Episodes
Het EK begint vandaag! En dat betekent dat heel Europa in de ban is van voetbal en de voetballers. En wat we allemaal weten is dat de mannelijke voetballers heel veel geld verdienen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dat legt sportjournalist Jos Boesveld aan je uit!
Published 06/14/24
Published 06/14/24
Volgens Aron gaat er niks boven Coevorden. Maar wat als je je eigen dorp mag oprichten? Kan dat zomaar en wat moet je dan allemaal regelen? Dat vragen we aan planoloog Daan Bossuyt en gebiedsontwikkelaar Jeroen Officier. 
Published 06/13/24
Iedereen die wel eens in de zee heeft gezwommen, weet het: zeewater is hartstikke zout. Maar hoe komt dat? Waarom is zeewater zout? We vragen het aan Laura Govers, adjunct hoogleraar Marine Conservation Ecology bij de Rijksuniversiteit Groningen en Senior Onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. 
Published 06/12/24
Je hoort het wel vaker. Iemands heup doet pijn en die doet de voorspelling dat het wel eens morgen kan gaan regenen. Het weer heeft inderdaad invloed op oude blessures en gewrichten. Maar kan het ook werkelijk echt het weer voorspellen? Dat legt professor Doeyke aan je uit!
Published 06/11/24
We demonstreren er op los in Nederland, denk aan de Black Lives Matter demonstraties, de boerenprotesten, Exctintion Rebellion acties maar ook de Palestina universiteitsbezettingen. Demonstreren is een recht in Nederland, maar hoe ver gaat dat recht eigenlijk? Vandaag duiken we er even helemaal in met twee advocaten: Krit Zeegers van advocatenkantoor Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers en Willem Jebbink, die al jaren bekend staat als demonstrantenadvocaat. 
Published 06/10/24
Sex sells. Tenminste, dat zegt men altijd. En dat zie je ook in genoeg reclames. Auto's worden vaak verkocht door middel van een poster met een schaars geklede vrouw eorp. Maar hoe kan het eigenlijk dat reclames met sex zo in je gedachtes blijven hangen? Dat legt communicatie- en marketingexpert Annabelle Claessen aan je uit!
Published 06/07/24
Nederland is er vol van; vrouwen van middelbare leeftijd met een kortpittig kapsel. Maar waarom kiezen zoveel vrouwen ervoor om na hun 40e de schaar erin te zetten? Dat legt prijswinnend kapper Mark van Westerop aan je uit!
Published 06/06/24
Hoofdpijn? Paracetamol. Keelpijn? Paracetamol. Oorpijn? Paracetamol. Pijn in het algemeen? Gewoon paracetamolletje pakken, toch!  Maar hoe weet zo'n paracetamol nou waar jouw pijn zit? Daarover bellen Rosa en Nanoah met Hoogleraar Pijngeneeskunde Frank Huygen. 
Published 06/05/24
"Tot volgende week jongens!" Zegt de leerkracht op vrijdagmiddag tegen de klas. De klas bestaat uit jongens én meisjes. Toch kijkt niemand op van de aanspreekvorm waar meisjes totaal vergeten lijken te worden. Waarom doen we dat, groepen aanspreken met 'jongens', los van de genderidentiteiten van de groep? We bellen erover met Ingrid van Alphen, zij is een niet-rustende pensionado, taalwetenschapster, en lid van de adviescommissie genderbewust taalgebruik van de Nederlandse taalunie. Dus...
Published 06/04/24
Deze vraag heeft iedereen zichzelf wel eens afgevraagd... Wat als er zich een noodsituatie voordoet om 12 uur 's middags op de eerste maandag van de maand? Dan kijkt niemand op van het luchtalarm! Wat is dan het protocol? Dat legt Evelien Tromp, Expert Risico en Crisiscommmunicatie bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, aan je uit!
Published 06/03/24
Sommige mensen zijn dol op zachte geluidjes van het regen op het dak, gefluister in je oor of zelfs eetgeluiden. We noemen dat allemaal ASMR, en voor sommige mensen is dit zo fijn dat het bijna orgastisch voelt. Maar waarom is dat nou zo fijn? Dat legt ASMR-artiest Isabelle Meijering aan je uit. 
Published 05/31/24
Soms kom je iemand tegen en dan voelt alsof je diegene al jaren kent. Je hebt dan gelijk een goede klik. Maar hoe kan dat nou? En hoe kan het dat je soms bij bepaalde mensen een anti-klik voelt? Dat vertelt sociologe Beate Völker je!
Published 05/30/24
Het is van alle tijden. Er is altijd frictie tussen verschillende soorten generaties. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dat leggen generatie-experts Laura Bas en Aart Bontekoning aan je uit. 
Published 05/29/24
Vanaf vandaag (28 mei 2024) erkennen Noorwegen, Spanje en Ierland de Palestijnse staat. Zij sluiten zich aan bij de 140 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) die de Palestijnse staat al erkennen. Maar wat betekent die erkenning dan? Is dat meer een symbolische actie of hebben de Palestijnen daar ook echt wat aan? Rosa en Nanoah vragen het in deze aflevering aan Marcel Brus, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Groningen. 
Published 05/28/24
Voor Nederlanders is fietsen bijna net zo vanzelfsprekend als ademen. Er zijn hier zelfs meer fietsen dan inwoners. Eigenlijk is de fiets niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. We hebben zelfs zo’n 37.000 kilometer fietspad, als je dat allemaal achter legt, dan kan je bijna de hele wereld rond! Maar waarom is Nederland nou zo'n fietsland? We spraken erover met Gertjan Hulster, filmmaker van de film 'Why We Cycle' > over waarom we in Nederland, in tegenstelling tot in andere landen,...
Published 05/27/24
Ilse vraagt zich af hoelang het duurt voor je een bepaalde maaltijd terugvindt in de wc. Hoe werkt je spijsvertering precies? Dat legt maag lever darm arts Marcel Spanier aan je uit!
Published 05/24/24
Het is vannacht volle maan! En dat betekent dat er weer veel mensen zullen zeggen dat ze veel gaan dromen en misschien wel slechter slapen. Maar heeft de maan nou echt zo veel invloed op ons? Dat legt wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van het blad Spekter Ronald Veldhuizen aan je uit!
Published 05/23/24
In het wegverkeer hebben we verkeersegels zoals snelheidslimieten en niet door rood mogen rijden. Zo kan het best wel eens gebeuren dat je geflitsts wordt en een boete moet betalen. Maar hoe gaat dit eigenlijk bij treinen op het spoor? Wat gebeurt er als een machinist te hard of door rood rijdt? We belden erover met treinmachinist Stefan Tames. Hij kon ons alles vertellen over de regels op het spoor, en iets over Bassie...?
Published 05/22/24
Je bent lekker aan het zwemmen en je moet plassen... Doe je dat in de zee of loop je helemaal terug naar het strand om een nauw wc-hokje te zoeken waar je met nat wc-papier moet dealen? De meeste mensen kiezen voor optie A. Maar is het erg dat we in de WC plassen? En uit hoeveel procent van ons plas bestaat de zee eigenlijk? Dat legt Microbiologe Caroline Slomp aan je uit!
Published 05/21/24
Op veel Westerse bruiloften zien we het tafereel geregeld: de bruid staat met haar rug richting een groep ongetrouwde/single vrouwen met hun handen omhoog en gooit zo haar bruidsboeket over haar schouder. De vanger is de volgende die zich in haar bruidsjurk mag gaan hijsen! Maar: waarom doen we dat eigenlijk? Waar komt die traditie (of beter gezegd: dat bijgeloof) vandaan? We bellen erover met weddingplanner Rochelle Wielinga. 
Published 05/20/24
Het is geen nieuws dat homoseksualiteit ontzettend taboe is in het mannenvoetbal, maar het lijkt bij het vrouwenvoetbal geen enkel probleem te zijn. Is dat echt zo? En waar ligt dat dan aan? We bellen met Leonne Stentler, voetbalanalist en voormalig voetbalster. 
Published 05/17/24
Je kent het wel... Je hebt eindelijk vakantie maar toch wordt je s'ochtends om 7 uur wakker. Precies de tijd dat je normaal gesproken uit bed moet voor je werk. Soms zit onze biologische klok ons in de weg. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk precies? Dat legt ervaringsdeskundige en oprichter van het online slaapcentrum Culture of Sleep, Norbert Kleijn, aan je uit!
Published 05/16/24
In de prachtige weilanden van Noord-Holland, ligt Westfriesland. Maar waarom ligt dat niet in Friesland? Dat leggen Jan Smit en Jan de Bruin aan je uit. Zij zijn onderdeel van het Westfriesgenootschap en het Westfriesarchief. 
Published 05/15/24
Op het internet hoor je talloze horrorverhalen van mensen die hun kranen na vakantie niet lieten doorlopen. Maar is het nou echt zo schadelijk voor je gezondheid om niet een paar seconden je kraan open te zetten voordat je gebruik maakt van het water? Dat vroegen we aan Mirjam Blokker, hoofdwetenschapper bij het ‘KWR Water Research Institute.'
Published 05/14/24