Episodes
De rijkste 1% wordt maar steeds rijker. Terwijl 5 miljard mensen last hebben van de torenhoge inflatie. Hoe kwan het dat het vermogen van de extreem rijken maar blijven stijgen? Dat legt filosoof en econoom Ingrid Robeyns aan je uit!
Published 06/26/24
Published 06/26/24
In Nederland is het verboden om te wildkamperen. Maar stel je koopt een vrachtwagen, mag je dan zomaar wel overal een dutje doen? Dat legt Erik Busser van transport en logistiek Nederland aan je uit!
Published 06/25/24
Veel mensen hebben geloof ik meteen het idee dat ze een hartaanval krijgen als ze hartkloppingen voelen. Maar wat zijn dat eigenlijk en kan het kwaad? Ik mocht hoogleraar cardiologie Martin Schalij bellen, en hij kon me uitleggen wat hartkloppingen zijn en of we ons zorgen moeten maken.   
Published 06/24/24
Je kent het wel: zo'n kringverjaardag waar je op je zaterdagmiddag liever niet had willen zitten. Op de salontafel in het midden staan een paar schaaltjes, rijkelijk gevuld met echte kringverjaardag-klassiekers: plakken leverworst, augurken en blokjes jonge kaas. Niemand komt iets te kort, want ja, tante Sjaan wordt maar één keer 60. Maar waarom zitten Nederlanders nou zo graag in een kringetje bij verjaardagen? Dat vroegen we aan intercultureel expert, Saskia Maarse. Hoe je een...
Published 06/21/24
Misschien heb je in het weekend wel eens voor de keuze gestaan: pilletje MDMA of een glaasje bier? En heb je je dan ook afgevraagd welke van de twee de betere keuze is? Daar hoef je niet langer over na te denken, want dat hebben wij voor je uitgezocht.  We belden erover met toxicoloog Jan Tytgat. 
Published 06/20/24
Tijdens een tenniswedstrijd hoor je niet alleen het gepiep van sportschoenen over de tennisbaan, en het slaan van de tennisbal, je hoort ook tennissers. Kreunende tennissers. Maar waarom kreunen die eigenlijk zo? Daarover belden we met Ajdin Kolonic, mental tennis coach. 
Published 06/19/24
Veel jongeren sturen veel liever even een appje dan dat ze iemand gewoon opbellen. De beller is sneller? Nou, nee: mij niet bellen. Maar soms is het zo erg dat (vooral jonge) mensen echt  bel-angst ervaren. 40% van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar durft niet of nauwelijks te bellen. Hoe dat komt? We vragen het aan psycholoog Albert Sonnevelt. Daarnaast spreken we mediaredactiedocent Pieter Jansen over bel-les voor mediaredactiestudenten aan Landstede MBO.
Published 06/18/24
Hebben knappe mensen écht meer privileges of voordelen in het leven dan mensen die minder knap zijn? We bellen erover met Giselinde Kuipers, hoogleraar sociologie aan de KU Leuven. 
Published 06/17/24
Het EK begint vandaag! En dat betekent dat heel Europa in de ban is van voetbal en de voetballers. En wat we allemaal weten is dat de mannelijke voetballers heel veel geld verdienen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dat legt sportjournalist Jos Boesveld aan je uit!
Published 06/14/24
Volgens Aron gaat er niks boven Coevorden. Maar wat als je je eigen dorp mag oprichten? Kan dat zomaar en wat moet je dan allemaal regelen? Dat vragen we aan planoloog Daan Bossuyt en gebiedsontwikkelaar Jeroen Officier. 
Published 06/13/24
Iedereen die wel eens in de zee heeft gezwommen, weet het: zeewater is hartstikke zout. Maar hoe komt dat? Waarom is zeewater zout? We vragen het aan Laura Govers, adjunct hoogleraar Marine Conservation Ecology bij de Rijksuniversiteit Groningen en Senior Onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. 
Published 06/12/24
Je hoort het wel vaker. Iemands heup doet pijn en die doet de voorspelling dat het wel eens morgen kan gaan regenen. Het weer heeft inderdaad invloed op oude blessures en gewrichten. Maar kan het ook werkelijk echt het weer voorspellen? Dat legt professor Doeyke aan je uit!
Published 06/11/24
We demonstreren er op los in Nederland, denk aan de Black Lives Matter demonstraties, de boerenprotesten, Exctintion Rebellion acties maar ook de Palestina universiteitsbezettingen. Demonstreren is een recht in Nederland, maar hoe ver gaat dat recht eigenlijk? Vandaag duiken we er even helemaal in met twee advocaten: Krit Zeegers van advocatenkantoor Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers en Willem Jebbink, die al jaren bekend staat als demonstrantenadvocaat. 
Published 06/10/24
Sex sells. Tenminste, dat zegt men altijd. En dat zie je ook in genoeg reclames. Auto's worden vaak verkocht door middel van een poster met een schaars geklede vrouw eorp. Maar hoe kan het eigenlijk dat reclames met sex zo in je gedachtes blijven hangen? Dat legt communicatie- en marketingexpert Annabelle Claessen aan je uit!
Published 06/07/24
Nederland is er vol van; vrouwen van middelbare leeftijd met een kortpittig kapsel. Maar waarom kiezen zoveel vrouwen ervoor om na hun 40e de schaar erin te zetten? Dat legt prijswinnend kapper Mark van Westerop aan je uit!
Published 06/06/24
Hoofdpijn? Paracetamol. Keelpijn? Paracetamol. Oorpijn? Paracetamol. Pijn in het algemeen? Gewoon paracetamolletje pakken, toch!  Maar hoe weet zo'n paracetamol nou waar jouw pijn zit? Daarover bellen Rosa en Nanoah met Hoogleraar Pijngeneeskunde Frank Huygen. 
Published 06/05/24
"Tot volgende week jongens!" Zegt de leerkracht op vrijdagmiddag tegen de klas. De klas bestaat uit jongens én meisjes. Toch kijkt niemand op van de aanspreekvorm waar meisjes totaal vergeten lijken te worden. Waarom doen we dat, groepen aanspreken met 'jongens', los van de genderidentiteiten van de groep? We bellen erover met Ingrid van Alphen, zij is een niet-rustende pensionado, taalwetenschapster, en lid van de adviescommissie genderbewust taalgebruik van de Nederlandse taalunie. Dus...
Published 06/04/24
Deze vraag heeft iedereen zichzelf wel eens afgevraagd... Wat als er zich een noodsituatie voordoet om 12 uur 's middags op de eerste maandag van de maand? Dan kijkt niemand op van het luchtalarm! Wat is dan het protocol? Dat legt Evelien Tromp, Expert Risico en Crisiscommmunicatie bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, aan je uit!
Published 06/03/24
Sommige mensen zijn dol op zachte geluidjes van het regen op het dak, gefluister in je oor of zelfs eetgeluiden. We noemen dat allemaal ASMR, en voor sommige mensen is dit zo fijn dat het bijna orgastisch voelt. Maar waarom is dat nou zo fijn? Dat legt ASMR-artiest Isabelle Meijering aan je uit. 
Published 05/31/24
Soms kom je iemand tegen en dan voelt alsof je diegene al jaren kent. Je hebt dan gelijk een goede klik. Maar hoe kan dat nou? En hoe kan het dat je soms bij bepaalde mensen een anti-klik voelt? Dat vertelt sociologe Beate Völker je!
Published 05/30/24
Het is van alle tijden. Er is altijd frictie tussen verschillende soorten generaties. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dat leggen generatie-experts Laura Bas en Aart Bontekoning aan je uit. 
Published 05/29/24
Vanaf vandaag (28 mei 2024) erkennen Noorwegen, Spanje en Ierland de Palestijnse staat. Zij sluiten zich aan bij de 140 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) die de Palestijnse staat al erkennen. Maar wat betekent die erkenning dan? Is dat meer een symbolische actie of hebben de Palestijnen daar ook echt wat aan? Rosa en Nanoah vragen het in deze aflevering aan Marcel Brus, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Groningen. 
Published 05/28/24
Voor Nederlanders is fietsen bijna net zo vanzelfsprekend als ademen. Er zijn hier zelfs meer fietsen dan inwoners. Eigenlijk is de fiets niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. We hebben zelfs zo’n 37.000 kilometer fietspad, als je dat allemaal achter legt, dan kan je bijna de hele wereld rond! Maar waarom is Nederland nou zo'n fietsland? We spraken erover met Gertjan Hulster, filmmaker van de film 'Why We Cycle' > over waarom we in Nederland, in tegenstelling tot in andere landen,...
Published 05/27/24
Ilse vraagt zich af hoelang het duurt voor je een bepaalde maaltijd terugvindt in de wc. Hoe werkt je spijsvertering precies? Dat legt maag lever darm arts Marcel Spanier aan je uit!
Published 05/24/24