Episodes
Explorăm Tulburarea de Personalitate Obsesiv-Compulsivă (OCPD): ce înseamnă nevoia de control și perfecționism, diferențele față de OCD, manifestările zilnice și cauzele din spatele acestei tulburări de personalitate.
Published 10/25/24
Te-ai întrebat vreodată de ce anumite comportamente sau gânduri par să te saboteze constant? În🎙️E52 explorăm cele 12 injoncțiuni parentale – mesaje subtile transmise în copilărie, care te pot influența profund și inconștient.
Published 07/25/24
Explorăm în detaliu Tulburarea de Personalitate Dependentă, o afecțiune din cluster-ul C, care are la bază tot anxietatea. Descoperim manifestările acestei tulburări, cauzele ei, dar și în ce constă terapia - alături de dificultățile pe care le presupune tratamentul și relația cu astfel de oameni.
Published 05/21/24
Tulburarea de personalitate evitantă & anxietatea: explorăm frica de ridicol și situații jenante, timiditatea, și anxietatea socială. Descoperă impactul parentingului distant și cum să faci față acestor fricii de ceilalți.
Published 04/04/24
Am vorbit cu Tiberiu Seeberger despre Psihoterapia Psihanalitică. Am descoperit împreună cum diferă ea de psihanaliza clasică, apoi am vorbit despre cum este structurată mintea umană precum și personalitatea conform teoriei psihanalitice. Am discutat despre mecanismele de apărare și, în cele din urmă, am vorbit despre criticile aduse psihanalizei și direcțiile în care s-au dezvoltat terapiile psihodinamice.
Published 03/04/24
[Ep48] — 40+ Semne ale Abuzului Emoțional în Cuplu by Petre Barlea
Published 10/10/23
Descoperim cum visele devin realitate și cum facem să ne menținem pe drumul nostru alături de Simona Baciu, fondatoarea Transylvania College și militant pentru schimbare în educație.
Published 06/22/23
Cum ascultam la o rezolutie de 8K+? Cum ne conectăm cu adevărat cu omul din fața noastră și ne îmbunătățim relațiile? Andrei Roșca ne trece printr-um mini-workshop despre abilități ”next level” de ascultare...
Published 05/10/23
Descoperim terapia Gestalt, în care nu ”discutăm despre” ceea ce ne supără / rușinează / contrariază, ci trăim pe viu, în momentul prezent, felul cum ne influențează aceste lucruri, și experimentăm cu noi comportamente și feluri de a fi.
Published 05/03/23
Descoperim Terapia Schemelor Disfuncționale alături de Psih. Cristina Sterie - psihoterapeut, trainer și președinte al Institutului Român de Schema Therapy. Descoperim care sunt cele 18 scheme disfuncționale, cum se manifestă ele, cum ne raportăm noi la ele și ce e de făcut pentru a le vindeca și integra în parcursul evoluției noastre.
Published 03/29/23
Triunghiul Dramatic stă la baza dramelor și certurilor din cupluri, familii și echipe de la serviciu. Oamenii intră într-unul din cele trei roluri: Victima, Salvator sau Persecutor. În acest episod, intenția este să îl explorăm în profunzime, ca să-i înțelegem nuanțele subtile și profund inconștiente — pentru ca tu să poți să îl identifici în timp real (atunci când se întâmplă) și să nu te mai lași atra(ă) în vârtejul dramei, pentru a-ți proteja sănătatea mintală.
Published 03/14/23
Cum arată vindecarea și recuperarea după o relație toxică? Am vorbit din nou cu Psih. Alexandra Ene despre: ➡️ Cât durează vindecarea? La ce să ne așteptăm, și ce să facem? ➡️ Cei 4 piloni: Deprogramarea, Vindecarea, ”A New You” și Relații Sănătoase ➡️ Metoda No Contact și (Extreme) Modified Contact ➡️ Cum răspunzi la tentativele de gaslighting? ➡️ Cum eviți să mai intri în alte relații toxice? ➡️ Vindecarea legăturii traumatice ➡️ Uneltele pentru vindecare
Published 10/20/22
Facem cunoștință cu grupul de terapie și cum te poate ajuta. Descoperim împreună CE ESTE terapia de grup, cum e să participi la o ședință, care sunt beneficiile și avantajele - dar și minusurile, care e diferența între grupurile de suport și terapia de grup, și, mai ales - dacă este pentru tine în acest moment.
Published 10/03/22
Vorbim despre ce este Mindfulness: cum se practică, la ce e bun. Dar și despre retreat-urile de Vipassana (cea tradițională), despre MBST (Mindfulness-Based Stress Reduction) si MBCT (Mindfulness-based Cognitive Therapy), despre John Kabat-Zinn, despre ce poate aduce mindfulness în viața fiecăruia și cum numai 5 minute de practică pe zi pot să determine o diferență.
Published 07/23/22
În E39 descoperim ”Insula Zeior” (Bali) alături de doi români care au lăsat tot și s-au mutat într-un paradis exotic greu de descris.
Published 05/18/22
Descoperim ce este, de unde vine si cum se trateaza Sindromul Impostorului - un fenomen atat de des intalnit la oamenii obisnuiti din "campul muncii".
Published 04/11/22
6 Tehnici de comunicare pe care nu le-ai învățat de la părinți sau școală: prezența și conștientizarea deplină, claritatea, metavorbirea, asertivitatea, descoperirea rădăcinii, rezolvarea de probleme
Published 09/15/21
O tulburare mai puțin spectaculoasă, dar care te poate ajuta să îi înțelegi pe oamenii care au foarte puține emoții, par lipsiți de motivație și de viață.
Published 06/20/21
Care sunt 15 dintre cele mai importante nevoi pe care le au oamenii în cardul unei relații de cuplu? Care sunt factorii care fac o relație de cuplu să înflorească sau să se destrame? Cum identificăm nevoile noastre, dar și pe ale partenerului - și găsim soluții creative să le împlinim?
Published 05/07/21
Vorbim cu Anca Maria Baniță despre: ⦿ cum îți iei inima în dinți, te aventurezi prin lume și trăiești scenarii demne de ”Eat, Pray, Love” prin Solo Traveling. Cum te dezvolți personal atunci când ieși din bula ta de realitate? ⦿ ”Soft Skills 2.0”: iubirea de sine, încrederea în vocea interioară, vulnerabilitate; ⦿ Despre Let’s Do It, Romania, proiectul pornit de la 5 oameni și ajuns la 2 milioane.
Published 03/25/21
Azi facem cunoștință cu gândirea rațională promovată de Terapia Cognitiv-Comportamentală și cu felul cum ea te poate ajuta în situații cu care ne întâlnești zi de zi. Descoperim împreună CUM contribuim noi la propria neîmplinire și ne fericire. Aflăm ce este ABC-ul cognitiv-comportamental și cum te poate scoate din cercul vicios al gândurilor disfuncționale.
Published 02/09/21
Unul dintre episoadele principale ale Podcast-ului, care explica majoritatea subiectelor discutate: de la Asertivitate și Criticul Interior, la Copilul Interior și multe dintre tulburările de personalitate pe care le-am explorat.
Published 01/12/21
Facem cunoștință cu Criticul - îl privim în ochi, aflăm ce vrea, de unde vine și care e legătura lui cu rușinea și vinovăția - dar și cu Copilul Interior. Ca de obicei, vedem care e soluția: cum îl atragem de partea noastră și îl transformăm?
Published 12/13/20
Negarea, minimizarea, iluziile, proiecția, idealizarea și catastrofizarea - iată doar câteva defense (apărări) pe care le mobilizează subconștientul nostru pentru a ne ajuta să nu luăm contact cu ceea ce ar putea sa ne afecteze. Află mai mult despre mecanismele de apărare.
Published 11/21/20