Episodes
Karin was heel praktisch ingesteld en leefde vooral vanuit haar hoofd.
Ze kon niet goed bij haar gevoel dat ze diep had weggestopt.
In ons gesprek vertelt ze hoe ze dit heeft veranderd en wat dit betekent voor haar kwaliteit van leven.
Ze vertelt hoe ze nu haar dagen begint, waar ze over schrijft in haar gedachtenwerk en waarom schrijven zo’n belangrijke plaats in haar leven heeft gekregen.
Ze is veertig kilo afgevallen, maar zoals je van haar zal horen staat gewichtsverlies niet...
Published 11/14/24
Als tiener zorgde problemen met haar cyclus voor het begin van een strijd met eten. Liza vertelt over haar Etenslessen, waarin eten een vorm van bescherming was, die ze als een veilige haven omschrijft. Na de geboorte van haar eerste kind kreeg een postnatale depressie die pas laat werd gediagnostiseerd. Deze ervaring opende de weg naar haar persoonlijke ontwikkeling. Ze schreef een boek over haar depressie, volgde een opleiding tot coach en kwam uit bij haar relatie met eten.
Wie zou ze...
Published 11/07/24
Het gaat goed! Je verliest gewicht of merkt dat je al dagen niet meer overeet. Je bent daar blij mee, kan je geluk niet op en ineens is daar die eetbui. Hoe komt dat? Wat doe je verkeerd? Het antwoord is niets. Je kan die eetbui verwachten en zodra je ook begrijpt waarom, blijf je daar met de juiste tools niet in hangen. Overeten als het ‘goed’ gaat is een verschijnsel dat je op den duur te slim af bent. Je ziet dat opwinding over afvallen, te dicht bij je angst voor overeten in de buurt...
Published 10/31/24
Je gaat door een moeilijke periode en verlangt voortdurend naar eten. Wat gebeurt hier? Het stress hormoon cortisol speelt een rol in je verlangen naar eten. Het helpt als je weet dat dit een natuurlijk verschijnsel is en wat je kan doen om jezelf te helpen. Moeilijke periodes zijn onvermijdelijk en niet het seizoen voor gewichtsverlies, maar je kan je verlangen naar overeten gelukkig wel op meerdere manieren verkleinen.
🎧 Abonneer je op de podcast:
Spotify:...
Published 10/25/24
Je omschrijft cravings als een intens verlangen naar eten, terwijl je weet dat je geen honger hebt.
Cravings kunnen frustreren en je tot wanhoop drijven als je daar voor je gevoel geen invloed op hebt. Gelukkig heb je die invloed wel. Het verlangen wat je voelt heb je zelf opgeroepen en als je begrijpt hoe je dat deed, kan je daar ook weer mee stoppen.
In deze les bespreek ik een voorbeeld dat je misschien zal herkennen. Ik laat zien hoe de craving ontstaat en geef vier stappen waarmee...
Published 10/17/24
Het is de meest gehoorde klacht over je relatie met eten: de onrust in je hoofd, omdat je voortdurend met eten bezig bent. Samen met onvrede over je gewicht heb je hier het meeste last. Je probeert op verschillende manieren de rust terug te krijgen maar je aanpak werkt niet. Wat kan je doen?
Door eerst te begrijpen hoe de onrust in je hoofd is ontstaan (en jij die zelf hebt gecreëerd) wordt de oplossing zichtbaar. Daarom bespreek ik in deze les de drie oorzaken, die bij elkaar voor alle...
Published 10/10/24
Er komt een gevoel in je op en het eerste wat je doet is daar direct tegenin gaan. Je wilt je gevoel niet toelaten en eet om aan jezelf te ontsnappen. Waar komt de weerstand tegen je gevoelens vandaan?
Ik bespreek vier oorzaken die in je dagelijks leven een rol kunnen spelen en vier inzichten die je hierbij helpen. Dit moet je weten: het oplossen van emotie-eten begint bij het oplossen van emotie weerstand. Met deze les zet je een eerste stap.
🎧 Abonneer je op de podcast:
Spotify:...
Published 10/03/24
Ik kreeg een vraag over de stap in je ‘succes identiteit’ (uit de vorige aflevering) die je vandaag kan helpen.
Wanneer houd je jezelf nou voor de gek of moet je gewoon wennen aan iets nieuws?
Als je besluit om jezelf met andere ogen te zien, voelt dat inderdaad onwennig, maar dat is niet het complete antwoord op de vraag.
Ik ga daarom iets dieper in op het onderwerp van je succes identiteit.
Luister naar deze boeiende les waarin je beter gaat begrijpen wat het lastig kan maken om...
Published 09/26/24
Wat is een ‘succes identiteit’ en kan je daar instappen?
Ja, dat kan en ik geef je in deze les de stappen waarmee je dat doet.
Ik beschrijf ook de ‘probleem identiteit’ waar je nu misschien nog last van hebt.
Het idee dat je een identiteit kan kiezen en bouwen, betekent niet dat je jezelf iets wijsmaakt waar je niet in gelooft, maar bewust de mogelijkheid van succes voor jezelf opent en besluit om daar ontdekkingen in te doen.
Luister nu naar de stappen die je vandaag al kan...
Published 09/20/24
Als je zekerheid zoekt in je uiterlijk (en gewicht) maar tegelijkertijd ook afhankelijk bent van eten om je veilig te voelen, zit je klem.
Je kan niet voor- of achteruit.
Manon vertelt hoe dit er voor haar uitzag in de fitnesswereld. Ze kon eten goed op afstand houden, maar als ze eenmaal begon met eten, niet meer stoppen.
Ze deelt haar Etenslessen graag als ze jou daarmee kan helpen en dat gaat zeker lukken. We gingen diep in op de details van stoppen met overeten!
🎧 Abonneer je op...
Published 09/12/24
Ze zegt het met een glimlach ‘ik kwam naar Etenslessen voor gewichtsverlies, niet voor mijn persoonlijke ontwikkeling’ en dat begrijp ik heel goed.
Ze was 12 toen de GGD-arts zei dat ze te zwaar was en haar ging ‘monitoren.’ Die opmerking heeft de toon gezet voor een gespannen relatie met eten.
Vivian vertelt het verhaal van haar relatie met eten en wat daarin veranderde, toen ze ontdekte dat blijvend gewichtsverlies met je persoonlijke ontwikkeling samenhangt.
Haar inzichten gaan je...
Published 09/05/24
Soms komt iemand van heel erg ver. Het verhaal van Regina getuigt daarvan.
Als je onveilig opgroeit wordt je uiterlijk vaak de plek waar je houvast zoekt.
Als je nou maar gewicht verliest komt alles goed en ga je het zelfvertrouwen en de acceptatie voelen waar je naar verlangt.
Het is de onbewuste redenatie van veel jonge meisjes en de oorzaak van de ellende die daarop volgt.
Het verhaal van Regina vergeet je nooit meer. Het is hartverscheurend, maar ook hoopvol, inspirerend en...
Published 08/30/24
Thuiskomen van vakantie en je werk oppakken is een omschakeling die aandacht nodig heeft als je wilt voorkomen dat je overeet.
Wat maakt die omschakeling lastig?
In deze les bouw ik door op de inzichten uit de vorige aflevering, beschrijf ik de twee problemen die bij het thuiskomen het meest voorkomen en hoe je jezelf daarmee kan helpen. Gebruik deze aflevering om jezelf en jouw relatie met eten beter te leren kennen.
Een schakelmoment zoals thuiskomen van vakantie, kan veel over jezelf...
Published 08/22/24
Het kan de toon zetten voor je hele vakantie: eten onderweg. Hoe kan je zorgen dat je keuzes maakt die voor je werken en waar je blij mee bent?
Ik geef je in deze aflevering geen tips, tricks en hacks voor eten onderweg, maar iets waar je veel meer aan hebt: vragen en inzichten waarmee je de verschillende delen in je persoonlijkheid kan begeleiden.
Deze delen gaan namelijk met je mee op reis en als je ze achter het stuur van je gedrag laat zitten, doen ze iets waar ze niet klaar voor...
Published 08/15/24
Overeten oplossen brengt meestal diep werk mee. Je krijgt aansluiting met delen van jezelf waar je nu nog niet bij kan, wat je met eten compenseert.
Ik was er altijd van overtuigd dat overeten mijn enige probleem was. Als ik daar nou maar mee kon stoppen en gewicht verliezen, zou alles op zijn plaats vallen. Wat ik toen nog niet kon zien was dat het ook een belangrijke functie vervulde.
Overeten was ook mijn eiland, mijn veilige haven en ik had diep werk nodig om mijn eigen veilige haven...
Published 08/08/24
Ben je dol op een challenge? Het is een veelgebruikte manier om je te laten kennismaken met een online aanbod. Je voelt de opwinding van iets nieuws en gaat de uitdaging aan. Voor mij zijn challenges een ‘harde nee’ voor gedragsverandering rond eten. Een challenge is heerlijk om naar te kijken in een film en op het sportveld, omdat het opwinding is voor de korte termijn.
Maar die opwinding komt daarna ook weer naar beneden en creëert een pijnlijk contrast zodra je overeet. Nu is opwinding...
Published 08/01/24
Kan je een datum prikken voor het bereiken van je streefgewicht? Kan dat werken en is het een goed plan? Ik beantwoord die vraag vanuit verschillende perspectieven. Dat het kan is zeker en het is je in het verleden misschien ook al meerdere keren gelukt.
Wat je doet is prestatiegericht afvallen. Je kiest een methode die je daarin ondersteunt, zoals een dieet of tracker die voorschrijft wat je moet eten en rekent uit hoeveel weken je dat moet volhouden.
De verleiding van deze aanpak is...
Published 07/25/24
Zekerheid in je uiterlijk zoeken maakt je kwetsbaar, maar veel jonge meisjes doen het en ik deed het zelf ook.
In de hoop dat een dunner lichaam je zelfverzekerd zal maken, gelukkig en ontspannen streef je naar een lichaamsbeeld dat al die mooie gevoelens belooft.
In deze aflevering schijn ik het licht op de vraag of feminisme en gewichtsverlies samen kan gaan en als dat zo is waarom.
🎧 Abonneer je op de podcast:
Spotify: https://etenslessen.nu/spotify
Apple podcast:...
Published 07/18/24
Het internet staat vol met recepten daar heb je mij niet voor nodig.
Maar dat is niet de enige of belangrijkste reden waarom ik je in Etenslessen geen recepten geef.
Hoe meer ik je in een volgende positie houd, hoe langer je in overeten blijft hangen.
Het is een gebrek aan leiderschap waar je last van hebt, maar zonder je daar bewust van te zijn.
Het zit in de schaduw van je eetprobleem en daar schijn ik in deze aflevering het licht op.
Het ontwikkelen van je leiderschap geeft dat...
Published 07/12/24
Hoe ziet het eruit als het oplossen van overeten is gelukt en je eindelijk op die plek bent waar je zo hard je best voor deed?
Wat is de oogst?
Als je nog veel te overwinnen hebt in je relatie met eten is het behulpzaam om een indruk te krijgen van de uitkomst waar je het allemaal voor doet.
Je herkent positieve ontwikkeling gemakkelijker als je daar een beeld bij hebt en ziet waar je op door wilt bouwen. In deze les vertel ik hoe mijn eigen oogst eruitziet en vooral waarom die zo goed...
Published 06/27/24
Als kind merkte Annemiek dat ze meer van eten hield dan de bedoeling is. Altijd zin hebben in meer, hield ze zoveel mogelijk in bedwang, maar ze werd in de loop der jaren steeds zwaarder tot ze uiteindelijk voor een dieet koos. Wat daarna gebeurde vertelt ze in ons gesprek over haar relatie met eten.
Ze legt uit waarom ze nu anders met patiënten over voeding en gewicht praat, een dieet voor haar geen lange-termijn oplossing was en ze nu zonder dieet, vijf kilo onder haar droomgetal...
Published 06/21/24
In aanloop naar de zomer raakt een negatief lichaamsbeeld uitvergroot. Je voelt spanning bij het passen van zomer- of zwemkleding en negatieve gedachten over je lichaam krijgen de overhand.
Het resultaat is restrictief eten, overeten en eetbuien.
Een gebrek aan voorpret in aanloop naar je vakantie, waarna je weken in de zon worden overschaduwd door verborgen schaamte en een gebrek aan vrijheid in je lichaam.
Het is een negatieve spiraal, die de relatie met jezelf, je lichaam en eten...
Published 06/11/24
Ik ben een voorstander van keuzevrij eten en daar valt suiker onder.
Hiermee zeg ik niet dat je suiker moet eten of nodig hebt voor een fijne relatie met eten, maar ik wil het bewust niet demoniseren en in deze les leg ik uit waarom.
Ik bespreek een belangrijk perspectief dat je nog niet eerder hebt gehoord of overwogen.
Dit perspectief maakt blijvend gewichtsverlies toegankelijker en is het overwegen waard als suiker voor jou een zoektocht is.
🎧 Abonneer je op de podcast:
Spotify:...
Published 05/30/24
Het is een vraag die ik mezelf regelmatig stelde: kan ik niet beter opgeven?
De weg uit overeten leek soms oneindig lang.
Als je dit herkent is deze aflevering voor jou.
De vraag die je hier stelt kan een uiting van emotie zijn, maar ook een oprechte onderzoeksvraag.
Ik bespreek beide mogelijkheden vanuit een opbouwend perspectief, waarmee je daadwerkelijk verder komt en ontdekt wat je wilt en nodig hebt.
Met de inzichten uit deze les komt de vraag of je niet beter kan opgeven niet...
Published 05/23/24