Episodes
Fout gemaakt in een artikel of uitzending? Dan moet je die herstellen. Maar hoe doe je dat, netjes, duidelijk en voldoende? Twee redacties, de wetenschap en het publiek over corrigeren en rectificeren.
Published 12/28/21
Published 12/28/21
Veruit de meeste klachten of vragen die de ombudsman binnenkrijgt, gaan over de keuzes die programma's of nieuwsredacties maken. Waar schenk nu je wel of geen aandacht aan? We vroegen het aan de hoofdredacteuren van NOS Nieuws en NOS Sport. 
Published 11/11/21
De ombudsman krijgt allerlei vragen en klachten binnen over de journalistieke programma's van de publieke omroepen. Wat gebeurt ermee? We nemen een paar veelvoorkomende én bijzondere klachten met je door.
Published 09/29/21
Vertrouwen jongeren politiek nieuws? En hoe bepalen ze dat, met het hoofd of met de buik? Joëlle Swart en Marcel Broersma van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten hoe jongeren betrouwbaarheid bepalen, en NOSop3-eindredacteur Ardi Vleugels vertelt hoe zich dat vertaalt in de praktijk. En ja hoor, transparantie blijkt weer eens een toverwoord.
Published 06/25/21
Of de ombudsman alsjeblieft een uitzending wil verbieden, of een gast kan weghouden uit een programma. Het publiek vraagt (of eist!) het, maar de ombudsman doet het niet. Wat doe ik wel? In gesprek met mediahistoricus Huub Wijfjes over het hoe en waarom van redactionele vrijheid.
Published 02/11/21
Fout en slordig taalgebruik staat hoog in het lijstje ergernissen van het publiek. Dus ging de ombudsman met een lijstje voorbeelden op stap, naar degenen die elke dag tientallen teksten onder ogen krijgen: eindredacteuren van de NOS-nieuwsdesk.
Published 11/27/20
Het is het belangrijkste gereedschap van de journalist: het interview. En het publiek víndt er iets van. Wat moet je kunnen, wat doe je niet? Drie interviewers over hun hamer, zaag en breekijzer.
Published 10/09/20
Het is druk bij de ombudsman, maar wat het publiek zoekt en vraagt, en waarover men klaagt, is anders dan anders. Want het zijn geen gewone tijden. Het virus lijkt ook de mailbox van de ombudsman te infecteren.
Published 04/30/20
Ziekenhuizen, artsen én coronapatiënten kiezen er soms voor om mee te werken aan een televisieopname. Maar waarom zou je dat willen, een cameraploeg op de ic? Er kwamen vragen bij de ombudsman over de privacy. 
Published 04/09/20
Het publiek vraagt er om, maar het blijkt een lastig begrip: objectiviteit. Wat is het, hoe bereik je het, en waarom wordt van publieke omroepen iets extra's verwacht? In gesprek met buitenlandse ombudsmannen, over de olifant in de kamer.
Published 03/30/20
Debatteren is een kunst, of je nu deelneemt of leidt. Hoe zorg je dat je publiek er iets aan heeft en niet in klagen uitbarst? Sparren met oud-hoogleraar Journalistiek Marc Chavannes; over met, langs en door elkaar praten, op zoek naar helderheid.
Published 02/25/20
De ombudsman krijgt nogal wat klachten over privacy. In deze episode nemen we een zo'n klacht eens helemaal door. Want is éénmaal in het nieuws, voor altijd in het nieuws? 
Published 01/06/20
Wat valt er bij de ombudsman te klagen over een 100-jarige? Nou, genoeg blijkbaar als de jarige ‘de radio’ heet. Maar bijna altijd gaan de klachten over haperende  techniek…
Published 12/03/19
Na de journalistieke vijf W's, deze keer de H  van ‘Hoe’. Hoe onderzoekt de ombudsman klachten? Hoe gaan redacties daarna om met het oordeel van de ombudsman? En hoe kom je daar achter?
Published 10/29/19
Wie kent ze niet, de vijf W’s en de H? Ze horen in elk journalistiek verslag, dus ook in de podcast van de journalistieke ombudsman. Deze eerste keer wie, wat en waar? En dan ook nog eens waarom (die MAN, dan). Prettig kennis te maken!
Published 10/08/19
Dit moet je horen! De journalistiek ombudsman voor de publieke omroepen gaat podcasten. Hier vast een voorproefje.
Published 10/01/19