dræne og dyrke deres arealer med lavbundsjord, sådan som Miljøstyrelsen igen og igen beder dem om?
På Naturens Vegne har besøgt landmand Niels Rasmussen, der ejer og driver familiegården Spjellerupgård, der ligger lige ud til Smålandshavet syd for Næstved.
42 af hans 700 hektarer blev i 2018 taget ud af produktion og oversvømmet. Nu er arealet området et stort vådområde med sjældne vadefugle og sågar klyder og...
Published 12/01/23
En DNA-støvsuger.
Det lyder lidt som et selv-opfundet ord - Det findes i hvert fald ikke i ordbogen.
Alligevel er det et ord, der beskriver en del af ny dansk forskning på miljø-DNA-området.
Kristine Bohmann er lektor ved Globe Institute på Københavns Universitet og sammen med en lille forskningsgruppe, arbejder hun på at suge DNA ud af luften for at kortlægge, hvilke dyr, der opholder sig i et givent område.
Selvom tanken i første omgang bare var en vild idé, så er det nu reel...
Published 11/03/23
Bynatur nytter altså også noget.
Selvom naturområderne i byerne og i de private haver aldrig bliver lige så vilde som den 'naturlige natur', så er der faktisk langt mere at hente ved at skabe et vildt miljø i haverne, der tækkes insekter og dyr, end man skulle tro.
For med 1,2 millioner villahaver i Danmark, så bliver det faktisk til en hel del, hvis alle bare gør lidt, siger Mikael Elke Lund, der er økofacilitator og direktør i Landsforeningen Praktisk Økologi.
I dette afsnit af På...
Published 10/13/23
Da Aage V. Jensen Naturfond i 2010 købte området ved Filsø var det med et ambitiøst projekt for øje. Fonden ville genskabe søen og det tabte fugleliv.
Filsø, der ligger mellem Vadehavet og Ringkøbing Fjord, var oprindeligt 2800 hektar stor, inden den blev afvandet og udlagt til lansbrugsjorde.
I dag - efter genskabelsen - er selve søen på 915 hektar, mens hele naturområdet inkl. sø tæller 2308 hektar - det svarer til et areal på 3.232 fodboldbaner.
I Filsø-projektet er fiske- og...
Published 09/29/23
Er naturen for alle?
Ja, men det er ikke lige let for at alle at komme ud i den.
Et handicap kan spænde ben for at komme ud at nyde skov, strand, enge og moser. Men relancering af den digitale platform udinaturen.dk gør det lettere at navigere i, hvilke naturområder og -stier, der kan benyttes med det handicap, man har.
I dette afsfnit af På Naturens Vegne fortæller Gerhard Korbo om forhindringer, men også muligheder for at komme i den natur, som han elsker, og som han også kom meget i,...
Published 09/01/23
På overfladen ser alt måske fint ud. Men under overfladen....
Det handler om havet og fjordene, som ikke er i helt så god stand, som man kunne ønske det. Og som Danmark har forpligtiget sig til.
Dette afsnit er optaget på Naturmødet 2023, hvor moderator Vicky Knudsen på LIfe-scenen havde besøg af tre gæster, der talte om udledning af næringstoffer, ålegræs, bund- og bomtrawl og naturzoner på havet.
De tre gæster var Stiig Markager professor og forsker i havmiljø ved Aarhus Universitet,...
Published 06/16/23
En tur i skoven, snobrød over et bål eller en slentretur med sand mellem tæerne og hav så langt øjet rækker.
Naturen har en vigtig rolle, når det kommer til at bringe vores mentale sundhed i balance.
Og det gælder uanset om man bare er hverdagstravl eller om livet udfordrer os med alvorlig sygdom, angst, stres eller depression.
Dette afsnit er optaget på Naturmødet 2023, hvor moderator Vicky Knudsen på LIfe-scenen havde besøg af tre gæster, der talte om hvordan naturen kan gøre en...
Published 05/26/23
For bare ti år siden kørte han op og ned ad ramper, trapper og gelændere i det indre København. I dag lever og ånder han for naturen.
I dette afsnit skal du møde Emil Poulsen, som er blevet kåret som Danmarks Bedste Naturformidler 2023.
Emil er naturfotograf og – formidler – og måske mest kendt som natur-tik-tok’eren på grund af sin store følgerskare på Tik Tok. Men ud over at tage flotte billeder, så tager han også sin rolle som formidler alvorligt.
Charlotte Ostertag har produceret...
Published 05/12/23
Debatten ender ofte i hårdknude, når der skal diskuteres for og imod eksempelvis biodiversitet, rewilding, naturnationalparker og udtagning af lavbundsjorde.
Men hvad kan man gøre for at finde en måde at debattere på, som rent faktisk er konstruktiv, og ingen føler sig tromlet?
Det giver den kommende generation af biologer og naturmedarbejdere sit syn på i dette afsnit af På Naturens Vegne.
Podcasten er optaget i forbindelse med Biodiversitestsymposiet på SDU i Odense, hvor 120 studerende...
Published 05/01/23
Rewilding. Alene ordet kan skabe splid mellem mennesker. Og det er en debat, som langt fra er færdig endnu.
I dette afsfnit af På Naturens Vegne forklarer Hans Henrik Bruun, der forsker og underviser i biologisk mangfoldighed på Københavns Universitet, hvilken forskel rewilding gør på vores natur. Og hvordan vi mennesker er nødt til at give slip, for at naturen kan blive sig selv. Og det indbefatter også at lade heste, kvæg og bisonokser leve - og dø - som vilde dyr i naturen.
Charlotte...
Published 03/30/23
Rasmus Ejrnæs går så meget op i biodiversitet, at han i sin have har plantet og sået adskillige plantearter, som ellers ikke naturligt findes i en have.
I dette asfnit af På Naturens Vegne forklarer han, hvorfor han mener, at biodiversitet er formålsløst, men alligevel utroligt meningsfuldt.
Til daglig forsker Rasmus Ejrnæs i natur og biodiversitet på Aarhus Universitet, og han blev i 2022 kåret til Danmarks Bedste Naturformidler.
Charlotte Ostertag har produceret podcasten På naturens...
Published 03/01/23
Kom med journalist og moderator Tine Gøtzsche til Uggerby Strand i Nordjylland. Det er her Tine kan sænke skuldrene og slappe helt af, når hun ser ud på det åbne hav og hører bølgerne rulle ind på stranden.
Tine Gøtzsche fortæller, hvordan hun glæder sig til at blive klogere på naturen sammen med alle naturnørderne, politikerne og ikke mindst de besøgende på Naturmødet 2023, hvor hun skal styre debatterne på Thunderdome-scenen. Og særligt i debatten om biodiversitet glæder hun sig til at...
Published 01/30/23