Episodes
I veckans avsnitt hade vi förmånen att få prata med Sara som är beredskapssamordnare i en av landets kommuner, men även med hennes dotter Ellinor. Vi tar reda på hur beredskapen ser ut i ett kommunalt perspektiv, hur Corona-krisen har påverkat beredskapen men också många andra saker.  Ellinor får i egenskap av blivande lärare både berätta om sin syn på beredskap och hur hon tänker gällande eventuella annalkande kriser.
Published 10/21/21
Börja preppa-serien är äntligen tillbaka! I detta avsnitt pratar vi om vatten - en av de viktigaste grundstenarna i överlevnad. Vi går igenom teori gällande vatten, bakterier, vad som händer när vi inte får i oss vatten. Dessutom pratar vi en del om hur det går att lagra och rena vatten.
Published 10/14/21
I veckans avsnitt har vi äran att välkomna Glen Tate och Shelby Gallagher från den amerikanska podcasten Prepping 2.0 Häng med oss och lyssna på deras tankar kring prepping, politik, hur deras böcker blev till och såklart hur de uppfattar sig själva som preppers.
Published 10/07/21
I det förra avsnittet fick nu lyssna till en del kända röster inom prepping när vi grillade dem i vår paneldiskussion. Efter att vi var klara, insåg dock jag och Patrik att vi inte hade deltagit alls i diskussionen. Därför åtgärdar vi detta med ett avsnitt till som självklart bli lite kortare :)
Published 09/30/21
Det är sista veckan i september år 2021 och det innebär att krisberedskapsveckan har börjat! Vi slår på stort redan under första dagen och presenterar vår paneldiskussion där du får lyssna på följande personer som delger sina tankar om prepping eller beredskap: - Anders "En svensk prepper" - Andreas "Urvaken" - Herman (podden Beredsam) - Klas (YouTube-kanalen Var Redo) - Patrick (podden I väntan på katastrofen)
Published 09/27/21
I veckans avsnitt har jag den stora äran att få intervjua Anders Königsson från Trygghetspodden! Vi pratar om vad trygghet är, hur man kan koppla ihop trygghet, prepping och hopp samt får en liten inblick i lite nya projekt som Anders har på tapeten. Trygghetspodden finns att lyssna på i princip överallt, och du hittar den även här: https://trygghetspodden.se/
Published 09/23/21
I veckans avsnitt får ni träffa Elias som är Etnolog vid Göteborgs Universitet. Han håller på att genomföra en studie kallad "För alla eventualiteter", där han har intervjuat flertalet preppers i Sverige. Vi har en dialog om forskningsprojektet och pratar både om hans upplevelse av oss svenska preppers, men också kring hur läget är i världen samt vad etnologi och konsumtion har med prepping att göra.
Published 09/16/21
I detta avsnitt går vi igenom 3 minuter utan syre och 3 timmar utan skydd. När det gäller syre, pratar vi om hur det går att skydda sina lungor från skadliga partiklar och lite annat. Majoriteten av avsnittet handlar om skydd; både inomhus och utomhus. Hur kan vi skydda oss mot kyla eller värme, vad händer när vi blir nedkylda eller alldeles för varma? För referenser till det vi talar om, leta upp avsnittet på https://vardagsprepping.se
Published 09/09/21
I veckans avsnitt blir det en liten introduktion till vad vardagsprepping är och hur allt funkar bakom kulisserna. Jag går igenom mängder av mail och kommentarer samt avslutar med en uppmaning om att börja preppa, eller utöka din prepp om du redan är beredd. Det känns som att det är tuffare tider på intågande...
Published 09/02/21
I detta avsnitt av serien, tar vi upp den första av "treorna" i våra behov för överlevnad- hopp. Vad är hopp och vad har det med kunskap att göra. Hur kan vi öka på vårt hopp och stärka det inför eventuella kommande kriser? Vi har även fått två kommentarer som vi läser upp. Den ena handlar om mediciner, hur mycket man får ta ut och hur reglerna för högkostnadsskyddet ser ut. Länk för referens nedan: https://www.tlv.se/lakemedel/hogkostnadsskyddet/sa-fungerar-hogkostnadsskyddet/
Published 08/26/21
I det allra första avsnittet av podden fick ni stifta bekantskap med Gunnar som då var lite villrådig när det kom till beredskap. Nu är han äntligen tillbaka och den här gången har han gått lite vilse i skogen. Jag är ju ingen överlevnadsexpert när det kommer till att klara sig utan verktyg och prylar i skogen, men vi har ändå ett sunt samtal om vad han hade kunnat göra för att enkelt slippa panikkänslan då mörkret började falla och han inte visste om han skulle hitta hem!
Published 08/19/21
Välkommen till ett helt nytt inslag i vardagsprepping-podden. I den här serien kommer vi att gå igenom grunderna i sund prepping. Det kommer att bli en resa genom teoretiska begrepp, handlingskraftiga planer och tips på allt från vilken mat du ska hemma och hur du förvarar vatten på bästa sätt. I detta avsnitt pratar vi om vad prepping är, varför du ska vara beredd, människans fysiska behov och vad en kris kan vara.
Published 08/12/21
Precis innan publicering, insåg jag att jag redan har spelat in ett avsnitt om spel med prepper-inslag. Men det avsnittet innehöll tack och lov bara mina tankar kring tre titlar. I detta avsnitt avhandlar jag inte mindre än 10 favoriter som jag har av konsol- eller datorspel med överlevnads/prepper-tema.
Published 08/05/21
I detta avsnitt går vi igenom de vanligaste förkortningarna som du möts av i prepper-världen. Vi diskuterar också kring varje pryl och företeelse såsom EDC, BOB, BOL, STOP, Bug In, Bug Out och många flera. Känner du till flera, viktiga akronymer eller ord som används bland preppers? Hör gärna av dig via e-mail eller på sociala medier!
Published 07/29/21
I veckans avsnitt avhandlar vi boktips av det skönlitterära slaget. Det finns ju en hel del romaner och noveller som följer prepper-temat och vi har plöjt igenom en del av dem. Om du vill köpa The Valley eller The Farm på Kindle Store, finns de här: https://www.amazon.com/dp/B07MY95YV8/ref=cm_sw_em_r_mt_dp_BG05Y74KYT8BN1R55W8K https://www.amazon.com/dp/B07TYZMP9K/ref=cm_sw_em_r_mt_dp_QH394E70KVT1VH3KE9E8  Tipsa gärna om andra böcker som du tycker är bra :)
Published 07/22/21
Efter förra veckans avsnitt, kändes det inte annat än rätt att prata lite om hoten på internet och hur vi i våra hushåll kan stärka försvaret för att slippa bli utsatta lika enkelt. Jag pratar om hur lägesbilden är just nu, försöker förklara några av hoten samt visar hur du säkrar upp din wifi-router, skapar starka(re) lösenord och lite annat! För att kolla om något av dina mail-konton blivit hackat, kan du surfa till: https://haveibeenpwned.com/
Published 07/15/21
I slutet av förra veckan drabbades Coop av en cyberattack, vilket fick till följd att Taco-fredagen hotades i Sverige. Tack och lov fanns andra affärer som kunde tillhandahålla de livsnödvändiga ingredienserna men vad hade hänt om fler aktörer slagits ut? Vad hade hänt om Systembolaget också blev utsatt på samma gång? Jag och Patrik diskuterar lite kring vad som hände och framför allt hur vi kan förbereda oss för kommande, liknande scenarier.
Published 07/08/21
Jag fick äran att prata en stund med Olle, som arbetar med utbildning och stärkande av aktörer som har en bärande roll inom vårt lands infrastruktur. Kan vi luta oss tillbaka och sluta preppa eller ska vi fortsätta att vara på vår vakt? Ni vet redan svaret :)
Published 07/02/21
Nu är sommaren här och då kan det vara skönt att lyssna på fler poddar under tiden du hänger i hängmattan eller solar på stranden. Jag och Patrik tipsar därför om våra favorit-poddar när det kommer till prepping. Om ni vill läsa de artiklar om jag hänvisar till i lyssnar-mailet, finns de här: https://www.svd.se/upplopp-under-stromavbrott https://www.mitti.se/nyheter/plundring-i-tensta-och-rinkeby-under-stromavbrottet/lmokD!321880/
Published 06/24/21
Jag prata om att rotera vatten till midsommar och saker att tänka på om ni ska bege er ut på semesterresor. Självklart drar jag in familjen i planerna också och pratar om hur det går att sätta mål för att lära sig något nytt eller finslipa befintliga kunskaper. Har ni tips och idéer kring det jag pratar om? Hör gärna av er så kan vi dela med oss av planer och mål! :)
Published 06/17/21
Jag och Patrik har läst igenom och diskuterar MSBs publikation "Om Betalsystemet kraschar". Vi går igenom upplägget för scenariot och berättar vad vi tycker och tänker. Dokumentet kan du hämta här: https://www.msb.se/sv/publikationer/om-betalsystemet-kraschar--hur-myndigheter-medborgare-och-naringsliv-tillsammans-skapar-ett-resilient-betalsystem/ Spelet kan du testa själv i höst genom att surfa hit: https://www.his.se/ombetalsystemetkraschar
Published 06/10/21
I detta avsnitt pratar jag om vikten att faktiskt vara utvilad, oavsett om man befinner sig i en krissituation eller inte. Du får också några tips på konsol- eller datorspel som har ett uttalat apokalyptiskt tema och där en del tar sig an begreppet överlevnad på ett ganska realistiskt sätt. Avslutningsvis läser jag också upp den text som du hitta på bloggen, och som handlar om hur du med enkla medel kan hålla dig lite mer "hemlig" ute på sociala medier.
Published 06/03/21
I detta avsnitt diskuterar jag och Patrik kring skrivelsen "Typfall krisberedskap för länsstyrelserna" som är framtagen av Totalförsvarets Forskningsinstitut på uppdrag av Länsstyrelserna. Vi pratar lite om dokumentets upplägg, intressanta saker som vi har hittat i texten och berör även de tre scenarier som tagits upp som typexempel. Ett måste att läsa för preppern! Dokumentet kan du hämta här: https://www.foi.se/rapportsammanfattning?reportNo=FOI-R--4799--SE
Published 05/27/21
Tack vare ett lyssnartips, har jag nu kikat på de båda filmerna Zombieland och Zombieland: Double Tap och i dessa verk florerar en mängd olika regler för överlevnad. Häftigt såklart. Jag har valt ut 10 av dessa regler och gjort om dem till prepper-relaterade regler. Häng med på jakten efter visdom...och hjärnor!!!
Published 05/20/21
Jag välkomnar Patrik tillbaks till min virtuella studio där vi fortsätter att prata lite om yrkesval för våra ungdomar. Vi fortsätter sedan att diskutera hur det är att preppa i villa och jämför med hur det är att preppa i lägenhet. Utbildningen som Patrik nämner hålls av Västerbottens folkhögskola. Du kan läsa mer om den på deras hemsida: https://fhsk.nu/utbildningar/preppers-och-overlevnadsteknik/
Published 05/13/21