Torp 2021 - Seminarium | Tema: Hur mår du och hur känns det att leva?
Listen now
Description
Vad hoppas du på? Har livet en mening? Kan du värdesätta dig själv och känna inre frid? Vårt sätt att tänka om livet påverkar både den fysiska och psykiska hälsan. Existentiell hälsa blir alltmer uppmärksammat och värt att ta på allvar. Möt Kerstin Enlund och Lisbeth Gustafsson i ett samtal med Kalle Spetz. Kerstin Enlund arbetar som terapeut och ledarutbildare samt är kyrkostyrelsens ordförande i Equmeniakyrkan. 1998–2016 var hon förbundsrektor i Studieförbundet Bilda. Lisbeth Gustafsson är journalist, författare och teolog. Hon leder retreater och är senior konsult inom kommunikation av livsfrågor och tro. Tillsammans har de skrivit boken Leva med ovisshet (Libris). Kalle Spetz är EFK-pastor i Skillinge Missionshus. Tips! Boken Leva med ovisshet finns till sommarpris 21 juni till 4 juli 2021 på https://www.libris.se/. Uppge kod ”Torp21” Frågor för samtal och reflektion: • Har livet en mening? Meningen med livet och meningen i livet är frågor som har engagerat tänkare och filosofer i alla tider. Det finns en spännvidd mellan tron på en gudomlig mening till att vi skapar vår mening själva. Vad betyder mening för dig? • Kan det finnas mening även i livets svåra stunder och prövningar? Ett viktigt steg i den mänskliga mognadsresan är att acceptera livets begränsningar och att försonas med livet såsom det blev. Vilka tankar väcker det hos dig? • Vad menas med helhet? Att vara hel och sammanfogad som människa innebär att tankar, känslor och handlingar hänger ihop. När vi känner oss hela och sammanfogade blir vi tydligare för oss själva och vår omgivning. Hur ser din erfarenhet av helhet ut? • Blir livet någonsin helt? Upplevelse av helhet innebär inte frånvaro av lidande och sorg. Livet består av ljus och mörker. Glädje och svårigheter måste få leva sida vid sida om livet ska bli sant. Vilka är dina erfarenheter av samspelet mellan ljus och mörker? • Hur kan du försonas med ditt eget lidande? Det finns både nödvändigt och onödigt lidande i en människans liv. Sinnesrobönen hjälper oss att acceptera det vi inte kan förändra och uppmanar oss att förändra det vi kan. Har du mod att acceptera skillnaden mellan nödvändigt och onödigt lidande i ditt liv? • Hur är ditt förhållande till tro? En person kan vara andlig och tro på något större utan att tro på en Gud. En personlig tro kan ge tröst, kraft och hjälp att möta motgångar. Hur är ditt förhållande till tro? Hur var det när du var barn, och hur är det idag?  • Talar du med andra om tro och tvivel? Samtal om tro och livsfrågor är en bristvara i vår kultur. Många saknar språk för de eviga frågorna och mötesplatser för att samtala om tron. Var samtalar du om tro och med vilka? Tar du själv initiativ till sådana samtal? Det här seminariet är ett samarrangemang av EFK, Libris förlag och Studieförbundet Bilda. Var med och ge! Ange 'Torp21' i samband med din överföring via Swish 900 4037, Plusgiro 900403-7 eller Bankgiro 900-4037. Tack för din gåva!
More Episodes
Ingemar och Linalie är ledare för Evangeliska Frikyrkan sedan 2018. Linalie har tidigare varit pastor i Johanneskyrkan Linköping och Ingemar har en bakgrund som rektor och pastor i Jämtland. De har tillsammans en dröm om att få förkunna frihet på nya sätt både i Sverige och i världen.
Published 06/26/23
Published 06/26/23
Hans har under 47 år varit engagerad i olika typer av församlingstjänst. Församlingsbygge och ledarskap ligger varmt om Hans hjärta. Han är bosatt i Huskvarna där han under 18 år varit verksam som pastor i Kungsportskyrkan. För ett år sedan avslutade han sin anställning i församlingen. Med...
Published 06/26/23