Episodes
Dressyrryttaren Jeanna Högberg red fram till dagen före sin tvillingförlossning. Hur var det? Och vilka för- och nackdelar finns med att rida under graviditeten?
Jeanna Högberg berättar hur hon gradvis anpassade vilka hästar hon red, och på vilket sätt själva ridningen förändrades under hennes tvillinggraviditet 2016.
Förlossningsläkaren Anna-Carin Wihlbäck reder ut vad vi vet om hur ett foster påverkas av att mamman rider, och vilka för- och nackdelar som finns med ridningen för ryttare...
Published 04/20/18
Lena Wiman blev årets ridlärare 2016, bland annat med motiveringen att hon lyckas se och utveckla varje individ. "Mina elever ska känna sig ensamma med mig när de rider", säger hon.
Förutom ridskolechef och ridlärare är Lena Wiman dressyrtränare, dressyrdomare, och även tävlingsryttare på grand prix-nivå - vilket hon tror är sporrande för många av hennes elever.
I Ridpodden berättar Lena Wiman om vikten av sits och balans för att kunna kommunicera med hästen, och varför man som ryttare...
Published 04/06/18
Han har jobbat som kusk, hovslagare och tävlat VM i parkörning. Men det är tömkörningen han brinner för - och arbetet måste vara trivsamt för hästen, det är a och o.
I avsnittet går Anders bland annat igenom vad som är viktigt att tänka på med utrustningen, vilka säkerhetsaspekter man måste ta hänsyn till och vilken känsla det är han eftersträvar under arbetet i töm.
Producent: Ulrika Lindqvist.
Published 03/23/18
Efter gymnasiet stack Patrik Kittel till Tyskland eftersom de vann OS hela tiden - det ville han också. Vad kan Sverige lära av Tyskland för att bli en ännu bättre dressyrnation?
Patrik berättar hur Tyskland har format honom som dressyrryttare, ända sedan hans första jobb som beridare hos Klaus Martin Rath, och varför någon sorts gyllene medelväg mellan det tyska och svenska sättet att fostra dressyrryttare ibland kanske vore det bästa.
Det blir också het debatt när Lisen undrar om...
Published 03/09/18
Jessica Jakobsson har skolat om över 50 hästar från trav- till ridhästar. Den absolut viktigaste egenskapen för att lyckas är tålamod, säger hon. På köpet får du (oftast) bjudning och mod.
Jessica Jakobssons första kontakt med travhästar var i ett travstall där hon jobbade som tonåring. Det slutade med att hon fick en av travhästarna i stallet, eftersom ägarna inte var nöjda med hans prestationer på travbanan och trodde att han skulle passa bättre som ridhäst.
Det blev den första av en...
Published 02/23/18
Att sitta stilla, använda mikroskopiska hjälper och ändå bibehålla energin i hästens rörelser - hur får man till det? Här förklarar Emilie Nyreröd hemligheterna bakom sin omtalade sits.
När dressyrryttaren Emilie Nyreröd köpte heta grand prix-läromästaren Miata var hon tvungen att förfina sina redan små hjälper för att han inte skulle gå i taket. Exempelvis gjorde hon ett enda kommando för en hel bytesserie i galopp, för att inte riskera att hamna i otakt.
En viktig nyckel i hennes...
Published 02/09/18
Vad händer om jag ger för mycket kraftfoder? Borde min häst få magnesium? Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare, berättar om sin filosofi och reder ut några av de vanligaste foder-frågetecknen.
Eva Dahlström jobbar med alla typer av hästar, från högpresterande galopphästar på elitnivå till sällskapshästar som rör på sig i mycket mindre utsträckning. Hon säger att a och o är att ha koll på vad grovfodret, baset i foderstaten, innehåller. Därefter kompletterar hon med kraftfoder, mineraler...
Published 01/26/18
Helena Persson tar fram häst efter häst till svår klass - ofta egna uppfödningar. Vad är nyckeln, undrar Lisen. Att vägra ge upp?
I det här avsnittet vrider och vänder Lisen och Helena på vad basic-träning egentligen är. Varför är det bättre att hoppa samma bana många gånger och inte krångla till det? Varför är det viktigare att träna i högt tempo än att hoppa höga hinder?
När Helena Persson var 19 berättade hon för sin tränare Lars Parmler att hon ville satsa internationellt. Han svarade...
Published 01/12/18
Varför är det så svårt att få 8:or och 9:or i lätta klasser? Och behövs spektakulära gångarter för att nå GP-nivå? Vi reder ut tillsammans med Annette Fransén Iacobaeus, 5-stjärnig domare.
Hon har själv en bakgrund som dressyrryttare och mångårig erfarenhet från tävlingsbanan - bland annat har hon ryggat rakt igenom dressyrstaketet under en mindre lyckad start.
Annette Fransén Iacobaeus är en av två aktiva 5-stjärniga dressyrdomare i Sverige. Hon var huvuddomare under EM i Göteborg 2017...
Published 12/29/17
Hur kan massage bidra i jakten på en mjuk och avslappnad häst? Hästterapeuten Pia Saxin berättar om sin filosofi och tipsar dig som själv vill testa hästmassage.
Pia Saxin jobbar som diplomerad skandinavisk hästterapeut. I det här avsnittet ger hon sina bästa tips kring hästmassage - en av de många metoder som ju finns för att behandla stelhet och få en välmående häst. Vi får veta vad skillnaden är mellan de olika massagemetoderna och hur de masserande rörelserna påverkar hästens...
Published 06/16/17
Att putsa stövlarna inför tävling är viktigare än du tror, menar Lisen. Men hur länge ska man rida fram egentligen? A-tränaren Ancan Carlsson hjälper dig att prioritera rätt.
Att ha gjort en tidplan som tillåter små missöden under tävlingsdagens gång är a och o, menar Ancan Carlsson som är hopptränare på Flyinge och ingår i landslagsledningen i hoppning.
Samtidigt är det viktigt att veta hur man ska prioritera när man väl hamnar i tidsnöd. Gå igenom banan en gång till, eller ta det där...
Published 06/02/17
John Ricketts grundfilosofi är att få hästen att vända sig till dig när den blir rädd eller stressad, i stället för att sticka eller bli paralyserad. OBS avsnittet är på engelska.
"Mustn't get killed when I'm with the horse, mustn't kill the horse."
Säkerhet ligger högst upp på listan när John Ricketts jobbar med kommunikationen mellan häst och människa. Han menar att många farliga situationer, exempelvis med hästar som reagerar kraftigt vid lastning, kan undvikas genom att i en...
Published 05/19/17