Avsnitt 11 - ”Ty kärleken är stark så som döden” - om romantik
Listen now
Description
Vad menas egentligen med romantisk litteratur, och vad kan det betyda för läsaren? Martins första känsla var ”noll och nada, intet och ett stort jävla vakuum”. Andrea, å andra sidan, drällde av titlar där människor både upphöjs och förtärs av sin kärlek. Hennes största utmaning var att begränsa sig till fyra, medan Martin led alla helvetens kval av rädsla för rosa fluff, tills han fann en väg in genom poesin ... Det visar sig dock snabbt att de båda poddpratarna har olika förståelse för begreppet romantik, och det leder till en diskussion om man alltid måste förhålla sig till rosenröda klyschorna för att tala om det Andrea beskriver som ”att bli längtig i knäna”? Eller handlar romantik snarare om, som hon säger, att vada ända upp till midjan i blod och dynga för att rädda sin älskade och därmed också sig själv. Kanske finns döden alltid där i bakgrunden? De diskuterar musikern och poeten Anne Clarks radioaktiva dikt, Catherine och Heathcliffs groteska ödesdrama på de engelska hedarna, Elizabeth Smarts prosapoetiska kultroman som beskrivits skildra ”Madame Bovary, träffad av blixten” samt två andra unga dårar som ger sig ut på varsitt äventyr för att rädda sina älskade ur sinnessjukdom ... Följ med på en vandring bland förälskelsepsykoser, byronska hjältefigurer, högstämd prosa och utslungade spökförbannelser. Våga risken att likt Falkenlands diktjag själv bli brännmärkt. Välkommen in bland träden! Litteratur i detta avsnitt: Svindlande höjder av Emily Brontë, Selma Lagerlöfs En Herrgårdssägen, By Grand Central Station I sat down and wept av Elizabeth Smart och Förhäxad av Foucault av Patricia Duncker, samt lyrik av Christine Falkenland och Anne Clark. * Skogarna spelas in hos Beppo ljudproduktion.
More Episodes
I detta avsnitt bildar Filips och Andreas röster en mäktig fuga när vi diskuterar mångstämmig litteratur. Kollektivroman, tankesorl, stream-of-consciousness, vi-perspektiv och hur jag-starka vi själva egentligen är... En skog värd att vandra i? Avgör själv.
Published 03/14/19
Published 03/14/19
Vi diskuterar litteraturåret som gått, vad som varit bäst, huruvida det finns något särskilt vi läser under julen samt litteraturåret som komma skall. Avsnittet handlar t.ex. om en becksvart högstadieskildring, rysk lägerlitteratur, bdsm-fixering bland kritiker och om en bok som beskrivits som...
Published 12/23/18