Episodes
Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar'ın otuz yıllık mimarlık üretimleri üzerine "Zaman Cetveli" sergisi, Tophane-i Amire Kültür Merkezi'nde açıldı. Mayıs ayı sonuna kadar açık olacak sergi hem Erginoğlu&Çalışlar bürosunun otuz yıllık serüvenini, projelerini, bu sürede gerçekleşen mesleki dönüşümleri inceliyor. Sergi boyunca turlar, paneller, atölye çalışmaları gibi etkinliklerle de tartışma ve paylaşımların derinleşmesi gözetiliyor. Kerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar ve sergi küratörü Meriç...
Published 05/09/24
Published 05/09/24
Levent Aksüt ve Yaşar Marulyalı'nın 70 yıllık ortaklığı UMO Mimarlık üzerine çok kapsamlı bir monografi, Pelin Derviş Yayın Projesi'nden USKON işbirliğiyle yayımlandı. Pelin Derviş ile bu programda Aksüt-Marulyalı ortaklığını, 1950'li yıllardan bugüne mimarlık yaklaşımlarını, yeni malzeme ve yapı teknolojileri kullanımlarını, mimarlık kültürüne katkılarını konuşuyoruz.  
Published 05/02/24
Mimarlar Serter Karataban, H. Cenk Dereli, Yağmur Yıldırım bu programda çalışma mekanları, güncel koşullar ve yeni kuşağın ihtiyaçlarıyla dönüşümü, bugünün çalışma anlayışları üzerine konuşuyor.
Published 04/25/24
Herkes İçin Mimarlık derneğinin her ayın üçüncü haftası Açık Mimarlık'ta yürüttüğü köşede bu ay Emre Gündoğdu'nun konukları Climavore'un Manda Müşterekleri Projesi ekibinden Kubilay Ercelep ve Merve Anıl. Mandalar ve İstanbul'un kuzey ekosistemi hakkında ve iklim krizi-gıda ilişkisi üzerine ekibin çalışmalarına dair bir söyleşi dinliyoruz.  
Published 04/18/24
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde bir dönem daha İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu'nun seçim vaatlerini ve önerdiği kent politikalarını inceliyoruz. 
Published 04/11/24
31 Mart günü gerçekleşen yerel seçimlerin ardından yeni yerel yönetimler belirlendi. Önümüzdeki süreçte yapılacak vizyon ve strateji planları nedir, planlama süreçleri nasıl organize edilir, nasıl yürütülür? Bu planlar katılımcı bir yaklaşımla nasıl oluşturulabilir ya da yürütülebilir, dünyadan ve Türkiye'den nasıl örnekler var? İstanbul'da planlamayı daha katılımcı kılmak için ne yapılmalı, nasıl katılımcılık modellerine ihtiyaç duyuyoruz, İstanbullular olarak ne talep etmeliyiz? Şehir...
Published 04/04/24
Bu programda Herkes İçin Mimarlık Derneği'nden Emre Gündoğdu ve Setenay Kamazoğlu ile birlikte 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde İstanbul'un kent gündemini, aciliyetlerini, ihtiyaçlarını konuşuyoruz. 
Published 03/28/24
Mekanda Adalet Derneği'nin hazırladığı "Kentlerde İyilik Halini Sağlamak İçin Rehber İlkeler" başlıklı rapor, 2024 yerel seçimleri öncesinde toplum sağlığını ve iyilik halini etkileyen kent politikalarını gündeme getirmeyi amaçlıyor. Rapor, tartıştığı 15 rehber ilke ile yerel yönetimleri toplumun iyilik halini destekleyen mekanizmalara sahip olan, adil, kapsayıcı, bütünleşik bir belediyecilik anlayışı uygulamaya davet ediyor. Proje ekibinden Ayça Yüksel ve Bahar Bayhan ile çalışmalarını...
Published 03/14/24
Elektrikli ev teknolojilerinin tarihi, Türkiye'deki modernleşme serüvenine dair bize ne söyler? Elektrikli ev aletleri ile kadınların gündelik hayatları nasıl değişmiştir ve bu teknolojilerle toplumsal cinsiyet rolleri medyada hangi söylemlerle nasıl yeniden üretilmiştir? Kadınlar ev teknolojileriyle bugünkü deneyimlerini nasıl anlatıyorlar? "Türkiye’de Elektrikli Ev Teknolojilerinin Toplumsal Tarihi (1930-2020): Kadınların Gündelik Hayatlarında Modernleşme" başlıklı TÜBİTAK araştırma...
Published 03/07/24
Loading ve Diyarbakır Mimarlar Odası'nın düzenlediği Amed Kent Atölyesi II, "Dirençliliği Yeniden Düşünmek ve Geleceğin Mimarlığı" temasıyla 26 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında Diyarbakır'da gerçekleşti. Çalışmada farklı disiplinlerden yürütücüler, dirençliliği farklı perspektifler ve yöntemlerle ele alan atölye çalışmaları yürüttüler. Bu atölyelerden Audio-Amed, ses mecrasına odaklandı; katılımcılar Diyarbakır'ın dirençlilik pratiklerini ve mekanın hafızasını arşivleyen ses parçaları...
Published 02/29/24
Haliç ve tersanelerinin bir üretim mekanı ve endüstriyel miras olarak toplumsal bellekteki yerini inceleyen, tanıklıkları bir araya getiren Yaşayan Üreten Dönüşen Haliç belgeselini hazırlayan ekipten Gül Köksal ve Ekin Sarıca ile konuşuyoruz. 
Published 02/22/24
Herkes İçin Mimarlık ekibinin yürüttüğü aylık köşede bu ay, Emre Gündoğdu'nun konukları İdealist İç Mimarlık Derneği'nden Aynur Yılmaz ve Erhan Sağır. Derneğin amacını ve kuruluşunu, güncel çalışmalarından meslek okulları ve deprem farkındalığı konusunda yaptıkları işleri konuşuyoruz.
Published 02/15/24
6 Şubat depremlerinin birinci yılında, depremden etkilenen 11 ilden Diyarbakır'dayız. Diyarbakır Mimarlar Odası'ndan mimarlar Herdem Doğrul ve Sevdet Acar ile kentteki durumu, geçici barınma alanlarını, planlanan yeni yerleşimleri, depremzedelerin mevcut yaşam koşullarını konuşuyoruz. 
Published 02/08/24
Arketon Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Aykut Köksal ile söyleşimizin devamında 2023 yılında Türkçe'ye kazandırdıkları mimarlık kitaplarından Rudolf Arnheim'ın Mimari Biçimin Dinamikleri'ni ve Jacques Derrida'nın mimarlık üzerine yazılarıyla söyleşilerini içeren Mimarlık ve Dekonstrüksiyon'u konuşuyoruz. Ayrıca yeni yıldaki yayın programlarından söz ediyoruz. 
Published 02/01/24
Mimarlık ve kent kuramlarının temel metinlerini Türkçe'de yayımlamayı amaçlayan Arketon Yayınları'nın genel yayın yönetmeni Aykut Köksal ile, geçtiğimiz yıl yayımladıkları kitaplar üzerine iki programlık bir söyleşi gerçekleştiriyoruz. Bu ilk bölümümüzde El Lisitzki'nin Rusya'da Konstrüktivist Mimarlık, Henry-Russell Hitchcock ve Philip Johnson'ın Uluslararası Üslup, Adolf Behne'nin Modern İşlevsel Yapı kitaplarını konuşuyoruz; üçü de 1920'li yılların mimarlığını farklı perspektiflerden...
Published 01/25/24
 Mimarlığın alışıldık "yapma" refleksinin karşısında "yapmamak", bugünün toplumsal, ekolojik ve ekonomik bağlamlarında nasıl bir etik pozisyon teşkil eder? Yapmamak, mimarlık pratiğinde yeni olasılıklar açar mı, nasıl? Herkes İçin Mimarlık'ın aylık köşesinde Dilara Atalay, Emre Gündoğdu, İdil Bayar, Merve Gül Özokcu, yapmamak üzerine tartışıyor.   
Published 01/18/24
19. yüzyıldan itibaren posta, telgraf, radyo gibi iletişim teknolojilerindeki gelişmeler gündelik yaşamı, kamusal alanı ve mekan algısını nasıl dönüştürdü? Konuğumuz Loughborough Üniversitesi'nden Dr. Burçe Çelik ile bu sorular üzerine konuşuyoruz. Çelik'in Communications in Turkey and the Ottoman Empire: A Critical History kitabı 2023 yılında Illinois University Press'ten yayımlandı. 
Published 01/11/24
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul şubesi yönetim kurulu başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu ile bu programda yeni yılı deprem ve kentsel dönüşüm özelinde konuşuyoruz. 6 Şubat depremleri sonrasında afet bölgesi kentleri hızla yeniden inşa edilirken tartışmalar neler, yılın son günlerinde kentsel dönüşüme dair yasal değişiklikler yapılmasıyla nasıl yeni sorular ortaya çıktı, büyük bir depremin beklendiği İstanbul'da yerel seçimler öncesinde durum ne?
Published 01/04/24
Yılın son programında H. Cenk Dereli ile Yağmur Yıldırım, 2023'ün mimarlık gündemlerini değerlendiriyor.
Published 12/28/23
Hatay Mimarlar Odası, Architecture Sans Frontieres ve Herkes İçin Mimarlık Derneği, Antakya'da geçtiğimiz Kasım ayında 'Antakya'nın Yaşayan Mirası' konulu bir forum düzenledi. Forumdaki tartışmalardan yola çıkarak Emrah Güllüoğlu, Tuğze Tezer ve Emre Gündoğdu bu programda Antakya'daki mevcut durumu konuşuyor.
Published 12/21/23
Bu programda Nahid Sırrı Örik’in 1947-48 yıllarında yazdığı ve Oğlak Yayınları’nın 2008 yılında yayımladığı Tersine Giden Yol romanındaki Cezmi karakterinin gözünden 1930’lu yılların Ankara’sına bakıyoruz. ​​​​​​​Abdülhamid dönemi vezirlerinden birinin oğlu olan, İstanbul’da çok şaşaalı bir hayat süren Cezmi, bir skandal sonucunda babası tarafından evden kovulur ve evlatlıktan reddedilir. İstanbul’da barınamayan Cezmi, yeni bir şans aramak için Ankara’ya gider ve yeni başkentin yeni...
Published 12/14/23
Konuğumuz iç mimar ve sanatçı Metehan Özcan ile Versus Art Project'te devam eden kişisel sergisi "Prova"daki işleri ve mekan, arşiv, hafıza üzerine konuşuyoruz.
Published 12/07/23
Konuğumuz fotoğraf sanatçısı Emin Altan ile, 2015-2020 yılları arasında üzerinde çalıştığı Çernobil fotoğraf serisini, oluşum sürecini ve Çernobil'deki deneyimlerini konuşuyoruz. Çöken endüstri mirası üzerine görsel projeler üreten Altan'ın Çernobil fotoğrafları, aynı isimle kitap olarak yayımlandı. Ayrıca farklı yazarların nükleer felaket üzerine makalelerini de bir araya getiren kitabın editörlüğünü Cemil Aksu gerçekleştirdi, Esen Karol'un tasarımıyla Türkçe kitap Ceylan yayınlarının Polen...
Published 11/30/23
Venedik Bienali 18. Mimarlık Sergisi Lesley Lokko küratörlüğünde, "Geleceğin Laboratuvarı" teması ile gerçekleşiyor ve 26 Kasım'da sona eriyor. Bienaldeki Türkiye pavyonu açık çağrı süreci ile belirleniyor; bu yıl SO Mimarlık'tan Sevince Bayrak ve Oral Göktaş'ın küratörlüğündeki "Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi" projesi yer alıyor. İkiliyle projelerini ve bienali konuşuyoruz.
Published 11/23/23